Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:44, 02 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gratki na osiemset Oj oby to były prorocze słowa Pozdrawiam i dzięki Marzenko

Małgosiu życzę startu, potem już samo polecie . Przede wszystkim polecam zacząć od diety
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:44, 02 lut 2014

Do góry
Eve napisał(a)
My miedzianem lecimy cały ogród wiosną, różom to też bardzo pomaga.

Ja też lecę po całości ogrodu w szczególności róźe i magnolie, ale każdy krzak dostaje dawkę p/grzybową. U mnie w ogrodzie za mogro, gleba ciezka gliniasta... Gdy ostro popada wszelkie choróbska atakują rośliny. Wiosenna profilaktyka dla róż i powojników chyba najwazniejsza.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:23, 02 lut 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...Madzenko też będę ciachać trawki i perukowca w lutym...no i oprysk na brzoskwinię trzeba zrobić... rodzina nie da mi jej wyrzucić....u nas ciepło...

Koniecznie na kędzierzwość miedzianem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:21, 02 lut 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Właśnie też o Promanalu myślałam...jak ta wiosna już w tym tygodniu będzie...to można będzie już prysnąć w weekend? Jak myślisz? I czy porzeczki z agrestem też?

Teroei nt promanalu są rózne, jedni twierdzą , ze 10-12 stopni inni że wystarczy dodatnia temperatura byleby pryskać w momencie kiedy nie ma już rosy na roslinach więc najlpeiej w słoneczne południe gdy ogród obschnie. Więc jesli pogoda dopisze to krótce poryskam, ważne aby to zrobić przed pekaniem pąków. Gdy zaczynają pękać to już u mnie w ruch pójdzie Miedzian, aby ochronić rośliny przed chorobami gdrzybowymi. A ponieważ zapowiada się deszczowe lato (wpływ el Ninio) to trzeba będzie ostro walczyć o rośliny na moim podmokłym terenie... I jeszcze muszę te najbardziej nekane chorobami bakteryjnymi podlać previcurem.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:18, 02 lut 2014

Do góry
Monika76 napisał(a)
Madżenko czy możesz zdradzić mi jakie drzewa masz posadzone w tej obwódce z bukszpanu i lawendy. Potrzebuję mała dwa drzewa przed dom i chciała bym aby miały kulistą koronę. Może mi coś poradzisz. Pozdrawiam

Minko to kultowa na ogrodowisku wiśnia umbraculifera. Gorąco polecam akurat to drzewo bo mozna ją łatwo formować aby byla idelanie kulista. Zajrzyj na strone gardenbuilders.com tam jest projekt z kulami bukszpanowymi i idelanie wystrzyżonymi wiśniami.
Z kulistych mogą być teź katalpy nana i klony ale ktore muszę odświeżyc pamiec.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:51, 02 lut 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)

promanal zakupiony, poczekam tylko az temperatura się ustabilizuje

Ja też mam tylko czekam na odpowiednią temperaturę i czas
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:50, 02 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
mam to samo, tzn naoglądałam się, dostałam kopa i ćwicze codziennie od poniedziałku. Dwa pierwsze dni to była tragedia... z każdym dniem jest lepiej, czekam na efekty

Nie dość, źe każdego dnia czujesz , że ćwiczenia się latwiej wykonuje to na dodatek po pewnym czasi gdy nie ćwiczysz to ci czegoś brakuje. Sport uzależnia. Najtrudniejszy zawsze jest początek i mobilizacja.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:49, 02 lut 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
A...i dzięki za tę prawiewiosnę u mnie Dobrze pisalaś, że będzie
Piękne slońce świeci i tak nagrzewa termometr , że jest na chwilę obecną +13

Zabrałaś mi dzisiaj słońce ale jakaś równowaga w przyrodzie musi byc
Życzę pieknego dnia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:48, 02 lut 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Fajnie - do południa cieszysz się zimą, a później wykonujesz wiosenne prace w ogrodzie Mnie dzisiaj rączki świerzbiły by coś porobić w ogrodzie, ale w końcu nic nie ruszyłem
Aha - i melduję, że halny u nas szaleje od dwóch dni Otwieramy sezon?

Sebciu ja czekam na krokusy. Jak wylezą to idę na całego z sezonem. Tak czy owak czeka mnie zimowe cięcie grabów a potem będę sobie cierpliwie czekać na wiosnę.
Nawet gdy dużo zaplanuję do pracy to najbliższe weekendy mam mocno zajęte więc za dużo nie zrobię, musze sobie prace podzielić etapami. Zatem jeśli tylko bedzie czas zacznę wycinać powoli trawy, bo to bylo strasznie pracochłonne, a ciecie traw mozna przecież robic jesienią więć teraz nic się nie zdarzy nawet gdyby nadeszly mrozy.....
Wiele osbó miało powera do prac w ogrodzie na początku stycznia, ja jakoś nie czułam tej mocy, zimą zapadam w zimowy sen ogrodowy Ale teraz to co innego. Nawet w pesymistycznym wariancie w marcu jest u mnie zawsze wiosna!!! Za wyjątkiem ubiegłego roku
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:36, 02 lut 2014

Do góry
O tej przy śmietniku nie myślalam generalnie dopiero w Twoim ogrodzie spodobały mi się brązowe trawy i mam buchananni i bronze (nie wiem czy form czy comans). Czekam na rozrost tych traw w tym roku
Siejsko czarodziejsko 09:40, 02 lut 2014

Do góry
Witaj, Wictorio

Jesteśmy krajankami Z których okolic Warszawy piszesz?

Madżenka napisała, żebyś się nie spieszyła. Powtórzę to, żeby podkreślić.
Wiem, że chciałabyś mieć piękny ogród jak najszybciej. Każdy tego chce. Ale zrobić coś szybko nie oznacza - zrobić dobrze.

Żeby to zrobić dobrze, trzeba znać rośliny. I nie mam tu na myśli wymagań (bo to jeszcze odrębna kwestia), a ich wygląd, wysokość, ekspansywność. Wiesz o czym piszę, bo wcześniej napisałaś, że nie znasz roślin, podanych przez Madlen (na marginesie - ja też większości z nich nie znam)

Wymieniłaś rośliny, jakie rosną u Ciebie. Masz ich (oprócz berberysów, których jest 5) po jednej albo dwie sztuce. Dla zrobienia efektownej kompozycji potrzeba kilka roślin tego samego gatunku.

Czy znasz dekalog ogrodnika? Zobacz pkt 3 (no i inne oczywiście)

Dekalog Szefowej - Danusi...czyli 10 przykazań ogrodnika

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.

Pokażęo co chodzi na przykładzie. Prosiłaś o radę.
victoriagos napisał(a)
Przed samymi schodami mamy rabatę w kształcie łezki

wymiary łezki to 8m dł i 5 m szer (w najszerszym miejscu, pośrodku)

łezka i długaśna rabata jest oddzielona chodnikiem, widać po prawej stronie zdjęcia

łezka jest wystawiona na słoneczko w południe(gorzej zimą, budynek przesłania) i zachód
zaś długa rabata też ma słońce już od południa do zachodu (tylko tutaj słoneczko świeci dużo wcześniej też w zimę)

To co pokażę, nie jest mojego autorstwa. To z ogrodu Myszy. Mnie ta kompozycja zachwyciła i zachwyca nieustannie.
Pokazuję Ci, bo nadaje się na południową wystawę, jest w kształcie łezki, no i świetnie obrazuje o co chodzi w punktach 1-4 dekalogu ogrodnika

mysza napisał(a)

Łezka, widok ogólny.

Tu masz link tam więcej zdjęć.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/207-dwa-czerwone-deby?page=64

Wsadziłaś już coś pomiędzy kamienie nad strumykiem? Skutecznie zarasta tojesć rozesłana, ale ona jest srasznie ekspansywna, trzeba ją bardzo pilnować.
Ładnie w tych kamieniach wyglądałaby dąbrówka. Bordowe liście, niebieskie kwiatostany.

O matko, ale się rozpisałam.

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:01, 02 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dopiero skończyłam machać wałkiem
Idę sie kąpać i spać.. odpowiem na tyle miłych wisów jutro ..... w końcu jutro też jest dzień.

Na zachodzie wiosna, na północy zima, u mnie tyci tyci... a tu znajomi pokazują foty z Austrii, Włoch... gdzie śniegu napadało masakrycznie dużo.. rzekomo rekordowy opad śniegu w Austrii od 75 lat..

Wreszcie koniec remontu!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:54, 01 lut 2014

Do góry
Aga w taką pogodę jak dzisiaj wracają wszystkie siły witalne! Och jak ja czekam na pierwsze krokusy!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 23:45, 01 lut 2014

Do góry
Bociek nie pękaj, za tydzień u Was wiosna. Wolaj kuzynów, czas pakować walizki, koniec all inclusive !
http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa/16dniowa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:40, 01 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
jak buchanana podgnije to płakać za nią nie będę, bo średnio mi się widzi

No fiesz! Ja przez Ciebie ją kupiłam i się w niej zakochałam..
Co z tym ogródeczkiem począć 23:38, 01 lut 2014

Do góry
Ja mam skojarzenia czytająć te teksty
Szmaragdowy Zakątek 23:13, 01 lut 2014

Do góry
Nikita jutro wszystkie kaczki utopię! Uprzedzam lojalnie!!!
Rododendronowy ogród II. 23:07, 01 lut 2014

Do góry
Uff ależ ten wątek pędzi. Aż się boję co będzie wiosną, gdy zaczną kwitnąć rh i azalie
W kamiennym kręgu od początku 22:57, 01 lut 2014

Do góry
Witaj Aniu! Doczytałam, że masz piekny ogród i krzyzykujesz zatem przybieglam w odwiedziny. Nie wiem jak tak piekny , dojrzaly i przemyślany ogród mógł mi się zawieruszyć na forum..
Obejrzalam wizytówkę i zaznaczam wątek aby byc stałym gościem
Siejsko czarodziejsko 22:47, 01 lut 2014

Do góry
Witaj Victorio w twoich zmaganiach z załozeniem ogrodu będzie piekny tylko nie spiesz sie Poczytaj artykuły Danusi, określ co Ci sie podoba, jaki styl, jakie rośliny.
Masz piekny dom i podjazd więc do tego musi powstac piekny przedogródek.
Wpadaj z pytaniami, bo ja ostatnio całego forum nie ogarniam i, tak sie forum rozrosło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies