Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 11:27, 11 cze 2018

Do góry
aktualności c.d.

Zielona przestrzeń 11:24, 11 cze 2018

Do góry

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:22, 11 cze 2018

Do góry
LATO

cdn...
Zielona przestrzeń 11:20, 11 cze 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 11:17, 11 cze 2018

Do góry
Ogród nr 2 - jakże inny od poprzedniego...
...i początki czegoś wspaniałego

Przerwa na kawę... 11:15, 11 cze 2018

Do góry
Dziewczyny - na Mazurach jestem. Łąka ciągnęła się z kilometr. Oblędnie to wyglądało. A taki widok z tarasu miałam. Normalnie pełna rozpusta. Ale dziś już koniec laby
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:12, 11 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Piękne te zestawienia!
Zielona przestrzeń 11:12, 11 cze 2018

Do góry

Plamy na trawniku 11:12, 11 cze 2018

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów

Na wstępie przepraszam jeśli nie w tym miejscu, jeśli tak proszę o przeniesienie.
Piszę w sprawie nieładnego trawnika (jak większość  )
Trawnik zakładany 2 lata temu w maju z plantacji Czarnociny. Podłoże chyba dobrze przygotowane-rodzima ziemia gliniasta przekopana na 20 cm pózniej walcowana nawiezione z pól rolniczych ziemia około 10-15 cm pózniej czarnoziem (podobno) 5 cm wszystko wyrównane i walcowane następnie siatka na krety i jakiś nawóz sypki na chwasty i rolka. Rozkładali 2 dni. Na początku lekko żółtawa później coraz ładniejsza aż w końcu ideał koło połowy czerwca. Oprócz widocznych miejsc łączenia rolki wszystko spoko. Okres letni w miarę dużo podlewana. Na jesień trochę zmarniała podobna do zamieszczonych zdjęć plus pojedyncze grzybki stożkowe lekko żółte. (na razie bez niepokoju) Nawieziona nawozem jesiennym z niską zawartości azotu ( tak doradzono) Po zimie cały trawnik żółty dosłownie równiutko. Zadzwoniłem do plantacji i pytam co jest Pan że u nich to samo posypać Rokafert lub jakiś inny mi podał 5 Kg na 1m2 i będzie spoko. Posypałem w marcu i trochę było lepiej ale grzybów więcej. Przeżółknięcie coraz większe i więcej. Oczywiście regularnie podlewana tylko rano(4/5) 20 min na sekcję plus deszcz. Koszona nieregularnie ponieważ różnie rosła i nierówno ale tak co 2 tygodnie na 5 cm. Kosiarka naostrzona. Psa brak. Czujnikiem sprawdzone wilgotności w normie ph 6,5-7.

Z moich obserwacji do teraz

Trawa bardzo słabo rośnie i nie równo, sąsiad kosi raz na tydzień ja jw. Dodatkowo te żółte plamy które kolorystycznie nie dają żadnych odcieni bieli, niebieskiego czy czerwonego tylko przypalony brąz ciemna żółć. Zaobserwowałem że zwiększone podlewanie nie skutkuje szybszym wzrostem trawy czy zazielenianiem się tych placów tylko pojawieniem się większej ilości grzybków. Grzyby są jednego rodzaju, żadnego innego. Jak na próbę sypnąłem w miejsca przeżółknięte to w niektórych piękna szybko rosnąca trawa a w niektórych bez wpływu. Co zauważyłem ostatnio w dwóch miejscach rano biały glutowaty nalot widoczny na zdjęciach. Ten ciemno zielony pas na jednym zdjęciu to moje uporczywe wygrabianie Z chwastów to widzę na pewno trochę skrzypu polnego, kończynę i pojawił mi się pojedynczy mniszek. Trawnik do estetycznych nie należy szczególnie że nie rośnie w żółtych placach tak równo jak obok nich. Zauważyłem że w cieniu lepiej się ma bez przebarwień ale pojedyncze grzybki są. Proszę zatem o poradę czy zastosować preparat przeciwgrzybiczny i dorzucić nawozu jeszcze raz.

Z góry dziękuje za pomoc

rowekkk
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:11, 11 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Reniu powtórze po raz setny chyba, Twój ogród jest dla mnie w pierwszej "3" Ogrodowiskowej bardzo lubię do Ciebie przychodzić i cieszyć oczęta tak zjawiskowymi widokami - i patrząc na foto Twoich przepięknych róż napiszę, że żałuję, że na żadne się nie zdecydowałam, a miejsca obecnie brak

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:10, 11 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To ta Mme Issac Pereire obo derenia, prawda? Rzeczywiście piekny duet.
Hm, jak tu napisać: przez Ciebie/ dzięki Tobie i Twoim zdjęciom nabyłam trzy stipy Szukam dla nich miejsca.
Zielona przestrzeń 11:09, 11 cze 2018

Do góry

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 11:08, 11 cze 2018

Do góry
Proszę o pomoc w identyfikacji szkodnika, który znajduje się na doniczkach moich tui. Tuje brązowieją od środka. Już dwukrotnie zastosowany nawóz wiosenny do iglaków w granulkach. Mimo regularnego podlewania i oprysku przeciw szkodnikom, są w coraz gorszym stanie. Dodam, że stoją na tarasie w nasłonecznionym miejscu. Może przyczyną jest ten szkodnik. Malutkie czarne bardzo szybkie robaczki głównie na doniczkach tak jakby przy ziemi i korze. Nie zauważyłam ich na krzewie.
Przerwa na kawę... 11:08, 11 cze 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Moja ulubienica Boscobel i Lavender Flower Circus

Najpiekniejsza

A łączka przeurocza... mnie także zachwycają takie widoki, co śmieszne mój eM wogołe by się przed nią nie zatrzymał, aby popodziwiać
Moja "przyziemna" :) pasja 11:06, 11 cze 2018

Do góry
Niewypał z Polbruku, niby antracytowa płyta chodnikowa

Przerwa na kawę... 11:05, 11 cze 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Coś specjalnie dla Ewci - ta łączka mnie po prostu urzekła. Natura tworzy cudne kompozycje. Maki, chabry, aminki i rumianki.

A gdzieś Ty była, że taką piękną łąkę widziałaś?
Zielona przestrzeń 11:04, 11 cze 2018

Do góry

Tajemniczy Ogród 11:03, 11 cze 2018

Do góry
Haniu, po obejrzeniu chyba setki róż stwierdzam, że tych absolutnie pięknych jest zdecydowanie za dużo Roją mi się przed oczami zestawienia i kolory Co będzie, jak przyjdą zamówione??? Trzeba będzie podjąć decyzje...ach...
Ewo, myślę, że cierpliwie poczekam do jesieni na tą Kiss me Kate. Tylko nadal zastanawiam się nad towarzystwem - czy bardziej stonowane z Leonardo, czy mocniejsze z Ascot lub Munstead...
Anulkoo, witaj! Z rabaty frontowej cieszę się bardzo, zwłaszcza z tego, że w końcu podjęłam jakieś kroki w kierunku zapełnienia tej przestrzeni Co do róż, to zamówienie zostało już wysłane, czekam na Leonardo, Ascot, Munstead Wood, wybiorę z nich jedną i połączę z Kiss me Kate... Odrobinę mocniejsze kolory wybrałam od Twoich propozycji, choc chodziło mi po głowie połączenie Giardiny lub Pashminy z Leo... Osiołkowi w żłoby dano...
Pink Peace dla Was
Zielona przestrzeń 11:01, 11 cze 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 10:58, 11 cze 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies