Witaj dzięki za pochwały - ogród w tej formie ma 5 lat i jak każdemu również mnie coś się bardziej udało coś mniej, to co mi przeszkadzało z czasem poprawiałam, co było ładne, ale się znudziło także... nie ma spokoju z tym ogrodem a na poważnie, lubię go w tej formie jaki jest - teraz więcej odpoczywam w nim, niż pracuję o którą trawę pytasz, bo chyba z telefony piszesz i slownik zmienił słowa - nie moge rozszyfrować
Co do drzew to czerwone buki, są one uformowane na stelażu bambusowym - rama i poziome podziałki, każda gałąź jest przywiązywana taką gumową linką ogrodniczą - jako taka nie mam lepszych zdjęc niż te ostatnie str. 941 na dole - zawsze zasłaniają liście i nie wiele widać
Pani Danusiu, świerki serbskie posadzone sztuk 10 ale jeszcze muszę dokupić 3-4 sztuki. W załączeniu zdjęcia oraz prosty szkic. Od wiosny rośnie 6 młodziutkich brzóz brodawkowatych i teraz prośba o poradę czy:
a) zostawić tak jak są
b) przesadzić bardziej sensownie
czy jednak po intensywnej lekturze ogrodowiska (ku temu bardziej się skłaniam)
c) usunąć i na przykład w linii prostej przed "lasem świerkowym" na odcinku 11m posadzić 4 brzozy pożyteczne dorenboos dodać za nimi a jeszcze przed świerkami (w sumie pomiędzy, w wolne pola) Cornus alba "Ivory Halo" a brzozom dodać na całej długości stipę tenuissima
Danusia tak zaplanowałam rośliny na tej rabacie gdzie będą drzewa. Czy drzewa mogę posadzic przed hortensjami oraz czy pomiędzy hortki sadzone po 3 szt. w 85 cm odstępach, miskanty ML powinnam lekko wysunąć do przodu, czy mogą być w tym samym rzędzie z hortensjami.Czy śliwy wiśniowe Pissardi będą ok.
Zrobiłam też rysunek z opisem roślin, które mam wsadzone na tej rabacie. Chciałabym ją trochę zmodyfikować, bo czego mi tutaj brakuje i trochę przysłonić się od sąsiadów bo z tymi hortensjami to nie bardzo to wyjdzie. dlatego proszę was o pomoc, podpowiedzi i opinie.
szczerze mówiąc, to jak na mój gust tam gdzie masz modrzewie to wsadziłabym szmaragdy - będą stanowiły ładne tło dla klonu hortensje też ładnie wyglądają na tle szmaragdów. Chyba że jesteś zagorzałą przeciwniczką tuji To mogą być np. cisy
Witam. Może ktoś mi doradzi? Mam rabate długość ok. 10 m. Szerokość ok. 2,20 . Chce przed tujami wsadzić Pissardi szczepione na wys. Ok 2,20 obok każdej z nich po dwóch stronach hortensje Silver dolars. A pomiędzy hortensje chciałabym jakaś trawę wsadzic. Może miskant "memmory". Nie wiem czy to dobre zestawienie. Może ktoś podpowie ?
Liryka właśnie mam u siebie podobny plan drzew Pissardi z trawami i hortkami. Planuję trawy Miskanty Morning Light. Zajrzyj do mnie, mam tam rozplanowany układ, może Tobie podpasuje nie jestem ekspertem, ale z ogromną pomocą doświadczonych na O...tworzę swój ogród