Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

AngelikaX 11:27, 11 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Chciałam pokazać postępy prac nad nową rabatą. Zdzieranie darni pomalutku się posuwa do przodu

Tu zaczął padać deszcz ale udało się jeszcze kawałeczek pod drzewem bo tam nie padało

A tyle jeszcze zostało

O ja Cię jakie postępy... Superkobieto, ale pracy za Tobą

ps. Świerk Inversa przepiękny okaz masz...
AgnieszkaW 11:27, 11 lip 2017

Witaj Asiu, proponuję przy ścieżce jeden z gatunków niskich berberysów, zdobią od wczesnej wiosny po późną jesień (o ile będą miały dużo słońca). Z fajnych gatunków mogę polecić: Bagatelle - purpurowy, Admiration - pomarańczowo-czerwony, Concorde - fioletowy. Jeśli chcesz posadzić limonkową hakone, to proponuję fioletowy Concorde, będzie cudnie. Do tego srebrzysty delikatny miskant "Morning light", by nadać rabacie lekkości. Red Baron bardzo się "rozłazi" rozłogami, nawet może sobie przejść na trawnik i go nie wyplenisz potem, szałwia jest ładna tylko chwilowo, potem ją trzeba ściąć i wygląda jakiś czas nieciekawie, co przy tak centralnej rabacie może wyglądać...średnio
Margerytka40 11:38, 11 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

O ja Cię jakie postępy... Superkobieto, ale pracy za Tobą

ps. Świerk Inversa przepiękny okaz masz...

Dzięki Angel. Świerk dużo zyskał po wydobyciu go z gąszczu jałowców. Jak ja się cieszę,że już ich nie ma
Margerytka40 11:47, 11 lip 2017

Agnieszko

Witam i bardzo się cieszę,że wpadłaś. Przyznam,że nie myślałam o berberysach w tym miejscu a mam nawet sporo Admiration. Hmm..może to jest myśl. Morning Light właśnie mam tam zaplanowany w ilości 2 sztuk. Coś na razie bardzo słabo mi rośnie ale dopiero w ubiegłym roku wsadziłam a sadzonki mikre były. Liczę,że będzie tam pięknie wyglądał.
Margerytka40 12:21, 11 lip 2017

Nie wierzę,że to piszę ale co myślicie żeby jako wypełniacz dać żurawki? Bo już pomysły mi się kończą. Jeśli to jakie? Ponieważ za nimi nie przepadam(może czas to zmienić) ,nie znam się kompletnie na żurawkach.
Margerytka40 13:47, 11 lip 2017

Jak się ma lawenda do hortek,bo znalazłam takiego pina i pomyślałam o lawendzie przy ścieżce. Widzę tam raczej kolor niebieski niż bordowy . Nie wiem tylko czy lawenda da tam radę . Może spróbować?

makadamia 14:49, 11 lip 2017

Ad. zdjęcie rabaty - prawdziwa z Ciebie Siłaczka

Ad. projekt rabaty - chyba musisz zrobić nowy rysunek, bo jak rysujesz jedne kółka na drugich to wszystko mi się miesza i nie wiem o co chodzi. Inna sprawa, że ja uważam, że czy taka plama czy inna, to niewielkie ma znaczenie

Red baron do biało-różowych hortensji faktycznie mi nie pasi. Podobnie jak bordowe berberysy.

Lawenda pasuje kolorem, wymaganiami nie bardzo. Ale jeśli posadzisz je dość daleko od siebie (nie jak na tej inspiracjji, która zresztą średnio mi się podoba, bo lawenda ewidentnie jest ściśnięta)to powinny dać radę.

Czy mogłabyś dać jakieś zestawienie podsumowujące - jakie opcje omawiamy i co masz w tym swoim przechowalniku?
Margerytka40 15:39, 11 lip 2017

Asiunia przechowalnik to ja mam spory całkiem i czego tam nie ma, tyle tylko ,że chyba i tak wszystkiego mało ale jak coś to trudno dokupię.
Mam dużo rozchodników nie wiem jakich ,kwitną na różowo-powiedziałabym ciemny róż ,pod koniec prawie bordo. Mają jasno zielone listki i teraz tak wyglądają
Ich mam dużo i chciałabym je przed hortkami od zewnętrznej strony rabaty- czerwone owale.
Przy ścieżce po obu stronach tę lawendę. Może da radę zważywszy,że ta rabata ma lekki spadek w strony brzegowe i w tym miejscu gdzie miałaby być lawenda jest wyżej. Inna sprawa to podłoże,hortki -kwaśne,lawenda-wapienne. Pomimo to mam ochotę na tę lawendę bo mam trochę ukorzenionych swoich czyli darmocha
Mam tę seslerię podzieloną,trochę hakone ale jeśli na nią się zdecyduję (mają być pod dereniami-zielone kółka to hakone) trzeba będzie raczej więcej.
Sporo berberysów Admiration,dużo molinii Variegata,jeżówek,szałwi,bodziszków takich

Takie kostrzewy

To chyba tyle co może by tu można wykorzystać. Oczywiście nie wszystko broń boże.
Trzeba by jeszcze te Daniki sensownie powciskać w to towarzystwo(tu uśmiecham się do Cię).
I co myślisz?
Tak jeszcze to mam też rozplenice dwa gatunki,mniejszą i większą,RB,jakieś małe brązowe trawki chyba carex bronze form ,przywrotnik i tysiąc innych których na pewno zapomniałam
Margerytka40 21:08, 11 lip 2017

Skończyłam dziś zrywać darń na tej rabacie. Teraz jeszcze muszę przekopać wszystko z dobrem wszelakim i może w końcu będzie można sadzić. A i jeszcze tę ścieżkę muszę wyznaczyć. Jak myślicie co pierwsze robić-sadzić rośliny a później wysypać tę ścieżkę kamyczkami czy odwrotnie?
Anabell 22:32, 11 lip 2017

Asia - kawał roboty za Tobą, mnie też czeka zrywanie powiększenie koła tylko ciągle czasu brakuje.
Idę zobaczyć do wysyłkowej też chcę taką przesyłkę zamówić.

Łodyga z kwiatostanem musi dojrzeć na krzaku, potem ściąć jeszcze w fazie zamkniętych torebek.
położyć w przewiewnym miejscu, wyschnie to wykruszyć.

Deszcz przeszkodził mi w podwiązywaniu roślin, to wykruszyłam nasionka orlików, ścięte leżały w altance.
Miejsce się zwolniło to ścięłam naparstnice.