Znam to. Mój ogród jeszcze w fazach planowych a ja mam już rosliny w przechowalniku dzisiaj chyba usmiercony został miskant morning light jakoś się tak pozwijal. Przeniosłam go do cienia jak odbije to dobrze. Straszna szkoda ze nie trzymasz się planów. Widzisz ja nawet nie wiem co gdzie chciałabym mieć
W zeszłym roku dostały chyba dwa razy pokrzywę, w tym nic. Porosły jak głupie ale ten typ chyba tak ma bo w nogach żadnych luksusów nie mają
Magda70 też je ma ciekawe czy też takie tłuste
Zauważyłam poprzedni wpis. Rozumiem.
Rozplenica u mnie odpada. A proso rózgowate chyba czas będzie sprawdzić. Tego jeszcze ni miałam u siebie. Miskant Silberfeder u mnie dobrze rośnie więc pewnie znowu go kupię. I może miskanta Memory wypróbuję.
U mnie w okolicach w co najmniej 6 szkółkach bywam i nie ma
ML pięknie się prezentuje, myślałam, że to jakiś szerszy miskant w sensie szersze liście.
A tak z doświadczenia jak Ty uważasz i czy to prawda ,że molinia v. lubi mokro a sesleria jesienna sucho może mieć? To aż taka różnica może być?
Moja znajomość traw jest praktycznie na poziomie zerowym, ale z tego co podpatrzyłem w necie, to pod nazwą miskant gracillimus występuje trawa zielona. Trawa jak każda roślina może wyglądać różnie w zależności od warunków (ilość światła, wilgotność, rodzaj gleby) w których rośnie np. na stanowisku słonecznym może wybarwiać się inaczej. Niektóre rośliny normalnie występujące na terenach suchych i mające małe liście posadzone na stanowisku wilgotnym tają się dorodne o dużych liściach. Na początek poszukaj może więcej informacji na temat tej konkretnej odmiany - kształty i wybarwiania się liści i porównaj z Twoją. Jeśli się nie uda, to pozostaje sprawdzenie najpopularniejszych odmian miskantów w ten sam sposób.
Basiu dziękuję za oddanie głosu, decyzja podjęta będzie kolejny szpaler z hortkami Phantom z tego co patrzyłam wejdzie mi tam 6 krzaczkow szpaler będzie rozpoczynał i kończył miskant gracillimus, a obwódka przed hortkami będzie z żurawek
nie tego nie mam ;( mam silberspinne - uważam ze jest najpiekniejszy z miskantów!!!! delikatne wąskie liście takie miskanty lubie najbardziej drugim ulubiencem jest proso rózgowate northwind - magiczny, sirene, gracymillus, adagio no i piekny grosse fonatnne o tych moge cos napisac
Trawniczek masz jak marzenie powiedz mi Kasiu co to masz za trzy berberysy posadzone obok siebie? Planuję właśnie coś podobnego tylko,że obok nich będzie miskant variegatus i muszę dać coś przed nimi,żeby za pusto nie było jakie tam masz trawki?
A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone
Witaj u mnie thuja smaragd przed nia lime hort + miskant gracymillus ten zestaw jest boski na innej rabacie thuja smaragd gold przed nią hotr limelight +miskant sirene przed nimi bukszpany równie pięknie!