Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Przerabianie ogródka pod swój gust 21:55, 18 lip 2020

Do góry
To moze w innym miejscu, bo na piachu brzozy wszystko wypija.A nie o to chodzi by ciagle z konewka biegac. Wstaw fotke stanowiska na watku, na pewno wiele osob pomoze U mnie glina wiec musialam rozluznic piaskiem i zwirkiem.
Ogród w dolinie 14:07, 18 lip 2020

Do góry
kasia1 napisał(a)
Fajnie, że już w domu.
Znam to wybieranie gruzu, bo u nas też są pozostałości po tymczasowej drodze. Nigdy więcej takiego czegoś bym nie zrobiła ponownie, ale na początku budowy domu nikt nie myślał o ogrodzie :/

Kasiu u nas też po utwardzaniu tymczasowej drogi do budowy domu, wiedzieliśmy o nim ale nie myśleliśmy, że tak się ubije
W przyszłym roku będziemy tam chyba czyścić, żeby brzozy miały się gdzie rozrastać. Gruz jest na 30 cm, potem jest twarda glina.
Też bym już nigdy tak nie zrobiła.
U nas cały nasyp wjazdowy jest zrobiony z gruzu betonowego wciąż się zastanawiam co i jak tam posadzić.
Człowiek uczy się na błędach.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 07:51, 18 lip 2020

Do góry
ajka napisał(a)

sarenka drzewa sadziłam od początku, po trochu, staram się kupować większe sztuki.
Z tyłu mam:
- dookoła tuje brabanty, a dalej:
- brzozy zwyczajne x 5
- miłorząb dwuklapowy
- klon acer rubrum red sunset
- ambrowiec
- wiśnia kiku shadire
- platan
- jarzębina pendula
- grab kolumnowy fastigiata x 3
- klon tatarski ginnala
- klon Aconitifolium
No i drzewa owocowe.

Przód:
- tuje szmaragdy dookoła, poza tym
- klon shishigashira
- klon globosum x 3
- śliwa pissardi
- wierzba hakuro x 2
- magnolia (nigra? geni?)

To sporo masz drzew!
Ja chcę te platany znaleźć, ale w tygodniu pracuje a w sobotę nie mam kiedy jechać bo to jednak do paru szkółek trzeba podjechać i się dowiedzieć czy są. Od miesiąca mówię że może za tydzień
Jak u Ciebie rusza drzewa to wtedy będzie cudnie
Ogród w dolinie 20:40, 17 lip 2020

Do góry
Mąż zabrał się za przygotowanie miejsc na brzozy. Walczył kilofem, wyciągał gruz i w ogóle, zrobił 1,5 dołka w pół dnia. Zastanawiamy się czy takie wybieranie gruzu wystarczy... no nie damy rady więcej. Mam nadzieję, że będzie wystarczające.

Ze złych wieści to zaczęły usychać pięciorniki na obwódce na skarpie. Coś mnie tknęło i wzięłam wąż z wodą, ukazały się korytarze nornic, korzenie pewnie w powietrzu były, bo woda wylewała się na skarpie w irdze. Tym razem skończy się trutkami. Dwie rośliny całkiem uschły, wyrwałam. To samo się dzieje wokół serbów, tam jeszcze krety pomagają. No nic trzeba będzie walczyć.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:51, 17 lip 2020

Do góry
TAR napisał(a)
i u mnie brzozy sypia zółte liscie na potęgę, niektóre trzmielinowe liscie przybrały różowe barwy ale calosc mozno przyzólkła jak przed wybarwianiem jesiennym, co kontrastuje z zielenia innych nasadzen, calkiem jeszcze soczysta. I klony palmowe te zwykle i ussuryjczyk tez nabrały barw wojennych. moze to przez mokra i zimna wiosne no i podobne lato. psychicznie nie jestem jeszcze nastawiona na jesien i zime.

No ja jeszcze z wiosny nie wyszłam. czekam na lato i nie wyobrażam sobie ,żeby jesień przyszła tak szybko.Musze akumulatory naładować! Ja słońcolubna jestem
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:24, 17 lip 2020

Do góry
i u mnie brzozy sypia zółte liscie na potęgę, niektóre trzmielinowe liscie przybrały różowe barwy ale calosc mozno przyzólkła jak przed wybarwianiem jesiennym, co kontrastuje z zielenia innych nasadzen, calkiem jeszcze soczysta. I klony palmowe te zwykle i ussuryjczyk tez nabrały barw wojennych. moze to przez mokra i zimna wiosne no i podobne lato. psychicznie nie jestem jeszcze nastawiona na jesien i zime.
Wśród brzóz i dębów 07:30, 17 lip 2020

Do góry
Basiu, jak pięknie z tym mostkiem! Ogród nie do ogarnięcia? Skąd ja to znam ☺ I nie zależy to od jego wielkości, lecz od naszych możliwości. Ale i tak wszystko prezentuje się u Ciebie bardzo uroczo, zaprasza do spacerowania ☺ Chcę Ci się pochwalić, że nareszcie odważyłam się posadzić dwie brzozy pożyteczne, narazie maleńkie i ich nie widać, ale są. Pozdrawiam ciepło☺
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 06:16, 17 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Drzewa i krzewy zaczynają wyraźnie otulać ogród I dzielić na części

Brzozy w tym sezonie rosną jak szalone

O właśnie, na to się czeka
Sporo roboty z oczkiem będzie
Ale ogrod wyglada pieknie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 05:08, 17 lip 2020

Do góry
Magara napisał(a)

Kasiu-Mrokasiu, jak tu nie być niecierpliwym jak u Was wszystko hej do przodu, a u mnie tyły?
Muszę się przyzwyczaić, że mam jakiś mikroklimat kaszubski - jeżówki w pąkach u mnie, a wszędzie rozkwit, hortensje nawet nie w pąkach - a gdzie indziej zapączkowane, tylko pysznogłówki nieśmiało zaczynają kwitnąć baaardzo powoli a tuż przy nich żółte liście z brzóz leżą, no tak dziwnie trochę

U mnie tez w pąkach, limka, vanilka, SD, tylko te wczesne kwitna
I tez mi brzozy liście sypia i mam nieposprzątane
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:50, 16 lip 2020

Do góry
Drzewa i krzewy zaczynają wyraźnie otulać ogród I dzielić na części

Brzozy w tym sezonie rosną jak szalone
W Kruklandii 19:26, 16 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Jaka chwalipięta ja też mam dużo wiesz ? ale tak publicznie się z tym nie obnoszę

Hahahahaha!

U mnie jeszcze brzozy i sosny to chwasty
I czasem lawendy, szałwii i jeżówek nie ogarniam

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:52, 16 lip 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Fajny pomysł z tym przedłużeniem tarasu
A drzewa kiedy sadzilaś? Przypomnij jakie masz?
Bo ja to dopiero w tym roku więc trochę poczekam aż urosną.
No i jeszcze chce 3 platany alphen's globe posadzić, ale nie mamy kiedy jechać

sarenka drzewa sadziłam od początku, po trochu, staram się kupować większe sztuki.
Z tyłu mam:
- dookoła tuje brabanty, a dalej:
- brzozy zwyczajne x 5
- miłorząb dwuklapowy
- klon acer rubrum red sunset
- ambrowiec
- wiśnia kiku shadire
- platan
- jarzębina pendula
- grab kolumnowy fastigiata x 3
- klon tatarski ginnala
- klon Aconitifolium
No i drzewa owocowe.

Przód:
- tuje szmaragdy dookoła, poza tym
- klon shishigashira
- klon globosum x 3
- śliwa pissardi
- wierzba hakuro x 2
- magnolia (nigra? geni?)
Jeżówkowe-Love 14:35, 16 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

W glinie rosną mega szybko, w podwórku mam posadzone 7 lat temu miały może po metrze wysokości jak sadziłam
teraz takie
na końcu je widać te najwyższe

tu są po dwie do dołka rok później sadzone

Brzozy rosną nie wiadomo kiedy Usunę jak zobaczysz

Widziałam

Ktoś pisał, że mu brzozy padły i jedną z opcji było właśnie to, że w glinie..

Mówiłam przecież - statystycznie jedno zdanie na trzy....
Jeżówkowe-Love 11:51, 16 lip 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Ja ogólnie nie jestem pewna, czy sadzenie brzóz w glinie to dobry pomysł. One niby dużo piją, ale rosną na glebach piaszczystych. Są wręcz określane jako rośliny ruderalne.

W glinie rosną mega szybko, w podwórku mam posadzone 7 lat temu miały może po metrze wysokości jak sadziłam
teraz takie
na końcu je widać te najwyższe

tu są po dwie do dołka rok później sadzone

Brzozy rosną nie wiadomo kiedy Usunę jak zobaczysz
Jeżówkowe-Love 13:11, 15 lip 2020

Do góry
Moim zdaniem to już bez brzozy - przecież tam z tyłu ma być basen i warzywnik, które potrzebują dużo słońca.
I - wybacz Asiu - takie sadzenie w linię, i to jeszcze naprzemiennie, moim zdaniem nie pasuje tutaj. Co miałoby rosnąć pomiędzy miskantami?
Jeżówkowe-Love 12:48, 15 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
No i pięknie. Bez brzozy moim zdaniem
Roboty wrą, aż się dymi! Super będzie!!!!

Taa robota wre siedze na doopie i w pancie rysuje
Jeżówkowe-Love 12:34, 15 lip 2020

Do góry
No i pięknie. Bez brzozy moim zdaniem
Roboty wrą, aż się dymi! Super będzie!!!!
Jeżówkowe-Love 12:19, 15 lip 2020

Do góry
No ..i miejsca na brzozy nie ma..hmm
ale jeszcze po lewej str.mam grujecznika , mały ale jest a po prawej chciałabym wkomponować perełkowca ..tak aby jego czupryna z lekka zasłaniała gospodarczy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 15 lip 2020

Do góry
shotbutterfly napisał(a)

Tak, jeśli ma za mało słońca, to nie będzie się wybarwiał. Nie lubi też jak jest za sucho, a doorenbos wyciąga zapewne całą wilgoć z ziemi. Dużego doświadczenia nie mam, ale miałam posadzone red barony w trzech różnych miejscach i najlepiej rośnie mi od strony wschodnio-południowej. Trochę słońca, trochę cienia, w miarę wilgotna gleba. Jak dosadziłam pozostałe w to miejsce to ruszyły z kopyta i zaczęły się wybarwiać

W tym roku brzozy mi oszalały - tyle masy liściowej, że ciemno pod nimi się zrobiło i Baron chyba się obraził na takie stanowisko. W sumie to od początku był obrażony - nazwa go chyba zobowiązuje. Hahaha

A Ty na pewno masz tam pięknie i się nie czaj. Małe jest piękne.
Jeżówkowe-Love 10:45, 15 lip 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Ja ogólnie nie jestem pewna, czy sadzenie brzóz w glinie to dobry pomysł. One niby dużo piją, ale rosną na glebach piaszczystych. Są wręcz określane jako rośliny ruderalne.

Brzozy dają radę i na glinie. Jeśli od maleńkości są przyzwyczajone do suszy, to też dają radę. U mnie przy płocie z grabami rośnie złota brzoza, wolno, bo z konkurencją grabów u boku. Mam takie zaniedbane miejsca z tylu warzywnika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies