Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Iwk4 11:14, 11 maj 2016

Toszka napisał(a)

Mam zrobione z całą otwieraną ściana od frontu... i nie otwieram, bo wszystko się wysypywało...
Mam trzy komory "pracujące" wg systemu: jak pierwsza jest zapełniona, to przerzucam do góry nogami w drugą, komorę, a w tym czasie ostatnia, najstarsza, przerobiona jest wybierana. Wybieram od góry i jedynie przy samym dni nogi mi dyndają jak nurkuję

Robię tak samo. Dokładnie tak...otwieranie jest niepotrzebne w takiej sytuacji.
lindsay80 11:18, 11 maj 2016

Dominika11 napisał(a)
to tak jak u mnie, chyba je wrzucę na skalaniaka i muszę trochę je "pozmniejszać", bo się zrobiły takie brzydkie i trochę brązowe

je można rozmnażać przez podział, to sobie narobisz nowych, ładnych sadzonek.
lindsay80 11:22, 11 maj 2016

Toszka napisał(a)

Mam zrobione z całą otwieraną ściana od frontu... i nie otwieram, bo wszystko się wysypywało...
Mam trzy komory "pracujące" wg systemu: jak pierwsza jest zapełniona, to przerzucam do góry nogami w drugą, komorę, a w tym czasie ostatnia, najstarsza, przerobiona jest wybierana. Wybieram od góry i jedynie przy samym dni nogi mi dyndają jak nurkuję

O jak dobrze, że to napisałaś, w takim razie zostaje przy pierwszej wersji otwierania. Właśnie nie chciałabym sobie zaciapać całej przestrzeni wokół, choć i tak nastawiam się na rozkładanie plandeki podczas akcji "przerzucanie kompostownika"
lindsay80 11:23, 11 maj 2016

anbu napisał(a)
Czyli jednak ten kompostownik bez drzwi robić. Cenne info, dzięki Tocha

Dobrze poznać różne spojrzenia na daną kwestię.
lindsay80 11:24, 11 maj 2016

iwka napisał(a)
też mam bez drzwiczek, i też nurkuję ale mój to taki brzydki, Twój piękniusi kiedyś też sobie taki ładny zrobię

W sumie to najistotniejsze jest jaką on funkcję pełni, a wygląd to już sprawa drugorzędna.
MAD 11:24, 11 maj 2016

Toszka napisał(a)

Ja za to nie wyobrażam sobie bez otwierania. Tylko ja moę wysunąć sobie pojedyncze deski do gówy i odłożyć na bok. "Obniżam" przednią ścianę do wysokości gdzie mam kompost i jest mi wygodnie i przerzucać i wybierać.

I system zapełniania taki jak u Toszki. 1. na świeży towar, środkowy na pracujący, 3 na gotowy.

Edit. Tylko moje kompostowniki sa dość wysokie i duże. Może dlatego nie wyobrażam sobie przerzucania bez otwierania.
lindsay80 11:25, 11 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Robię tak samo. Dokładnie tak...otwieranie jest niepotrzebne w takiej sytuacji.

Swoją drogą te dyndające kobitki przy kompostownikach to musi być zabawny widok
lindsay80 11:28, 11 maj 2016

MAD napisał(a)

Ja za to nie wyobrażam sobie bez otwierania. Tylko ja moę wysunąć sobie pojedyncze deski do gówy i odłożyć na bok. "Obniżam" przednią ścianę do wysokości gdzie mam kompost i jest mi wygodnie i przerzucać i wybierać.

I system zapełniania taki jak u Toszki. 1. na świeży towar, środkowy na pracujący, 3 na gotowy.

A tu jeszcze zasadnicze znaczenie może mieć wysokość kompostownika i osoby opróżniającej kompostownik

Toszka 11:35, 11 maj 2016

ja mam 161cm w berecie
z moherem 163...
lindsay80 11:38, 11 maj 2016

Toszka napisał(a)
ja mam 161cm w berecie
z moherem 163...

to ja taka sama, będzie dobrze
Nie mówiąc o tym, że jednak zamierzam eMa do tego zadania przeznaczyć, a sama w sytuacjach wyjątkowych