Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:24, 20 lip 2017

Do góry
Znam to. Mój ogród jeszcze w fazach planowych a ja mam już rosliny w przechowalniku dzisiaj chyba usmiercony został miskant morning light jakoś się tak pozwijal. Przeniosłam go do cienia jak odbije to dobrze. Straszna szkoda ze nie trzymasz się planów. Widzisz ja nawet nie wiem co gdzie chciałabym mieć
Moja codzienność - ogród Oli 13:03, 20 lip 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

U mnie w okolicach w co najmniej 6 szkółkach bywam i nie ma

ML pięknie się prezentuje, myślałam, że to jakiś szerszy miskant w sensie szersze liście.
A tak z doświadczenia jak Ty uważasz i czy to prawda ,że molinia v. lubi mokro a sesleria jesienna sucho może mieć? To aż taka różnica może być?

Aż dziwne.. poszukaj w necie będzie prościej

U mnie molinia Variegata ma sucho nie podlewam jej wcale, podobnie sesleria.

Moja codzienność - ogród Oli 13:02, 20 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
W mordę jeża. Co Ty dajesz tym trawom. To taka odmiana solidna i nie wymagająca czy tak je odżywiasz solidnie. To nie realne dla mnie mieć takie kępy traw w rok. Rozwaliłaś mnie.
Muszę poczytać o tym miskancie Krater.

Magleska napisał(a)
Miskant krater tak szybko rośnie ? Gdzie ja mam jeszcze miejsce ,żeby odgapić ? Przecudny ten szpaler zresztą cała reszta ogrodu przecudna

W zeszłym roku dostały chyba dwa razy pokrzywę, w tym nic. Porosły jak głupie ale ten typ chyba tak ma bo w nogach żadnych luksusów nie mają
Magda70 też je ma ciekawe czy też takie tłuste

tak wyglądały po dzieleniu (maj 2016)

Moja codzienność - ogród Oli 12:45, 20 lip 2017

Do góry
Miskant krater tak szybko rośnie ? Gdzie ja mam jeszcze miejsce ,żeby odgapić ? Przecudny ten szpaler zresztą cała reszta ogrodu przecudna
Ogród wśród pól i wiatrów 08:03, 20 lip 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Co to za trawy przy annabelkach, wysokie paskowane?

Miskant Variegatus
Ptasi gaj 13:57, 19 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu moj wpis wczesniej odczytaj.

Trawy sa bardzo wdziecznym eksponatem w ogrodzie. Tak prawde mowiac nie klopotliwe, nie choruja i robactwo tez nie gryzie. Wiosna scinam jesienia wiaze by sie nke rozsialy suche liscie po dzialce.

Jak bedziesz kupowala patrz na etykiety cze wysoka i jaki ma kwiatostan.

Troche wiecej napisze moze wieczorrm.

Zauważyłam poprzedni wpis. Rozumiem.
Rozplenica u mnie odpada. A proso rózgowate chyba czas będzie sprawdzić. Tego jeszcze ni miałam u siebie. Miskant Silberfeder u mnie dobrze rośnie więc pewnie znowu go kupię. I może miskanta Memory wypróbuję.
Moja codzienność - ogród Oli 13:28, 19 lip 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Dziękuję
Molinia Variegata to najbardziej popularna po szkółkach molinia, nie mów że ciężko ją kupić ?
Pod oknem to miskanty Morning Light.

U mnie w okolicach w co najmniej 6 szkółkach bywam i nie ma

ML pięknie się prezentuje, myślałam, że to jakiś szerszy miskant w sensie szersze liście.
A tak z doświadczenia jak Ty uważasz i czy to prawda ,że molinia v. lubi mokro a sesleria jesienna sucho może mieć? To aż taka różnica może być?
Rozpoznawanie traw 12:18, 19 lip 2017

Do góry
KatarzynaMichalska napisał(a)
Witam,
kupiłam w necie muscant gracillimus. Ale coś mi się zdaje, że chyba to nie on. Ma ostre liście, tak że mogłyby skóre przeciąć i obrzeża liści przyjmują brązową barwę (nie wyglądają na chore). A może one takie są?

Odpowiadam na pytanie z tematu o hostach:

Moja znajomość traw jest praktycznie na poziomie zerowym, ale z tego co podpatrzyłem w necie, to pod nazwą miskant gracillimus występuje trawa zielona. Trawa jak każda roślina może wyglądać różnie w zależności od warunków (ilość światła, wilgotność, rodzaj gleby) w których rośnie np. na stanowisku słonecznym może wybarwiać się inaczej. Niektóre rośliny normalnie występujące na terenach suchych i mające małe liście posadzone na stanowisku wilgotnym tają się dorodne o dużych liściach. Na początek poszukaj może więcej informacji na temat tej konkretnej odmiany - kształty i wybarwiania się liści i porównaj z Twoją. Jeśli się nie uda, to pozostaje sprawdzenie najpopularniejszych odmian miskantów w ten sam sposób.
Moja codzienność - ogród Oli 16:53, 18 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miskant Krater jak Wulkan! A przedpłocie i zapłocie, może sąsiedzi mają jakieś robótki - szkoda taką kreatywność zamykać z jednym ogrodzie.

Sąsiedzi mają inny gust mam jeszcze z 30mb przedpłocia/rowu do obsadzenia irgą ale muszę ją rozmnożyć
Moja codzienność - ogród Oli 16:44, 18 lip 2017

Do góry
Miskant Krater jak Wulkan! A przedpłocie i zapłocie, może sąsiedzi mają jakieś robótki - szkoda taką kreatywność zamykać z jednym ogrodzie.
Małymi kroczkami do celu... 12:15, 18 lip 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Paulinko jeśli potrzebujesz wsparcia w decyzji to ja również jak najbardziej polecam Phantoma. Wysoka, mocna hortensja z pięknymi kwiatostanami.

Basiu dziękuję za oddanie głosu, decyzja podjęta będzie kolejny szpaler z hortkami Phantom z tego co patrzyłam wejdzie mi tam 6 krzaczkow szpaler będzie rozpoczynał i kończył miskant gracillimus, a obwódka przed hortkami będzie z żurawek
Ogród na glinie 12:00, 17 lip 2017

Do góry
umbra w lawendzie i miskant ML
wiosna 2015 rok

i lato 2015, troszkę gęściej jak to latem ale miskantów prawie nie widać

a teraz lato 2017
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:02, 16 lip 2017

Do góry
kasiab napisał(a)

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone

nie tego nie mam ;( mam silberspinne - uważam ze jest najpiekniejszy z miskantów!!!! delikatne wąskie liście takie miskanty lubie najbardziej drugim ulubiencem jest proso rózgowate northwind - magiczny, sirene, gracymillus, adagio no i piekny grosse fonatnne o tych moge cos napisac
Podmiejski ogród Cataliny 20:45, 16 lip 2017

Do góry
Moje pierwsze trawy:
Red Baron (sadzonka podzielona na 4 szt) i tawuły japońskie Goldflame

i Miskant Chiński w towarzystwie różowych jeżówek

Miejski ogród w wersji mini 14:18, 16 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Trawniczek masz jak marzenie powiedz mi Kasiu co to masz za trzy berberysy posadzone obok siebie? Planuję właśnie coś podobnego tylko,że obok nich będzie miskant variegatus i muszę dać coś przed nimi,żeby za pusto nie było jakie tam masz trawki?

Kupowałam jako berberys Red Rocket. Ale kto wie . Miałam już kilka pomyłek. A podsadzone są stipą.
Miejski ogród w wersji mini 13:10, 16 lip 2017

Do góry
Trawniczek masz jak marzenie powiedz mi Kasiu co to masz za trzy berberysy posadzone obok siebie? Planuję właśnie coś podobnego tylko,że obok nich będzie miskant variegatus i muszę dać coś przed nimi,żeby za pusto nie było jakie tam masz trawki?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:30, 16 lip 2017

Do góry
madeczkam napisał(a)

miskant sirene tylko rosnie naprawde duzy

A miskant morning light? Ostatnio byłam w szkółce i musiałam go mieć bo jest boski... chociaż u nas jest nic wokół domu to zaczynam zbierać już rośliny które chcę mieć posadzone
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:54, 16 lip 2017

Do góry
kasiab napisał(a)
Zastanawiam się nad kształtem rabat...
Chciałabym aby były w nich posadzone hortensje, strzyżone cisy i bukszpany, myślę też o jakichś trawach tylko jakie dadzą radę od strony północnej?

miskant sirene tylko rosnie naprawde duzy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:07, 16 lip 2017

Do góry
Eleeri napisał(a)
Witam, bardzo proszę o poradę. Planuję zrobić rabatę z hortensjami w roli głównej. Za tło będą miały szmaragdy, proszę doradźcie, czy mój plan ma jakiś sens.

Będą rosły co metr, w środku h. candle i kolejno na zewnątrz: h. annabelle, h. limelight, h. bobo, na zewnątrz magnolie alba (lewa strona) i susan (prawa strona)
Rabata w kierunku północ-południe, tuje od strony zachodniej.

Oprócz magnolii, które muszę tam posadzić, bo nie mam dla nich innego miejsca, nic więcej nie mam kupionego.

Poradźcie, proszę.

Witaj u mnie thuja smaragd przed nia lime hort + miskant gracymillus ten zestaw jest boski na innej rabacie thuja smaragd gold przed nią hotr limelight +miskant sirene przed nimi bukszpany równie pięknie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies