Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:40, 02 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Jak symetria bez choiny, jak na całej hortensjowej najniższe piętro to choiny???

Zrób pani lepsze zdjęcie, bo na tamtym słabo widać co tam jest
Ja myślałam, że od muru idzie miskant, przed nim hortka a przed nią najniżej żurawka
Ale ja to ślepawa jestem...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:32, 02 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Kasiu

Wydaje mi się, że trawa (to Miskant Gracimulus), hortensja i choina się tam zwyczajnie nie zmieści. Tzn. teraz to się zmieści, ale w sierpniu, wrześniu....

Ja myślałam BEZ choiny, tylko miskant i hortensja.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:28, 02 cze 2017

Do góry
Kasiu była, widziałam Twoje fryzjerstwo

Wydaje mi się, że trawa (to Miskant Gracimulus), hortensja i choina się tam zwyczajnie nie zmieści. Tzn. teraz to się zmieści, ale w sierpniu, wrześniu....
Blaski i cienie nowego życia 10:13, 02 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

A jak Ci się widzi mój kompost w donicach. Ciężki- prawda?

Mój Miskant Giganteus

Kochana mój nie lepszy , a w roku w którym dużo darni do niego poszło , bardziej glinę niż kompost przypominał U mnie w kompoście głównie trawa i chwasty, czasem owoce ze spadu lub obierki, żeby był lżejszy trzeba by liście dodać , ale u mnie liście idą pod gunnerę i do lasu pod trociny. Natomiast wiem, że świetny by był jakby go gęsto trocinami przesypywać tylko by trzeba czekać pewnie ze dwa lata Piękna próchnica się z nich robi po tym okresieW ścieżce w brzeziniaku sypaliśmy warstwę 20 cm i teraz jak plewiłam prześliczna ziemia już pod spodem jest

Moje miscanty w tym roku słabo się zbierają
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:19, 01 cze 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Jaki to miskant?

No właśnie nie pamiętam i dlatego nie napisałam Nie pamiętam ale AniaCh na pewno wie Chyba variegatus

Brutusie pomocy!!!!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:17, 01 cze 2017

Do góry
Jaki to miskant?
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:09, 01 cze 2017

Do góry
zielona ścianka posadzona w ubiegłym roku
miskant olbrzymi z czasem jego zadania przejmie rosnący tam świerk Koster i krzewy

Ogródkowe perypetie:) 10:03, 01 cze 2017

Do góry
Miskant spory ale będzie wyglądał zjawiskowo róża jak zakwitnie będzie pięknie
Ogródek Iwony II 23:31, 31 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Tu mi się podoba, lubię takie szerokie ujęcia. A z czego masz ten boski żywopłot na końcu?

To bukszpan. Ma już swoje lata Nie mogę się doliczyć, ale tak chyba 18. Dorosły znaczy jest
Tam jest właściwie początek

Tu widok z góry - fotka zeszłoroczna. Róża ND poszła na pergolę jesienią. Teraz rośnie tam Miskant Graizella

Blaski i cienie nowego życia 22:47, 31 maj 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczny ma kolorek dałam na bylinową przy altanie

A jak Ci się widzi mój kompost w donicach. Ciężki- prawda?

Mój Miskant Giganteus

Typografia ogrodu 11:43, 31 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
pokonamy szkodniki:0
miskant rosnie za cisem przy pergoli zatem musi mieć min 1,2 metra by było go widać. ale jeszcze mała chwilka i bedzie

AAaaa, bo juz myślałam , ze go eksmitowałaś. Ja mojego dostałam, podzieliłam na 4 i robi za zasłonę częściową od sąsiada. Ale nie darzę go szczególnym uczuciem. Wolę gracki tylko, że one takie delikatne , chorobliwe
Ogród zapracowanej mamuśki 20:45, 30 maj 2017

Do góry
Rabata z gabionami, coś takiego na razie chodzi mi pogłowie
miskant pomiędzy gabionami,
kulki bukszpanu 3 szt.
imperata Red baron po całej długości w kształcie L,
jeżówki zielone np. Green jewel
i carexy lub sesleria jesienna, ale jeszcze się nie zdecydowałam

Typografia ogrodu 16:38, 30 maj 2017

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia ja niestety tez mam miodówkę i tez będę pryskac mospilanem. Mszyce tez mam....nawet na rozchodnikach . A co zrobiłaś z miskantami gigantusami? Dawno ich nie pokazywałaś. Chyba, że coś przeoczyłam.... Ja moje ogrodziłam w tamtym tygodniu krawężnikami zakopanymi w ziemi i mam nadzieję, że je powstrzymam od rozrastania się.
pokonamy szkodniki:0
miskant rosnie za cisem przy pergoli zatem musi mieć min 1,2 metra by było go widać. ale jeszcze mała chwilka i bedzie
Ogródkowe perypetie:) 15:48, 30 maj 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo ładnie masz, piękny zakątek do siedzenia. Akcji z miskantem nie zazdroszczę
Róże jak otworzą pączki to będzie szał

Czekam Ewuś na te róże czekam.. dziś upał, ale jeszcze nie ich pora jak patrzyłam wczoraj.

akcja nie była zła, mam dobrego sąsiadai chyba krzywdy mu nie zrobiłam. Lepszy miskant niż drzewo
Ogródkowe perypetie:) 13:44, 30 maj 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Będę chciała was prosic o pomoc w zaaranżowaniu rabaty, gdzie wylądował miskant. Nie bardzo mam na nia pomysł niestety.
zostaje wielka hosta, miskant i bukszpany.. nie mam siły ich już ruszyć
Mam miłorząb Korinek i 3 berberysy czerwone. Planowałam tam dać coś zimozielonego. Choć w planach obok miskanta chciałam dereń variegatę, ale z miskantem się zleje. Więc coś chyba wyższego zielonego.. cis jakiś wąski może? Albo coś czerwonego?? Poważnie nie wiem.

Posadz bez czarny tower. Piekny, szczuply i będzie cudnie z miskantem kontrastowal .
Ogródkowe perypetie:) 12:52, 30 maj 2017

Do góry
Będę chciała was prosic o pomoc w zaaranżowaniu rabaty, gdzie wylądował miskant. Nie bardzo mam na nia pomysł niestety.
zostaje wielka hosta, miskant i bukszpany.. nie mam siły ich już ruszyć
Mam miłorząb Korinek i 3 berberysy czerwone. Planowałam tam dać coś zimozielonego. Choć w planach obok miskanta chciałam dereń variegatę, ale z miskantem się zleje. Więc coś chyba wyższego zielonego.. cis jakiś wąski może? Albo coś czerwonego?? Poważnie nie wiem.
Miskant - Miscanthus 10:28, 29 maj 2017

Do góry
malgol napisał(a)

Mi się wydaje ,że to co pokazujesz to nie miskant...to jakaś dzika trawa chyba co się do niego podczepiła.Miskant nie kwitnie i nie tworzy kępy o takim kształcie.
Ale może ktoś ma inne zdanie?

Tak to zdecydowanie nie miskant tylko dzika trawa. Dużo tam masz ziemi pod tymi kamyczkami? Rozplenice i miskanty rzadko przemarzają jedyne co mi do głowy przychodzi że ilość ziemi była za mała i dlatego wszystko mogło przemarznąć. Druga opcja że było tam po prostu za sucho zimą i wyschły. Trzecia opcja że było za mokro (np kiepski odpływ wody) i wiecie co się stało
Moje marzenie 11:07, 28 maj 2017

Do góry
Witam serdecznie pochwalę się kilkoma zmianami w mim ogrodzie Zapraszam

Było tak .....

A jest tak. Usunęłam kamienie i posiałam trawę ogród zyskał na przestrzeni. Na zdjęciu wyżej widać jeszcze zakopcowane dęby, które teraz rosną z przodu domu i tworzą piękną kolumnę

Następnie nie zagospodarowana rabata

Po zmianie wygląda tak

Szałwia omszona, len, liatra kłosowata, hortensje, miskant, dzwonki, naparstnice, ostróżki, gęsiówka kaukaska, żagwin, rozplenica,jeżówki
Miskant - Miscanthus 11:18, 26 maj 2017

Do góry
jaro422 napisał(a)
Niepokoi mnie stan miskantów (te z przodu) i rozplenic po zimie. Rośliny były posadzone w ubiegłym roku, przyjęły się i bardzo ładnie wyglądały. Zimowały powiązane w "snopki" - cięte pod koniec kwietnia. Jeden miskant się zazielenił - nie wiem czy pozostałe rośliny wymarzły czy jest szansa, że odbiją.
zdjęcie ocalałego miskanta

a tak wyglądały rośliny w ubiegłym roku

Mi się wydaje ,że to co pokazujesz to nie miskant...to jakaś dzika trawa chyba co się do niego podczepiła.Miskant nie kwitnie i nie tworzy kępy o takim kształcie.
Ale może ktoś ma inne zdanie?
Miskant - Miscanthus 10:45, 26 maj 2017

Do góry
Niepokoi mnie stan miskantów (te z przodu) i rozplenic po zimie. Rośliny były posadzone w ubiegłym roku, przyjęły się i bardzo ładnie wyglądały. Zimowały powiązane w "snopki" - cięte pod koniec kwietnia. Jeden miskant się zazielenił - nie wiem czy pozostałe rośliny wymarzły czy jest szansa, że odbiją.
zdjęcie ocalałego miskanta

a tak wyglądały rośliny w ubiegłym roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies