Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

Czarownica 13:12, 03 sie 2017

Tak wygląda u mnie północny ogród.Nie w całości bo podjazd jest na foto po prawej wzdłuż świerków. Nieciekawie.Te nasadzenia robili poprzedni właściciele.
Czarownica 13:18, 03 sie 2017

Po lewej dom sąsiadów ,którego ściana jest granicą działki.Dramat bo sąsiedzi wycinają drzewka i gałęzie na granicy pod pozorem zacienienia i wilgoci a tak naprawdę jest tam sucho i wietrznie...
Przepraszam -powinnam to zdjęcie wstawić w wątku pt błędy ogrodnicze
asica 16:02, 03 sie 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Piękne ujęcie tego miejsca. Jakby tradycyjny ganek opleciony winem w nowoczesnych trawach.

Miejsce troszkę zmieniło sie w tym roku. Miskant Variegata przymarzł, więc w tym roku ciut więcej koloru w tym miejscu.
asica 16:16, 03 sie 2017

Droga Czarownico (masz jakieś imię, czy wolisz Czarownicę ?T u skrótami możesz dojść do mojej cienistej rabaty. To to samo miejsce wiosną i linki do zdjęć sprzed kilku lat. Może się narażę, bo teraz wszyscy walczą z masowoą wycinką drzew. Ale ja - wycięłabym te świerki . To nie są drzewa ogrodowe. Już są wielkie , a będą co rok większe, wyższe, a w czasie burz i nawałnic- zwyczajnie niebezpieczne.
Od ulicy zasłoń się żywopłotem do cięcia (liściasty lub cisy, lub tujkami, które z łatwością będziesz prowadzić na pożądaną wysokość).
Moje cieniste miejsce graniczy z jedyną ruchliwą ulicą wokół domu.Ale ponieważ nie jest to miejsce wypoczynku, to nie stawiałam z roślin szczelnej zasłony. Stąd trawy i hortensje które zimą zamierają. Mam fajny ogród, a niech zaglądają

https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=322/
i dalej strona 83 wątku)

Pszczelarnia 16:39, 03 sie 2017

Ależ oczywiście, ze świerki to nie drzewa ogrodowe a na pewno nie w małym ogrodzie albo pod domem. Ja też wycięłam. Jeszcze przed lex ... .
tulucy 17:48, 03 sie 2017

i ja przytakuję - świerk i sosna najzwyklejsza w małym ogrodzie to katastrofa... część już wycięłam, jeszcze 2 sosny zostały na jesień. wsadzam zamiast drzewa mniejsze, kolumnowe.
Czarownica 18:59, 03 sie 2017

Witam- mam na imię Lidia
Dziękuję wszystkim za wsparcie. Pomiędzy srebrnymi jest świerk serbski ,którego mi żal ściąć…Reszty towarzystwa… też bo się serce kraje. Walczę ze szkodnikami ,które często się na nich panoszą. Po drugie to ptaszki przeróżne na nich widuję i dlatego żal mi jeszcze bardziej A sosnę to będę musiała ściąć bo się pochyla i zaczyna zagrażać. Chyba nie pomoże podkrzesanie i przycięcie.
Asia masz pięknie! Dlatego ciągle tu zaglądam. Przeczytałam wszystkie części i o warzywniaku cudnym ma się rozumieć też bo i ja uprawiam
asica 15:37, 04 sie 2017

Trawiasta
asica 15:37, 04 sie 2017

asica 15:39, 04 sie 2017