Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

madeczkam 10:29, 29 cze 2017

dzika_roza napisał(a)

Moglabys pokazac?

oczywiście postaram sie cyknąć fotke
ola12 10:49, 30 cze 2017

Witam.Potrzebuje pomocy w rozpoznaniu nazwy cisa ,pan u którego kupiłam nie zna nazwy .Zastanawiam się czy będzie się nadawał na niski źywopłocik przy ogrodzeniu między sosnami na pniu wysokimi 140cm. Proszę pomóżcie mi. Dodam,że kupiłam 4 takie cisy za30 złotych.

Pszczelarnia 13:18, 30 cze 2017

Znam tego cisa (mam go), zapomniałam nazwę. Nie jest to na pewno 'Elegantissima'. On bardzo wolno rośnie ale nadaje się, bo ne rośnie wysoki. Musisz na ścisk posadzić i dociąć, bo on tak właśnie swobodnie rośnie.
Gardenarium 13:35, 30 cze 2017

Taxus baccata 'Semperaurea'. Nadaje się, tylko trzeba nieco strzyc każdej wiosny.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 13:39, 30 cze 2017

Gardenarium napisał(a)
Taxus baccata 'Semperaurea'. Nadaje się, tylko trzeba nieco strzyc każdej wiosny.

.
ola12 17:39, 30 cze 2017

Dziękuję bardzo za informacje
violcia186 20:07, 30 cze 2017

Witam. Mam zrobioną donicę z kostki o wymiarach 2m x 1m oraz 1m x 1m i bardzo prosiłabym o podpowiedź co do niej posadzić. Myślałam o hortensjach limelight z miskantem gracillimus do dużej donicy (spodobała mi się ta kompozycja u Danusi). Hortensja byłaby na środku a po bokach miskant - czy pojedyńcze sadzonki wystarczą bo gdzieś czytałam, że Danusia daje do jednego dołka 3 sadzonki hortensji
Na zdjęciu donica w trakcie realizacji
Lato2016 22:27, 30 cze 2017

Witam ponownie, wyczyscilam moje bukszpany. Jak myslicie bedzie cos z nich, dadza sie formowac w kule? Odrosną w środku, czy to raczej niemozliwe? Jesli nic z nich nie bedzie to przesadze je w inne miejsce.

Tak bylo zanim wycielam jałowiec:

Toszka napisał(a)
Lato, pierwsze co rzuca się w oczy to fatalna, wyjałowiona latami ziemia - trzeba ją wzbogacić w kompost, obornik, mączkę bazaltową i korę. W bardzo duzych ilościach.

Na tych zdjęciach widać lepiej jak dziurawe są buksy
Stożki mozna by robić ale po drastycznym cięciu obawiam się, że wyjdzie drapak łysy.
Niemniej mozna właśnie teraz zacząć strzyc, formować. Potrwa to nawet 2-3 sezony. Stopniowo trzeba to robić, skracać, wpuszczać światło do środka tak by roslina zaczęła wypuszczać nowe przyrosty.
We wrzesniu mozna by wykopać ten mniejszy bukszpan (a teraz je dokarmić obornikiem) i przesadzić. Z jak największą bryłą korzeniową (praca na min. 2 chłopa). Nie teraz przesadzać, bo upały i faza przyrostów nie sprzyjają przyjęciu się w dobrej kondycji.
Ponieważ to rabata południowa, to zurawki i kopytnik odpadają.

Jest inna opcja, jesli cię stać - buksom znaleźć inne miejsce, a tu, jesli chcesz stożki to posadzić mniej zawodne i mniej wrażliwe cisowe z taxus baccata. Cis lepszy jest na stożek niż bukszpan. Bukszpan to albo kule, lizaki (jesli jest prosty pień).
Toszka 22:46, 30 cze 2017

Lato, musisz zaczekać. W dwa, trzy sezony nóżki będą "owłosione" i zacznie się zabudowywać. Nie oszukujmy się - kilka lat to potrwa, ale myślę, że warto czekać. Ewentualnie podsadź mniejszymi buksami i one z czasem zasłonią dziurę.
Toszka 22:51, 30 cze 2017

violcia186 napisał(a)
Witam. Mam zrobioną donicę z kostki o wymiarach 2m x 1m oraz 1m x 1m i bardzo prosiłabym o podpowiedź co do niej posadzić. Myślałam o hortensjach limelight z miskantem gracillimus do dużej donicy (spodobała mi się ta kompozycja u Danusi). Hortensja byłaby na środku a po bokach miskant - czy pojedyńcze sadzonki wystarczą bo gdzieś czytałam, że Danusia daje do jednego dołka 3 sadzonki hortensji
Na zdjęciu donica w trakcie realizacji

wbrew pozorom to są bardzo wąskie i małe donice. Korzeniom będzie ciasno i gęsto nasadzone (żarłoczne obie) rośliny będą zawzięcie konkurować. W większą możesz posadzić hortkę i miskant, a w mniejszą tylko miskant. Dla zobrazowania powiem tylko, ze po trzech latach Limka ma 1,5m szerokości.