Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 08:42, 15 maj 2016

Kindzia napisał(a)
Moje śmierdzidło już się od wtorku robi...muszę przemieszać w weekend. Jeszcze nie powinno cuchnąć na całą wieś

Wszyscy narzekają na ten odór. Muszę więc postawić wiaderko jak najdalej od domu Kupiłam wczoraj wydanie specjalne "Przepisu na ogród" - Ochrona roślin. Bardzo przydatne rady. Polecam
Ewa777 08:44, 15 maj 2016

Milka napisał(a)

U mnie Ewa też taka, wszystko ok, a druga odmiana Scorpion, ma ciut ciemniejsze liście, twoja jaka?

Irenko, moja była bez nazwy, więc nie wiem co za jedna
Ewa777 09:06, 15 maj 2016

kasiek napisał(a)
Uwielbiam tulipany w niezapominajkach, ślicznie to wygląda

Muszę zrobić nowe zdjęcia. Dwa dni nie byłam w ogrodzie, bo miałam wyjazd.

Czarne tulipany fajnie wyglądają z tawułką japońską.

Ewa777 09:10, 15 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Byłam dzisiaj w Renk , siostra mnie wyciągnęła, kupiłam kilka szałwii , jeden krwawnik kichawiec i żółtą trawkę carex golden bowles ale teraz zaglądam do netu i widzę że to synonim elata aurea a tę już mam . Ale ona jest tak piękna że nie szkodzi

Miała dziś wybrać się na targi, ale opadło mnie jakieś choróbsko. Jestem taka osłabiona, że nie dam rady tyle czasu spędzić na nogach. Ta Elata Aurea bardzo mi się podoba Też muszę ją kupić

Tak wyglądają berberysy bagatelle po zimie

Ewa777 09:23, 15 maj 2016

agnieszka_malysa napisał(a)

Ja już jedno pachnidło pokrzywowe rozlałam
a teraz robi się pokrzywowo-skrzypowe już zaczyna być czuć

Trzeba wykorzystać to, ze pokrzywy mają młode przyrosty A skąd bierzesz pokrzywy i skrzyp? Masz świeże, czy kupujesz suszone?

Ciemierniki nadal pięknie wyglądają Lubię te rośliny.

Ewa777 09:27, 15 maj 2016

Gardener27 napisał(a)

Ewa piękna ta jabłonka Ile lat u Ciebie rośnie ?
Ja posadziłem w tamtym roku, ma czerwone kwiaty i bordowe liście ale bardzo powoli rośnie, zdecydowanie za wolno

Moja rajska jabłoń ma już 11 lat Przycinamy ją, żeby zgrabnie wyglądała Najbardziej lubię, gdy wiosną obsypana jest kwiatami a potem jesienią z jabłuszkami
Twoja odmiana też piękna - bardzo dekoracyjna. Lubię rośliny z bordowymi liśćmi.
LyraBea 10:42, 15 maj 2016

Przyszłam z kubkiem kawy trochę pooddychać Twoją zielenią.
Ewa777 napisał(a)

Beatko, u mnie będzie małe spotkanko
Ale w Polsce odbywają się większe z loty.
Tu możesz obejrzeć relację ze spotkania, które odbyło się w ubiegłym roku w Pęchcinie. Obchodzone było 5-lecie Ogrodowiska.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015

W tym roku planowane jest na 11 czerwca Może się wybierzesz?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6532-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-2016

Od ponad dwóch lat śledzę ogrodowisko i czytałam o zlotach, ale ja zdecydowanie wolę bardziej kameralne imprezy, dlatego tak entuzjastycznie zareagowałam na możliwość spotkania u Ciebie.
Ewa777 napisał(a)

Wszyscy narzekają na ten odór. Muszę więc postawić wiaderko jak najdalej od domu Kupiłam wczoraj wydanie specjalne "Przepisu na ogród" - Ochrona roślin. Bardzo przydatne rady. Polecam

Tuż przy granicy z sąsiadem, jeśli się go nie lubi to właściwe miejsce i z dala od domu
W przyszłym roku zastanowię się nad pokrzywami. W tym nieśmiało zaczęłam odkładać zieleninę na kompost. Nie mam jeszcze kompostownika, więc leży sobie wszystko luzem na widoku.
jazzy 10:58, 15 maj 2016

Ach te Ciemierniki! Cudne! Muszę ich mieć duuużo...kiedyś
hanka_andrus 11:59, 15 maj 2016

Ewo na przeziębienie i bóle gardła polecam syrop z pędów sosny. Nie ten z apteki, ale własnoręcznie zrobiony,

Młode pędy sosny tniemy na kawałeczki i zasypujemy cukrem, przykrywamy, ale niezbyt szczelnie, i wystawiamy nawet na słońce, Po kilku dniach zacznie wytwarzać się sok, Po miesiącu syrop gotowy, zlewamy do słoików i używamy po łyżce w razie chrypki i kaszlu. Polecam, sprawdzone osobiście, tej zimy nie miałam nawet kataru, a z psem wychodzę 3 x dziennie w różną pogodę. Można dawać dzieciom.

Pozostałe pędy , które zostały w słoiku po zlaniu syropu można zalać wódką i po tygodniu mamy nalewkę sosnową, która ma takie samo działanie, tylko dzieciom jej nie można dawać.

Można używać pędów sosny, czerwonych szyszeczek modrzewia, pędów kosodrzewiny a nawet świerkowe młode końcówki.
Ewa777 13:13, 15 maj 2016

LyraBea napisał(a)
Przyszłam z kubkiem kawy trochę pooddychać Twoją zielenią.

Od ponad dwóch lat śledzę ogrodowisko i czytałam o zlotach, ale ja zdecydowanie wolę bardziej kameralne imprezy, dlatego tak entuzjastycznie zareagowałam na możliwość spotkania u Ciebie.

Tuż przy granicy z sąsiadem, jeśli się go nie lubi to właściwe miejsce i z dala od domu
W przyszłym roku zastanowię się nad pokrzywami. W tym nieśmiało zaczęłam odkładać zieleninę na kompost. Nie mam jeszcze kompostownika, więc leży sobie wszystko luzem na widoku.

Nam udało się w ubiegłym roku zbudować kompostownik i jesteśmy z tego bardzo zadowoleni. Używaliśmy swojego kompostu już jesienią do robienia kopczyków