Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:37, 23 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
No pokaż te kanty, pokaż

Ha, ha Nie wim czy to można nazwać kantami

W drugim ogrodzie nareszcie miałam wczoraj czas aby zająć się przez cały dzień pielęgnacją. Wszystko wypieliłam, zraszacz pięknie podlewał przez cały dzień, nawiozłam wszystkie trawy gnojówką i zrobiłam kanty. Choć mój trawnik to chwastowisko to i tak wizualnie kanty wprowadziły porządek

A i jeszcze muszę powiedzieć, że po dwóch latach odkąd zaczęłam tam pracować z ziemią, w tym roku już widać pierwsze efekty Gleba powoli zaczyna przypominać przyjemy, pachnący, z dużą ilościa dżdżownic puch.

Zastanawiam się nad posadzeniem na tej rabacie zielonej hakone. Ma ktoś u siebie w półcieniu?

LeŚnicZaNka 14:26, 23 cze 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Kasiu co to za cudeńko? Czy Piano, jej kolor pasuje do róż różowych czy tylko do czerwieni?
Co to za pnącze? - rozpoznawanie 14:18, 23 cze 2018

Do góry
Ktoś wie co to może być?
Rośnie w Anglii, jako wieloletnie pnącze

Za drzwiami do ogrodu... 14:09, 23 cze 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, jeżówka jedna z pięciu zapączkowana, ale myślę że reszta też zakwitnie tylko później bo wypuszczają grubszą łodyżkę
Jeszcze nie sadziłam,robię na razie strzyżenie tawułek ,niektórych berberysów i niby niwakowych tujek oraz bukszpanów . Wczoraj podlałam też niektóre rośliny preparatem a siarczanem magnezu i florowitem i popryskałam helatem żelaza bo mają jakieś jasne liście z ciemniejszym ożyłkowaniem.U mnie w podłożu margiel czy jakaś kreda i podobno wapno utrudnia roslinom pobieranie niektórych składników. Zobaczymy czy i kiedy coś pomoże ,mam tak robić co 10dni do skutku... U nas właśnie teraz lunęło i nie wiem co dalej z ogrodowymi pracami...?tyle zaplanowałam... no chciaż może trawka się zazieleni
Z różyczek bardzo się cieszę, ale meszki też się cieszą...i muszę ciągle pryskać
Rozchodniczek od Ciebie zdobi wiszącą doniczkę-róg

Mnie deszcz wygonił z ogrodu.
Rośliny się cieszą.Dzisiaj podlewania odpada.Wczoraj chyba z godzinę podlewałam.
To masz też inne podlewanie.Ale jak trzeba,to trzeba.
I masz się z tą glebą trochę... utrudnień.
O fajny pomysł na ten rozchodnik.Zobaczysz on szybko rośnie.Jeszcze tez go podlej flurowitem na początku.Będzie ładnie zdobił ta kompozycje.
LeŚnicZaNka 14:08, 23 cze 2018

Do góry
MOJA PNĄCA KRÓLOWA GIARDINIA
LeŚnicZaNka 14:06, 23 cze 2018

Do góry
PASTELLA Z ROZA NN
LeŚnicZaNka 14:05, 23 cze 2018

Do góry
BENGALI
LeŚnicZaNka 14:04, 23 cze 2018

Do góry
Ogród kwiatowy 13:56, 23 cze 2018

Do góry
violaskom napisała

Ale wypasione ostróżki!Dzisiaj jakiąś podobną niebieściutką- z odrobiną różu kupiłam ,tylko szczuplejszą...,ciekawe czy ma zadatki na przytycie...może w przyszłym sezonie...
Szlak petuniowy powalajacy.Wszystkie z własnego siewu?Podziwiam
Różyczki cudo...Angelę wpisałam na listę "chciejstw" .Waterlo ma śliczny układ kwiatuszków- też pomyślę gdzie by mi ona pasowała...?
Oj ,będę tu do Ciebie wracać...
Moja działka na Dębowym Lesie 13:54, 23 cze 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Twoją różową gipsówką i ja się zachwycam ,już zaczęłam poszukiwania sadzonki...
Nachyłek od Ciebie rośnie
Twoje hosty pewnie cieszą się z deszczyku...?
Golden Tiara ma chyba intensywniejszy kolor kwiatu niż inne fioletowo kwitnące?ładny

Kurcze deszcz mnie wygonił z ogrodu.
ale trochę wyplewiłam
Ale jeżówki posadziłam.Derenia w części przycięłam.I zmokłam .do host częściowo dochodzi deszczyk, bo one rosną pod okapem domku.
Kwiaty hosty Golden Tiara ma dość intensywny kolorek fioletowy.
Ale jeszcze kilka z fioletowymi kwiatkami.
cieszę się,że nachyłek Zagreb rośnie.
Sama widziałaś, to taka żywa żółta plamka w ogrodzie.I kwitnie bardzo długo.
Nasiona w gipsówki będę zbierać.To może i ty zechcesz ??

W ogródku emerytki 13:48, 23 cze 2018

Do góry
Witajcie. Ewo, dziękuję, już poprawione.
Aniu, kot niestety nie jest kupiony w Polsce. Wstawiam zdjęcia rojników i rozchodników.

Rojniki i rozchodniki są moimi ulubionymi roślinami, według mnie są jak kobiety-
dają radę w każdej sytuacji.
Wszystkich Świętych u naszych zachodnich sąsiadów 13:40, 23 cze 2018

Do góry
Wszystkich Świętych u naszych zachodnich sąsiadów 13:38, 23 cze 2018

Do góry
No musze tu cos napisac, jako mieszkanka Bawarskiej wsi opiekujaca sie grobem rodzinnym mojego meza.
Bardzo malo jest u nas zakrytych grobow, na palcach jednej reki mozna je policzyc. Choc ostatnio staja sie modne. Na cmentarzu w pobliskiej wsi jest kilka wymagajacych mniej pielegnacji. Jak bede to zrobie fotki.
U nas wiekszosc ludz dba sama o groby bliskich, czasami oplacaja kogos kto podlewa. Dekoracje mozna kupic w wyspecjalizowanym ogrodniczym, tam tez mozna sie poradzic, w jednym do ktorego jezdze sa nawet 4 goroby pokazowe, jak mozna obsadzic. Pewnie mozna tam tez zamowic kogos kto pojedzie na grob i posadzi ale to pewnie koszty duze sa. W Monachium widzialam tabliczki firm, ktore zajmuja sie pielegnacja grobow, u nas jeszcze ta kultura nie dotarla. Choc pewnie gdybysmy sie wyprowadzili gdzies daleko to komus bysmy zaplacili za pomoc.
Co mi sie bardzo podoba to znicze, u nas na grobie pali sie jeden znicz. Mamy specjalna lampke, w ktora wkladamy zwykly wklad. Nie cierpie w Pl luny nad cmentarzem i grobow zastawionych plastykowymi zniczami az po brzeg. Moim zdaniem jest to bardzo nie ekologiczne.

Troche wystawowych fotek z Bawarskiej Wystawy Ogrodowej w Deggendorf 2014
Słoneczny Ogród 13:34, 23 cze 2018

Do góry

ale cudowne zdjecie romantyczne tylko lampka winka i nic wiecej do szczescia nie potrzeba
Słoneczny Ogród 13:31, 23 cze 2018

Do góry
Floksy zaczęły kwitnąć. Nowe nasadzenie, nowa rabata. Floksy dzieliłam swoje, mam ich tam chyba 6 kępek. Dopiero będą się rozrastać. Czekam na to.

Ogród w dolinie 13:28, 23 cze 2018

Do góry
Dalej zmiksowana wersja Asi i moja Tutaj nam się podoba, z tarasu rysuje się jakaś linia rabat (nie prosta), w zakolu dużo miejsca zarówno na drzewa jak i placyk. Mamy jednak problem z umiejscowieniem placyku. Tak jak narysowałam w swoim planie nie może być, trzeba go przesunąć tak, a by front był w miarę równolegle do linii rabat więc albo bardziej na prawo albo na lewo (tak jak rysowała Asia w swoich pierwszych wersjach).
Widok z perspektywy, z której defakto nie będziemy podziwiać ogrodu (z kupy gruzu).

Widok prawie z tarasu.

I bardziej na wrost prawie z tarasu.

Rabaty są wielkie w tej wersji. Najwęziej jest od zachodu- 3m od planowanego płotu.
Co tu wybrać? Macie jeszcze jakieś pomysły?
Słoneczny Ogród 13:27, 23 cze 2018

Do góry
Za liliami nowa rabata trawiasta pod domem.
Czeka na kamyczki, więc fotek nie robię, trawy rosną.
Mam tam gęsto traw i nie wiem czy się opłaci dawać tam matę, może częściowo tylko

Słoneczny Ogród 13:23, 23 cze 2018

Do góry
Kwitną lilie, głównie białe, bo ich mam najwięcej.

Słoneczny Ogród 13:22, 23 cze 2018

Do góry
Dziś trochę deszczu i wytchnienia dla roślin.
Trawnik choć podlewany to najbardziej cierpiał od palącego słońca.
Inne rośliny w dobrej kondycji.
Wczoraj skosiłam trawnik i podlałam, dziś pada. Liczę na to, że sie bardziej zazieleni.
Wczorajsze fotki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies