Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród do odnowy 11:54, 17 cze 2016

Do góry
Gosiu nie wybrzydzaj
Mój pierwszy jest na etapie rozkładu- nie kompost- kompostownik. Rozłazi się, bo nie był niczym pomalowany. Drugi trzyma się dzielnie, ale konstrukcyjnie nie był przemyślany i nie mam skąd-gdzie przerzucać kompostu. Przemieszanie 1,5 m pryzmy stojąc na niej (a ona w kompostowniku) to wysiłek niesamowity. Ty masz taki "amerykański", nowoczesny i funkcjonalny
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:00, 16 cze 2016

Do góry
Gosiu;
jeżeli chodzi o darń, to tą "złopatowaną" do tej pory układałam "do góry nogami" za brzozami. Tam rosną mi krzaczki owocowe, więc je ściółkowałam takim sposobem.
Teraz mam już za dużo tej darni, nie mogę zrobić drugiej warstwy, bo wyszedłby mi "schodek" w zestawieniu z poziomem reszty działki, a krzaczkom zasłoniłabym połowę pieńka

Pytałam właśnie, czy darń można układać w pryźmie, np. na 1m wysokiej "jedna na drugiej" ale póki co brak odzewu. Jeżli miałoby to sens, to zrobłabym taki "kompostownik" darniowy".

Darń z maszyny ma być podobno zrolowana i każdy przejazd maszyny, to jeden kawałek (np. rolka o długości 5 m).
Jeżeli w praktyce faktycznie będzie to tak wyglądać, to faktycznie rozłożę ją przy siatce, bo mam tam spadek lub znajdę jej inne miejsce- szkoda by mi było takich fajnych pasów- jak wyjdzie- dam znać.
Mały przedogródek z funkcją 'parawanu' (całkiem od zera) 14:25, 13 cze 2016

Do góry
Lepiej by było abyś zamiast inwestować w nową ziemię (o niewiadomym pochodzeniu i jakości) zainwestowała w obornik, mączkę bazaltową i kompost. Całe zielsko bez kwiatów mozna wykorzystać - rozdrobnić i zapoczątkować kompostownik

Obornik, mączkę i kompost (ew. nową ziemię) koniecznie trzeba przekopać z macierzystą, bo inaczej zabijesz glebę macierzystą odcinając dopływ powietrza, a nowa warstwa będzie latami odcięta/pozbawiona właściwości kapilarnych (podsiąku).

Na początek jednak oczyść dokładnie ziemię z resztek pobudowlanych. Wbij się w kilku miejscach w głąb ziemi (jak archeolog) i zobacz czy panowie budowlańcy nie zostawili jakiś "skarbusiów" (gruz etc). Postaraj się poznać swoją glebę, czy to ciężka gliniasta, czy piaszczysta.

Dobrze jest dać ziemię do badania i będziesz wiedziała jakie są braki i dostaniesz zalecenia. Zwłaszcza pod trawnik to cenne informacje.

Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 12:48, 13 cze 2016

Do góry
Aaaa i jeszcze mam pytanie Chcę założyć kompostownik w ogrodzie z dżdżownicami kalifornijskimi, bo ponoć robią świetną robotę i czy taki kompost też mogę dać w przyszłości pod róże czy tylko nadaje się do warzywnika?
NewLife w ogrodzie 00:18, 13 cze 2016

Do góry

Efffa napisał(a)

Czemu mówisz, ze długie lata? Już zaczyna być ładnie.
Jaka jest wielkość Twojej działki?
Dobra , lecę szpiegować dalej Twój ogród ?

edit: doczytałam wątek Twój o Twojej przygnębieniu i bezsilności, ale wszystko będzie dobrze, na wszystko przyjdzie czas.Uśmiechnij sie

Ewelinko, ja tak mam co najmniej dwa razy w tygodniu, ale przestałam smęcić na wątku, bo to niczemu nie służy, więc piszę tylko w dobrych momentach i wtedy uśmiecham się
Część ogrodu, nad którym teraz biadolę ma jakieś 40x30m2. Część przy domu ogarnięta jako tako i w większości tymczasowo, byleby było zielono i przytulnie.
anbu napisał(a)

Już mi się podoba Bea

tulucy napisał(a)
Przyszłam się przywitać
Piękny masz teren do zagospodarowania i to najważniejsze, że nie musisz ściskać albo czegoś sobie odmawiać, bo za duże. A powoli wszystko się zrobi
Czytałam gdzieś, że poszukasz miejsca na róże - co poniektórzy mają z róż żywopłoty przed warzywnikami , ja też - z tych ze spożywczymi płatkami

A co do chwastów na świeżo wypielonym - chyba Nawigatorka w Typografii ogrodu kładła na takie przygotowane rabaty podsuszoną trawę skoszoną, nie wiem czy nie na kartonach - to się ładnie rozkłada potem, ale najważniejsze, że chwasty nie rosną.

Powodzenia i z podrowieniami od równie bolącego kręgosłupa

Dobry późny wieczór Lucy.
Już wcześniej po cichutku zajrzałam do Ciebie i będę zerkać dalej. Widzę, że też nie na żarty masz problemy z kręgosłupem i udajesz, że nic Ci nie jest, bo samo się nie zrobi a pasja jest silniejsza od racjonalnego przymusu zadbania o swój "krzyż". Tak właśnie się przymierzam do rabat. Pokostu trawy będzie sporo. Mój pięknie zmontowany kompostownik za diabły tego ne przyjmie a szkoda wyrzucać tyle dobra, więc pewnie będę wysypywać nim miejsca pod przyszłe rabaty. Kartony zbieram
Miejsce na róże myślę, że się mi w głowie urodzi w miarę zagospodarowywania przestrzeni.
Zana napisał(a)

Bea wiesz co Ci powiem? Normalnie na swój sposób zjawiskowo wygląda ta wysepka zieleni na tej gołej ziemi (już chyba daj spokój z tym równaniem, pięknie jest!) I te żółte kuleczki w półkolu. Ja nie wiem, ale siedzę i gapię się w to zdjęcie, tak bardzo mi się podoba

Aleś Anulko ładnie mi napisała....Spojrzałam jeszcze raz na zdjęcie Twoimi oczami i nawet udało mi się tę magię przez sekundę poczuć. A tak po prawdzie, smutna ta moja wyspa zieleni póki co, trochę przygnębiający widok. Rheingoldy faktycznie tchnęły kapkę ożywienia. Zagęści się, więcej zacznie się dziać, to i przestanie być smutno a będzie tak, jak Ty to już widzisz :* Taką mam nadzieję.
Dżdżownice kalifornijskie 07:55, 09 cze 2016

Do góry
Z roznych zrodel slyszalam, ze w tym pojemniku na herbatke lubia wpadac dzdzownice i trzeba je ratowac. U mnie drewniana skrzynia okazala sie najlepsza. Obecnie na 3 kompostownikach mam tyle dzdzownic, ze golym okiem to prawie nie widac humusu, tylko dzdzownice i ich jaja. Trzeci kompostownik zrobilam bez dzdzownic. Minusem wurmhumusu jest to, ze jest bardziej lepki na poczatku.Trzeba go troche w cieniu zostawic do przeschniecia, bo do rozsypania na trawniku na poczatku sie nie nadaje.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:44, 08 cze 2016

Do góry
katel napisał(a)
Fotki prześliczne a ten irys faktycznie bajeczny, jeszcze takiego nie widziałam.

babka napisał(a)
Zachłystuję się obrazami z Twojego ogrodu, piękne zdjęcia i kwiaty. Piwonie masz niesamowite takie pełne, wręcz napakowane. W porównaniu te moje to wielka lipa.

Żurawkom jeszcze daruję, nie chcę całkiem oszpecić gazonu, na który i tak już patrzeć nie mogę. Poczekam do wiosny, tak jak radzisz.
Widzę, że miskant się wreszcie zastanowił i rusza, Jeszcze Cię zaskoczy Ja moimi nibygrackami dziś zasiliłam kompostownik. Drogocenny kompost będzie wiosną

Z tych piwonii naprawdę jestem zadowolona.
No nie wiem czy miskanty mnie zaskoczą... Mam wątpliwości. Zraziłam się strasznie do traw.

For You

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:17, 07 cze 2016

Do góry
Zachłystuję się obrazami z Twojego ogrodu, piękne zdjęcia i kwiaty. Piwonie masz niesamowite takie pełne, wręcz napakowane. W porównaniu te moje to wielka lipa.

Żurawkom jeszcze daruję, nie chcę całkiem oszpecić gazonu, na który i tak już patrzeć nie mogę. Poczekam do wiosny, tak jak radzisz.
Widzę, że miskant się wreszcie zastanowił i rusza, Jeszcze Cię zaskoczy Ja moimi nibygrackami dziś zasiliłam kompostownik. Drogocenny kompost będzie wiosną
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:49, 07 cze 2016

Do góry
Makusia, popełniłam taki szkic dla Twojej działki.

Wiadomo, że linie krzywe i poszczególne rozwiązania trzeba by było dopracować, ale wstępnie tak bym to widziała.
Te cienkie czarne linie to są linie pomocnicze - do zignorowania.

1. Ten fragment między podjazdem a ślicznym chodnikiem z kostki obsadziłabym w całości. Wiąz IMO posadziliście za blisko domu. Z tego co wyguglowałam, on rośnie dość duży, więc powinien stanowić główny punkt tej rabaty i mieć miejsce na rozrastanie się.
Świerka z z tego kółeczka bym wyrzuciła, bo za chwilę Wam zasłoni całe drzwi wejściowe. Coś mniejszego tam dać.

2. Świerki od południowej strony bym jednak przesadziła. Urosną duże i zacienią Wam połowę działki. Co prawda, można je ciąć, ale i tak sąsiad posadził tam ładne tuje, więc dodatkowego żywopłotu nie potrzebujecie. Posadziłabym tam jakieś atrakcyjne krzewy liściaste.

3. Ognisko bezpośrednio przy kojcu dla psa wydaje mi się kiepskim pomysłem, ale na razie nie mam lepszego, więc zostawiłam. Trzeba by jednak zrobić jakieś fajne wydzielenie - jakaś ławeczka okrągła albo żywopłocik.

4. Suszarkę też zostawiłam, gdzie chciałaś, z tym że całe to przejście wysypałabym żwirkiem, żeby się nie bawić w koszenie trawy. Osobiście jednak przeniosłabym ją na bok domu, obok drewutni, bo teraz widać ją w całej okazałości z tarasu, a nie jest to jakaś wielka atrakcja Tam tez zrobiłabym kompostownik.

5. Jak zrobisz szersze, wygodniejsze zejście z tarasu, a do tego głębsze rabaty, to domownicy nie będą Ci łazili po roślinach. Przed wyjściem z garażu też można wysypać żwirek lub położyć choćby płyty chodnikowe, żeby zrobić przejście na trawnik.

Jak Ci się widzi taka koncepcja?
Mój ogród pod lasem 08:24, 06 cze 2016

Do góry
Kurcze, a moje przekwitnięte czosnki trafiły na kompostownik
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:10, 03 cze 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Reniu zazdroszcze Ci tej konsekwencji i pomyslow na rabaty slicznie i spójnie u Ciebie .

Moj zawilec wiosenny okropnie sie rozłazi lubie go ale nie panuje nad nim

Znalazłam wczoraj osobiste moje siewki werbeny mikrusie jak to mozliwe ze tak pozno sie pojawiły. Twoje prezenty juz ogromne ))

Kto jak kto ale Ty przeciez nie masz mi czego zazdrościć Tak wymuskany, przemyślany, dopracowanyw każdym calu ogrod jak Ty masz to mało kto na forum ma
Zawilec się rozłazi tzn że będę go miała duuuużo?
To dobrze, ze Ci się wysialy czy raczej niekoniecznie? Fajnie, że rosną ... u mnie też przerwane szybko rosną ... już je trochę uporządkowałam na mojej rabacie różanej zbędne poszly na kompostownik a reszta mam nadzieje, że da czadu jak w ubiegłym roku
Rododendronowy ogród II. 21:34, 03 cze 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Na zdjęciach Łukasza widać piękno ogrodu normalnie widok oszałamiający.

Dzięcioł super!

Łukasz robi piękne zdjecia ale i zdjecia Ryski i Małgosi były świetne, można było poznac kazdy kat w moim ogrodzie bo nawet kompostownik został sfotografowany
Kolorowy zawrót głowy czyli porządkowanie wiejskiego misz maszu :) 13:18, 03 cze 2016

Do góry
Dziękuję Ci bardzo Danusiu za odpowiedź Pocieszyłaś mnie, że da się z tego wybrnąć i mieć miły kąt przy domu.

Rośliny oczywiście będą przycięte, czekam do jesieni (może niepotrzebnie?). Trawy i chwasty będą usunięte (sukcesywnie to już robię).

Plan ogrodu zrobiłam, przedstawia się tak, kierunek południowy góra lekko w lewo:

Rośliny, które udało mi się zidentyfikować (nie wiem, czy będzie dobrze widać, ale zaraz powrzucam też zdjęcia poszczególnych fragmentów):
1 - bez biały i niebieski
2 - dereń biały
3 - jałowiec (?) płożący
4 - berberys odm. zielona
5 - cis
6 - cyprysik groszkowy boulevard
7 - ostrokrzew
8 - podobno bambus
9 - dereń czerwony
10 - juka karolińska
11 - milin
12 - azalia odm żółta
13 - azalia odm pomarańczowa
14 - jałowiec łuskowaty odm niebieska
15 - cyprysik?
16 - jałowiec odm żółta
17 - cyprysik?
18 - kosodrzewina
19 - jałowiec blue arrow
20 - tawuła japońska goldflame
21 - tuja europe gold
22 - berberys czerwony
23 - tamaryszek
24 - pigwowiec
25 - złotokap
26 - ostrokrzew
27 - magnolia krzew (kwiaty ciemny róż)
28 - cyprysik lawsona
29 - orzech włoski
30 - jabłoń ozdobna?
31 - sosna?
32 - winorośl
33 - ognik szkarłatny
34 - grusza
35 - metasekwoja chińska

W rabacie z kosodrzewiną rośnie jeszcze suchodrzew chiński, żurawka, funkia, dwie odmiany trzmieliny płożącej i coś, co miało być pierisem japońskim, ale nie ma obrzeżonych biało liści - wszystko do przełożenia, bo im tam za ciasno. Ta rabata nie może być mocno poszerzona, bo musi być przejazd samochodem dostawczym na tył domu (3-4 razy do roku, ale jednak).
Przy ogniku też jest funkia, na skalniaku są 2 funkie i jakieś drobiazgi iglaczki, ale to będzie likwidowane przez remont schodów (trzeba skalniak rozebrać). Funkie mogę przenieść, iglaki do wyrzucenia.

Cyprysiki lawsona są kompletnie uschnięte, nie wiem, co mogę dać w zamian, co mi zasłoni sąsiada (ma tam kompostownik i śmietnik typu stare blachy, wanna itp). Myślałam o 2,5m kratach i zimozielonym bluszczu (kolchidzki?), coś co da radę żyć w bliskości orzecha i rośnie w miarę szybko, przed nim paprocie i funkie, może tarczownica dla klimatu.
Górny lewy narożnik - tam też coś muszę dać wyższego, bo mam widoki na domy, drogę, chcę to zasłonić.
Widok z tarasu:

Przed domem bzy do usunięcia, nie przepadam za nimi, są posadzone prawie na płocie a ten też jest do remontu. Na tym miejscu chcę posadzić weigelę, złocień japoński i tawułę norweską - te krzewy świeżo kupiłam i posadziłam na rabacie nad zbiornikiem, ale teraz myślę, że tam będzie za dużo wszystkiego i muszą znaleźć nowe miejsce.
(nie wiem, dlaczego zdjęcie się dodaje bokiem?)

Cyprysik gorszkowy też już zrobił się brązowy mocno, przy kopaniu studzienki kanalizacyjnej chyba został uszkodzony. Ponieważ studzienka jest w miejscu, które wcześniej było ścieżką teraz jest bardzo niewygodne przejście w stronę garażu, więc te rośliny chcę stąd usunąć. Dla derenia, berberysa i cisa znaleźć inne miejsce i zrobić przejście bliżej płotu.

Chciałabym, żeby ogród nabrał jednolitego klimatu, podobają mi się ogrody inspirowane naturą, wiejskie, rustykalne. Na dodatek mąż, który zajmuje się koszeniem trawnika nie jest fanem tej czynności, chętnie odda mi zakamarki przy roślinach na rabaty, żeby nie musieć omijać krzewów i manewrować kosiarką. Stąd pomysł, by miejsca między krzewami obsadzić trawami i bylinami kwitnącymi tak, by cały sezon było kolorowo. Im więcej owadów przyleci tym lepiej

Niedawno zaczęłam robić rabatę przy boku domu, początkowo chciałam posadzić weigelę, złocień i tawułę, ale jak już wspominałam obecnie myślę, że lepiej będą wyglądały w miejscu bzów a tu chciałabym dać głównie byliny i trawy (wybaczcie bałagan, kostka i papa oczywiście zniknął niebawem)

Po lewej stronie mogą rosnąć tylko niskie roślinki z płytkimi korzeniami, bo zbiornik przykryty jest płytami i tam ziemi jest tyle, co kot napłakał. Chcę przysłonić właz do zbiornika jednocześnie nie przysłaniać okien do piwnicy. Na razie posadziłam z dwóch stron włazu tułacza a przed nim 5 hebe. Reszta czeka na decyzję. Prawa strona - jukę chcę wyrzucić, nie pasuje mi ani trochę. Zastanawiam się nad milinem - nie jest piękny na rynnie, a na dodatek okropnie inwazyjny. Dereń też mi się niezbyt podoba, bardzo mocno zdziczał zagłuszony przez milin, zeszłej jesieni musiałam go bardzo mocno poobcinać.
Ogromnie mi się spodobało połączenie ostnicy z krwawnikiem i jeżówkami, chciałabym te rośliny tu wkomponować zamiast posadzonych niedawno krzewów. Goździki i zawciąg przed nimi mogłyby chyba zostać? Oczywiście będzie ich więcej sztuk, zostały po 1 w szkółce więc na razie tyle wzięłam (uroki niedużych miejscowości...). Przed azaliami planowałam dać berberysy czerwone niskie otoczone białymi goździkami, pod azalie może jasne hosty?

Do zagospodarowania jest także górka przy oczku, choć może lepiej oba zlikwidować?

Wszelkie sugestie (nawet wywrócenia wszystkiego do góry nogami ) mile widziane. Sama zupełnie nie mam spójnej koncepcji na to wszystko, chciałabym byliny takie jak szałwia omszona, krwawnik, jeżówki, , werbena, miodunka, do tego trawy ozdobne, paprocie, hosty. Lubię też berberysy, ale chyba niezbyt będą pasowały do tego towarzystwa?
W kamiennym kręgu od początku 19:57, 02 cze 2016

Do góry
GorAna napisał(a)

Elu, wszystkie liście tulipanów zasilają kompostownik u mnie długo nie szpecą, bo wykopuję je kiedy zaczynają żółknąć
Skończyłam wykopki wczoraj

To Ty kochaniutka szalony pracuś jesteś
Tyle tulipanów wykopać? Obciąć liscie? Posortować?
Jestem pod wrażeniem.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 17:03, 01 cze 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Ładnie się u Ciebie dzieje
A mój wzrok sam skierował się na "drewutnię" czy jak to tam zwać, ład i porządek o jakim marzę - powiedz mi czy ją sami robiliście czy kupna?

miód na mą duszę lejesz Asiu drewutnie robiliśmy sami sami sami dzieło z zeszłego roku, w środku dwukomorowy mały kompostownik
W kamiennym kręgu od początku 22:45, 31 maj 2016

Do góry
eliza3 napisał(a)
Czuję się pozdrowiona
Pięknie u Ciebie, co się stało ze szpetymi liścmi tulipanów?
Zawsze się zastanawiam co z nimi robisz, przecież podobno powinny same zaschnąć?
U mnie jeszcze szpecą

Elu, wszystkie liście tulipanów zasilają kompostownik u mnie długo nie szpecą, bo wykopuję je kiedy zaczynają żółknąć
Skończyłam wykopki wczoraj
Komendówka 19:52, 30 maj 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Jakie słodziaki

No! Tuptały po domu przez miesiąc, zanim trafiły do swoich domów. Było hardcorowo!.

A ogrodowo, to brak czasu na plewienie od wczesnej wiosny okazał się całkiem niezły dla siewek. Zastanawiałam się, dlaczego u mnie nic (oprócz chwastów, co też jest umowne) się nie sieje. Nie wytargałam z ziemi dwóch werben (resztę wytargałam i zasiliły kompostownik), bo nie zdążyłam i wypuściły śliczne listeczki. W miejscu wytarganych, nie wyplewiłam, bo nie zdążyłam i w sobotę zobaczyłam mnóstwo malusieńkich siewek. Okolic kocimiętki nie wyplewiłam, bo nie zdążyłam i pełno siewek. Podobnie z szałwiami. Jedyne co po kwitnieniu zetnę, to firletka. Rozsiała się po 17 arach wszędzie. Pozdrawiam Wszystkich i czekam na deszcz.
Rododendronowy ogród II. 08:31, 29 maj 2016

Do góry
I śmieszne szyszki..

Wesołe kukliki

Odkryty kompostownik.. przy 4-tej wizycie (albo ja nierozgarnięta, albo kompostownik super ukryty)

I grymaśne.. ale piękne.

Żywopłotki cisowe. 17:36, 27 maj 2016

Do góry
Pada deszcz i nie mogę wyjść do sadzenia i pielenia.

Kalina trzeci rok przesadzana w inne miejsce i jeszcze nie trafione odpowiednie, ale zakwitła.

Tu mają być sadzone Tojady. W tym kąciku następny kompostownik, bym nie latała z pełnymi wiadrami chwastów z jednego końca ogrodu w drugi koniec.

Pojemnik wyrzucony obok, muszę pomalować go. tylko czasu ciągle brakuje.

W tym roku dużo ostróżek przesadzałam na tył ogrodu.
Kolor pokazuje nie przesadzona, jest wysoka, przed nią przesadzona niska.

Firletki w ubiegłym roku przekopałam i jednak z korzenia odbiły nie chcą opuść tego miejsca.

Peonia majowa tylko jeden kwiatek inne już opadły.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:48, 27 maj 2016

Do góry
Kamiru napisał(a)
Witam, dom mam w górach i teren pod budowę domu był równany piaskiem. Więc przed domem mam w wiekszości sam piasek. W niektórych miejscach ziemia jest na głębokości jednego szpadla a gdzieniegdzie prawie metr i dalej ziemi nie widać. Czy można coś z tym zrobić żeby ładnie sie prezentowało? Chciałbym posadzić trawe ale żeby nawieźć tyle ziemi byłyby to ogromne koszta. Jedyne co rośnie to chyba skrzyp. Dodam, że mieszkam w Japonii i samemu bez zatrudniania jakiejś specjalistycznej firmy cieżko cokolwiek dostać/zrobić. Dlatego chciałbym zrobić coś co nie wymagało by dużego nakładu finansowego. Pozdrawiam.

Spraw we własnym zakresie, aby poprawić żyzność i zdrowotność gleby, a robi się to tak:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

No i przede wszystkim zainwestuj w kompostownik, wyrzucaj tam wszystko co organioczne, no prawie wszystko. Nie marnuj liści, chwastów, niczego co zamieni się w kompost

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies