Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Początki na glinie 21:14, 26 lut 2015

Do góry
Witam Ciebie Jolu. Oj znam ten ból, znam, ale od razu Ci napiszę zebyś patrzyła pozytywnie. Nie jest aż tak żle. W wątku Malgosi juz pisałam, jak miałam jezioro wkoło domu, bo koparka zebrała ziemię z chwastami z wierzchu a potem ulotniła sie z pieniędzmi. A na tym co zostało zrobił sie zalew prawie czorsztyński. Chodzilismy po deskach na kamieniach, a auta nie dało sie ruszyć. Ale nie martw się. Jak deszcze ustąpiły, przyjechało auto z ziemią i rozrzucilismy na wierzchu tak, żeby był wyrażny spadek. Rynny z dachu nie wychodzą na ogród, ale zakopane głęboko w ziemi dochodzą do samej granicy z działka, a inne wchodza do beczek wkopanych w ziemię. To ważne, bo po większych deszczach nie będziesz zbierała na ogrodzie wody z dachu. Posiej trawę na całej działce, ona Ci bedzie wypijała wodę. Ja tak zrobiłam. Co prawda skutkuje to wiekszą pracą, bo jak chcesz założyc rabatke to musisz tą trawę wykopać, ale to skuteczny sposób pozbycia sie wody z powierzchni. Oczywiście po nawiezieniu ziemi na ta glinę, co masz. Ja bym nie patrzyła tak pesymistycznie jak inni, bo sama to przerobiłam, i miałam naprawdę podobnie do Ciebie. I jak widac ba zdjęciach roslinki mi rosną. Jesli chcesz drzewa, to sadź takie z mocnym systemem korzeniowym, penetrującym w głąb. Sosna, świerk, modrzew sobie poradzą. Radzą tez sobie wierzby, i nie powiedziałabym, że sa nieciekawe. Moja Hakuro nishiki co roku zachwyca różowymi przyrostami a iwa zwisającymi pędami. Na glinie bardzo dobrze rosną derenie, a jest ich cała gama. Deren biały Sibirica na jesieni ma cudnie czerwone liscie. Elegantissima ma liście zielono białe. Hedgerow gold ma liscie zółto zielone, a florida rubra to najwiekszy rarytas ogrodowy, wiosną budzi zachwyt. Derenie nie sa drogie a naprawde malo wymagajace i na pewno Ci urosną na tej glinie. Wpisz w google grafika wszystkie nazwy i zobaczysz jakie one efektowne są. Jak ja zaczynałam tez mówili ze na glinie nic nie urośnie, a zaraz Ci wyślę kilka zdjęć i sama zobaczysz. Nie ma sie czym chwalić, bo moja działka ma jedynie 550 m, a na tym jest dom z podwójnym garażem, kostka brukowa wkoło i szeroki podjazd, więc samej ziemi niewiele zostało, ale popatrz na zdjecia. I Ty bedziesz miała swój kwitnący ogródek, zobaczysz. Glinę kochają piwonie, zobacz moje, wyhodowane na tej nieurodzajnej glinie.Na glinie urosną tez lilaki pospolite, tuje szmaragdowe,pęcherznice wszelkiej maści,jaśminowce, kerria o cudnych zółtych pomponach. Funkie, trzmieliny tez. Jak dasz na rabatkę kwasnej ziemi mozesz też z powodzeniem sadzic kwaśnolubne.Berberysy urosną. Możesz sadzić powojniki, róże, byliny. Zawsze oczywiście narobisz sie niezmiernie przy kopaniu dołka, bo musisz w przestrzeni pod korzeniami ułatwić roślinie zadanie.Dobrze gdybyś miała posadzone też drzewa, bo one rozbudowanym systemem korzeniowym będą wyciagały ci wodę.
A poza tym polecam Tobie ksiażkę Witolda Czuksanowa pt. Ogród dla początkujacych. Ta ksiażka bardzo mi pomogła, jest napisana jak dla kompletnego laika, i o to chodzi. Oprócz rad i podstawowej wiedzy ma zdjęcia i podstawy uprawy popularnych roślin. Bardzo przydatna. Dostaniesz na Allegro. Pozdrawiam Ciebie i trzymam kciuki. Masz tu fotki , ku pokrzpieniu serc, zebyś nie martwiła sie i mam nadzieje, że w sezonie zobacze Twoje fotki. Zacznij od dereni, zobaczysz, jakie to łatwe, gdy sie ma gline.
Bede zaglądać. Dorota
Czym wyłożyć taras i balkon? 14:48, 26 lut 2015

Do góry
Lila napisał(a)
A ja mam takie pytanie - co lepiej sprawdza się na tarasie: deski czy kostka brukowa? Z jeden strony podobaja mi się naturalnośc drewna, ale kostka wydaje się trwalszym materiałem...

A mnie mądry architekt powiedział że jeśli u nas jest ekspozycja południowa to on nie chciałby siedzieć na rozgrzanym betonie od którego całe ciepło się odbija... a nawet teraz kiedy jest ciepło już chodziliśmy boso - uczucie przyjemne.
Czym wyłożyć taras i balkon? 13:34, 26 lut 2015

Do góry
A ja mam takie pytanie - co lepiej sprawdza się na tarasie: deski czy kostka brukowa? Z jeden strony podobaja mi się naturalnośc drewna, ale kostka wydaje się trwalszym materiałem...
Trawa/rabata - poziom trawnika 08:45, 25 lut 2015

Do góry
Jest wiele możliwości oddzielania, napisałam o tym artykuł. Przeczytaj i zdecyduj.

Kostka, cegły, butelki, wiktoriańskie obrzeża, kostka betonowa, stalowe taśmy, drewniane listwy, dachówki, kamienie itd. Co się komu podoba to może sam wybrać. Mnie się podobają taśmy stalowe lub aluminiowe.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

Ogródek w którym klon osłupiał:) 19:21, 24 lut 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Ponieważ z nadejściem wiosny czeka mnie totalna przebudowa mojego małego ogródka, przyszło mi do głowy aby pomalować też płot na szaro, szarą mam kostkę w ogródku, dach domu jest czarny, rynny też, słup jest szary, w mieszkaniu mam szare ściany. Co wy na ten pomysł. Zrobiłam małą wizualizację

uwazam że super pomysł z tym szarym... hm w sumie ja tez podobnie dach czarny, kostka szara, sciany w chałupie tez w tych tonacjach, tylko elementy dreniane ciemnobrązowe i teraz bije sie z myslami jak pomalować skrzynie na warzywa i slupy pergoli, która mam nadzieję że uda sie w końcu sklecic
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:19, 24 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Każda kostka ma inny rozmiar... Ale jesli kupisz na plantacji bukszpanowej gotowe to wsadź po 4 szt razem. Prostokąty mają 1 M szerokości czyli kostki maja od 50-70 cm , różnie mi wyszło....Jesienią chyba znów będzie rewolucja...

Dzięki. Nawet nie pomyślałam o plantacji...a przecież i tak do Wrocka będę jechać po graba...Zamiast 50 pojedyńczych sadzonek dam 4 konkretne
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:30, 24 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Marzen jak będziesz czasowa to zmierz mi swoje kostki bukszpanowe na wjezdzie,te w których masz graby To nie jest pilna sprawa więc będę się przypominać Do przesadzania jeszcze trochę czasu...

Każda kostka ma inny rozmiar... Ale jesli kupisz na plantacji bukszpanowej gotowe to wsadź po 4 szt razem. Prostokąty mają 1 M szerokości czyli kostki maja od 50-70 cm , różnie mi wyszło....Jesienią chyba znów będzie rewolucja...
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:22, 21 lut 2015

Do góry
Mech na kostce ma się tyle do trawnika co piernik do wiatraka.
Na kostce masz mech bo kostka trzyma wilgoć i stąd mech.
Jeżeli trawnik ma właściwe pH to mech nie wejdzie.
Jeśli zaczniesz go torpedować azotami to sam sobie mech wprowadzisz. Plus woda i cień i gotowe.
Ale to tylko moje zdanie.
Mała Eleczka 22:03, 20 lut 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Mnie się obie podobają. Tym bardziej w połączeniu takim jak jest.
Ciekawie jest i spójnie

Malgosik napisał(a)
a mi się podoba ta pojedyńcza kostka
tak subtelnie odcina trawnika
moim zdaniem podwójna mogłaby być za szeroka

Jako całokształt jest fajna, ale denerwuje mnie, bo nie widać jej z tarasu.
Ot Ci psikus
Mała Eleczka 16:38, 20 lut 2015

Do góry
a mi się podoba ta pojedyńcza kostka
tak subtelnie odcina trawnika
moim zdaniem podwójna mogłaby być za szeroka
Mała Eleczka 15:03, 20 lut 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

dzięki wielkie! a z której szerokości jesteś bardziej zadowolona? z pojedynczej czy podwójnej? i czy w praktyce różne szerekości nie przeszkadzają?

a pytania lubemu zadaj co do proporcji piachu i cementu oraz głębokości dołka i czy wystarczy usypać np 1-2cm pod kostką czy może należy więcej.
Jak dużo tej mieszanki powinno być po bokach? i jak duże są przerwy między kostkami?

a trawki masz rzeczywiście ładniutkie! w ogóle mało pokazujesz tego kącika z tarasem! od wiosny musisz się poprawić! Koniecznie!!

Tu masz widok na kostkę pojedynczą i podwójną. Osobiście wolę podwójną, ale zabrała by za dużo miejsca, więc postanowiliśmy obrzeża domu zrobić z 1 kostki. Żałuję tylko, że ta przecinająca ogród nie jest z 2 kostek, bo jest przez to mało widoczna.
Te szersze linie są wygodniejsze przy koszeniu trawnika!

Dołek był kopany na szerokość i długość szpadla. Wsypywany był piach potem cement w takich proporcjach

resztę napiszę wieczorem

wieczorne edit:
potem piasek i cement był mieszany i wbijana była kostka (czyli emek nie ubijał drążkiem tak jak jest napisane w przepisie na chudy beton).
Ostatnią czynnością było zlanie kostki dużą ilością wody.

jeszcze kilka zdjęć:

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 18:15, 17 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ale będzie działanie w tym roku?
Bo ja już się seriali doczekać nie mogę

Justys będzie działanie tylko nie wiem na jaka skalę bo wiesz fundusze mocno ograniczone, dobrze że już kostka na front czeka, trochę roślin w doniczkach też, wiec najgorzej nie będzie, na pewno nie damy rady zrobić ogrodzenia docelowego ale w naszej głuszy to może poczekać.
Ogród Anety 17:27, 17 lut 2015

Do góry
Halllooo

Dopiero dzisiaj zauważyłam, że masz swój wątek. Przybiegłam czym prędzej pooglądać.
Ślicznie jest u Ciebie Moja ulubiona kostka, kule rewelacyjnie wyglądają, no i oczywiście piękne rośliny.

Jak teraz wygląda rabata z trawami? Wiązałaś je przed zimą?
Mała Eleczka 12:22, 16 lut 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
No no... wiosna na całego! a w swoim bagienku będize jakis wodotrysk czy to stojąca woda będzie?
Krokusik bardzo radosny!

Kosteczkę masz 9-11cm czy mniejszą? bo dziś znów szukałam gdzie można kupić kostkę i zastanawiam się czy kłaść pojedynczy rządek czy podwójny.
Masz ją czymś podmurowaną? tzn cement jest użyty do układania?

Będzie trysk, ale jeszcze nie wiem co, jak i gdzie.

Kostka jest różnych rozmiarów, ale raczej z tych mniejszych. Tutaj trochę widać.

A tu masz dla porównania z jednek i z dwóch

Emek robił tak zawaną zaprawę na sucho. Kopał dołek, potem wsypywał tam piasek zmieszany z cementem?(dopytam się jak wróci) wbijał w to kostkę i lał wodą

Zaczątek ogrodu 21:53, 15 lut 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Wiem Kochane, że pomożecie, dziekuje, ale musi być NAJPIERW podstawa - ogrodzenie i mam nadzieje kostka, a dopiero potem rysunki, plany itd

najważniejsze to zacząć, potem już jakoś pójdzie my jak wiesz też wszystko etapami, kawałeczkami, małymi kroczkami i w sumie to już jest nasz 3 sezon, a gdzie tu do końca ale co tam, ile radości z efektów, jak już coś ronie
dacie radę
pozdro
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:34, 11 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Trochę za zielono na wprost tarasu.
Trzeba tam coś pokombinować.

A ten znak zapytania to co?

Justyś to samo pomyślałam.
A może zamienić te rabaty? Myślę za cisem hortki i obw., a pod wiśniami boxy i trawy??

Ten znak zapytania, hm.Tam w planie jest wytyczona rabatka,Kostka z boxa, ale chyba lepiej ją pomonąć i dać całą rabatę w lini prostej

GOSIU podpowiadaj też
Ogród Mirelli 18:07, 08 lut 2015

Do góry
Trochę kamieni zdejmę. Tak myślę, że fajnie by było obsadzić którąś z odmian jałowca płożącego, szybko się rozrastają, nie mają specjalnych wymagań glebowych. Murku na razie nie mogę mieć, najpierw kostka wjazd do garaży.
Moja bajka 22:50, 06 lut 2015

Do góry
Lewą stronę troszkę kojarzę..

czyli podjazd/kostka będzie tylko do garażu? czy aż do domu? czy będzie ta alejka długa tak przedzielona i przez środek trawa? a niee z tego co piszesz to odgrodzisz roślinami, żeby nie było widać bramy i tego co za nią tak ?

A te szopki sąsiadów to są po prawej stronie ?
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:31, 04 lut 2015

Do góry

tam gdzie cyfra dwójka to już kostka, niebieska obramówka "donica" brązowa rabatka,
przed "donicą" żwirek z jakimś drzewkiem - na razie wybrałam ambrowca bo może w wodzie stać jakby coś
ale wszelkie Wasze sugestie mile widziane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies