Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród na glinie 14:36, 19 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Rabaty z zurawkami zawsze są piękne. A co to A śliczna trawa pod tym pierwszym drzewkiem ??
Ładna, zwiewna,delikatna .umbra ??

pod umbrą, czyli przy tarasie rosną z lawendą 2 miskanty Morning Light
a przy zawijasku z buksów miskant Graziella
chociaż żurawki dają kolor, bo kwiatów narazie nie ma
szykują się jeżówki i lawenda
Stwórz ze mną mój ogród 12:32, 19 cze 2017

Do góry
Na rabacie nr 1 planowałam jakieś drzewo (brzoza pendula youngi? Lub magnolia ale magnolia będzie mała) coby zasłonić się od drogi plus miskanty cukrowe i berberysy kulki

2. Kule bukszpanowe i berberysy plus wrzosy

3. Miskanty cukrowe a przed nimi żurawki

4. Początkowo myślałam rododendrony z kosodrzewiną ale może pociągnąc już tak jak od frontu czyli miskanty z żurawkani?

5. Cały czas mi się zmienia koncepcja i w końcu nie wiem.. Może miskant olbrzymi i pęcherznice?

6. Szpaler z hortensji polar bear lub lime.. Coś tam zapomniałam z tego wszystkiego

7. Myślałam o obwódce bukszpanowej i w środku śliwa wiśniowa lub magnolia ale to chyba zły pomysł bo teren idzie na tej rabacie w dół w kierunku ogrodzenia - to nie będzie chyba ładnie..

8. Jeżówki no albo hortensje bo tam jest półcień to by dobrze chyba rosły

9. Świerki serbskie żeby zasłonić blaszaka sąsiada

10. Będą 3 borówki amerykańskie plus berberysy kulki

11. Coś też żeby się przysłonić może trzcinnik KF plus lawenda (widziałam tu u którejś z Was i wyglądało bosko )

12. Hortensje?

Co myślicie???? Tak ogólnie co dp doboru roślin?
Zobaczymy jaką ziemię dowiozą ale przemyślałam i zacznę sadzić coś na wiosnę a teraz jak już będzie trawa to będę ściółkować skoszoną trawą plus korą. Nie wiem czy dam radę wszystkie rabaty przekopać z obornikiem a teraz na jesień mam dostać maliny od sąsiadki i jakieś jeszcze roślink to włożę w tą ziemię co mam. Jak myślicie?

Czekam na sugestie krytykę i mądre rady :-*

Cały czas wydaje mi się, że planuję za moło zimozielonych roślin przez co ten ogród zimą będzie tragiczny.. Jeszcze gdzieś chciałam dać kosodrzewiny bo jedna co mam to ładnie rośnie na tym piachu
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:07, 19 cze 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Graziella to śliczny miskant i szybko zakwita. Wiechy ma śnieżno-białe.
pozdrawiam

Miło mi witać Cię u siebie!
I dziękuję, że z odpowiedzią przyszłaś do mnie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:00, 19 cze 2017

Do góry
Graziella to śliczny miskant i szybko zakwita. Wiechy ma śnieżno-białe.
pozdrawiam
Ogród, mydło i powidło. 22:00, 18 cze 2017

Do góry
11 - cudo z pomarańczowymi kwiatami, 12 - kopytniki i werbena Patagońska.

13 - miskant Adagio, 14 - miodunka a wiadomo w jakiej odmianie? 15 - wielosił biało kwitnący a odmiana? 16 - Rutewka Alba? 17 - dwie baptysje?

Dziewczyny podpisujcie bo jak widać moja pamięć nie ogarnęła wszystkiego - za dużo było wrażeń

Jeszcze dopóki pamiętam dla Ciebie Vito, pod tymi nazwami kupowałam:
Jaśminowiec panieński ‘Virginal’, krzewuszka Red Prince i róża Angelica (KORday).

Ogród do odnowy 19:31, 17 cze 2017

Do góry
Dziś się nieźle napracowałam

rano było tak

już z nową różyczką od Kasi - żebym to jeszcze byłą w stanie zapamiętać imię jej

pod wieczór zmiana - teraz rosną kosówki, tawuła japońska bullata i miskant silberspinne

wszystkie hortensje wylądowały na nowej rabacie

gdzieś muszę sasanki przenieść i poczekać na przekwitnięcie czosnków

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:06, 16 cze 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Kasiu jeszcze raz powiedz jako to trawa ma być - nawet wygooglać nie mogę

tylko to mi znajduje http://www.sklep.lawenda-sadzonki.pl/glowna/43-turzyca-morrowa-silver-sceptre-sadzonki-sklep.html?search_query=silver+sceptre&results=1

https://www.google.pl/search?q=miskant+silberspinne&rlz=1C1AOHY_plPL708PL708&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwizvOje3sLUAhXCBZoKHW37Dj0Q_AUICigB&biw=1024&bih=548
Małopolski ogródek 14:58, 16 cze 2017

Do góry
Nasza podróż przez Lewoskarpie trwa w najlepsze:

Tu widać m.in. jakiś różanecznik

tu różne płożące iglaczki, wrzosy i wrzoście, i inne rośliny

to już kawałek skalniaka na przedskarpiu:

wreszcie jedna z ładniejszych perspektyw w ogrodzie -
wiśnia ozdobna, bez, migdałek, miskant olbrzymi, wierzby i tuje, świerk (jakiś ozdobny):

Na huśtawce miło płynie czas... 12:46, 16 cze 2017

Do góry
Pati, dzisiaj był rekonesans. Centrum nazywa się Miskant i ta nazwa sugeruje w czym się specjalizują Jak tylko tam weszłam, to oszalałam. Wreszcie trawy trawy trawy. W dodatku okazało się, że są producentami, więc po prostu bosko. Mają duży wybór i traw i wszystkich innych roślin, iglaków, bylin, powojników, róż (tych nie oglądałam z bliska). Są też drzewa. Jestem mile zaskoczona i muszę odwołać, co wcześniej napisałam. Dużo ludzi, pan ledwo ogarniał sytuację
Ceny jak wszędzie. Za miskanty 25zł i te były najdroższe. O dziwo mają też stipę. Byliny w granicach 7-12zł. Ogólnie oferta podobna do Agro, ale w trawach biją wszystkich w okolicy na głowę.
Jestem zachwycona, bo mam ten ogrodniczy rzut beretem
Ogród do odnowy 07:17, 14 cze 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
W deszczu? Mam je wsadzić w miejsce hortek, czy dalej - czekam na Twoją inspekcję

Ja bym chyba sadzila w linii hortek...i ten miskant w środku
Na róże zostaw miejsce i zamów obelisk wysoki
Małopolski ogródek 23:36, 13 cze 2017

Do góry
Wpis o sierpniu 2015 będzie bardzo fachowy, bo Żona zerka mi przez ramię i będzie podpowiadała nazwy niektórych zielonych jegomościów

Ogródek ruszył z kopyta. W tamtym roku nie braliśmy długiego urlopu, wolny czas wykorzystywaliśmy na stopniowe upiększanie naszej działki. W ogrodzie pojawiły się m.in.:

kanna

jakaś piękna trawa (niestety nie wiedzieliśmy, że jest jednoroczna)

inne trawy

rozchodnik olbrzymi

bukszpan (który, wykopany z ogródka moich Rodziców, przyjechał autem aż z Podlasia )

proso rózgowate (zza którego nieśmiało wygląda trytoma)

"królowa tysiąca nocy" (znacie może prawdziwą nazwę?)

miskant olbrzymi (którego przez ponad rok nazywaliśmy bambusem)

trawa red baron

klon purpurowy (którego kupiłem sam, początkowo Żona była zawiedziona - chciała jakiś inny - ale teraz nie wyobraża sobie bez niego ogrodu )

i zadaszenie śmietnika, o które Żona suszyła mi głowę od maja (kiedy to z moim Tatą go zmajstrowaliśmy)

do tego jeżyny vel ostrężyny

winogrona

no i sarny (których nikt tu nie zapraszał, a które przez najbliższe dwa lata miały się dać naszym roślinkom we znaki)

Tu ma być ogród :) 11:32, 13 cze 2017

Do góry

Niesmiało wstawiam
Mam posadzone hortensje co ok 80 cm , za nimi w sezonie sa czosnki przed nimi tulipany , za nimi chyba ok 1 m jest miskant Gracimilius a za nimi jeszcze mikro cisy które kiedys beda duze, teraz mam tam autostradę cisy oddzielaja cześc ładna od warzywno- owocowej - ta ze skrzyniami , borowkami /tam gdzie rosną hosty/
dziekuje za miejsce, fotki usunęłam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:50, 11 cze 2017

Do góry
Ollla napisał(a)
Witam serdecznie,

Proszę o podpowiedź, zastanawiam się intensywnie czy na miejscu środkowej aurea nana nie posadzić jakiegoś reprezentacyjnego drzewka. Wcześniej sadziłam że nie chcę zasłaniać wjazdu, teraz myślę że byłby to dobry pomysł.

a może trawy np 3 x miskant silberspinne lub proso rózgowate northwind - takie odmiany mam - piękne
Ogród, mydło i powidło. 21:26, 08 cze 2017

Do góry
Miskant Memory szaleje, Kocimiętka Welkers Low

Blue for You, wiązówka bulwkowata zaczyna.

Udało mi się wreszcie znaleźć rękawice do róż, dziś je testowałam , jak miałam trzy róże to dawałam radę bez ale już przy kilkunastu to mi się łapki zbuntowały .
Ogrodowa przygoda Łukasza II 20:36, 07 cze 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W środku wsi gość przemalował taki płot przy sklepie na żółto i bordowo. Bije po oczach. Twój, to pikuś
Pisardii faktycznie podmarzły, u mnie bezlistna
Wstawiłam fotki, ale tam tylko kikuty widać...Zostawiam, muszą najpierw wyprodukować nowe pączki...
Daję szansę...
Niewykopany miskant Grosse Fontanne u mnie po dwóch latach odbił od korzenia. Nooo, nie chciałabym, by Pisardii od korzenia zaczynała. Wtedy wymienię, tylko nie wiem, na co ...
Na puste miejsce dałabym u Ciebie kocimiętkę. Może ci się wysiała?

Łuki, gdzie kupowałeś Krzyśki?
Po ile dorwałeś hakone? Śliczna Ja dostałam sadzonki od dobrej duszyczki. Tylko teraz musi się przyjąć na nowym miejscu po podróży.

Szałwie zaczynają kwitnąć. Porównuję moją i twoją, moja to wielkolud. Chyba 8 razy wyższa od twojej. Fajnie, że w końcu mam tą niską Brakuje mi tam jeszcze jakiejś trawki między szałwie ...

Widziałam, ze byłeś w Pęchcinie. O mało bym też była, a potem wszystko o 180 stopni się obróciło i zamiast tam, w Gdańsku wylądowałam...

Płotu się nie tykam, bluszcz miejscami posadzę by go troszkę zakryć, ale że bluszcz za chętnie nie rośnie to na całkowitym zasłonięciu mi nie zależy.

Mioch Nigr nie zamierzam ruszać, mają malutki listki i liczę, że się pozbierają. Kupiłem dzisiaj Asahi i mam zamiar pryskać, ale już nie dzisiaj bo padam po zrobieniu 10km z buta po Krakowie.

Kocimiętka owszem się wysiewa, ale moja też nadaje się do podziału bo jest przeogromna pomyślę czy nie za dużo jej będzie.

Hakone dorwałem po 12 złoty duże sadzony, ale będę każdą dzielił na 3 to tak jakbym po 4 zł kupił

Szałwie w przyszłym roku będą większe. Ja swoje przesadzałem i też są niższe niż w zeszłym roku, zostaw by się wysiały bo ta akurat jakoś kiepsko powtarza.

Krzyśki kupiłem na cebulekwiatowe w benexie zamówiłem sąsiadce i ma jakieś inne. Moje na szczęście nie pomylone bo zamawiałem ich dość dużo.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 00:25, 07 cze 2017

Do góry
W środku wsi gość przemalował taki płot przy sklepie na żółto i bordowo. Bije po oczach. Twój, to pikuś
Pisardii faktycznie podmarzły, u mnie bezlistna
Wstawiłam fotki, ale tam tylko kikuty widać...Zostawiam, muszą najpierw wyprodukować nowe pączki...
Daję szansę...
Niewykopany miskant Grosse Fontanne u mnie po dwóch latach odbił od korzenia. Nooo, nie chciałabym, by Pisardii od korzenia zaczynała. Wtedy wymienię, tylko nie wiem, na co ...
Na puste miejsce dałabym u Ciebie kocimiętkę. Może ci się wysiała?

Łuki, gdzie kupowałeś Krzyśki?
Po ile dorwałeś hakone? Śliczna Ja dostałam sadzonki od dobrej duszyczki. Tylko teraz musi się przyjąć na nowym miejscu po podróży.

Szałwie zaczynają kwitnąć. Porównuję moją i twoją, moja to wielkolud. Chyba 8 razy wyższa od twojej. Fajnie, że w końcu mam tą niską Brakuje mi tam jeszcze jakiejś trawki między szałwie ...

Widziałam, ze byłeś w Pęchcinie. O mało bym też była, a potem wszystko o 180 stopni się obróciło i zamiast tam, w Gdańsku wylądowałam...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:12, 05 cze 2017

Do góry
Pojawiają się też nieśmiało kolejne trawki w moim ogrodzie posadzone jesienią, a to za sprawa ogrodowiska( jeszcze ich nie widać, ale to pewnie kwestia czasu):
miskant chiński 'Flamingo' na zachodniej skarpie

rozplenica japońska 'Hameln' przy ścieżce do huśtawki ( prawie niewidoczna pomiędzy zawilcami wielokwiatowymi)

miskant chiński 'Adagio' pomiędzy ławeczkami pod brzozą - mamy nadzieje, że da radę, bo ładnie przewieszałby się nad ceramicznymi kulami

Red baron, trzmielina, juki, żurawki, molinia ! 11:03, 05 cze 2017

Do góry
Musze trochę podsumować bo dużo roślin już wydałam.

Na tą chwię najbardziej potrzebuję :
- penstemon Husked Red
- zawilce
- runianka
- hosty praying hands

Nadal mam do wymiany :
- 3 derenie białe duże
- kilka sztuk róż okrywowych dużych
- miskant Gracilimus
- tzrcinnik Karl Forester
- sesleria jesienna
- siewki liatr różowych
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:06, 05 cze 2017

Do góry
Figaro napisał(a)
Witaj,
Znalazlam w Twojej wizytowce trawy ktore mnie zainteresowaly. Moglabys podpowiedziec ich nazwe? Dziekuje.
Ogrod sam w sobie godny pochwal i nasladowania, chetnie bede korzystac z rad i inspiracji.

Cześć
Masz wątek? chętenei zajrzę do ciebie

foto1
plecy - długi pas miskant gracillimus

foto 3
kule bukszpana w carex Carex caryophyllea 'The Beatles'
Synonimy lac.: Carex 'The Beatles'
turzyca wiosenna 'The Beatles'

foto2 - róg z przodu to hakonechloa
a w tle te wyższe to trzcinnik KF
W cieniu - zacieniona 20:35, 03 cze 2017

Do góry
Dzisiaj zakupy maleńkie...Miskant Graziella,Pęcherznica Summer Wine i trochę jednorocznych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies