Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 22:34, 11 lip 2017

Najpierw wytyczyć ścieżkę, potem sadzić rośliny w kolejności od największych, na końcu wysypać żwirkiem (na wypadek, gdyby się okazało, że trzeba skorygować kształt ścieżki).

Daniki dawać jak najbardziej.

Co do wypełniaczy, to dałabym jedną lub dwie byliny i jedną trawę. Skoro masz molinię, to ją.
Z bylin rozchodniki na pewno, a do nich bodziszki lub szałwie.
No chyba że bardzo zdeterminowana jesteś na te lawendy, wtedy siła wyższa, trudno, niech już będą
Margerytka40 13:47, 12 lip 2017

Haniu

Cieszę się ,że choć ta rabata ma się ku końcowi choć żeby to miało odpowiednią oprawę trzeba by jeszcze altanę zrobić a w tym roku chyba nie damy rady. Dzięki za instrukcję nasionkową. Moje orliki jeszcze nie pościnane,muszę to zrobić
Kawa 13:51, 12 lip 2017

Asia no to i ja się cieszę z tobą
tega sciągania darni to ci współczuje
mnie też to jeszcze czeka w tym roku

orliki to takie wszędobylskie są
Margerytka40 21:07, 12 lip 2017

makadamia napisał(a)
Najpierw wytyczyć ścieżkę, potem sadzić rośliny w kolejności od największych, na końcu wysypać żwirkiem (na wypadek, gdyby się okazało, że trzeba skorygować kształt ścieżki).

Daniki dawać jak najbardziej.

Co do wypełniaczy, to dałabym jedną lub dwie byliny i jedną trawę. Skoro masz molinię, to ją.
Z bylin rozchodniki na pewno, a do nich bodziszki lub szałwie.
No chyba że bardzo zdeterminowana jesteś na te lawendy, wtedy siła wyższa, trudno, niech już będą

Tak na prawdę Asiu to chyba muszę się przespać z tym problemem bo trudno mi podjąć jakąś decyzję na 100%. Jeszcze mam chwilę na wymyślanie. Nie wiem czemu obie z Toszką piszecie,że rozmieszczenie tych plam bylinowych i trawiastych nie ma większego znaczenia. Pewnie tak jest ale ja tego nie ogarniam i chyba niepotrzebnie tak się na tym skupiam
Margerytka40 21:13, 12 lip 2017

Kawa napisał(a)
Asia no to i ja się cieszę z tobą
tega sciągania darni to ci współczuje
mnie też to jeszcze czeka w tym roku

orliki to takie wszędobylskie są

Kamila
Ściąganie darni to faktycznie masakra ale fajnie patrzeć jak wyłania się kształt rabaty,super uczucie. Orliki sieją się tam gdzie chcą ,nieraz w zupełnie nieodpowiednich miejscach ale lubię je mimo to. Może właśnie jakby ścinać łodygi zanim się wysieją i póżniej siać samemu tam gdzie się chce to były by bardziej do poskromienia
Toszka 22:29, 12 lip 2017

Odnośnie lawendy - próbuj sadzić przy hortkach. W zeszłym roku wysiała mi się lawenda wśród azalii i innych kwasolubów. Lawenda rosła jak na anabolach, Na jesieni i krzaczki były tak duże jak by miały ze 3-4 lata. Spanikowana sprawdzałam ph. Było 4,5. Lawenda była zachwycona.
Przesadziłam wiosną na lawendową rabatę. Krzaczkom z kwasnej ewidentnie nie podoba się nowe miejsce.

Wyjasniam ci czemu plamy wypełniaczy nie będą tak istotne w konfiguracji. Otóż dużo dzieje się w wyższej partii - derenie, świerk, hortensje, tuje itd.
Wypełniacze posadzone dużymi plamami będa dodatkiem/uzupełnieniem.
Ważne by wypełniaczy nie było srylion gatunków

Przy 'Inversie dobrze będzie pasować coś niskiego, zwisającego - to gwiazdor sam w sobie.
Skup się na ciągłości kwitnienia, tak by plamy wypełniaczy wymieniały się porą.
Makusia 08:03, 13 lip 2017

No pięknie! Lawenda przy kwasolubach- Toszka niszczysz nabytą przez mnie wiedzę
Margerytka40 08:11, 13 lip 2017

Toszko
No to jest nadzieja na tę lawendę przy hortkach i fajnie bo kusi mnie ona właśnie w tym miejscu . Z tą ciągłością kwitnienia to jak tak popatrzyłam co ja tam chcę to wyszło,że wszystko kwitnie raczej latem i później a z wiosną krucho. Na wczesną wiosnę to luzik bo cebulowe tam wcisnę,przydałoby się coś na okres po cebulowych i tu mam czarną dziurę. Tylko jakieś floksy szydlaste przychodzą mi do głowy.
Podoba mi się koncepcja z hakone pod dereniami pod warunkiem,że w końcu zacznie pokazywać u mnie swoją urodę bo póki co chyba mnie nie lubi. Inna sprawa,że lekko U mnie jak dotąd nie miała ale jest nadzieja bo po znacznym poprawieniu warunków bytowych tj. rozluźnieniu gleby,dołożeniu kory,obornika i innych nagle chyba dostała drugie życie i choć jeszcze mikruska to przejawia zadatki na kępy takie,jak mają być. W związku z tym chyba będzie hakone pod dereniami . A przy Inversie to hmm... tej hakone nie mogłabym powtórzyć? Może nie masowo jakoś ale jednak.
Margerytka40 08:16, 13 lip 2017

Makusia napisał(a)
No pięknie! Lawenda przy kwasolubach- Toszka niszczysz nabytą przez mnie wiedzę

Marta ,ja przekonałam się już nie raz że czasem wbrew przepisom,stanowisko zalecanym i wszelkiej logice rośliny najpiękniej rosną. Taka przekora z ich strony. Ale jednak tylko czasem
Margerytka40 08:41, 14 lip 2017

Dziś akcja przesadzanie . Na pierwszy ogień poszedł miskant Zebrinus.

Obkopałam go jakoś ale jak przenieść go w docelowe miejsce? M w pracy,ja sama i wielgachny miskant do przewiezienia. Jest pomysł!

Jakoś go dowlokłam. Tu już na nowym miejscu.
Zaraz idę przesadzić jeszcze świerka i dwa berberysy.