Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Pszczelarnia 12:56, 17 sie 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Moje guru bylin, powiedzcie co sądzicie o floksach?
Zaczełam je mnozyć i dzielić. U mnie długo kwitna, kwitną ponownie, pieknie pachną, są duże i widać je z daleka. No ideał. I takie swojskie.

Catalina, floksy są super.

Pewnie wiesz, że jak mają za sucho w podłożu i bez przewiewu, to łapią mączniaka, gubią dolne partie liści albo są suche i brązowe. Trzeba je często dzielić, albo jakoś odświeżać im podłoże, żeby nie "wybiegały" z wyrodzonej karpy.

Są super, bo długo kwitną, w dobrej porze pełni lata, łatwo przyrastają i pachną nieziemsko. Mają powszechnie lubiane kolory: biały, różowy, pomarańczowy czerwony, niebieski.

I ta mnogość kolorów może człowieka zgubić przy doborze towarzystwa dla nich.

Dlatego w ograniczonym polu widzenia na rabacie niewielkiej (dł. 4m-5 mb) dałabym maks. 3 kolory floksów. Gdyby dać więcej, to żaden z nich nie pokaże swojej urody.

Można zbudować rabatę prawie z samymi floksami - czemu nie. Będzie na pewno wesoło i kolorowo i pachnąco.

Z czym je sadzić? Nie wiem. Z rdestem himalajskim białym. Z pysznogłówką i przetacznikowcem. W trawie z moliniami. Z penstemonem palczastym. Z jeżówkami na pewno.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:50, 17 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
no wlasnie ja nie wiedzialam ze mozna
w przyszlym roku koniecznie
i moze te floksy sie jakos wpasuja w ostatniej lini...
czas pokaze...moj ogrod chyba jeszcze dlugo bedzie w budowie

Ja jak tak patrzę-to nawet moje ulubione ogrody tutaj-w moim odczuciu perfekcyjne-ciągle coś tam mają zmieniane. Taka natura ogrodu. Pięknie masz, a że chcesz pozmieniać...czy kobieta nie jest zmienną?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:53, 17 sie 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Asia dobrze doradza z werbeną. Ostróżki przekwitają a zaczyna werbena.
Na początku lipca zetniesz ostróżki, a werbena wówczas będzie już gotowa do zakwitnięcia.
cynie muszą mieć miejsce i powietrze.
Wąski cis najlepszy, ciąć go też można na cieniutką igłę.

U mnie floksy na środkowej popanoszyły się bardzo i zagłuszyły ostróżki.
Kasiu a wiesz ile ja mam porządkowania na rabatach co raz to większe.

sprobuje z werbena ale od strony tarasu pasek rabaty ma malo slonca i nie wiem czy werbena zdazy zakwitnac

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:28, 16 sie 2017

Do góry
Asia dobrze doradza z werbeną. Ostróżki przekwitają a zaczyna werbena.
Na początku lipca zetniesz ostróżki, a werbena wówczas będzie już gotowa do zakwitnięcia.
cynie muszą mieć miejsce i powietrze.
Wąski cis najlepszy, ciąć go też można na cieniutką igłę.

U mnie floksy na środkowej popanoszyły się bardzo i zagłuszyły ostróżki.
Kasiu a wiesz ile ja mam porządkowania na rabatach co raz to większe.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:44, 16 sie 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Nie przejmuj się Kasiu
U mnie też ciągle coś do poprawki. Dzisiaj chodziłam z konewką i więcej czasu spędziłam na planowaniu co gdzie przesadzić bo mi się też pewne miejsca nie podobają. Chcę troszkę poszerzyć rabaty i małe przeróbki nieuniknione. A przecież w ubiegłym roku były zmiany
A może na Twojej rabacie werbena patagońska załatwiłaby sprawę.
Pokaż jak ta rabatka wygląda teraz.
Myślę jak by się tam sprawdziły jednoroczne. Np. cynie.
http://www.ogrodyewy.pl/wytworna-cynia/
A może szałwia omączona.
https://www.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/najpopularniejsze-kwitnace-rosliny-jednoroczne-na-rabaty,94_2966.html

no nie wim czy sie odwaze pokazac
i zaststanawiam sie czy tam za malo slonca nie bedzie dla kwiatow jednorocznych...a floksy powinny dac rade bo sa juz obok i ladnie sie rozrosly i teraz kwitna

poza tym tam musi byc cos wysokiego...tak mi sie wydaje, moze sie myle
bo rosliny ustawialam od najnizszych przy trawie do najwyzszych przy tarasie
wiec jak cos wpadnie za peonie i pomiedzy swiecznice i nie bedzie wysokie to zginie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:58, 16 sie 2017

Do góry
no wlasnie ja nie wiedzialam ze mozna
w przyszlym roku koniecznie
i moze te floksy sie jakos wpasuja w ostatniej lini...
czas pokaze...moj ogrod chyba jeszcze dlugo bedzie w budowie
Mój 4 arowy azyl... 19:36, 16 sie 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Niesamowite zdjęcia tych furczaków. U mnie też przylatuję do budlei. Że też one nie zobaczyły twojego storczyka w domu. Na pewno by mu też nie odpuściły. Ja mu nie odpuszczam i cały czas się na niego gapię Ale okaz!

Witam w swoim wątku.
Fruczaki mają swoje ulubione rośliny. Kiedyś zaobserwowałam je na szałwii muszkatołowej, potem przenosiły się z niej na floksy.
Przerwa na kawę... 12:23, 16 sie 2017

Do góry
I trochę inne inszości kwitnące - powojnik Purpurea Plena Elegans

Lilia orientalna - prawdopodobnie Miss Lucy

Lilia orientalna Sweet Rosy - ta obłędnie pachnie, dokupię w tym roku na drogą stronę kilka cebul.

Jedyna hortensja ogrodowa, która u mnie jest w stanie się uchować i zakwitnąć bo ma kwiaty na jednorocznych przyrostach. Nazwy nie znam.

Floksy też pachną bardzo mocno. Żeby jeszcze grzyba nie łapały to by było fajnie.
Z Pszenicznej ... 09:34, 16 sie 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Szpalerek hortensjom imponujący.
Jak będziesz odświeżać Agastache ? Bo moje też już nie jest piękne i wybijało trochę - mam jedną kępkę ale też muszę odświeżyć tylko jak ?

Współczuję nawałnicy i strachu...u nas skończyło się na dužej ulewie i wichurze ale wiem że północna część Łodzi ucierpiała. U nas tylko kilka ulic z połamanymi drzewami, słupami energetycznymi i w jednym miejscu linia tramwajowa US,kiszona przez drzewo - to pikuś w porównaniu to tej tragedii z na tym obozie harcerskim...

Małgoś, kłosowca nie będę odmładzać bo to świeży nabytek, sadzony w ubiegłym roku. Starsza część bylinówki domaga się odmłodzenia - floksy, wywalę mozgę chyba, irysy syberyjskie do podziału... itd
Więc sporo pracy, na całą dniówkę w piękną wiosenną pogodę.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:10, 15 sie 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Też mam takie różowe floksy, nie wiem czy wiesz jaka to odmiana ale powiem Ci to Bird Eye.
Rozchodniki też lubię, jak się je dzieli to lepiej się rozrastają.

Dario ten płomyk kupowałam pod nazwą Peppermint Twist i tak mam go w swojej bazie wpisanego a rozchodniki to wdzięczne roślinki, ostatnio dzieliłam Stardusta
W ogródku Iwony 11:46, 15 sie 2017

Do góry
Iwonko, do floksów około 20:30 - 21:00 przylatują Fruczaki gołąbki - polskie koliberki. Wczoraj udało mi się je sfocić!
Może i Twoje floksy odwiedzają?
Ogródkowe perypetie:) 20:06, 14 sie 2017

Do góry
wszędzie kwitnie szarłat i kosmosy.. nasiane masakrycznie po całym ogrodzie.

i floksy moje ulubione
Wymarzony sielankowy ogród..... 12:33, 14 sie 2017

Do góry
Też mam takie różowe floksy, nie wiem czy wiesz jaka to odmiana ale powiem Ci to Bird Eye.
Rozchodniki też lubię, jak się je dzieli to lepiej się rozrastają.
Moja bajka 08:28, 14 sie 2017

Do góry
ta malota od Sylwii kwitnie już drugi raz, a to przecież maleńka siewka. Mała, ale byk

bylinówka pod gruszą. Floksy od KAsi chyba grzyba złapały, bo suche się zrobiły całe. Dziwne, bo inne ok. A tak mi szkoda, bo one najwyższe zawsze były i najdłużej kwitły .

te mają się dobrze. Rudbekie same się tam wysiały. Miałam je przenosić, ale niech sobie będą .

LeŚnicZaNka 07:37, 13 sie 2017

Do góry
Madziu tak to floksy ale jaka odmiana to niewiem
Ogródek Ewy 00:25, 13 sie 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
A u mnie jeszcze nie padało." Maleństwa " na wysokość siatki.Fiu, fiu!!
Ale floksy i hortki to ładne masz.

Aniu, Dereń jest teraz na wysokość siatki, miał bliskie spotkanie z piłą.
Hortki jeszcze młodziutkie, mam nadzieję że w przyszłym roku będą dużo ładniejsze.
LeŚnicZaNka 22:28, 12 sie 2017

Do góry
Jak tam zaglądam i powiedz mi te różowe piękności na poprzedniej stronie to floksy ?
Ogródek Ewy 21:57, 12 sie 2017

Do góry
A u mnie jeszcze nie padało." Maleństwa " na wysokość siatki.Fiu, fiu!!
Ale floksy i hortki to ładne masz.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:35, 11 sie 2017

Do góry
Westerland nadal tłoczy ale jakaś wiotka w tym roku

Winchester Catedral

Pastella

Rosa du Roi

bardzo lubię te floksy
i te

Liatra kłosowa
a tu kwiat żywokostu z liści mam zrobione 2 wiadra gnojówki i powolutku podlewam rośliny
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:51, 11 sie 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Ja też i jeszcze floksy.

Floksów nie mam ale jest na liście moich chciejstw. Pamiętam go jak rósł sobie w ogródku w domu rodziców. Kwiatów z dzieciństwa się nie zapomina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies