Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w cieniu brzozy 08:45, 30 sie 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
To powzdychałam sobie Dalia dziwoląg fajna. Fuksje też mam, to stara miłość, która nie mija a czasem wraca falami, jak wypatrzę inną. Pamiętam takie "trąbkowe" pomarańczowe i czerwone, nie widziałam ich u nas ostatnio, a chętnie przygarnęłabym

Pamiętam je, miałam je przez chwilę, problemy były z jej przechowywaniem, teraz rzeczywiście trudno je spotkać.
Dalia Demon, najmniejszy kwiat.

nn

Blue Wish

Widoczek z Blue Bayou i nn.

Moja działka na Dębowym Lesie 08:38, 30 sie 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
ale tu wesolutko kwitnaco to chyba idzie do pelni lata a nie do jesieni

Oj wszak jeszcze sierpień to lato.
Ale już widać pomału i czuć w powietrzu tą zbliżającą się jesień

Milin i kwitnie jeszcze i nasienniki zawiązał po wcześniejszych kwitach.
Chyba lepiej je usunąć,żeby nie zasiewał się niepożądanych miejscach ??

Nowocześnie z różAnką :D 08:35, 30 sie 2018
Do góry
nie wiem jakim narzedziem ty plewisz ....bo ja teraz majac ta kore uzyam tego (innej firmy ale taki typ widełek)

https://www.narzedziak24.pl/tg-widelki-ogrodnicze.html

u mne glina takimi widełki normalnie nic w niej nie zrobisz ...tylko je mozesz złamac ...jak jest ziemia zabita i porosnieta chwastem ...bez motyczki ani rusz ...a jak mam ta kore to one wchodza jak masełko

mam jeszcze kawałek rabaty w przeróbce ze 2-3m2 (bede o odchwaszczac chyba z godzine jak nie lepiej mi zejdzie przy tym ...koronkowa robota)

tak wyglada róznica ..całośc była plewiona z mc temu ...tam gdzie wykorowane jest nadal super ...a tu gdzie jeszcze nie zrobiłam bo upał panuje sajgon

Foto wykasuje tylko szturchnij jak zobczysz

nikt takich rzeczy nie pokazuje na forum ...bo sie przyjeło ze wstyd tak miec ....nie wiem dlaczego ....bo jak nie masz gestych nasadzeń w pierwszych latach na rabatch to sie idzie zajechac ...bo po kazdym deszczu ...plankton sie pojawia ...w całym ogodzie równoczesnie! ...i nie jest się wstnie całego ogrodu odplewic w 1 czy 7 dni ...bo przeciez masz jeszcze inne zycie.
wszystko idzie super jak chwast jest z tych wieloletnich lebioda mlecz oset pokrzywa ...ale zazwyczaj rosnie taki smyr dołem ...i wybranie tego zajmuje duzo czasu i trzeba szukac rozwiazań które ci ogranicza "roboty głupiego"

Ogród w cieniu brzozy 08:30, 30 sie 2018

Do góry
mira napisał(a)
Byłam widziałam wszystko i wrócę na spokojnie - masz bajeczny ogród i cudowne kompozycje
pozdrawiam

Bajeczny dla Ciebie i dla mnie bo to samo lubimy.
Pelargonia z moim młodym ołownikiem.

Moja działka na Dębowym Lesie 08:26, 30 sie 2018

Do góry
marba napisał(a)
Widoki jeziorka kojąco- uspokajające. To szczęście mieć takie sąsiedztwo.

O to prawda , to bardzo ładne miejsce jak ktoś lubi takie sielskie widoki .Ale te lasy, łąki, zalew, zwierzęta , owady.
Powietrze czyste, cisza to wpływa bardzo kojąco
A ja właśnie teraz trochę urlopuję tutaj.

powojnik Atragene - Maidwell Hall kwitnie zazwyczaj w kwietniu.
Jeden z pierwszych kwitnących powojników.Teraz sobie ponownie kwitnie
Ogród w cieniu brzozy 08:23, 30 sie 2018

Do góry
Ula, szkoda, że tylko te, ja wysiałam resztkę nasion, która mi została po oddzieleniu tych dla Ciebie, więc powinnaś mieć jedne i drugie. Na pewno te bujniejsze siewki to niebieski przetacznik, te różowe były bardziej rachityczne, a ich dużo jest i trzeba wybierać. Ta zasada często dotyczy wszystkich wysiewanych odmianowych bylin.
Dziś już sierpniowe widoczki.

Moja pierwsza rudbekia w ogródku.
U Agi - czyli słońce i piach 07:55, 30 sie 2018

Do góry
Taki miałam widok z okna zostawiam sobie na pamiątkę

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 07:42, 30 sie 2018

Do góry
Dobrze

Byłam wczoraj na działce. Jupi! Jak nie ma samolotów to jest tak cicho że w uszach dzwoni. Spóźniłam się oczywiście i umówiony pan z ciągnikiem i kosiarką listwową wracał do domu... na szczęście droga jest jedna i go złapałam po drodze i dostał ciut więcej za koszenie, heh. Korki!
Ale cieszę się, chwasty poległy Zrobiłam sobie też 2 odchwaszczone paski pod maliny. Jeszcze ze dwa i będzie ok

Ryłam sobie ze 2h, pozbierałam orzechy, śliwki, jabłka, skończyłam jak zaczeło się robić ciemno i ślimaki bez skorup zaczeły wyłasić. Bleeee. Jest tam tego świństwa, niestety!

Wymyśliłam też że piwniczkę dam w innej części zbocza, bardziej stromej. A tę wypłaszczoną ogrodzę i będę miała kury himalaistki Bo to tylko pod to się nadaje. Płaską część na górze przeznaczę na ogród ozdobny, na dole użytkowy.
I tę część widokową (na zdjęciu) obsadzę brzozami doorenbos i będzie tam miejsce na ognisko i ławki dookoła

Dół działki skoszony, miejsce na ognisko

Mokradło... i mój ogród 07:41, 30 sie 2018

Do góry
I hortensje z własnej produkcji Tył domu:

Nie znoszę tui całych w szyszkach, widać w oddali Nie wiem dlaczego ostatnie tuje właśnie w tym roku tak zaszyszkowało. Muszę poczytać o tym w wątku o żywopłotach tujowych.

I to samo miejsce z drugiej strony:

Mokradło... i mój ogród 07:24, 30 sie 2018

Do góry
James Galway

Głowię się jaką różę dać mu do towarzystwa

Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:18, 30 sie 2018

Do góry
Mokradło... i mój ogród 07:17, 30 sie 2018

Do góry
Hortensjowo

Blaski i cienie nowego życia 01:07, 30 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Połacie całkiem całkiem. Sekatora szkoda, ale ja bardziej się boję, że w takim przypadku dostanę rykoszetem. Hortensje pięknie wyglądają.

To jeszcze kilka detali z tego roku

Choroby róż 00:17, 30 sie 2018

Do góry
Adela napisał(a)
I ja jeszcze ze swoim problemem różanym.
Ewuś, spójrz, proszę:

przędziorek
Ogród Basi 23:55, 29 sie 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pospacerowałam sobie u Ciebie, Basiu z przyjemnością
Ślicznego masz wnusia
Ogród zadbany, wszystko rośnie grzecznie, w niczym właścicielce nie sprawia kłopotu.
Basiu, jak nazywa się ten atramentowy powojnik?
Czy on się wspina po irdze?

Moje powojniki, pod nieobecność właścicielki, zbuntowały się i nie kwitną
Niechby tylko sobie rozbudowały dobrze korzeń i w przyszłym roku pokazały, na co je stać.

Czy do Twoich bukszpanów jeszcze ćma nie doleciała? Kontroluj!
Pozdrawiam
Ogródek Iwony II 23:36, 29 sie 2018

Do góry
szemusia napisał(a)

Iwonko, co to za hortensje? Pinki winky może? Ślicznie się wybarwiły i jak sztywno u Ciebie stoją. U mnie tylko limki sztywne - resztę muszą wiązać i mnie to wkurza. A wszystkie ścięłam tak samo nisko...
Pięknie ujęłaś na zdjęciach ten zakątek

I wiesz, od jakiegoś czasu chodzą i po głowie linie proste... Twój ogród stał się taki uporządkowany, spójny. Pewnie, że główną rolę odgrywają nasadzenia, ale myślę, że w małych ogrodach (a mój przecież też taki) te proste linie też się do tego przyczyniają. Jak już dojrzeję do decyzji, zwrócę się do Ciebie po pomoc

Pozdrawiam, już powakacyjnie

Beatko, zawsze lepiej, gdzie nas nie ma
U ciebie też pięknie
To prawda, że proste linie w małych ogrodach są ok.
Choć ja już nie sadzę w linii. Porządkują natomiast rabaty obwódki bukszpanowe
Uwielbiam je, a że u mnie na ten czas czysto, to nie pozostało mi nic innego, jak nie wypowiadać imienia napastnika, i cieszyć się bukszpanami, póki można

Te hortensje, to Vanilia Fraize
Ta przy szambie jest najwyższa Chyba z wilgoci korzysta
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:20, 29 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Pytanie do lepiej znających się na rzeczy ode mnie... jeśli te buksy mają tworzyć obwódkę, to... kiedy ciąć takie odrosty? Bo tak w ogóle to chciałabym, żeby źywopłocik nie był wyższy niż kreska na fotce, tyle że zagęszczony od dołu i bokach

W ogóle nie wiem, czy dobrze zrobiłam robiąc taką obwódkę, skoro zasłania mi częściowo trawy

Teraz, w sierpniu, to chyba już ostatni dzwonek na cięcie buksów, więc ciachaj z góry, nie żałuj
Ja kiedyś cięłam swoje młode kulki i obwódki 3 krotnie w sezonie (wczesną wiosną, w czerwcu i sierpniu), potem przeszłam na dwukrotne cięcie (wiosna i raz latem), teraz znajduje czas na ten proces tylko raz (w czerwcu lub lipcu)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:17, 29 sie 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
ktoś mi powie czemu te motyle zamiast na kwiatku to na trawie siedzą? całe masy motyli obległy mi stipy i seslerie. w dzień latają a popołudniu sie wylegują? i sa tak otępiałe że można je głaskać!

Naćpały się trawy...
Po nitce do kłębka ;) 23:16, 29 sie 2018

Do góry
malinia napisał(a)

tak dla przypomnienia mam do obsadzenia całą linię tarasu chciałabym aby pierwsza linia przy kostce była wyższa aby odgrodziła mnie lekko od wiatru i widoku sąsiadów bo taras jest lekko wyniesiony w stosunku do reszty ogrodu

Od sąsiadów i wiatrów osłoni tylko żywopłot...ciebie i ogród
Jesli posadzisz coś wysokiego koło samego tarasu to odboerzesz sobie widok na ogród...z okien też. Trochę to bez sensu.

Zastanawiają mnie tez te trzy drzewa posadzone w rządki...na trawniku. Czy nie lepsze by były na wprost tarasu pod żywopłotem?
Za drzwiami do ogrodu... 22:58, 29 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)

A to ujęcie niezmiernie mnie urzekło, chyba dzięki jabłuszkom. Urocze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies