Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:36, 11 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Roboty posuwają się w żółwim tempie
Jakoś tak będzie...tzn lepiej jak posprzatam

u Ciebie rachu ciachu, a ja nie mogę się zebrać z podjęciem decyzji jak u mnie rabatkę machnąć - największy problem to wybór trawy,. żeby jej nie skosić razem z trawnikiem jak będzie się z rabaty wylewać
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:11, 11 lip 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Gdzie to? A na marginesie roślinki co nas urzekła - najbardziej podoba mi się działanie rozweselające
http://www.bezogrodek.com/2014/12/klip-dagga-leonotis-nepetifolia.html

Iwonko to Krynica Górska, Muszyna i Kamianna. A rozweselające działanie roślinki też mi odpowiada
Parę fotek z Kamiannej (Muzeum pszczelarstwa).

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:11, 11 lip 2018

Do góry
Mam chyba podobny problem co kochu84. Trawa wygląda jak na zdjęciach. Prawie na całej powierzchni trawnika są suche źdźbła trawy i wygląda to tragicznie.
Podlewana co 2 dni po 15 min (automatyczne nawadnianie). Tydzień temu posypałem nawozem (AGRECOL szybki efekt dywanowy). Trawa się trochę zazieleniła.

Dzisiaj sprawdziłem ph ziemi i w zależności od miejsca ph wynosi od 6,5-8. Czy to może być wina gleby zasadowej? Czy tak jak w przypadku powyżej wystarczy zwiększyć dawkę wody?
Czym i kiedy mogę obniżyć ph ziemi?

Sichtungsgarten Weihenstephan 19:06, 11 lip 2018

Do góry
w warzywniaku byly takie fajne deseczki do chodzenia

kolo kapusty mieszanka roslin kwitnacych (jeszcze nie kwitnacych )

i papryka w koszykach
LeŚnicZaNka 19:04, 11 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Ajjj pięknie całość poprostu bomba!!

Ale piękną masz pastele, u mnie coś złapała, wszystkie liście prawie zrzuciła no i już dawno nie kwitnie, u Ciebie wygląda cudnie!!
Do raju daleko - u Ewy 19:03, 11 lip 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ale pięknoty!
Małymi kroczkami do celu... 18:46, 11 lip 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
W Twoim ogrodzie bogactwo koloru, gatunków, odmian. I ład, który kocham
Ślicznie po prostu!

Możesz zdradzić, jakie to góry na horyzoncie?

Dziękuję bardzo, chociaż powiem szczerze,że troszkę koloru mi brakuje w ogrodzie, dlatego teraz wciskam gdzie się da jeżówki, dzisiaj dokupiłam jeszcze jedne ( widoczne na drugim planie) przed hortensje limelight, które jeszcze są całe zielone i pewnie trochę czasu minie zanim zakwitną

A na horyzoncie widać Tatry, w lecie są mniej widoczne, ale zimą przy mroźnej pogodzie pięknie się pokazują, ogólnie mieliśmy problem z przekwalfikowaniem działki na budowlaną, są to tereny rekreacyjne i były problemy, na szczęście się udało i teraz mamy takie piękne widoki
Moja ostoja 18:44, 11 lip 2018

Do góry
Grażynko, dziś u nas też popadało, myślę, że deszcz nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.
Przy takiej pogodzie mam czas, żeby poczytać forum i z tego co wiem, chyba wszędzie zagościł. Niech jeszcze popada, bo ma duże zaległości

Dziś dostałam clematisy w bardzo dobrym stanie, starannie zabezpieczone. Nie wiem, kiedy będę sadzić. Sądzę, że może dopiero w sobotę. Najwięcej pąków kwiatowych ma środkowy Fay

Dostałam tez jeżowki. Te w bardzo różnej fazie rozwoju. Nie wiem, czy wszystkie pokażą kwiat w tym roku. W niesprawdzonym sklepie internetowym tak się zdarza. Oby tylko wszystkie przetrwały zimę, bo zdarza się, że zginą

Również załączam pozdrowienia :j
Wśród brzóz i dębów 18:30, 11 lip 2018

Do góry
Aniu, coraz bardziej lubię krwawnice, jeśli ładnie przezimują, to postaram się na przyszły rok o więcej.
Pozdrawiam.

Zoju, trawę kosi mąż, zazwyczaj przed spodziewaną wizytą gości, czyli stanowczo za rzadko. Muszę częściej gości zapraszać.

Grażynko, mam nadzieję, że się podobało.

Wszystko w tym roku wcześniej. Jarzębina już dojrzała, a kobea, która kwitła mi dotąd we wrześniu, już ma pączki.

Nowy ptaszek w ogrodzie:

I letni bukiecik dla wszystkich zaglądających.
Małymi kroczkami do celu... 18:28, 11 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Piekna roza

Małymi kroczkami do celu... 18:24, 11 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ewka wstawiam Ci zdjęcia mojej pastelli z dnia na dzień wygląda coraz gorzej połowa liści jej już opadła, a te co zostały wyglądają tak

Czym pryskać? mam w domu tylko mospilan, ale on chyba tu nie pomoże?

To jakis grzyb, moze byc czarna plamistosc, nie widze wyraznie. Musisz kupic jakis srodek przeciwgrzybowy, np. Saprol albo Ortiva. A jak ja nawozisz?
Ogród Muszelki 18:14, 11 lip 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Po południu deszcz przestał na chwilę padać. Wyszłam do ogrodu popatrzeć, co słychać na tym Bożym świecie i ... zobaczyłam oto taką śliczną kokardkę na różyczkach 'Knirps'...

Jakie cudo!
Małymi kroczkami do celu... 18:13, 11 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
J

Mega energetycznie to wygląda!!

Wg mnie masz mnooostwo miejsca na sadzenie tylko nie masz teraz punktu zaczepienia, bo chyba wszystkie rabaty masz wzdłuż ogrodzenia? fajnie zrobiła nasza Janka różana - takie rondo w trawniku ze sciezka po srodku nawwet drzewa tam upchnęła i bardzo fajnie przestrzennie to wyszło
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:54, 11 lip 2018

Do góry
troche polalo, dzis chmury gonily po niebie ale nic nie zrzucily, d jutra ocieplenie. No ale wreszcie mokro jest wiec teraz mozna latem sie cieszyc

no a skoro popadalo to pobawilam sie maszyna i mam prezenty dla moih siostrzencow i siostrzenicy

Ogród Muszelki 17:53, 11 lip 2018

Do góry
Po południu deszcz przestał na chwilę padać. Wyszłam do ogrodu popatrzeć, co słychać na tym Bożym świecie i ... zobaczyłam oto taką śliczną kokardkę na różyczkach 'Knirps'...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:53, 11 lip 2018

Do góry
Kiedy tak sobie pieliłam frontową, to pod krzaczkami i drzewami wilgoci wielkiej nie było. Ten mocny deszcz się nie zmarnuje. Hortensje i miskanty będą zadowolone.

Trzmielina pod brzózką jeszcze zielona.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:43, 11 lip 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

To prawda, panoszyła się pięknie szkoda, ze się skurczyła...a czy to poniżej to ostrogowiec? masz go jeszcze? czytałam, że mocno się rozłazi po ogrodzie, a na moje suche piaski szukam takich terminatorów w typie ostrogowaca
A teraz uwaga, wczoraj ścięłam cały bób coby (idąc za Twoim przykładem) pociąć na kawałki i przemieszać z ziemią, a tu niespodzianka, nowe zieloniutkie przyrosty z kwiatkami ... w pierwszym odruchu chciałam zostawić, ale rozsądek podpowiadał ciachać, "czego się nie najesz, to się na naliżesz" (jak mawiała moja prababcia - ta to miała wspaniałe powiedzonko o kręceniu się jak g...w przeręblu )
U mnie jesiennie zaczyna się przebarwiać trzmielina oskrzydlona...we wrześniu bedziemy ciemierniki podziwiać
Sorki, że się tak rozpisałam

Ostrogowca nigdy nie miałam. Aż sprawdziłam jak wygląda, żeby skojarzyć, która to roślina może go przypominać.
To czerwonawe obok pysznogłówki to firletka chalcedońska. Też się skurczyła. Te kwiatuszki na bobie dałyby malutkie strączki. Gra niewarta świeczki.

Warzywnik zachęcał do prac.

Ale najpierw postanowiłam się zająć wykopaniem tujki Aureospicata i ostatniego jałowca Blue Carpet. Operacja się udała. W miejsce jałowca wsadziłam dwa bukszpany i turzyce ID. Dalsze prace uniemożliwiło mi urwanie chmury.

Po raz pierwszy, od kiedy mieszkamy, przelała się studnia chłonna. Ma 4800 l pojemności. Troszkę rzucało gradem, ale w miarę delikatnie.

Do raju daleko - u Ewy 17:40, 11 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
a tam?

Słoneczko, Ty moje
Super miejsca wynajdujesz. Muszę sprawdzić w realu jak to będzie wyglądało.
Do tej pory myślałam, żeby je wsadzić w rabaty. Ale można też pomyśleć o trawniku
Ażurowość ich jest dużą zaletą, bo nie będą zasłaniały mi roślinek
Blaski i cienie nowego życia 17:31, 11 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Po lawendzie tylko małe wspomnienie

Ale ślicznie E. Genialnie z tymi koralikami na sznureczku pomyślane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies