Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 17:49, 20 kwi 2016

Do góry
Z tarniną i chłodem może to i prawda? Przecież jeszcze przed nami zimni panowie. Oj, zmyliła nas ta wiosna w tym roku. W maju jeszcze nie będzie za późno na ciepło. Zdążymy zrobić w ogrodzie wszystko. Przyrody się nie oszuka, swoje rytuały musi odprawić.

Dziękuję wszystkim za odwiedziny u mnie.

Basiu, moje krzewuszki wyglądają na śpiące, jeszcze nie ma listków nawet. Pęcherznice dopiero z pąków się wysunęły i trwają.

W porównaniu z dołem mapy opóźnienie co najmniej miesięczne!

Mój kompostownik jeszcze nie opróżniony, ale nie wiem nawet czy go w całości ruszę, może tylko kilka wiaderek odkopię,
Tu ma być ogród :) 14:01, 19 kwi 2016

Do góry
Aska napisał(a)
Dzięki Edytko. Konieczne muszę popytać w naszej szkółce o ten kompostownik. Człowiek czyli ja ubogi jest w wiedzę ogrodnicząA Ty masz może doświadczenie z bukami? bo napaliłam się na buka tricolor i mam nadzieję, że to dobry wybór.

Kompostownik sobie zrób, a za kompostem się rozejrzyj, ja do tego tygodnia żyłam w nieświadomości, najpierw znalazłam jedną kompostownię, a jak wspomnialam o tym na forum to dziewczyny z okolicy podały kolejne adresy, popytaj dziewczyn co blisko Ciebie mieszkają.
U mnie worek 25 kg około 8 zł, a lepiej tą kwotę wydać na kompost niż na torf.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:52, 19 kwi 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Mokre to co zostalo po wertykulacji czy suche?Jak suche to dodaj swiezo skoszonej trawy i np. wiorow i usyp z tego pryzme. Po kilku dniach przerzuc, i tak przez miesiac. Z wielkiej pryzmy zostanie mi 1/3 tego co masz teraz. Jezeli oczywiscie dojdzie do wzrostu temperatury i jezeli dodasz sporo materialow zawierajacych azot.Jezeli mokre, zmieszaj z czyms suchszym, usyp na plandece i zostaw na kilka dni, przerzuc i znow zostaw. Nic sie nie zlepi, objetosc zmniejszy i na dojrzewanie mozna juz wrzucic do kompostownika.

Takie pół na pół, z pierwszego razu w zasadzie samo siano, z drugiego trochę zielonego z odrobiną ziemi. Spróbuję gdzieś usypać na razie zanim nie znajdę miejsca na kompostownik
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:39, 19 kwi 2016

Do góry
mp_krk napisał(a)
Drodzy,

czy do kompostownika można dodać "pozostałości" po wertykulacji trawnika?

Mokre to co zostalo po wertykulacji czy suche?Jak suche to dodaj swiezo skoszonej trawy i np. wiorow i usyp z tego pryzme. Po kilku dniach przerzuc, i tak przez miesiac. Z wielkiej pryzmy zostanie mi 1/3 tego co masz teraz. Jezeli oczywiscie dojdzie do wzrostu temperatury i jezeli dodasz sporo materialow zawierajacych azot.Jezeli mokre, zmieszaj z czyms suchszym, usyp na plandece i zostaw na kilka dni, przerzuc i znow zostaw. Nic sie nie zlepi, objetosc zmniejszy i na dojrzewanie mozna juz wrzucic do kompostownika.

W tym roku nie wertykulowalam trawy bo ladna jest pomimo duzej ilosci sniegu (wertykuluje sie po 2 tygodniach od nawozenia)i pierwsza trawe usypalam wlasnie na plandece z obornikiem, liscmi, galazkami, wiorami, odrobina maczki kostnej, wegla drzewnego, maczki bazaltowej, kilkoma wiadrami oberkow z kuchni i wiadrem dojrzalego kompostu.I z duzej pryzmy w przeciagu 2,5 tygodnia zostalo niewiele choc na zdjeciach tego nie widac.Temperatura byla przez ten czas ciagle 75-70 stopni. A ze nie mam miejsca na czwarty kompostownik, lezy to sobie pod wiata, oczywiscie odkryte, ale chronione przed deszczem. Jak juz temperatura nie bedzie wzrastac, wrzuce do kompostownika i dam dzdzownice, ktore przezimowy w piwnicy.

Tu ma być ogród :) 13:39, 19 kwi 2016

Do góry
Dzięki Edytko. Konieczne muszę popytać w naszej szkółce o ten kompostownik. Człowiek czyli ja ubogi jest w wiedzę ogrodnicząA Ty masz może doświadczenie z bukami? bo napaliłam się na buka tricolor i mam nadzieję, że to dobry wybór.
Ogród wśród pól i wiatrów 10:43, 19 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ostatnio szukałam u siebie kompostownik i znalazłam, ale cena za worek 25 kg ponad 8 zł, przejade się kiedyś i kupię na próbę.
Ale masz sadzonki werbeny, wow!

W Twojej okolicy wiem o dwóch miejscach, w których masz kompost. Jedno to Żory, a drugie Mikołów.
W obu przypadkach sprzedawane luzem. W Żorach jesienią na 1 m3 (mniej nie można kupić) płaciłam 31 zł.
Do tego kompostu dostajesz specyfikację ze składem i ph. Wg ich zaleceń nie nadaje się do warzyw i krzewów owocowych ze względu na nasiona chwastów.
Są w nim różne śmieci- nie dużo, ale zdarzają się.

W Mikołowie sprzedają na wagę (osobiście tam nie byłam). Cena trochę wyższa chyba. Tutaj w tej partii co miałam nie było żadnego śmiecia.
Zalecenia są podobne-nie do warzyw i owoców. Czy ze względu na nasiona czy to co zostało podniesione wcześniej- zanieczyszczenia nie wiem.

Pojawiło się hasło, że jest trochę podobnie jak z zabawkami dla dzieci. Dla tych poniżej trzeciego roku życia mnóstwo atestów. Być może,żeby miał ten kompost styczność z warzywami również musiałyby być jakieś atesty.
Ale to już jest gdybanie.
Jeżeli chcesz to tego z Mikołowa mogę Ci podrzucić pod płot i sobie zobaczysz.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:23, 19 kwi 2016

Do góry
ok, dzięki

to teraz tylko do sklepu po kompostownik i miejsce na niego muszę znaleźć
Ogród wśród pól i wiatrów 09:42, 19 kwi 2016

Do góry
Ostatnio szukałam u siebie kompostownik i znalazłam, ale cena za worek 25 kg ponad 8 zł, przejade się kiedyś i kupię na próbę.
Ale masz sadzonki werbeny, wow!
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:03, 19 kwi 2016

Do góry
Kasia pełne 3 sezony, jeszcze sporo zostało do przekompostowania bo na sitku dużo zostało, ale cieszę się niezmiernie z tego puchu, i koniecznie muszę kupić a najlepiej zrobić kolejny kompostownik
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:43, 17 kwi 2016

Do góry
Może kupie czarny kompostownik i postawie pod lipa w rogu działki. Dziwiły mnie te historie o padalcach i zaskrońcach i wolałam dopytać.
Malutki pod lasem 18:06, 16 kwi 2016

Do góry
Ania, jagoda kamczacka jest właśnie na tym zdjęciu, w kółeczku z kompostu

To taki krzaczek jak borówki amerykańskie, tylko dużo wcześniej są, już w maju i owoce są takie bardziej podłużne niż okrągłe Podobno mniej problematyczna niż borówka, ale to podobno, ja nie wiem

Małgosiu,
ja też nie mogłam patrzeć na moje trawsko, szczególnie, że z tyłu, to nawet przed zimą nie było za dobrze skoszone A ile siana wygrabiłam... No i zaczęło lać i u mnie, zdążyłam jeszcze tylko jeden kompostownik na miejscu postawić i buraczki posiać
Mój jest ten kawałek ogrodu 22:09, 14 kwi 2016

Do góry
Marzena, a jakie masz dla nich miejscówki? To maja byc iglaki o iel dobrze zrozumiałam, czy nie?

Miałam nie jechac do Szepietowa ale sie powoli łamię Musze kupic drzewo (lisciaste) i te co bym chciała mają u nas tylko jakieś pokurcze małe, a mi trzeba od razu wyższe, ale bez przesady. Musi zasłonić koroną kompostownik (wyliczyłam sobie na jakiej wysokosci musi sie zaczynac korona zeby latem jej cień był na kompostowniku ) i potem iść w górę. Z mysla o tym miejscu kupiłam brzoze Youngii, szczepioną na odpowiedniej wysokości, jeszcze niewielka korona, ale dzieki temu cena własciwa, ale doszłam dzisiaj do wniosku ze jej bedzie lepiej na drugiej miejscówce przygotowanej na drzewo, bo tam jest wilgotniej. No i mam teraz mały zastój decyzyjny wynikajacy głównie z posuchy w naszych ogrodniczych. Jutro jeszcze spróbuje nawiedzić 2 ogrodnicze, moze cos nowego sie trafi. Jak nie to pojade na targi.

Marzena, czyli Ty jedziesz. Agata, a Ty?
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:20, 13 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)
Ja już się gubię co i gdzie sadzisz i skąd przesadzasz
Skąd masz na to siłę???

Ilonko z siłami jest różnie
Chęci są ogromne.

W rogu działki mam jeden kompostownik.
Rośnie tu żywopłot z żółtej porzeczki ozdobnej. Były tu zielone berberysy.
W zimie pusto i łyso.
Dosadziłam iglaki cyprysiki Lawsona, funkie i jeżówki. Jak podrosną będzie fajnie zasłaniało.

Trudny teren - dużo pracy! 11:20, 13 kwi 2016

Do góry
zapomnialam dodac, ze w rogu działki Posadzone sa sosny czarne i tam zostana bo tam mam tez obecnie kompostownik....
Tu ma być ogród :) 09:14, 13 kwi 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
Moje też w zeszłym roku kwitły. Spoko

Madzia, a ja właśnie kompostownik Twój oglądam i szukam info o wymiarach, no ale nie będę Ci zakłucać urlopu, słoneczka życzę
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:17, 12 kwi 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Jakiego finału? Kochana jeszcze nie raz coś będziemy zmieniać i poprawiać.

Wytchnienia Kobieto
Ale spoko, jeszcze jestem w szale, teraz przyszła kolej na tą część za parawanem przy oczku - Sylwia tam wchodziła...

- był tu kompostownik, teraz też bedzie bo to mus w moim ogrodzie, ale bedzie sprytnie zaaranżowany - będzie wysepka zieleni a za nia parawanink przysłaniający kompost. Widok po pierwszych pracach...

Tu tez będzie ścieżka w lesie
Ukojenie 14:08, 12 kwi 2016

Do góry
olśnienie
jesienią podnieść kompostownik i utworzyć rabatę na środku jeszcze przed zimą, to wiosną będzie już do sadzenia

dobrze myślę?

hmm...
a kompostownik może przeprowadzę bardziej w pobliże ogrodzenia od ulicy?
tylko zupełnie jakoś mi to nie pasuje
duże podwórko, a tak nieustawne w tej chwili
Ukojenie 14:02, 12 kwi 2016

Do góry
miło Cię widzieć Zano
kiedy utworzysz swój wątek?

kompostownik w tym roku zostanie, bo by mnie eM wyklął że ciągle zdanie zmieniam... będę kamuflować i zobaczy się za rok

Pociszają mnie Wasze opinie o hortensjach -że śpią. Te które kupiłam w tym roku miały już widoczne pączki liściowe a teraz to nawet Anabelk mają listki - więc zmyliło mnie
W Kruklandii 08:34, 12 kwi 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Juzia, a nie za ładny ten kompostownik? Toż szkoda go brudzić jakimiś odpadkami
Jak potraktujesz brzozy? Będziesz jakoś prostować? Czy jak?

Gosiu...on już brudny. Niestety
Przez zimę trochę nazbierałam do jednej komory i teraz po cięciu też trochę.
A w drugiej stoi choinka ze świąt i czeka na spalenie

Dwie najgorzej powyginane brzozy posadziłam do jednego dołka i będą sobie rosły jak chcą. Będą z tego trzy pnie...trochę pod kątem rosnące. Mam nadzieję

Dwie prostsze pójdą na rabaty. Jedna obok oczka wodnego a druga na front.

Jak podkładki brzozy brodawkowatej po paru latach będą bardzo widoczne, to oddam te brzozy mamie na RODa
W Kruklandii 08:07, 12 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Juzia, a nie za ładny ten kompostownik? Toż szkoda go brudzić jakimiś odpadkami
Jak potraktujesz brzozy? Będziesz jakoś prostować? Czy jak?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies