OOOOJEEEJ jaki Pani cudny klimat utworzyła! Tak naturalnie wszystko rośnie jakby samo się zasadziło Zupełnie jakbym trafiła do naszej Królowej ogrodów Pani Danuty . Trafiłam z wątku od cienistych rabat i wpadłam po szyję. Muszę przebrnąć wszystkie częśći. Pozdrawiam.
Mój ogród ma braki, szczególnie w kwestii rysowania linii rabat, ale z doboru roślin jestem zadowolona.
To jest owa cienista rabata:
Wydawało się, że słońce dociera tylko wczesnym rankiem i późnym wieczorem. Ale okazuje się że w okresie letnim , kiedy słońce wysoko całkiem długo tu zagląda.
Sprawdziły mi sie w tym cienistym północnym miejscu ogrodu: hortensje bukietowe (tu Anabelle Strong i Polar Beer) miskant Mornin Light, o dziwo nieźle sobie w cieniu radzą u mnie trawy: rozplenice japońskie i ... ostnice . No i poradzone mi na ogrodowisku carexy do cienia odmiany Ice Dance - rosną doskonale, choc są na rabacie, która może ma godzinę słońca w ciagu dnia.
Cienista rabata faktycznie jasno wygląda. Ja mam wysoką sosnę od północy oraz świerki niestety srebrne dookoła ale latem jest tam dużo słońca i co najgorsze sucho tam jak pieprz. Zamierzam podkrzesać świerki od ulicy bo i tak się ogołacają ale co ja biedna przed nimi wsadzę żeby oddzielić się od kurzu ulicznego ? Szukam optymalnego rozwiązania .