Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 09:42, 13 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Są i w słońcu i w półcieniu (słońce od 14). One dobrze znoszą częściowy brak nasłonecznienia.

Super, wyleciały z jednej rabaty i dumałam czy mogę je w częściowy półcień posadzić. Muszę je tam postawić i będę je oglądać - czy mi się komponują

Oczarów zazdroszczę, mam na liście, tak samo jak kalinę angielską. Dumam, gdzie wsadzić by urokami się zachwycać... ciężko mi idzie
iwonkap 10:32, 13 lip 2017

polinka napisał(a)
Jak dobrze, że napisałaś o truskawkach bo dzisiaj się zastanawiałam czy już można je troszkę uciachać. Jutro będe ciąć

tez właśnie sie zastanawiałam czy ciąć trzeba
Pszczelarnia 13:50, 13 lip 2017

wiklasia napisał(a)
Haniu - przepraszam, że tak wejdę miedzy pietruszkę a rabarbar. Powiedz mi, czy masz jakieś doświadczenie z oczarem pośrednim Arnold Promise? Czy nadaje się na rabatę frontową? Bo o ile wiosną i jesienią będzie gwiazdorzyć, to latem chyba nie porwie swoja urodą?

A Twój ogród przepiękny.

Wiklasiu, to ja chciałam wejść między rabarbar a czosnek i powiedzieć - lubię rozmowy o roślinach - że w oczarach na frontowej przeszkadzałby tylko ewentualnie ich pokrój. Długo są krzewem z 3 rozciapirzonymi gałęziami. I że ta frontowa musiałaby mieć ok. 3 m szerokości dla takiego oczara (mówię o jego dojrzałości).

Ale dlaczego nie spróbować?

Pszczelarnia 13:51, 13 lip 2017

Lato lubię w tym roku, tak jak i Twoje rośliny je lubią.

Mi nigdy żaden pieris nie przeżył zimy.
Makusia 13:58, 13 lip 2017

Uwielbiam Twoje opisy do zdjęć- laik jak ja wie, co ogląda przynajmniej
Stary miskant (tfu! najstarszy!)piękny jest! Kiedy moje takie będą?
Katalpa mi nigdy nie kwitła, ale może to ta druga? Bardziej w parasol mi idzie.
Wiklasia z popiołów powstała
A truskawki, to trzeba ciąć bez względu na odmianę? Mam senge i "powtarzającą owocowanie"- jeszcze mają owoce- i zielone i zdarzy się czerwona. No i sadziłam je wiosną, mają te pędy- kiedy mogę te pędy rozpędzić na nowy krzaczek? Tzn. kiedy mogę ciachnąć? Jak będą wskazywać okoliczność ukorzenienia?

PS. Właśnie do mnie dotarło, że w piątek po południu zamiar mam już być smagana deszczem, wiatrem i falami
Rytla 15:48, 13 lip 2017

O naiwności moja, myślałam, że truskawkom wystarczy, by je opielić, ciąć je też trzeba?
Gruszka_na_w... 20:55, 13 lip 2017

Makusiu, o truskawkach powtarzających owocowanie nie słyszałam, ale jesli takowe masz z kwieciem i owocem to tylko pozbawiaj je "wąsów", czyli odrostów. Trzeba je odcinać, żeby nie osłabiać rośliny matecznej. Jeśli wąsy zdążyły się ukorzenić, to można ich użyć jako nowe sadzonki.
Jako młody stażem ogrodnik byłam przeszczęśliwa oglądając zdjęcia z podpisami. Głupio mi było o wszystko pytać. Jeśli znam nazwę tego, co u mnie rośnie, to podpisuję.Może się komuś przyda.
Rytla, w starych liściach truskawek pełno jest zarodników grzybów. Takie ścięcie starych jest zabiegiem sanitarnym. Można sobie darować, bo te liście i tak w końcu uschną, ale jeśli się je zetnie, to młode od razu mają teren tylko dla siebie.

Pszczółko, nawet te najzwyklejsze pierisy wymarzały? U mnie wiosenne przymrozki powodowały tylko brak kwiecia.
A pogoda? może być. Wreszcie nie ma suszy, ale trudniej wstrzelić się z ekologicznymi opryskami. Coś za coś. Jak to w życiu.

Polinko, Iwonko, cieszę się, że mogłam się na coś przydać. Choćby w roli budzika truskawkowego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:00, 13 lip 2017

też z sekatorem w truskawki poszłam, dotąd nieświadoma tej truskawkowej czynności
Jana 21:05, 13 lip 2017

Haniu a wiesz jaka to odmiana tej fioletowej róży?
Margerytka40 21:13, 13 lip 2017

Też zawsze ścinam truskawki po owocowaniu. Ogranicza to choroby grzybowe jak słusznie napisałaś a poza tym jak dla mnie estetycznie też lepiej wygląda bo po krótkim okresie bezlistnym wypuszczają znowu młodziutkie,zieloniutkie listki i nie ma starych suchelców.