Moja pierwsza myśl zanim przeczytałam o co chodzi, to własnie, że jest taka dziura. Miałam zasugerować w miejscu perowskii derenia - czyli dokładnie to na co sama wpadłaś - myślałam, że te z lewej to IH, ale jak to elegantissima, to własnie jego A druga myśl - to właśnie w tej luce między miskantami a kaliną 3 sztuki trzcinnika KF - będą też wysokie, więc taką kontynuację tła po miskantach by stworzyły.
Pomysł z dereniem jest dobry.
Masz już tam kolor bordowy (śliwa), zielony w odcieniach, niebieski w odcieniach (perovskia i chyba kocimiętka), różowieć będą rozchodniki, białe w odbiorze derenie i pnie brzóz. Hortensje będą duże. To one powinny gwiazdorzyć. Jeżówki (jeśli będą w jaskrawym kolorze) będą rozpraszały wzrok. Moim zdaniem wielką zaletą tej rabaty jest spokojna harmonia.
Ale jeśli odczuwasz potrzebę wprowadzenia tam jeżówek współgrających kolorystycznie ze śliwą, to je posadź.
Edit: Nie dla trzcinnika- za dużo odmian traw na jednej rabacie wprowadzi chaos. Ta prawa strona będzie wyglądała jak sztucznie dołączona.
W pierwszej chwili też pomyślałam o trzcinnikach KF, ale się jednak zawahałam. Dereń tak, co do jeżówek mam też wątpliwości. Myślę podobnie jak Hania. W tej chwili gwiazdami są hortki, za chwilę będą rozchodniki. Może "upchnąć" coś wiosennego, irysy, piwonie, orliki?