Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:39, 13 mar 2015

Do góry
Moze przed thuje dac cos fioletowego? co lubi cien, zeby nawiazalo pozniej do fioletu przy sciance z bluszczem? Pod bluszczem moze lilaki meyera? Moze zamiast cos plozacego, zainwestowac w doskonaly trawnik z rolki jesli to nie duzy kawalek?

EwciaK napisał(a)
Coś tam natworzyłam, ale prawda jest taka, że w tym zestawieniu będzie nudno. Do tego ta "fioletowa rabata" pod ścianą z bluszczem jest ni przypiął ni przyłatał. Niestety ten "zakamarek" między ścianą a thujami to straszna zmora. Nic mi tam nie pasuje, nie wiem co z nim zrobić. Dodam tylko, że to brązowe coś przed "trawnikiem" (trawnik jest do zrobienia od nowa) to kostka, która tam ma wylądować. Cała ta część podwórka jest wzdłuż wjazdu, a oprócz tego będę na nią patrzeć podczas zmywania naczyń więc fajnie byłoby patrzeć na piękny widok podczas tej niewdzięcznej pracy. Dziękuję za pomoc, bo jest naprawdę nieoceniona.

Tak to się prezentuje na chwilę obecną.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:48, 13 mar 2015

Do góry
Coś tam natworzyłam, ale prawda jest taka, że w tym zestawieniu będzie nudno. Do tego ta "fioletowa rabata" pod ścianą z bluszczem jest ni przypiął ni przyłatał. Niestety ten "zakamarek" między ścianą a thujami to straszna zmora. Nic mi tam nie pasuje, nie wiem co z nim zrobić. Dodam tylko, że to brązowe coś przed "trawnikiem" (trawnik jest do zrobienia od nowa) to kostka, która tam ma wylądować. Cała ta część podwórka jest wzdłuż wjazdu, a oprócz tego będę na nią patrzeć podczas zmywania naczyń więc fajnie byłoby patrzeć na piękny widok podczas tej niewdzięcznej pracy. Dziękuję za pomoc, bo jest naprawdę nieoceniona.

Tak to się prezentuje na chwilę obecną.
Typografia ogrodu 12:48, 12 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Pytałam, bo ja bym ją podkrzesała jeszcze bardziej - jak kostka z liści urośnie duuża, to będzie nieproporcjonalna w stosunku do wysokości pnia
Zapomniałam napisać - super nowoczesny domek
Podziwiam za samodzielne wykonywanie nawodnienia - ciężka praca wykopaliskowa

Podziwiać za nawadnianie będzie można gdy woda nim popłynie... pierwsza gałąź lipy zaczyna się na 1,3 m a kostka ma mieć 2x2 - tez chciałam wyższą te nogę, ale musiałabym obciąć jej teraz największą z gałęzi i troszkę mi szkoda...
Typografia ogrodu 12:33, 12 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Właśnie przed te cisy chciałam coś niekwitnące.u mnie morning light nie kwitną ale giganteus i grecki tak.a lipa mialagalezie tak od metra teraz jest trochę podkrzesana.

Pytałam, bo ja bym ją podkrzesała jeszcze bardziej - jak kostka z liści urośnie duuża, to będzie nieproporcjonalna w stosunku do wysokości pnia
Zapomniałam napisać - super nowoczesny domek
Podziwiam za samodzielne wykonywanie nawodnienia - ciężka praca wykopaliskowa
Typografia ogrodu 09:51, 12 mar 2015

Do góry
Mnie tez się w oczy rzuciła pojedyncza kostka z lipy!
Typografia ogrodu 21:32, 11 mar 2015

Do góry
a ma byc tak:
wybaczcie brak umiejętności rysowania ale czasem choćby taki schemat pomaga zwizualizować

1.Płyty w trawie (albo kostki jak juz istniejące pod tarasem albo podłużne 100x20 cm)
2.Ciurkadełko z obwódką bukszpanową - może takie jak w ogrodzie z lustrem
3.Podwójna "brama" z powojnikami Maria Skłodowska i Lemon Dream (taka jak tu - pierwsze zdjęcie w 10 wersie zdjęć) http://www.peterhoek.nl/tuinaanleg/voorbeeldtuinen.html
4.Lipa kostka z obwódką bukszpanowa a w niej stipy ponny tails i jeżówki Green Jewel (może wiecie gdzie kupić?)
5.Kule bukszpanowe z trawami (jeszcze nie wiem jakie) i zywopłocik przy ławce
6.trzy stożki cisowe a pomiędzy mini hortensja anabell
7.ławka gabionowa
8.Palenisko
9.świerki serbskie
10.Kamienie które widać na zdjęciu podsadzone trawami (jakieś propozycje?)
11.graby fastigiata
12.Kule bukszpanowe
13.Stożki cisowe
14.chortensje linelight
15.ekran cisowy 1,5m h
16.miscant giganteus - okopany grubymi na 30 cm bloczkami by się nie panoszył
17.miscant morning light+ białe zawilce
18.pergola podobna do tej tylko trochę nowoczesniejsza (bielona) pod nią stół i ławy (obecnej ławki nie będzie)
http://www.vissertuinen.nl/nl/tuinvoorbeelden/strakke-landelijke-tuin/
19.schodki

uff...

Kto dał radę przeczytać?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:45, 11 mar 2015

Do góry
Ach widziałam kiermasz donicowy jak dobrze, że to tak daleko
A ławki też podziwiałam super wyszły jak się siedzi? No i donica z bratkami to jest to !
Mam pytanko z czego masz schody/wejście do domu - pytam bo mam zmieniać a podoba mi się ta Twoja kostka/chyba kamień

pozdrawiam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 14:58, 07 mar 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

Polinko, o dziwo ta kostka spisuje się najlepiej ze wszystkich moich bukszpanów.
Tam są tylko cztery większe poczochrańce, które przycinałam.
Katalpa, ciągle chorująca też im nie szkodzi…
I o dziwo tam jest całkowity cień!

Dzięki za takie wiadomości Bałam się, że w takim zagęszczeniu częściej, szybciej będą łapać grzyba. U mnie w półcieniu też lepiej rosną niż w słońcu...
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:53, 06 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Gabisia jak Ci się spisuje kostka z bukszpanu pod katalpą? Nie łapie grzyba? Pytam bo czytałam, że bukszpan w takim zagęszczeniu jeszcze bardziej jest podatny na choroby niż normalnie.

Polinko, o dziwo ta kostka spisuje się najlepiej ze wszystkich moich bukszpanów.
Tam są tylko cztery większe poczochrańce, które przycinałam.
Katalpa, ciągle chorująca też im nie szkodzi…
I o dziwo tam jest całkowity cień!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:41, 06 mar 2015

Do góry
Gabisia jak Ci się spisuje kostka z bukszpanu pod katalpą? Nie łapie grzyba? Pytam bo czytałam, że bukszpan w takim zagęszczeniu jeszcze bardziej jest podatny na choroby niż normalnie.
Ogród na glinie 16:02, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Nie, betonowa kostka w kolorze tej na froncie odpada.
Będzie od węża napstrzone żwirkiem dookoła.
A co Ty na to, żeby nie włączać studni w rabatę, tylko zrobić wokół niej płyty kamienne w trawniku, w kolorze podobnym do obudowy studni?
Żwirek przy tarasie zmień koniecznie na jakiś bardziej beżowy, żeby lepiej grał kolorystycznie ze wszystkimi elementami.
A tuż przy samej studni kępy host - widziałam coś takiego, bardzo ładnie wygląda.
I jeszcze w kwestii warzywnika - on będzie bardzo na widoku i rzeczywiście nie jest najpiękniejszy przez cały sezon. Chyba, że Ci to nie przeszkadza
Ależ masz kanciki!

płyty w trawniku to rozwiązanie wymagające najmniej nakładów pracy
ale jeśli tak, to wogóle nie potrzebuję tam płyt, wystarczy że zostanie trawa
ale chodziło o to, że wsadzam studnię w rabatę, bo bez tego wychodzi pod płotem jakaś cienka grządka i śmieszne wywijasy się robią

powtórzę rysunki

1 wersja z trawnikiem wokół studni, to jeszcze inna, wcześniejsza koncepcja

2. Ostatnia wersja ze studnia w rabacie, ale dojście do kraników jest potrzebne, no i o tym dojściu właśnie rozprawiamy. Widać też kamienną ścieżkę do śmietnika

Ogród na glinie 14:44, 05 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

czytam od nowa i myślę
betonowa kostka, którą mam wokół domu nie jest już produkowana, identycznej nie dobiorę, ale tak naprawdę nie chcę jej w ogrodzie, mam pół działki nią zabrukowane
na 1 stronie wątku jest inwentaryzacja, tam widać powierzchnię kostki. Dlatego muszę coś dobrać w kolorze. Najprostszy byłby żwirek takie jak na innych żwirowych rabatach, ale jak się będzie przemieszczał od węża i ma być napstrzone....

Nie, betonowa kostka w kolorze tej na froncie odpada.
Będzie od węża napstrzone żwirkiem dookoła.
A co Ty na to, żeby nie włączać studni w rabatę, tylko zrobić wokół niej płyty kamienne w trawniku, w kolorze podobnym do obudowy studni?
Żwirek przy tarasie zmień koniecznie na jakiś bardziej beżowy, żeby lepiej grał kolorystycznie ze wszystkimi elementami.
A tuż przy samej studni kępy host - widziałam coś takiego, bardzo ładnie wygląda.
I jeszcze w kwestii warzywnika - on będzie bardzo na widoku i rzeczywiście nie jest najpiękniejszy przez cały sezon. Chyba, że Ci to nie przeszkadza
Ależ masz kanciki!
Ogród na glinie 13:37, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Kurczę, wszędzie mam mokro, a akurat borówkę zaplanowałam tam gdzie sucho, przy warzywniku
Jeśli chodzi o ścieżkę - tak jak podpowiada Józia, kora będzie się walać po płytach. Może rzeczywiście posadzić wokół nich coś, co lubi deptanie, jak karmik... Wygląd/materiał ścieżki powinien nawiązywać do nawierzchni wokół domu i być gdzieś powtórzony - będą jeszcze inne takie ścieżki w ogrodzie? Ale wg mnie ścieżka powinna przede wszystkim pasować do stylu ogrodu - a u Ciebie pasuje.

czytam od nowa i myślę
betonowa kostka, którą mam wokół domu nie jest już produkowana, identycznej nie dobiorę, ale tak naprawdę nie chcę jej w ogrodzie, mam pół działki nią zabrukowane
na 1 stronie wątku jest inwentaryzacja, tam widać powierzchnię kostki. Dlatego muszę coś dobrać w kolorze. Najprostszy byłby żwirek takie jak na innych żwirowych rabatach, ale jak się będzie przemieszczał od węża i ma być napstrzone....
Ogród na glinie 13:11, 05 mar 2015

Do góry
ławeczki pomalowaliśmy w tym samym kolorze co taras, ale są odrobinę ciemniejsze, bo to inne drewno, taras modrzew, ławki sosna
skrzynki warzywne mają być w tym samy kolorze

no i tu pełna gama kolorystyczna
kostka wokół domu i na ogromnym parkingu jest różowo-żółto-szara
a słupki wokół tarasu (te same są we frontowym ogrodzeniu) są niby szare, ale jednak mają dodatek beżu i nijak się mają do ostro szarego żwirku, dlatego mam w planie wymienić go na beżowy (plus bryła domu)

Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 11:24, 05 mar 2015

Do góry
Nowe zmiany wokół domu.
Długo wyczekiwana kostka brukowa, inwestycja zakończona tuż przed nadejściem zimy.

Szukam inspiracji na zagospodarowanie przedogródka, dodam że jest to strona północna więc muszę właściwie dobrać gatunki roślin żeby chciały tam rosnąć.

Wszelaka pomoc, pomysły i propozycje będą mile widziane .
Mały ogród, ale duuużo radości 19:07, 04 mar 2015

Do góry
To jest ta rabata przy domu. Będzie trochę przebudowana, tj. 3 rh zostają, hortensje na pniu i dwie ogrodowe zostają, wszystko inne wysadzę. Na obwódkę limonkowa żurawka, albo jasne, biało zielone hosty. Oczywiście kostka będzie przełożona (to ja tak kulawo to ułozyłam)i poprawiony kształt jak na planie.

Oprócz tego, że fajny mam klimacik w tym moim kąciku do czytania, to ta rabata przecina trochę perspektywę tej wąskiej długiej strony ogrodu

Może dodałby ktoś uwagi na temat kompozycji tej rabaty. Hosty, czy żurawka? Czy może zamist ogrodowych przed rh zostawić dwie duże kępy tego wysokiego rozchodnika? Sama już nie wiem. Wszystko takie ładne i jak tu się ograniczać?
Dogonić marzenia... 11:18, 04 mar 2015

Do góry
Hahaha... masz rację. A mi się wydawało że jak ja wiem to inni też
Już wyjaśniam: grube linie to kształt rabat, żółty prostokąt to taras, nie mam żadnych ścieżek i nie mam na nie żadnej koncepcji. Na środku trawnika rośnie świerk, prawdopodbnie srebrny, nieduży. Wzdłuż podjazdu mam posadzone kulki bukszpanowe na przemian z różami okrywowymi, całość wysypana korą. Obok jest kostka granitowa, taki pas ok. 50 cm:

Cały trawnik idzie do przeróbki w tym roku bo na razie to góry i doliny.
Prostokąt po lewej stronie to rabata pissardi z lawendą. Na dowód że są - fota, ale przed posadzeniem lawendy, bo tylko taką na razie posiadam:

Wokół chciałam dać obwódkę z bukszpanu, albo żółte tawułki cięte w kulki - to jeszcze do przemyślenia.
Poprawiłam też trochę rysunek, usunęłam te wszystkie kreski, może będzie bardziej czytelny:

Aha, to z przodu zakreskowane to pas gruntu zostawiony, aby pies mógł swobodnie biegać przy siatce. Rabata przy płocie ma długość 18m, w węższej części szerokość 2m, a w szerszej - 4m. Ozłocę za wszelkie pomysły
Ogród na Batuty 09:47, 04 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
pozdrawiam ciepło

Zazdroszczę ogrodu. Świetna kostka.... i w ogóle wszytsko mi się podoba. Już mam w obserwowanych .
U mnie bieda póki co Coś próbuję sama, ale ciężko mi to idzie.
Na razie próbuję bezpiecznie - serby i szmaragdy pod ogrodzeniem. Co do brzózek tez jestem już na 100% przekonana, że je chcę, tylko nie wiem czy 4 czy 6. Mam problemy z orientacją ile tych drzewek w danym miejscu się zmieści.
Ogólnie wiem, że nic nie wiem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:24, 01 mar 2015

Do góry
Zastanawiam się od kilku dni nad wysokimi i okiennymi donicami tzn. nad kolorem. Elewacja będzie biała z dodatkiem ciemno brązowych desek. Wszystkie elementy drewniane w ogrodzie mam w tym ciemnym brązie. Wjazd i chodnik to kostka granitowa. Donice będą stały na kostce przed białą ścianą Brązowe donice coś mi nie pasują...Mogą być białe kwadratowe a na parapety białe prostokątne???
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:57, 28 lut 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

a możesznarysowac kawałek planu jak tam leci za rogiem- proporcje by sie złapało, bo tak to niewiele widać

Kratka to 1m... zakładam rabatę o szerokości 1m. Południe jest po prawej, a północ po lewej.

Zielone linie istniejące rabaty
1 - istniejąca magnolia
2 - pergola z milinem żółtym, powojnikami, aktinidią
3- rabata istniejąca (kokorycz pogięta -niebieska, żurawki, iglak, 3 kolumnowe cisy, fiołki, przylaszczki, świerk conica

4 - róża Graham Thomas - 1 szt
5 - zebrinusy - 2 szt
6 - Róża Hansestadt Rostock - 3 szt
7- Piwonia Coral Sunset - 2 szt
8 - Dzielżan jesienny 'Siesta' 2 szt
9 -Piwonia America - 1 szt.
10 -Piwonia Duchesse de Nemours - 1 szt
11 - Jeżówka "BIG KAHUNA" do 50cm - 2 szt i "RAINBOW MARCELLA" 80cm - 1 szt
12 - ośmiał
niebieskie kropki - Dzwonek brzoskwiniolistny "LA BELLE" - 2 szt
seledynowe esy floresy- sesleria
niebieskie esy floresy- przywrotnik, szałwia????

Kurcze.. jakoś na papierze nie umiem... lepiej mi idzie pasowanie doniczkami w realu.
Magnolię bym włączyła w rabatę, to i jakiś sens byłby dla pergoli, bo na razie to tak stoi nie wiadomo po co i na co..
Kostka się zostaje.
Oczywiście wszytko posadzone na gęsto by chwasty mnie nie dręczyły
Trochę niepstrokacone, ale musi pasować do reszty ogrodu.

A tak to się ma do tej części ogrodu.. pozostałe rabaty tak mniej więcej rozrysowane, straszne esy floresy wyszły... zresztą wiosną trochę złagodzę linie w wyspie środkowej z wrzosami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies