Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

paniprzyroda 08:51, 14 sie 2018

Hej Widzimy się w niedzielę, będziesz?
Odnośnie budowy, to u mnie pojutrze dopiero coś zacznie się dziać, tyle miesięcy ćwiczę swoją cierpliwość... a miało być raz dwa i po krzyku
Jagodaa 12:03, 14 sie 2018

Cześć Karolina ☺, znamy się na pewno "z widzenia", przyznam, ze poprzedniego Twojego wątku nie byłam w stanie ogarnąć, więc siedziałam cicho . Teraz przeczytałam wszystko wieczorami w kilka dni zamiast książki. Ciekawa historia się rozkręca, lubię tak od początku wiedzieć co i jak, obserwować postępy.

Podobny scenariusz przerabialam kilka lat temu (bez sprzedaży poprzedniego domu), więc w dużej mierze Cię rozumiem. Ja na swoją upatrzona działkę czekałam prawie 3lata. Postępowanie spadkowe itd. Podjęłam wtedy też spore ryzyko finansowe, bo kobieta nie maila kasy na załatwienie wszystkiego, ale udało się. Dom mam w innym miejscu,ale na tamtym bardzo mi zależało z różnych względów.

Trzymam za wszystko kciuki, ale jakoś nie mam większych wątpliwości, ze Ci się uda .

Nie chcesz podzielić działki przed budową i odróżnić tylko część pod dom? Zawsze to mniejszy podatek od nieruchomości. Taras ba gruncie z płyt, na nasypów lub utwardzonej powierzchni nie wymaga zgód itp. Taki lany na fundamencie, zmieniający bryle i z nią związany, już tak.

Czekam na ciąg dalszy!☺
popcorn 13:14, 14 sie 2018

Mariolko,

nie wybieram się, mam młoda z powrotem w domu po wakacjach i jej kuzyna teraz, jest wesoło szkoda tęsknię za Wami bawcie się dobrze!!!

heh no to rzeczywiście strasznie długo to się u Ciebie ciągnie!

Ja dziś powinnam wiedzieć co na mój projekt i WZ powie inspektor w starostwie.
A we czwartek waraca osoba decyzyjna w gminie, moze gościa zmolestuję żeby mi napisał pismo po mojej myśli... hehe

dziś przerabiam śliwki na powidła a jutro piekę ciasto z kruszonką A dzieciaki są zaproszone do ciotki na gofry więc będzie chwila ciszy hehe

Jagoda
, fajnie że się odezwałaś

fajnie że Ci się udało!! Oczywiście że mi się uda ;P haha tak działkę dzielę równolegle z budową, geodeta chce 900 zł za wytyczenie granic w terenie trochę dużo zważywszy że podział też kosztuje 1000zł... heh. Wytyczenie fundamentów kolejne 700. Nie wiem czy się za tańsztm nie powinnam rozejrzeć albo chociaż porównać te ceny bo dla mnie to trochę dużo.

Tak, tarasu na projekcie nie rysujemy

pozdrawiam!!
Monia81 13:30, 14 sie 2018

Karola weź się rozejrzyj u innych geodetów i porównaj, ja wytyczenie fundamentów to płaciłam połowę taniej, za troszku wyższą cenę to mi robił jak odbiór domu już miałam...hmm... buziaki
popcorn 13:44, 14 sie 2018

dzięki Monia

Śliwki na działce

tulucy 21:10, 14 sie 2018

Yyyyyy zazdroszczę Ci tych śliwek... U mnie nie chciały dojrzewać... Poszły pod topór
popcorn 21:33, 14 sie 2018

Szkoda! To najzwyklejsza wegierka
tulucy 21:41, 14 sie 2018

Specjalnie taką sadziłam, starą odmianę. I nic z tego, zawsze się scukrzyła, zero owoców, a mszycy za to na 10 ogrodów by starczyło.
Poszłam w jabłonki... Najbezpieczniejsze, łatwo przechować jabłka do zimy...
andziurex 22:52, 14 sie 2018

Mirka napisał(a)
To teraz rozumiem o co chodzi.Ja bym z tymi warunkami pojechała do urzędu i na miejscu pytała co z tym zrobić. Bo jak będziesz pisać to będą Cię tak odsyłać.
Ja w swoich warunkach miałam napisane że muszę się od krawędzi drogi odsunąć budynkiem 40 M.Poszłam zapytać czy nie można zmienić na mniejszą odległość bo chodziło mi o przyłącza wody i prądu że będzie spory koszt podłączenia.
Kazali mi wystąpić o nowe warunki i bez problemu dostałam.Powodzenia

Moi sąsiedzi też tak zrobili, tyle że chodziło o szerokość elewacji frontowej (projekt miał szerszą niż w w.z.) i wiem, że bez problemu to załatwili.
Kasya 05:58, 15 sie 2018

Śliwki jsk śliwki, fajnie ze są
ale teraz wyostrzyć proszę na te piekne widoki