Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Anna i Ogród 00:13, 17 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Zdjęcie faktycznie blade.
Wklejam lepsze.

Może faktycznie masz rację że lepiej już tak niż zbić je razem.

Co do tej zamiany co piszesz to masz na myśli by te żółte i pomarańczowe dać w tawuły a te różowe razem?

O to chodzi?

Aniu tak jest dobrze tawuły Kwitną na różowo jezowki piękny kolor bordowy, trawy jasno zielony kolor jeżówki żółte i pomarańczowe. Kiedy u mnie będą takie kępy.

Mam kostkę przed domem i ciągle w fugach coś rośnie nawet małe brzozy jest tego dużo.
EM taki mądry wyczyścił kostkę karherem (nie wiem czy dobrze napisałam) i pod ciśnieniem wypłukały fugi. Teraz wszystkie chwasty w fugach kiełkują.
Trzeba znowu wyczyścić i wsypać zmieszany piasek z cementem. Jak bym Randapem Eco nie spryskała to by wyrósł las.

Odnośnie kamyków. Chwast wszędzie rośnie, mam ogród między łąkami więc jak zacznie siać to czy kora czy kamyki wszędzie potrafią się zadomowić.
W ogródku emerytki 17:22, 14 sie 2020

Do góry
Też ustawię się w kolejce po porady na temat nawadniania
Od 2 dni nic nie robię tylko podlewam. Zaczęły mi podsychać grujeczniki, tulipanowce, ambrowce i brzozy.
Widzę, że bez nawadniania w tym klimacie mój ogród nie da rady
Ogród pod lasem 10:59, 14 sie 2020

Do góry
mam 3 judaszowce, cielam tylko jednego, zielonego, bo ładnie przyrastal ale za nisko pieniek mu sie rozgalezial, teraz po 3 latach solidne drzewo sie zrobilo przyrost podobny do brzozy, minus pozno ma liscie. Kazdy z judaszkow ma duzo slonca i osloniete miejscowki. Zielony jest w lezakowni i ma oslony od lasu, Ruby Falls od poludnia przy domu i oslona od tarasu (tego nie tne, przyrasta w oczach) i trzeci Little Woody, ktorego chce przesadzic, bo ma za duzy przewiew i troche kiepsko rosnie. Kazdy ma dobra glebe ale mocno zdrenowana. Nie lubia zastoin wody.
Ogród pod lasem 08:48, 14 sie 2020

Do góry
Żeby nie płot i brzozy zupełnie poznałabym Twojego ogrodu
Ptasi gaj 12:33, 13 sie 2020

Do góry
Jestem na miejscu. Mam wszystko dobrze podlane teraz biorę się za pielenie. Może w 3 dni ogarnę tylko te cholerne komary. Cięcia też mam dużo krzaki wyrosły ponad miarę.

Do komarow doszły pająki nie można przejść na twarzy pajeczyny jak one to robią, że między drzewami 3 m odstępu i pajęczyna je łączy.

Trochę fotek

Brzozy w lasku w tym roku mają ogromną ilość liści to pewnie efekt wypompowania wiosna wody z oczka. Teraz przez suszę zaczynają liście gubić i masa liści opada.
Po prawej ładny jest, ale trzeba go przyciąć za nim duży nie wyrośnie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:40, 12 sie 2020

Do góry
AnnaB napisał(a)
Bardzo podoba mi się ta rabata, niestety nie udało się pobrać zdjęcia na komputer, stąd taka jakość. W jakiej odległości te brzozy mogą być posadzone od siebie? Może ktoś zna źródło, z którego to zdjęcie pochodzi bo ja je znalazłam przypadkiem na allegro

Brzóz nie sadź bliżej niż co 2 metry, a i tak za chwilę będą się stykały koronami Kule pod brzozami dadzą radę jeśli będziesz je podlewać. powodzenia!
Malutki pod lasem 18:16, 10 sie 2020

Do góry
Aniu, w jakiej odległości od brzozy masz posadzone derenie?
Brzoza - Betula 13:42, 10 sie 2020

Do góry
@salad
Na wstępie chciałbym uporządkować: brzoza brodawkowata to gatunek, a nie odmiana.

Nie wiem czemu uważasz naszą brzozę za mniej szlachetną od innych.

Wszystkie brzozy posiadają taką samą budowę (kotki męskie i żeńskie) i zasadniczo podobnie "śmiecą", chociaż te z innych stref klimatycznych (np. B. utilis) nieco mniej.

Co do gatunków i odmian. Nie licząc naturalnie niskich gatunków (B. humilis, nana, pumila, megrelica itp.), które raczej nie przedstawiają wysokich walorów ozdobnych, wszystkie pozostałe rosną jako wysokie drzewa. Dlatego chyba najlepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku będzie wybranie gatunku, który posiada odmianę "płaczącą", np.:
- B. pendula "Youngii"
- B. nigra "Summer cascade"
- B. utilis "Long trunk"

Brzoza - Betula 12:04, 08 sie 2020

Do góry
Witam,

Chciałem podpytać o jedną rzecz, bo nigdzie niestety nie znalazłem takiej informacji wprost. Wiem już, że brzoza brodawkowata to dość mocno pylący 'śmieciuch', a w dodatku z płytkim systemem korzeniowym i mocno pijąca i wyjaławiająca glebę - tyle wyczytałem z relacji forumowiczów No a do tego docelowo urośnie naprawdę spora. A czy inne odmiany wierzby, jak np. 'Long trunk', charakteryzują się podobnymi cechami?

Na wiosnę posadziłem blisko domu (5-6 metrów od ściany) kilka brzóz brodawkowatych do zacienienia tarasu i już wiem, że był to błąd - brzózki dostaną wylot w narożnik działki (25m od domu, więc już chyba będzie można się cieszyć ich widokiem bez doznawania uciążliwości z nimi związanych), gdzie w spokoju będą mogły sobie rosnąć, nie wiem tylko co dokładnie posadzić na ich miejsce. Delikatny cień oferowany przez brzozy bardzo mi odpowiada, dlatego też pytanie czy wszystkie brzozy charakteryzują się taką uciążliwością, czy też tylko brodawkowata, a szlachetniejsze odmiany jak najbardziej się nadają do sadzenia przy domu i przy rynnach.

Z góry dziękuję za pomoc
Bylinowa łąka 23:45, 07 sie 2020

Do góry
Rabata przed tarasem. Złotlina przekopię przed brzozy, bo strasznie dużo odrostów daje, a tam może rozrastać się do woli. Jeżówki w takiej masie są cudne. A ile na nich motyli.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:59, 06 sie 2020

Do góry

wymyśliłam dziś że drzewa muszę porządnie podlać, póki co wyglądają dobrze, brzozy mają tu i ówdzie żółty listek, jarząb wygląda tragicznie, ale prócz tego reszta jest oki
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:19, 05 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
O tak, brzozami z hostami. Tylko u Ciebie to połączenie. Super jest.
Ja mam brzozy z jukami. Eksperyment

Twój tulipanowiec to zwykły czy fastigiata że taki kolumnowy jest?

Mój chyba teraz jest taki jak Twój gdy kupowałaś więc jeszcze nie tniemy. Nie wiem czy dobrze robię. Może gdybym już cięła to by się zagęszczał od razu.

Co Ty robisz?

Aniu, przede wszystkim tnę z wysokości. Nie chcę wyżej niż jest bo jeśli przegapię to już wyżej go sama nie utnę. Taki zabieg przeprowadziłam trzy-krotnie. Z szerokości , tylko tam gdzie mi gałęzie zachodziły na żywopłot. Ja mam zwykłego tulipanowca amerykańskiego. Myślę, że ten mój jest gęsty i przycinanie go dla zagęszczenia raczej nie jest potrzebny. Tnij swojego tylko wówczas jeśli chcesz go ograniczać wówczas pień nie będzie przybierał na mocy. Ja zabrałam się za cięcie za późno Trapią mnie jeszcze moje umbraculiferki bo przyrosły na masie okrutnie. Ale jak je ogarnąć na około ?
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:48, 05 sie 2020

Do góry
O tak, brzozami z hostami. Tylko u Ciebie to połączenie. Super jest.
Ja mam brzozy z jukami. Eksperyment

Twój tulipanowiec to zwykły czy fastigiata że taki kolumnowy jest?

Mój chyba teraz jest taki jak Twój gdy kupowałaś więc jeszcze nie tniemy. Nie wiem czy dobrze robię. Może gdybym już cięła to by się zagęszczał od razu.

Co Ty robisz?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:50, 05 sie 2020

Do góry
Bardzo podoba mi się ta rabata, niestety nie udało się pobrać zdjęcia na komputer, stąd taka jakość. W jakiej odległości te brzozy mogą być posadzone od siebie? Może ktoś zna źródło, z którego to zdjęcie pochodzi bo ja je znalazłam przypadkiem na allegro
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 18:45, 04 sie 2020

Do góry
Witam.
Na gracilisach mam istną inwazję robaków. Obejrzałam brzozy na okolicznych dzałkach i to samo.
Czy ktoś byłbt w stanie doradzić co to za gagatki i jak się ich pozbyć?
Świerki rosną...co dalej 13:17, 31 lip 2020

Do góry
Chciałbym osiągnąć "ścianę żywopłotu" ze świerków, które już na działce rosną.
Czyli uważasz, że je usunąć i postawić na cis lub grab? Czy mowa tutaj o zmianie ligustra na grab?
Zależy mi na zimozielonym ogrodzie.

Najlepiej gdyby dookoła działki uzyskać wysoką 3-5 metrową, zwartą ścianę, a tutaj gdzie świerki rosną mogę mieć spokojnie ponad 10 metrów, tak jak ma sąsiad.

Rozważam również brzozy gdzieś na działce, które bardzo lubię, jednak nie wiem co z czym i gdzie połączyć, by nie wyszedł misz-masz.
Ogród w dolinie 12:46, 30 lip 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Kochana miód na moje serduszko Brzozy są śliczne, te za płotem również.

Z tym podlewaniem mam problem, wystarczy raz na 3-4 dni? czy lepiej codziennie?
Trochę mam wyrzuty sumienia, że teraz sadziliśmy, bo tam generalnie jest cały dzień słońce, a w donicy stał w półcieniu, ale no wyjazd nas zmusił...

Na wyjazd pewnie, że lepiej zostawić go w gruncie niż w donicy. Co do podlewania - musisz sprawdzać. Jak ziemia mokra, to zostaw, ale jak masz podejrzenie, że przesycha, to podlej. Ciężko powiedzieć co ile dni podlewać. To zależy od wsiąkania wody i od pogody. Ale lepiej więcej niż za mało.
Ogród w dolinie 12:41, 30 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Brzózki wyglądają świetnie Będzie fajny zagajnik w przyszłości Tulipanowca podlewaj. Tego musisz pilnować. Drzewa sadzone latem często odchorowują, ale na wiosnę wypuszczą nowe listki.

Kochana miód na moje serduszko Brzozy są śliczne, te za płotem również.

Z tym podlewaniem mam problem, wystarczy raz na 3-4 dni? czy lepiej codziennie?
Trochę mam wyrzuty sumienia, że teraz sadziliśmy, bo tam generalnie jest cały dzień słońce, a w donicy stał w półcieniu, ale no wyjazd nas zmusił...
Ogród w dolinie 21:51, 28 lip 2020

Do góry
Dziś też posadzony został tulipanowiec przy domu, na drugim zdjęciu brzozy w tle

I doszłam do wniosku, że ten trawnik jest bez sensu, w ogóle z niego nie korzystamy, bo to południowa strona domu i jest tu straszna patelnia. Na fotkach widać, jak chwasty nas zarastają a ja nie mam czasu....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies