Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Johanka77 18:07, 31 lip 2018

Ten miskant to Jak giganteus wygląda... z daleka.

Kasia, a co za krzewy masz na lewo od miskanta? Trzmielina?
Bo w sumie symetrycznie by mi tam pasowało powtórzenie tego jasniejszego krzewu.
Kasia_CS 19:46, 31 lip 2018

Moja pierwsza myśl zanim przeczytałam o co chodzi, to własnie, że jest taka dziura. Miałam zasugerować w miejscu perowskii derenia - czyli dokładnie to na co sama wpadłaś - myślałam, że te z lewej to IH, ale jak to elegantissima, to własnie jego A druga myśl - to właśnie w tej luce między miskantami a kaliną 3 sztuki trzcinnika KF - będą też wysokie, więc taką kontynuację tła po miskantach by stworzyły.
Gruszka_na_w... 20:10, 31 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Hmmm, dziękuję Haniu za głos. Poniżej wstawiam zdjęcie pokazujące ten fragment bardziej z przodu.

Jak widać miskanty za śliwą tworzą jej plecy. Po przesunięciu prawego bardziej w prawo za śliwą zostanie dziura z jednej strony. Teraz tak patrzę - a może za miskantem po prawej dosadzić trzeciego derenia elegantissima? I wtedy perovskie za kalinę? Spodobał mi się ten pomysł .

Ponadto odczuwam zdecydowaną potrzebę wprowadzenia na tę rabatę koloru i właśnie jeżówkami zamierzałam to osiągnąć. Nie chcę, by ta rabata składała się z przede wszystkim miskantów, hortensji i rozchodników.

Pomysł z dereniem jest dobry.
Masz już tam kolor bordowy (śliwa), zielony w odcieniach, niebieski w odcieniach (perovskia i chyba kocimiętka), różowieć będą rozchodniki, białe w odbiorze derenie i pnie brzóz. Hortensje będą duże. To one powinny gwiazdorzyć. Jeżówki (jeśli będą w jaskrawym kolorze) będą rozpraszały wzrok. Moim zdaniem wielką zaletą tej rabaty jest spokojna harmonia.
Ale jeśli odczuwasz potrzebę wprowadzenia tam jeżówek współgrających kolorystycznie ze śliwą, to je posadź.
Edit: Nie dla trzcinnika- za dużo odmian traw na jednej rabacie wprowadzi chaos. Ta prawa strona będzie wyglądała jak sztucznie dołączona.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 20:49, 31 lip 2018

Magleska napisał(a)
Wpadłam pochwalić nowe fotki -i nie wiem co jeszcze miałam napisać ,bo strasznie dużo stron przeczytałam i skleroza spowodowała ,że zapomniałam co mam pisać

Ogród pięknieje w oczach ,na wszystkich rabatach jakieś zmiany ,a to Pisardi ,to hortki ,a teraz pojalowcowa na tapecie
Ze mnie marny doradca ,więc tylko po cichutku podglądam co postanowisz

Ps. Śliczne zdjęcia ten nowy aparat robi

Dzięki Madziulka, że wpadłaś i zostawiłaś takie miłe słowa .
Aparat, mam nadzieję, nauczę się obsługiwać by foty były rzeczywiście ładne .
anna_t 20:50, 31 lip 2018

Jestem na tak za dereniem, na nie w kwestii jeżówek
A zrobisz jak Ci w sercu gra
mrokasia 20:50, 31 lip 2018

Johanka77 napisał(a)
Ten miskant to Jak giganteus wygląda... z daleka.

Kasia, a co za krzewy masz na lewo od miskanta? Trzmielina?
Bo w sumie symetrycznie by mi tam pasowało powtórzenie tego jasniejszego krzewu.

Asia, Ty mnie nie strasz!!! To NIE MOŻE być giganteus!!!

Te jasne to właśnie derenie elegantissima . I o jego powtórzeniu po prawej pomyślałam .
mrokasia 20:52, 31 lip 2018

Kasia_CS napisał(a)
Moja pierwsza myśl zanim przeczytałam o co chodzi, to własnie, że jest taka dziura. Miałam zasugerować w miejscu perowskii derenia - czyli dokładnie to na co sama wpadłaś - myślałam, że te z lewej to IH, ale jak to elegantissima, to własnie jego A druga myśl - to właśnie w tej luce między miskantami a kaliną 3 sztuki trzcinnika KF - będą też wysokie, więc taką kontynuację tła po miskantach by stworzyły.

Aaaa widzisz, czyli nasze myśli tymi samymi torami idą .
Pójdę w derenia.
mrokasia 20:54, 31 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pomysł z dereniem jest dobry.
Masz już tam kolor bordowy (śliwa), zielony w odcieniach, niebieski w odcieniach (perovskia i chyba kocimiętka), różowieć będą rozchodniki, białe w odbiorze derenie i pnie brzóz. Hortensje będą duże. To one powinny gwiazdorzyć. Jeżówki (jeśli będą w jaskrawym kolorze) będą rozpraszały wzrok. Moim zdaniem wielką zaletą tej rabaty jest spokojna harmonia.
Ale jeśli odczuwasz potrzebę wprowadzenia tam jeżówek współgrających kolorystycznie ze śliwą, to je posadź.
Edit: Nie dla trzcinnika- za dużo odmian traw na jednej rabacie wprowadzi chaos. Ta prawa strona będzie wyglądała jak sztucznie dołączona.

Więc postanowione, posadzę tam derenia elegantissimę .
I jeżówki . W grę wchodzą białe i różowe, ewentualnie zielone.
mrokasia 20:56, 31 lip 2018

anna_t napisał(a)
Jestem na tak za dereniem, na nie w kwestii jeżówek
A zrobisz jak Ci w sercu gra

Dereń wygrał tę konkurencję.
A czemu jeżówki wg Ciebie na nie??? Pytam z ciekawości, bo ja jednak jestem bardzo na tak .
Zana 21:01, 31 lip 2018

W pierwszej chwili też pomyślałam o trzcinnikach KF, ale się jednak zawahałam. Dereń tak, co do jeżówek mam też wątpliwości. Myślę podobnie jak Hania. W tej chwili gwiazdami są hortki, za chwilę będą rozchodniki. Może "upchnąć" coś wiosennego, irysy, piwonie, orliki?