Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:07, 14 lip 2019

Do góry
Jakoe cudne róże i szałwia! Pięknie po prostu, tak romantycznie
Ciekawe te ogrody wertykalne ale cena zabójcza. Rozumiem, że to taka działka, w sensie przyjeżdża się do tego ogrodu wertykalnego i pielęgnuje warzywa?
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:02, 12 lip 2019

Do góry
Ewciu, wróciłam po przerwie Oglądam z zachwytem zdjęcia z Twojego ogrodu
Czy Twoja ożanka się pokłada? Moja bardzo się rozrasta płożąc się po ziemi. Ale wygląda ślicznie Mam na rabacie z szałwią. Szałwia przekwita właśnie, a ożanka jest w pełni kwitnienia i jeszcze długo będzie kwitła.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:41, 12 lip 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
na bylinowej królują teraz lawenda i czosnki - szukają słońca (ja to na ich miejscu raczej bym szukała cienia - taki skwar) ścięta do zera szałwia już odrasta - ciekawe czy jeszcze raz zakwitnie?

Jestem zauroczona tymi czosnkami, koniecznie muszę znaleźć u mnie jakieś słoneczne miejsce dla nich Lawendę też lubię, właśnie jestem w przeddzień lawendobrania
Chciałam zapytać, kiedy cięłaś szałwię ? pierwszy raz posadziłam, coś słabiutko kwitła, ale może za mało słońca u mnie ma..
Faaajnie tak od początku tworzyć ogród, będę zaglądać.

PS. Wydaje mi się, że ten niby bodziszek lepiej usunąć. Z tego co wiem, jest to roślina spokrewniona z poziomką, bardzo silnie zadarniająca, trudno się jej pozbyć. Przynajmniej ja mam z tym problem.
Tajemniczy Ogród 14:03, 12 lip 2019

Do góry
Dołączam się do słów Iwony i oferuję modlitewne wsparcie .Ciężki czas dla Ciebie,tym bardziej piękny ogród jaki stworzyłaś będzie stanowić ukojenie myśli i emocji!
Potwierdzam,że szałwia lubi słońce.Proszę o namiar na blog Tamaryszka
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 13:15, 12 lip 2019

Do góry
I mnie tu dawno nie było...tęskniłam
Dużo się dzieje!! oczywiście dalej walczymy z rozparcelowaniem ziemi,głaskamy i równamy do poziomu domu.Susza daje się we znaki,ziemia tak brudzi,że nóg nie można domyć zmęczona jestem tymi pracami,bo to żmudne zajęcie,wybieram wiadra kamieni i tak od tygodni.Podlewanie niewiele daje,ściółkuję ale moje zrębki się kończą.
Równolegle do tych prac powstały krawężniki na froncie,wjazd do garażu,schody z palet do ogrodu / z kuchni /,tymczasowe miejsce na drewno kominkowe oraz trwa budowa altany.
Ogród bardzo ucierpiał od upałów,deszczu nie widać trawa spalona a reszta mimo podlewania wygląda byle jak. Buki mają przypalone liście,szałwia po ścięciu odbija,trzcinniki jak zwykle złapały rdzę i wszędzie pełno mrówek.Ehhh szkoda gadać!
Tajemniczy Ogród 11:48, 12 lip 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ponieważ u mnie ostatnio huśtawka nastrojów - od apatii po gorączkowe działania, wykorzystuję chwile jako takiego spokoju i staram się coś działać. Weny kompletnie brak. Zmartwienie otumania myśli. Mojego Tatę, po przebytym trzy miesiące zawale, dopadł dużo groźniejszy wróg. Do walki z tym przeciwnikiem trzeba zebrać wszystkie siły. Dlatego bardzo Was proszę o wsparcie - te, które mają zaufanie do Tego, który wszystko może, proszę o modlitwę, a pozostałe życzliwe dziewczyny - proszę, trzymajcie kciuki za mojego Tatę.
Zabrałam się wczoraj wreszcie za czekającą na wykończenie klonową na froncie. Wczoraj przyszły sadzonki, niektóre będę reklamować, bo czy to jest sadzonka bodziszka? Na dodatek jedna w cenie 19, 40??!

Rozstawiam, przestawiam, głowę zajmuję. Mam dylemat z szałwią, zastanawiam się, czy w półcieniu będzie mi kwitła.

Agatka przytulam mocno i będę myśleć w modlitwach o twoim Tacie... Wyroki Boskie są niezbadane a cuda się zdarzają. Wiara, że będzie dobrze dodaje sił, niemniej sama z autopsji znam te zwątpienia... Kopałam wtedy w ogrodzie ze zdwojoną mocą. Ale apatii było dużo. W ostatnim miesiącu również, na 108 stronie u siebie napisałam dlaczego znów...
Niemniej człowiek ma w sobie wiele woli życia, od paru dni jakoś fruwam a pierwszy deszcz po ponad miesiącu dał mi ogrom radości. Małe rzeczy znów cieszą, oby jak najczęściej.
Tak jak kilka za Was dzięki Mai odkryłam ogród Tamaryszka. Jestem zachwycona jego właścicielką i tym co zrobiła. A słowa pisane na blogu chłonę kiedy tylko mam czas. Artykuły o błędach ogrodnika wywołały takie emocje, że aż mąż się śmiał z moich reakcji przy czytaniu. Wszystko o czym pisze Iza jest mi tak bardzo bliskie, dosłownie ubiera w słowa moje myśli z ostatnich miesięcy. Ogromnie się cieszę, że obejrzałam odcinek a blog polecam z głębi serca
Sadzonki bodziszka poniżej poziomu, reklamuj koniecznie. A szałwia Caradonna w moim szpalerze w słońcu piękna a im dalej w cień tym marniejsza. Z innymi odmianami nie mam doświadczenia.
Buziaki Agatka, trzymaj się!!!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:28, 11 lip 2019

Do góry

Aniu zobacz co upolować mi się udało, teraz jak przyjadę to już bez łopaty

i szałwia chyba taka jak ta co w rowie pod Wojsławicami brałam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:15, 11 lip 2019

Do góry
TAR napisał(a)
dziewczyny wezcie mnie uswiadomcie, dzis obcielam czesc szalwi ale przy samej ziemi. nie tylko kwiatostany. dobrze??? bo zawsze wiosna suszki scinalam.

w zeszłym roku też cięłam nisko, a w tym roku cięłam metodą Ewy-Andy z Doświadczalnej, choć zaczęłam ciąć dopiero w fazie przekwitania, a nie już na początku kwitnienia...
wklejam z moim notatek:
"Pierwsze gałązki szałwii, te zewnętrzne, przycinam do przedostatniego listka zaraz na początku kwitnienia. Po kwitnieniu część pozostałych gałązek przycinam do ostatniego listka lub jeszcze niżej, a część wyżej. Gałązki, które zostały przycięte na początku kwitnienia teraz kwitną. Reszta dojdzie, jeśli ślimaki nie zjedzą młodych listków."
Mam nadzieję, że praw autorskich nie naruszam i że szałwia mi się odwdzięczy, bo przy tym przycinaniu narobiłam się jak głupia
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:58, 11 lip 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ewuniu, mam pytanie o tą ożankę - mam ją już w koszyku, ale zastanawia mnie jedno - mam mieszankę seslerii jesiennej i szałwii, pomiędzy tym główkowate. Po wycięciu szałwii mam miesiąc pustki, czy ta ożanka wypełni tą pustkę, czy lepiej dosadzić przetacznika?

Ożanka sie bardzo wysiewa. Co roku mam kożuszek siewek naokoło i troszkę dalej. To tak na początek ostrzegam
U mnie ożanka zaczyna kwitnąć po szałwi, więc u Ciebie tez powinna, ale... ja mam trochę inny klimat jednak. Ożanka ma ten plus, że długo kwitnie. Chyba nawet dłużej niż szałwia.
Mój ogrodowy pamiętnik 12:42, 11 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No pięknie kwitnie. I tak długo to super.
A co to za odmiana ??

Aniu, pisało tylko szałwia omączona. Nie wiem czy ten rodzaj szałwii ma jeszcze jakieś odmiany.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:00, 10 lip 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Jeżówkowo i szałwiowo u Ciebie .Z jeżówkami nie mam doświadczenia zbytniego ale je uwielbiam .Szałwia faktycznie wspaniały wypełniacz .Ostatni szukam compaktowej szałwi i perowskiej też niskiej.

Cudowny dywan masz z wrzosów u mnie nie chcą rosnąć

Mnie jakoś ciągnie do fioletów. Perowskia też mi chodzi po głowie.
Kompaktową szałwię dokupowałam w tym roku .
Wiem, że część osób nie lubi wrzosów i nie jest z nich zadowolona. Ja nigdy nie miałam z nimi kłopotu więc może dlatego je tak bardzo lubię. A w zasadzie oprócz cięcia wiosną to nic przy nich nie robię, czasem jak mi się przypomni to nawiozę.
Wrzosy przezimowały mi też w donicy.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:52, 10 lip 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Wszystko pięknie się rozrasta i kwitnie, szałwia boska, a jeżówkę Raspberry Truffle uwielbiam

No to może w końcu się zdecyduję na jeżówki ale chodzą mi też po głowie białe zawilce .
A już myślałam, że wiem czego chcę .
Mój ogrodowy pamiętnik 07:47, 10 lip 2019

Do góry
Jeżówkowo i szałwiowo u Ciebie .Z jeżówkami nie mam doświadczenia zbytniego ale je uwielbiam .Szałwia faktycznie wspaniały wypełniacz .Ostatni szukam compaktowej szałwi i perowskiej też niskiej.

Cudowny dywan masz z wrzosów u mnie nie chcą rosnąć
Mój ogrodowy pamiętnik 23:51, 09 lip 2019

Do góry
Wszystko pięknie się rozrasta i kwitnie, szałwia boska, a jeżówkę Raspberry Truffle uwielbiam
Ogród wertykalny w mieszkaniu do hodowli ziół - nawadnianie 23:24, 09 lip 2019

Do góry
Hej,

Jestem na etapie "budowy" ogrodu wertykalnego w kuchni. Jako podstawę wykorzystam donice modułowe do ogrodów wertykalnych Pixel Garden. Na start ogródek będzie miał wymiary 1m x 1m. Mam problem z doborem konfiguracją systemu nawadniania. Wymyśliłem że wykorzystam linię kroplującą Gardena. Na kilku dostępnych filmikach Pixel Garden linia kroplująca (Gardena micro-drip) jest montowana na najwyższym module donic i woda grawitacyjnie zasila niższe donice. Czy takie rozwiązanie jest sensowne? Może lepiej zasilać każdy rząd osobną linią?
Czy ktoś z was wykonywał taki ogród z wykorzystaniem donic Pixel Garden i może się podzielić doświadczeniami?

Mam więcej dalszych pytań, ale na chwilę obecną to jest najbardziej nurtujące. Nie wiem też (czekam na dostawę donic) czy system umożliwia odprowadzanie nadmiaru wody z każdego rzędu czy tylko z ostatniego rzędu (w tej kwestii wysłałem zapytanie do producenta, a po otrzymaniu donic sprawdzę empirycznie).

Zioła które chcę posadzić to: pietruszka, mięta, bazylia, koper, rozmaryn, szczypiorek, szałwia, tymianek, kolendra, oregano.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 21:23, 09 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Jednoroczna szałwia omączona. Niepopularna bo jednoroczna. Ja ją lubię bo kwitnie do jesieni bez przycinania. Na sianiu się nie znam więc kupuję na wiosnę sadzonki po 7 zł, z których każda tworzy sporą kępę.

Naprawdę tak długo kwitnie? Bez przerwy? To ja bym chętnie co roku kupowała, ha. Piękna jest.
Przerwa na kawę... 19:32, 09 lip 2019

Do góry
kwartet napisał(a)
Przymierzam się żeby adekwatnie skomentować twoje poczynania i obawiam się że nie dam rady,że solidnie ,że pięknie ,że ciężka robota ,że unikatowo i jeszcze wiele że...a ile samozaparcia to tylko ty wiesz.
Ogród w nowej odsłonie(lilie ,jeżówki)zmienia się jak w kalejdoskopie.
Pytanko o szałwię co ją masz na rądzie(taki ciemny lila) ,kładzie ci się,bo moja to leżąca jest.
normalnie się rumienię. Choć przydałoby się wasze oko na niektóre rabatki i podpowiedzi zmian. Częściowo busz mi się zrobił. Częściowo łysawo. Tetris nieprzerwany. Szałwia Plumosa to wersja leżąca i u mnie. Zamierzam w środku ją lekko podnieść to z boków wypuści nowe kwiaty. Ośmiornica ale kolor daje przedni.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:38, 09 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Taka szałwia to super jest jako jakiś wypełniacz mniej lub bardziej tymczasowy .

Jak się znudzi to sama znika .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:25, 09 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ja doszłam do wniosku, że dosadzę na podokiennej białych jeżówek, w dwóch-trzech miejscach. Smutna teraz ta rabata bardzo a do kwitnienia limki i rozchodników jeszcze trochę. Szałwia zakwitnie jeszcze raz ale też jej jeszcze chwilę zajmie. Jeżówki trochę rozświetlą tę rabatę.

Uwielbiam białe jeżówki.

A ja w ramach akcji "Ratujmy kwiaty z marketów" nabyłam goździki. Wrzosy mi w tym miejscu wyginęły.

Mój ogrodowy pamiętnik 17:54, 09 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Wiem, że to odstrasza. Ale to jest jedyna moja jednoroczna roślina na rabacie więc te kilka sadzonek wsadzam. Z jednej sadzonki w pojemniku P9 (dosłownie jeden badylek) rośnie kępa 40-50 cm szeroka. Nie tnę, nie nawożę i wsadzam do byle jakiej ziemi a kwitnie prawie do zimy. Taki fajny wynalazek .

Taka szałwia to super jest jako jakiś wypełniacz mniej lub bardziej tymczasowy .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies