Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :)

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :)

ren133 09:18, 19 mar 2015

anitan napisał(a)
mąż się nie opanował i kupił 3 drzewka owocowe w OBI. Węgierkę, brzoswkinię i jabłoń ZORZA.

Czy taką młodzież powinno się pryskać czymkolwiek? czy dać im się najpierw ukorzenić?

Nie znam się ale może gdzieś dopytam

Miłej pracy

PS. Czy planujesz nawieźć ziemię przed posianiem trawnika?
anitan 09:24, 19 mar 2015

Reniu, chyba bedę musiała dowieźć ziemi, bo to co zostało to glina dość zbita i piach. Lepsza ziemia z wierzchu została nasypana na skarpę.
Problem w tym, że nie wiem, jaką ziemię i ile. Pan, który będzie kładł siatkę na krety zapewnia, że jak są zraszacze, to nie trzeba ziemi dowozić... nie mam pewności czy mu wierzyć
anitan 09:24, 19 mar 2015

miłej pracy również. Chociaż nie będę się nawet starać nawet opanować, żeby nie wchodzić tutaj
ren133 09:33, 19 mar 2015

anitan napisał(a)
Reniu, chyba bedę musiała dowieźć ziemi, bo to co zostało to glina dość zbita i piach. Lepsza ziemia z wierzchu została nasypana na skarpę.
Problem w tym, że nie wiem, jaką ziemię i ile. Pan, który będzie kładł siatkę na krety zapewnia, że jak są zraszacze, to nie trzeba ziemi dowozić... nie mam pewności czy mu wierzyć

Ja czytałam, że jak glina to trzeba wymieszać z piaskiem żaby rozluźnić.

A kiedy będą układać Ci siatkę? Intryguje mnie jak się ją układa w miejscu połączenia trawnika z rabatą
anitan 09:40, 19 mar 2015

niestety, siatka dopiero po świętach. Boję się, że do tego czasu zaczną sobie rosnąć chwasty.
Ale z roundupu chyba zrezygnuję bo dość dobrze oczyścił nam Pan pomocnik kępy perzu. Ponoć przy pekopywaniu ziemi, usunie się ręcznie to, co ponownie wyrosło.

A co do siatki przy rabatach... czytałam różne opinie, jedni kładą inni nie.
Ja na razie położę wszędzie, a jak będę kiedyś sadzić rośliny na rabatach to po prostu łopatą obetnę siatkę przy kopaniu i już. Co zostanie, to zostanie.
Zawsze można też ją przyciąć później na kancik zgodnie z linią rabat, głębiej wbijając szpadel.

Taki mam plan ale czy dobry, to nie wiem.
Prawdopodobnie może się jeszcze zmienić koncepcja
anitan 09:40, 19 mar 2015

a widzę, że jesteśmy na podobnym etapie prac. Dajesz radę?
ren133 09:47, 19 mar 2015

anitan napisał(a)
a widzę, że jesteśmy na podobnym etapie prac. Dajesz radę?

Na razie to mamy wielki bałagan a dzisiaj to większy niż zwykle, bo M przygotowuje taras pod kostkę (skuwanie betonu) i jeszcze wymyślił żeby zrobić wgłębnik w miejscu gdzie mieliśmy piaskownicę. Potem nawadnianie, siatka i donice przy tarasie. Nie wiem więc kiedy będę w końcu robić zakupy roślin
ren133 09:49, 19 mar 2015

Mówią żeby drzewek nie pryskać
anitan 09:54, 19 mar 2015

dziękuje!
nie będę pryskać. Do przyszłego roku się dowiem, czym powinnam.
U nas też bałagan straszny. Też będzie kostka na tarasie! Niemalże klon prac. Ciekawa jestem efektów i u mnie i u Ciebie. Trzymam kciuki!
ren133 10:14, 19 mar 2015

anitan napisał(a)
dziękuje!
nie będę pryskać. Do przyszłego roku się dowiem, czym powinnam.
U nas też bałagan straszny. Też będzie kostka na tarasie! Niemalże klon prac. Ciekawa jestem efektów i u mnie i u Ciebie. Trzymam kciuki!

Piszą żeby w ogóle nie pryskać - wiesz ... zdrowa żywność

Klon prac? nooo ... zobaczymy?

Też życzę powodzenia żeby wszystko się udało