Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 11:48, 02 lut 2014

Sebek napisał(a)
Fajnie - do południa cieszysz się zimą, a później wykonujesz wiosenne prace w ogrodzie Mnie dzisiaj rączki świerzbiły by coś porobić w ogrodzie, ale w końcu nic nie ruszyłem
Aha - i melduję, że halny u nas szaleje od dwóch dni Otwieramy sezon?

Sebciu ja czekam na krokusy. Jak wylezą to idę na całego z sezonem. Tak czy owak czeka mnie zimowe cięcie grabów a potem będę sobie cierpliwie czekać na wiosnę.
Nawet gdy dużo zaplanuję do pracy to najbliższe weekendy mam mocno zajęte więc za dużo nie zrobię, musze sobie prace podzielić etapami. Zatem jeśli tylko bedzie czas zacznę wycinać powoli trawy, bo to bylo strasznie pracochłonne, a ciecie traw mozna przecież robic jesienią więć teraz nic się nie zdarzy nawet gdyby nadeszly mrozy.....
Wiele osbó miało powera do prac w ogrodzie na początku stycznia, ja jakoś nie czułam tej mocy, zimą zapadam w zimowy sen ogrodowy Ale teraz to co innego. Nawet w pesymistycznym wariancie w marcu jest u mnie zawsze wiosna!!! Za wyjątkiem ubiegłego roku
Madzenka 11:49, 02 lut 2014

Magda70 napisał(a)
A...i dzięki za tę prawiewiosnę u mnie Dobrze pisalaś, że będzie
Piękne slońce świeci i tak nagrzewa termometr , że jest na chwilę obecną +13

Zabrałaś mi dzisiaj słońce ale jakaś równowaga w przyrodzie musi byc
Życzę pieknego dnia
Madzenka 11:50, 02 lut 2014

ana_art napisał(a)
mam to samo, tzn naoglądałam się, dostałam kopa i ćwicze codziennie od poniedziałku. Dwa pierwsze dni to była tragedia... z każdym dniem jest lepiej, czekam na efekty

Nie dość, źe każdego dnia czujesz , że ćwiczenia się latwiej wykonuje to na dodatek po pewnym czasi gdy nie ćwiczysz to ci czegoś brakuje. Sport uzależnia. Najtrudniejszy zawsze jest początek i mobilizacja.
Madzenka 11:51, 02 lut 2014

Agnieszka_B napisał(a)

promanal zakupiony, poczekam tylko az temperatura się ustabilizuje

Ja też mam tylko czekam na odpowiednią temperaturę i czas
Monika76 12:04, 02 lut 2014

Madżenko czy możesz zdradzić mi jakie drzewa masz posadzone w tej obwódce z bukszpanu i lawendy. Potrzebuję mała dwa drzewa przed dom i chciała bym aby miały kulistą koronę. Może mi coś poradzisz. Pozdrawiam
Kindzia 12:29, 02 lut 2014

Właśnie też o Promanalu myślałam...jak ta wiosna już w tym tygodniu będzie...to można będzie już prysnąć w weekend? Jak myślisz? I czy porzeczki z agrestem też?
baraga1904 12:35, 02 lut 2014

...Madzenko też będę ciachać trawki i perukowca w lutym...no i oprysk na brzoskwinię trzeba zrobić... rodzina nie da mi jej wyrzucić....u nas ciepło...
Madzenka 13:18, 02 lut 2014

Monika76 napisał(a)
Madżenko czy możesz zdradzić mi jakie drzewa masz posadzone w tej obwódce z bukszpanu i lawendy. Potrzebuję mała dwa drzewa przed dom i chciała bym aby miały kulistą koronę. Może mi coś poradzisz. Pozdrawiam

Minko to kultowa na ogrodowisku wiśnia umbraculifera. Gorąco polecam akurat to drzewo bo mozna ją łatwo formować aby byla idelanie kulista. Zajrzyj na strone gardenbuilders.com tam jest projekt z kulami bukszpanowymi i idelanie wystrzyżonymi wiśniami.
Z kulistych mogą być teź katalpy nana i klony ale ktore muszę odświeżyc pamiec.
Madzenka 13:21, 02 lut 2014

Kindzia napisał(a)
Właśnie też o Promanalu myślałam...jak ta wiosna już w tym tygodniu będzie...to można będzie już prysnąć w weekend? Jak myślisz? I czy porzeczki z agrestem też?

Teroei nt promanalu są rózne, jedni twierdzą , ze 10-12 stopni inni że wystarczy dodatnia temperatura byleby pryskać w momencie kiedy nie ma już rosy na roslinach więc najlpeiej w słoneczne południe gdy ogród obschnie. Więc jesli pogoda dopisze to krótce poryskam, ważne aby to zrobić przed pekaniem pąków. Gdy zaczynają pękać to już u mnie w ruch pójdzie Miedzian, aby ochronić rośliny przed chorobami gdrzybowymi. A ponieważ zapowiada się deszczowe lato (wpływ el Ninio) to trzeba będzie ostro walczyć o rośliny na moim podmokłym terenie... I jeszcze muszę te najbardziej nekane chorobami bakteryjnymi podlać previcurem.
Madzenka 13:23, 02 lut 2014

baraga1904 napisał(a)
...Madzenko też będę ciachać trawki i perukowca w lutym...no i oprysk na brzoskwinię trzeba zrobić... rodzina nie da mi jej wyrzucić....u nas ciepło...

Koniecznie na kędzierzwość miedzianem