Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

zoja 05:52, 14 sie 2018

o! przepiekne miejsca
A na ta sciezke wsrod koron drzew musze sie wybrac.

Budowy nie zazdroszcze /przerabialam to jeszcze 3 lata temu/, pociesze ze jak sie skonczy to odpoczniesz i szybko zapomnisz. A jak jeszcze sasiedzi zaczna dbac o zielen na dzialce to moze i polubisz
Iwk4 06:47, 14 sie 2018

Jej, ta ścieżka wśród koron... Jak to jest budowane? Nie rusza się?
paulina_ns 07:19, 14 sie 2018

Szczawnica i Niedzica piękne są szkoda,że mnie nie odwiedziłaś, machałam Ci i machałam, ale chyba nie zauważyłaś
AnnaCh 12:07, 14 sie 2018

Zoja, polecam wybrać się na tę ścieżkę Bardzo fajna sprawa i w sumie blisko, bo od granicy w Jurgowie tylko 12 km. Teraz budują tam jeszcze wyciąg, więc jest ograniczony parking na miejscu, stąd policja zatrzymuje kilka kilometrów wcześniej na takim dużym parkingu, za 3 Euro zostawiasz samochód i autobusem dowożą w dwie strony, trzeba mieć tylko ten bilecik parkingowy.
Z budową za płotem, to nie wiem czy oni tam mają miejsce na coś zielonego, większego, co ode mnie będzie widać, bo dom stoi 3 metry od granicy. Jak ja zasadzę serby i żywopłot mi urośnie, to myślę, że zrobię im tło do jakiś krzaczków tylko.

Iwonka
, to jest wszystko drewniane, wzmacniane jakąś stalą, na takich słupach to jest. No rusza się trochę, przynajmniej ja miałam takie uczucie.

Paulinka
, jak byłam w tej Szczawnicy, to nawet myślałam o Tobie, wracaliśmy, to nas nawigacja puściła trochę na Nowy Sącz i tam na jakąś drogę na Kraków, bardzo późno już było, do domu i tak dotarliśmy dopiero o 23. Może za rok, bo pewnie jak zawsze będę w Tatrach
AnnaCh 12:21, 14 sie 2018

Przed burzą Pada
AnnaCh 12:21, 14 sie 2018

I portrety
HannaR 12:38, 14 sie 2018

AnnaCh napisał(a)
Toszko, dobrze, że tu tyle wyrozumiałych osób Jak już Cię Iwonko widzę, to mam pytanie, ogród po urlopie zastałam zarośnięty powojem, wiem że mam go dużo, ale po nieobecności strasznie dużo się go pojawiło, nie wiem już jak sobie z tym radzić, każda roślina opleciona, na płot wchodzi, masakra. Dziś z anabelki wyplątywałam chyba z godzinę. Jest na to jakiś sposób?
[b]
krawężniki, żeby zrobić uskok i sadzić cisy trzeba

Też czekam na odpowiedź Toszki w tym temacie.
Kasya 13:44, 14 sie 2018

Ania, ja szukam skad powój wyrasta i tam wyrywam, jak uschnie to łatwo wykruszył
Toszka 14:27, 14 sie 2018

AnnaCh napisał(a)
Toszko, dobrze, że tu tyle wyrozumiałych osób Jak już Cię Iwonko widzę, to mam pytanie, ogród po urlopie zastałam zarośnięty powojem, wiem że mam go dużo, ale po nieobecności strasznie dużo się go pojawiło, nie wiem już jak sobie z tym radzić, każda roślina opleciona, na płot wchodzi, masakra. Dziś z anabelki wyplątywałam chyba z godzinę. Jest na to jakiś sposób?

Aniu, czy powój rósł wczesniej?
Jesli świeżo wysiany to podłużną łopatka do chwastów, albo szpikulcem podważ jak najgłębiej i delikatnie wykop.

Nie wolno wyrywać, bo to nic nie da, a tylko pobudzi powój do silnego rozkrzewienia się. To trudny przeciwnik bo korzenie i kłącza sięgają 6-9m w głąb ziemi.poczytaj
Jest rosliną wskaźnikową na glebach obojętnych. Lubi raczej sucho.
Jakiś czas temu któraś forumka (Hania?) pisała, że skutecznym sposobem jest nakrycie od wiosny powój słoikiem. I ważne by tak trzymać caluśki sezon. Nie wiem, nie próbowałam, ale pamiętam, że to była doświadczona ogrodniczka.
Też mam z powojem problem i na bieżąco usuwam jak najgłębiej wszelkie nowe odrosty. Mam wrażenie, że to działa, bo stanowczo mniej mam. Ważne by sporo podlewać, bo powój nie lubi nadmiaru wilgoci. preferuje sucho.
Zana 17:20, 14 sie 2018

Świetna ta ścieżka w koronach drzew, nie znałam. Z powojem tez walczę, ale u mnie niestety rośnie za siatką, spod rudery do mnie usiłuje się wdzierać, niemożliwy do wyrwania.