Ja też lecę po całości ogrodu w szczególności róźe i magnolie, ale każdy krzak dostaje dawkę p/grzybową. U mnie w ogrodzie za mogro, gleba ciezka gliniasta... Gdy ostro popada wszelkie choróbska atakują rośliny. Wiosenna profilaktyka dla róż i powojników chyba najwazniejsza.
Teroei nt promanalu są rózne, jedni twierdzą , ze 10-12 stopni inni że wystarczy dodatnia temperatura byleby pryskać w momencie kiedy nie ma już rosy na roslinach więc najlpeiej w słoneczne południe gdy ogród obschnie. Więc jesli pogoda dopisze to krótce poryskam, ważne aby to zrobić przed pekaniem pąków. Gdy zaczynają pękać to już u mnie w ruch pójdzie Miedzian, aby ochronić rośliny przed chorobami gdrzybowymi. A ponieważ zapowiada się deszczowe lato (wpływ el Ninio) to trzeba będzie ostro walczyć o rośliny na moim podmokłym terenie... I jeszcze muszę te najbardziej nekane chorobami bakteryjnymi podlać previcurem.
Minko to kultowa na ogrodowisku wiśnia umbraculifera. Gorąco polecam akurat to drzewo bo mozna ją łatwo formować aby byla idelanie kulista. Zajrzyj na strone gardenbuilders.com tam jest projekt z kulami bukszpanowymi i idelanie wystrzyżonymi wiśniami.
Z kulistych mogą być teź katalpy nana i klony ale ktore muszę odświeżyc pamiec.
Nie dość, źe każdego dnia czujesz , że ćwiczenia się latwiej wykonuje to na dodatek po pewnym czasi gdy nie ćwiczysz to ci czegoś brakuje. Sport uzależnia. Najtrudniejszy zawsze jest początek i mobilizacja.
Sebciu ja czekam na krokusy. Jak wylezą to idę na całego z sezonem. Tak czy owak czeka mnie zimowe cięcie grabów a potem będę sobie cierpliwie czekać na wiosnę.
Nawet gdy dużo zaplanuję do pracy to najbliższe weekendy mam mocno zajęte więc za dużo nie zrobię, musze sobie prace podzielić etapami. Zatem jeśli tylko bedzie czas zacznę wycinać powoli trawy, bo to bylo strasznie pracochłonne, a ciecie traw mozna przecież robic jesienią więć teraz nic się nie zdarzy nawet gdyby nadeszly mrozy.....
Wiele osbó miało powera do prac w ogrodzie na początku stycznia, ja jakoś nie czułam tej mocy, zimą zapadam w zimowy sen ogrodowy Ale teraz to co innego. Nawet w pesymistycznym wariancie w marcu jest u mnie zawsze wiosna!!! Za wyjątkiem ubiegłego roku
O tej przy śmietniku nie myślalam generalnie dopiero w Twoim ogrodzie spodobały mi się brązowe trawy i mam buchananni i bronze (nie wiem czy form czy comans). Czekam na rozrost tych traw w tym roku
Jesteśmy krajankami Z których okolic Warszawy piszesz?
Madżenka napisała, żebyś się nie spieszyła. Powtórzę to, żeby podkreślić.
Wiem, że chciałabyś mieć piękny ogród jak najszybciej. Każdy tego chce. Ale zrobić coś szybko nie oznacza - zrobić dobrze.
Żeby to zrobić dobrze, trzeba znać rośliny. I nie mam tu na myśli wymagań (bo to jeszcze odrębna kwestia), a ich wygląd, wysokość, ekspansywność. Wiesz o czym piszę, bo wcześniej napisałaś, że nie znasz roślin, podanych przez Madlen (na marginesie - ja też większości z nich nie znam)
Wymieniłaś rośliny, jakie rosną u Ciebie. Masz ich (oprócz berberysów, których jest 5) po jednej albo dwie sztuce. Dla zrobienia efektownej kompozycji potrzeba kilka roślin tego samego gatunku.
Czy znasz dekalog ogrodnika? Zobacz pkt 3 (no i inne oczywiście)
4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj
5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu
6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu
7. Niezawodne rośliny kupuj
8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj
9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego
10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.
Pokażęo co chodzi na przykładzie. Prosiłaś o radę.
To co pokażę, nie jest mojego autorstwa. To z ogrodu Myszy. Mnie ta kompozycja zachwyciła i zachwyca nieustannie.
Pokazuję Ci, bo nadaje się na południową wystawę, jest w kształcie łezki, no i świetnie obrazuje o co chodzi w punktach 1-4 dekalogu ogrodnika
Wsadziłaś już coś pomiędzy kamienie nad strumykiem? Skutecznie zarasta tojesć rozesłana, ale ona jest srasznie ekspansywna, trzeba ją bardzo pilnować.
Ładnie w tych kamieniach wyglądałaby dąbrówka. Bordowe liście, niebieskie kwiatostany.
Witaj Aniu! Doczytałam, że masz piekny ogród i krzyzykujesz zatem przybieglam w odwiedziny. Nie wiem jak tak piekny , dojrzaly i przemyślany ogród mógł mi się zawieruszyć na forum..
Obejrzalam wizytówkę i zaznaczam wątek aby byc stałym gościem
Witaj Victorio w twoich zmaganiach z załozeniem ogrodu będzie piekny tylko nie spiesz sie Poczytaj artykuły Danusi, określ co Ci sie podoba, jaki styl, jakie rośliny.
Masz piekny dom i podjazd więc do tego musi powstac piekny przedogródek.
Wpadaj z pytaniami, bo ja ostatnio całego forum nie ogarniam i, tak sie forum rozrosło.