Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Jeżówkowe-Love 10:41, 15 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

a niby u nas słabo zimuje ..hmmm u mnie drugą zimę i jest ok , tylko że zimy ostatnio mamy słabiutkie

Ewuś jeszcze mi się przypomniało ,że chciałabym mieć chociaż z 3 brzozy wielopienne dorenbos

a i z przodu ogrodu przy ulicy mam pissardii i właśnie tam z tyłu ogrodu przydałoby mi się jeszcze jedno o bordowych liściach ..może właśnie powtórzę tą pissardii

Skoro bordowe to może bez czarny Black Lace? Jest prześliczny
Jeżówkowe-Love 09:36, 15 lip 2020

Do góry
Oj, widzę, że muszę trzymać rękę na pulsie

Asiu, wspominałaś, że przy domu chcesz miejsce na stolik i krzesełko - myślę, że pomysł Juzi jest bardzo fajny. Dokładam jeszcze jedną wersję do przemyślenia:

Odnośnie głębokości rabat, to z nimi jest jak z pokojem - dopóki stoi pusty, to wydaje się taaki wielki. A jak zaczynasz wstawiać meble, to okazuje się, że poza łóżkiem i szafą nic się nie mieści.

Mam taką propozycję: narysuj dokładnie tą jedną rabatę, którą już przekopałaś. Naniesiemy na nią wymiary roślin i zaraz się okaże, co się tam zmieści.

Drugi powód, który może być powodem niechęci do głębokich rabat jest to, że - z tego co widzę - na razie sadzisz same byliny i trawy. A w naszych domowo-ogrodowych warunkach krzewy są jednak potrzebne, żeby przez połowę roku ogród nie ział pustką i smutkiem. A krzewy niestety potrzebują dużo miejsca.

Na razie cieszysz się kolorowymi kwiatkami, ale obawiam się, że przyjdzie moment, kiedy zapragniesz mieć w ogrodzie trochę więcej struktury i wtedy klops, bo rabaty za małe. U mnie klops pojawił się już w pierwszym roku po założeniu rabat.

Ps.: gdzie Ty masz rabatę o głębokości 4m? Na planie takiej nie widzę
I gdzie chcesz sadzić brzozy?
Jeżówkowe-Love 09:11, 15 lip 2020

Do góry
Szacunek. Praca wre!
Brzozy wypiją wodę i hortkom niewiele co zostanie. Ale może zdążą się porządnie ukorzenić zanim brzozy będą im zabierać wszystko Ale hortki urosną szybciej niż brzozy, więc pierwsze 3 lata nie bedzie brzóz widać zza hortek wcale. Ta rabata musi mieć jednak ze 3 metry szerokości, żeby to miało sens, a chyba nie ma? Chyba że posadzisz hortki między brzozy?

Wstawiłam u siebie jeżówy od Cię! Nie-dziękuję!
Jeżówkowe-Love 23:44, 14 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Jeszcze z 20cm ukopie

sama już nie wiem ..zwariuje brzozy chciałam wielopniowe tak ..ale nie chce sadzić nic wysokiego bezpośrednio przy nich ..z resztą jak będą duże to tak czy siak pnie będzie widać Muszę się z tym przespać jutro pewnie wpadne na kolejny genialny pomysł

Miskanty rosną do 2m, a hortki nie dużo mniej Nie wiem czy pnie będzie widać latem i jesienią, ale zimą i wiosną będzie

To najwyżej posadź te miskanty i hortki pomiędzy brzozami. A przed dasz rozchodniki, czy te tujki okrągłe z jeżówkami... czy co tam masz, bo już zapomniałam
Jeżówkowe-Love 23:31, 14 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

A na tej rabacie jeszcze będzie żywopłot? Czy pod żywopłot ukopiesz coś oddzielnie???

Ziemia wilgotna będzie wszędzie dookoła tylko nie pod brzozami
POaz tym.... chyba chciałaś wielopniowe brzozy??? To po co pnie zasłaniać hortkami i miskantami???
No nie wiem. CHyba, że jakoś pomiędzy brzozami chcesz to wszystko sadzić?
Ale jakoś mi się to nie widzi.
Poczekaj na podpowiedzi mądrzejszych

Jeszcze z 20cm ukopie

sama już nie wiem ..zwariuje brzozy chciałam wielopniowe tak ..ale nie chce sadzić nic wysokiego bezpośrednio przy nich ..z resztą jak będą duże to tak czy siak pnie będzie widać Muszę się z tym przespać jutro pewnie wpadne na kolejny genialny pomysł
Jeżówkowe-Love 23:26, 14 lip 2020

Do góry
Ja mam Na rabacie pod jabłonią nad rowem posadzone bodajże 5 lub 6 brzóz prócz tego są tam jeszcze dwie lub trzy wiśnie i oczywiście stara jabłoń, a rosną pod nimi ciemierniki, hortki bukietowe, hosty, narcyzy, clematisy i różności jeszcze Podlewam tylko jak jest długotrwała suszaa brzozy już maja pewnie po 5-6 metrów wysokości.
Jeżówkowe-Love 23:21, 14 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Juzia dzięki jeszcze pomyślę

Z tym że u mnie gleba naprawdę wilgotna .. myślę że brzozy i niedaleko posadzone hortki dadzą radę, wiesz ..albo i nie wiesz ? ale tuż za płotem mamy wielki staw i właśnie dzięki temu ziemia na tyłach ogrodu wilgotna

A dzisiaj z lekka powiekszyłam rabatę jutro kolejny kawałek i będzie git

A na tej rabacie jeszcze będzie żywopłot? Czy pod żywopłot ukopiesz coś oddzielnie???

Ziemia wilgotna będzie wszędzie dookoła tylko nie pod brzozami
POaz tym.... chyba chciałaś wielopniowe brzozy??? To po co pnie zasłaniać hortkami i miskantami???
No nie wiem. CHyba, że jakoś pomiędzy brzozami chcesz to wszystko sadzić?
Ale jakoś mi się to nie widzi.
Poczekaj na podpowiedzi mądrzejszych
Jeżówkowe-Love 23:16, 14 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Jak 4/5m to przed miskantem jeszcze hortka wlezie i przed hortką te rozchodniki a przed rozchodnikami jeszcze coś

Pod brzozy hortek bym nie sadziła. Będzie im za mało wody. Albo brzozy gdzie indziej, albo zrób tam rabatę pod sucholuby.

Juzia dzięki jeszcze pomyślę

Z tym że u mnie gleba naprawdę wilgotna .. myślę że brzozy i niedaleko posadzone hortki dadzą radę, wiesz ..albo i nie wiesz ? ale tuż za płotem mamy wielki staw i właśnie dzięki temu ziemia na tyłach ogrodu wilgotna

A dzisiaj z lekka powiekszyłam rabatę jutro kolejny kawałek i będzie git
Miejski, mały ogród .. 22:43, 14 lip 2020

Do góry
Witam wszystkich serdecznie,
Mam na imię Ola, jestem tu raczej nowa, podczytuje od jakiegoś czasu.
Kończymy długą i wyboista drogę, jaką była budowa domu na bardzo małej działce a zaczynam drugą, myślę przyjemniejszą, jaka jest stworzenie ogrodu, który mimo, że niewielki da trochę prywatności..
Dom jest w Krakowie, stąd gęsta zabudowa wokół, ale działka ma swoje atuty - z tylu domu, tam gdzie mam większą część działki mam piękny widok, na sąsiedniej działce rośnie wielki dąb, który zwłaszcza wiosna wyglada obłędnie. W okolicy jest trochę zieleni, dużych drzew, sporo ptaków - wierzę, że nawet w tak gęstej zabudowie uda się stworzyć wspaniały ogród, choć jest to wyzwanie.

Na ta chwile posadziłam z tylu bukowy żywopłot oraz trzy brzozy. Mam plan na hortensje Limelight, rododendron, koniecznie! piwonie,jaskry i wiele innych.
W sierpniu będę montować zbiornik na deszczówkę i robić system automatycznego podlewania.
Postanowiłam wiec najpierw wydzielić rabaty - ok 2 m wzdłuż całego ogrodzenia z tylu a od września będę je obsadzać.

Problem mam z przodem domu - mniejszą częścią ogrodu - jest tam zaledwie 80 m2 trawnika, z czego chce wydzielić rabaty - zaczęłam już bardzo nieudolnie. Będę zmieniać na pewno.
To co mnie przeszkadza, to spory dom, sporo kostki, mało zieleni - tak betonowo, chciałabym to zmienić.

Dodatkowo chciałabym się odgrodzić zielenią z boku, z jednej strony posadziłam laurowiśnie - potem dopiero poczytałam, że to kiepski wybór - nie dość, że w śłońcu, to jeszcze przemarzła. No ale jest - narazie zostać musi .
Z drugiej strony, mam 22 m do obsadzenia wzdłuż chodnika - problem w tym, że jest tam od 40-70 cm między ogrodzeniem a kostką - co tam można posadzić? Macie pomysły? Słońce i półcień - najlepiej, żeby chociaż do 150 cm urosło.
Cisy? Tylko duże są drogie, a niższe ok 100 cm będą rosły długo. I czy dadzą radę? I gdzie mogę kupić ładne cisy w ilości 70 szt?
Hortensje? - długo szpaler, który wejdzie trochę na chodnik - da się je prowadzić wąsko?
Nie mam pojęcia a bardzo zależy mi na osłonięciu się.

Drugi problem - dom nowoczesny, a mnie nie do końca Podobają się te proste linie w ogrodzie - czy kształt rabat jest wg was w porządku? Muszę już decydować bo niebawem prace nad nawodnieniem.

Wzdłuż muru myślałam, żeby dać 3 hortensje Limelight, 3 drzewka i tu nie wiem: wiśnia kulista, śliwa Nigra czy platan kulisty na pniu, ewentualnie ambrowiec Gumball
A może coś o bardziej strzelistym pokroju?

Od strony ulicy - narazie dałam trawy, ale będę szukać innych rozwiązań, bo te trawy niezbyt są dekoracyjne i puściłam bluszcz na murze, żeby było bardziej zielono.

Zastanawiam się nad kolumnowym drzewem np tu, co myślicie?

Dodam jeszcze, że wjazd od południa, główny taras buduje się z tylu, ale od przodu mam salon i chciałabym mieć fajny widok.

Edit: jeszcze dodam, że zaczynaja mi się podobać bukszpanu - może wiec te rabaty otoczyć obwódka, abo kule zamówić?

Jeżówkowe-Love 21:47, 14 lip 2020

Do góry
Jak 4/5m to przed miskantem jeszcze hortka wlezie i przed hortką te rozchodniki a przed rozchodnikami jeszcze coś

Pod brzozy hortek bym nie sadziła. Będzie im za mało wody. Albo brzozy gdzie indziej, albo zrób tam rabatę pod sucholuby.
Ogród w dolinie 20:33, 14 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ojej , a tego nie wiedziałam ,
Może z wodą coś da się zrobić ,
Ale teraz , które brzozy wybrać ?

Te ładne , są cudne ,
A te zwykłe , też nie wyglądają żle ,
i dają efekt takiej naturalności ,

Aniu,gdybym miała większą działkę i sadziła je dalej od domu to kupiłabym zwykłe. Pożyteczne rosną niższe. Może się kieruj właśnie tym.
Wszystkie brzozy są ładne, u nas przy drodze gminnej obok naszej działki też rosną brzozy, takie z szarą korą, a za naszym domem, u sąsiada rosną zwykłe. Wszystkie mi się podobają
Jeżówkowe-Love 20:00, 14 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

Jejku.... sam miskant i przed nim jakieś pierdółki???
To straaaaaasznie wąska ta rabata!

Juzia cała ta rabata jest do przeniesienia na tą nową

Ona nie jest taka mała..a nowa jest jeszcze większa..w najszerszym miejscu 4m z drugiej strony 5m i 10m długości.
Myślę że ją ciut powiększe ..po szerokości i wtedy może moje wymarzone brzozy 3 zamieszczę ?
Ogród w dolinie 19:35, 14 lip 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Zwykle brzozy kosztują niewiele. Pożyteczne to już wydatek. Zobacz, co będzie dostępne w twojej okolicy. Pod brzozami zwykłymi pewnie będzie konieczne nawadnianie dla hortensji, bo wszędzie mówią, że to pijusy straszne.

Ojej , a tego nie wiedziałam ,
Może z wodą coś da się zrobić ,
Ale teraz , które brzozy wybrać ?

Te ładne , są cudne ,
A te zwykłe , też nie wyglądają żle ,
i dają efekt takiej naturalności ,

Jeżówkowe-Love 17:03, 14 lip 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Na razie powoli, poczekaj To jest super drzewo, bardzo pożyteczne.

a niby u nas słabo zimuje ..hmmm u mnie drugą zimę i jest ok , tylko że zimy ostatnio mamy słabiutkie

Ewuś jeszcze mi się przypomniało ,że chciałabym mieć chociaż z 3 brzozy wielopienne dorenbos

a i z przodu ogrodu przy ulicy mam pissardii i właśnie tam z tyłu ogrodu przydałoby mi się jeszcze jedno o bordowych liściach ..może właśnie powtórzę tą pissardii
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:44, 14 lip 2020

Do góry
az sprawdze co z moimi budlejami, na pewno dostaly po przymrozkach a potem zdeptane przez mezatego jak resztki brzozy wykopywal.
Ogród w dolinie 14:00, 14 lip 2020

Do góry
Zwykle brzozy kosztują niewiele. Pożyteczne to już wydatek. Zobacz, co będzie dostępne w twojej okolicy. Pod brzozami zwykłymi pewnie będzie konieczne nawadnianie dla hortensji, bo wszędzie mówią, że to pijusy straszne.
Ogród w remoncie 09:00, 14 lip 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Znasz ogrod Ewy ? Dawno jej nie było ale zawsze mi się podobało jak ma zagospodarowane brzozy, cały ogrod piekny poza tym
Zobacz, może cos cię natchnie albo uda ci się z nią skontaktować i podpytać /prowadziła tez bloga/
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3842-wilcza-gora?page=748

Chyba kiedyś zaglądałam, dawno. Muszę jeszcze wrócić. Dzięki
Ogród w remoncie 08:26, 14 lip 2020

Do góry
Znasz ogrod Ewy ? Dawno jej nie było ale zawsze mi się podobało jak ma zagospodarowane brzozy, cały ogrod piekny poza tym
Zobacz, może cos cię natchnie albo uda ci się z nią skontaktować i podpytać /prowadziła tez bloga/
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3842-wilcza-gora?page=748
Ogród w remoncie 08:04, 14 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Asiu ,

U mnie nawadnianie odpada
chciałabym malutkimi kroczkami przejść na następną cześć ,

Bardziej coś chciałabym stworzyć
z celem na spacery na " starość "
coś co samo rośnie ,
i wygląda naturalnie ,
ale będzie widać" rękę ogrodnika "
Twoja rabatka ,
bardzo mi się podoba
i idealnie się wplata w mój pomysł

Jedyna różnica to słońce ,
Mam tam pełne słońce ,
ale może dzięki brzozą ( myślałam o zwykłym )
osiągnę trochę cienia

Brzozy kiedyś dadzą cień, duuużo cienia. Ja ciągle wojuję z tym miejscem pod brzozami bo mało co chce tam rosnąć. Korzenie brzóz skutecznie walczą o wodę i pokarm. Ile kompostu bym nie nasypała wiosną, wszystko nic. Teraz w bezpośrednim sąsiedztwie pni testuję bodziszek korzeniasty. Może nie rewelacyjnie ale stara się.
Ogród w dolinie 20:43, 13 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Asiu ,
Brzozy piękne
… i takie wysokie
Niezależnie gdzie posadzisz efekt na pewno będzie

Co do hortensji ,
Myślisz , że jeszcze teraz mogę patyczki uciąć i zakopać ?
Bo ogrodowe przemarzają i bukietowe bardzie się tam sprawdzą

Spróbuj, najwyżej wiosną spróbujesz znowu Jak się zdążą zakorzenić to się uda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies