Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród z łezką II 11:25, 11 maj 2015

Do góry
Teraz tylko sobota do pracy w ogrodzie była, ale skarpa wyplewiona. Barwinek wyłazi...ciekawe jak długo go będę wyrywać jeszcze.

Róże zaczęłam plewić, ale mnie córcia na spacer z wnusią wywlekła...i robota czeka na mnie. 1/3 zdążyłam...Róże już spore pączki mają, jak tak dalej ciepło będzie, zakwitną wcześniej niż w zeszłym roku.

Dalie się zaczynają pokazywać, ma nie być zimnych ogrodników, dobrze

Ogródkowe perypetie:) 08:40, 11 maj 2015

Do góry
abiko napisał(a)
Mieszko I, co za kolor!

Piękny MIeszko.. a Frnczeska u mnie też słabo rośnie. Ale moja pies ciągle tarmosił.
Ze skarpy wyciepaj te wyniosłe i szerokie jałowce ciemnozielone. Daj jakieś małe iglaczki. Moje skarpy (na sztucznym skalniaku) są wybitnie gliniaste. BO dałam tam glinę z wykopów spod domu .. może coś u mnie podpatrzysz.
Jak jałowce to takie bardzo płaskie daj.
Jak bylinki to sporo sobie radzi na skarpie i glinie.
Albo daj zimozielono. Ja ciągle się zachwycam skarpą u mojej sąsiadki. A u niej to naprawdę skarpa i wybitnie gliniasta.
Podeśle ci na emaila fotki z jej ogrodu. Może coś Cię zainspiruje. Muszę tylko poszukać gdzie je mam...ale to nie teraz.
Na pewno poradzą sobie tawuły (cięte w poduchy). Albo tuje żółte (chyba Miriam??)
Może czerwony klon palmowy taki rozłożysty np Garnet.
Lubisz róże to może niskie róże okrywowe?
Trawki Evergold..
Niskie berberysy ..ładnie wyglądają tylko francysie mają kolce.
Z bylin liliowce Stalla będą rosły, ubiorki są zimozieone i u mnie czują sie dobrze.
Lawendy na skarpie to i w glinie rosną super.
Oj uciekam do pracy.
Buziaki.
Jeżówki ale z niskich też na skarpę są dobre.

A ta wogle to zrobiło się u Ciebie bardo ładnie.

Mała Ogrodniczka szuka inspiracji 23:09, 10 maj 2015

Do góry
Prawdę powiedziawszy, to sama powinnaś przemyśleć czy teraz, jak skarpa nie jest nadto obsadzona nie powinna być przerobiona i wzmocniona.
W wielu ogrodowiskowych ogrodach, aktualnie tworzone są donice i wzniesione rabaty. Ty warunki masz. Trzeba tylko inwestycję poczynić. Wtedy będziesz mogła spokojnie sadzić rosliny nie martwiąc się o to, ze jak przyjdzie większa ulewa to wszystko spłynie na ogród.
Przemyśl, obgadaj z eMem
Ogródkowe perypetie:) 20:14, 10 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No nie wytrzymam , nie są spektakularne? ?????? To jakie są moje ???Lepiej powiedziec ze wcale ich nie ma. Agnieszko jestesmy na Ogrodowisku od tego samego dnia 16 października 2011r , u mnie juz zapisane ok 4500 stron a u Ciebie cos mało, a ogród masz piękny i ta skarpa której zazdroszczę.

Bogdzia, pisałam w odniesieniu tego jak kwitły w roku ubiegłym. W tym roku tak nie będzie
Od tego samego dnia? nie zwróciłam uwagiTwój ogród jest piękny u mnie nie ma co podziwiać na 6 arach
Idzie mi wszystko jak po grudzie niestety, za dużo w pracy za mało odpoczynku.
A widzisz skarpa to moja zmora.. nie radzę sobie z nią choć taka malutka. Przez to, że jest tam glina nie umiem jej obsadzić. Druga część dopiero się wykuje..

Planuję z niej zrobić coś niby angielską, cóż lubię byliny, a wyjdzie jak wyjdzie
Kwitnące skarpy 20:10, 10 maj 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Paweł wszystko u Ciebie rośnie jak na drożdżach Skarpa się nagrzewa i oddaje ciepło ogrodowi Alejka ze schodami wygląda bardzo ładnie, a te fugi porośnięte rozchodnikami aż żal deptać

Stwierdziłem to ostatniej zimy Przemek że jednak posiadanie skarpy jest plusem np to że się szybko nagrzewa i szybciej rośliny ruszają z wegetacją.
Jak chodzę po ogrodzie to zawsze je omijam bo wiem że jak zakwitną to będą piękne
Kwitnące skarpy 19:54, 10 maj 2015

Do góry
Paweł wszystko u Ciebie rośnie jak na drożdżach Skarpa się nagrzewa i oddaje ciepło ogrodowi Alejka ze schodami wygląda bardzo ładnie, a te fugi porośnięte rozchodnikami aż żal deptać
Ogródkowe perypetie:) 19:49, 10 maj 2015

Do góry
abiko napisał(a)
Róże chyba w tym roku nie będą takie spektakularne, ale i tak je uwielbiam:

No nie wytrzymam , nie są spektakularne? ?????? To jakie są moje ???Lepiej powiedziec ze wcale ich nie ma. Agnieszko jestesmy na Ogrodowisku od tego samego dnia 16 października 2011r , u mnie juz zapisane ok 4500 stron a u Ciebie cos mało, a ogród masz piękny i ta skarpa której zazdroszczę.
Mała Ogrodniczka szuka inspiracji 23:00, 09 maj 2015

Do góry
zimozielony ogrod przy bialym domu - zobacz w tej Danusinej realizacji koncepcje z murkami oporowymi. Nie chce byc zlym prorokiem, ale obawiam sie, ze z mata, czy bez to ta wasza skarpa bedzie przysparzac wam latami mase udreki i klopotow, bo bedzie sie osuwac, rozpadac, a i podlewanie roslin oraz utrzymanie nalezytej wilgoci bedzie arcytrudne

Pomysl Danusi na front jest SUPER!!! - kobiecy, szlachetny, elegancki, nieprzekombinowany, kwiatowy, barwny i zmienny w 4 porach roku. O czym tu wiecej marzyc?

Rododendrony w tym miejscu to niezbyt utrafiony pomysl, bo po pierwsze to rododendrony potrzebuja miejsca, bo rosna, po drugie, po za okresem kwitnienia sa tylko zielone i... bardzo wrazliwe na niedogodnosci srodowiskowe. Tam masz przejscie, ruch... tam potrzebne sa rosliny niewrazliwe na ew. nadepniecie czy polamanie (bezogrodowi goscie bywaja jak slonie w... ogrodzie, dopiero co u Malkul Magnolia wraz z wlascicielka watku o tym pisaly)
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 21:22, 09 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
u nas przy kościele jest potężna skarpa, jak będę tamtędy przejeżdźała zrobię Wam zdjęcie, dziś się nie dało, bo kosił ktoś tam trawę i dziwnie pewnie by się na mnie patrzył

Paulinka koniecznie zrób nam zdjęcie
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 18:36, 09 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
u nas przy kościele jest potężna skarpa, jak będę tamtędy przejeżdźała zrobię Wam zdjęcie, dziś się nie dało, bo kosił ktoś tam trawę i dziwnie pewnie by się na mnie patrzył
facet by się wystraszył że ktoś go szpieguje
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 17:11, 09 maj 2015

Do góry
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 07:51, 09 maj 2015

Do góry
Ciekawe czy ten ząbek czosnku trzeba codziennie rozcierać?, Ja mam ponad 50 krzaków róż, musiałabym chyba założyć hodowlę czosnku
Lawanda też miała odstraszać mszyce i inne szkodniki, mam pod różami od lat lawendę i mszyce nic sobie z niej nie robią
Tymianek u mnie często przemarza, zapominam go jesienią okryć.
Floksy na skarpie prześliczne, i skarpa wcale nie straszy
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:54, 08 maj 2015

Do góry
Coś mi jednak kwitnie To floksy na tymczasowym miejscu. Ta skarpa będzie poszerzona o metr tak jak widać tą zieloną butelkę i podbudowana kamieniem ,ale wszystko jeszcze w powijakach .Kiedyś być może będzie efektowna. Dzisiaj natomiast straszy

Kubusiowo II 12:42, 08 maj 2015

Do góry
Asia moja skarpa obsadzona jest tawułą, Red Baronem, turzycami, rozchodnikami, trzmieliną, berberysami... brakuje tam jeszcze traw i berberysów sterczących Co do wizualki nie ma sprawy Jednak zanim kpiłabym rośliny ustawiłabym je w szkółce tak jak chcesz je posadzić i zobaczyć czy na pewno będzie to dobrze wyglądać...

Tesiu hahahahhaha przyjadę! A jakże Tylko ciężarówkę zamówię
Na zakupach nie byłam bo lało... stwierdziliśmy, że szkoda roślin od Ciebie i one MUSZĄ pojechac teraz z nami do Kubusiowa bo inaczej padną... Także serby poczekają do jesieni

Mój ogród pod górkę... 10:49, 08 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ile jeszcze Ci zostało sadzenia???
Bo wydaje się jakby już koniec był

Hihihi! Wg projektu, to jeszcze ta skarpa z grujecznikiem pendulą, skarpa z głazami, skarpa na lewo od lawendy, dokończyć zaczętą rabatę z kulonami cisowymi, posadzić graby i tyle Łatwiej powiedzieć, co już zrobione
Trudny teren - dużo pracy! 22:28, 07 maj 2015

Do góry
Monia ależ ta skarpa pięknie się prezentuje!
Byłam u Ciebie ale muszę więcej czasu poświęcić na podglądanie

P.S. skarpy moje usypane z piasku wykopanego pod fundamenty, a więc kolejne utrudnienie dla roślin!
Trudny teren - dużo pracy! 22:17, 07 maj 2015

Do góry
monia napisał(a)
o no to teraz widać tą różnicę ciężki orzech do zgryzienia. Irga jednak na dzień dobry na wejście nie za bardzo teraz mi się wydaje. Jakie róże masz okrywowe ?

Monia str.41 napisałam
Skarpa trudna ale przekonuję się do niej
Trudny teren - dużo pracy! 21:21, 07 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Kasiu jesli moge Ci doradzic najlepiej najpierw wstaw tutaj miejsce,ktore chcesz obsadzic,osoby tutaj Ci pomoga w projekcie,a pozniej zrobisz sobie liste i na zakupy

Paulinka możesz radzić i doradzać

a to moja skarpa długa na ok 14 metrów bez boku. Po prawej stronie najbardziej stroma. Na prawym zakręcie widziałabym kosodrzewinę Pumilio i może na samym jej dole jałowiec i na tym koniec. Zero wizji
Trudny teren - dużo pracy! 22:26, 06 maj 2015

Do góry
Ewciu widziałam. Moje na razie żyją, nie padły choć maleńkie ale co z nich będzie tego nie wiem....

Dziewczyny Wy wszystkie cos robicie na rabatach a Ja w lesie dalej jestem. Ziemia zglebogeyzieniu znowu porasta mi trawskiem i zielskiem -porażka. Nie mam już siły do jej plewienia...
Chyba kupie roundap i połączenia z chwastoxem i będę robiła oprysk a potem to przykryje ziemia i posieje trawę.

Meczy mnie ten front domu i ta skarpa
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 20:25, 06 maj 2015

Do góry
Dziewczyny co do frontu to miałam nieoceniona pomoc tu z forum. Teraz z ta rabata mam ciagle watpliwości bo to skarpa i nie wiem czy taki układ nasadzeń bedzie dobrze widoczny. Z tymi rh wiem ze popełniłam trochę błąd ale to wynik pośpiechu i brak koncepcji, teraz sadziłabym inaczej. A z prac polowych to przygotowujemy obecnie obrzeże i wycinamy nadmiar trawy. Sadzić nie sadzimy bo czekam na dostawę roślin a ich ciagle nie ma . Moze następny tydzień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies