Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Komendówka 18:14, 12 lip 2016

Do góry
I chwalona wcześniej wielgaśna kocimiętka. Reszta przycięta, a ta ciągle ładna i motyli...., a tawuły właśnie poszły pod nóż:

Pierwsza samotna werbena, w innym miejscu wysiała się i czekam...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:27, 11 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś zdjęcia zrobiłaś super, nie gadaj. Te z promieniami wymiatają. I zdjęcie Krzysia w roli Giliwera świetne . Strasznie się cieszę, że mogliśmy Was gościć, było super. Mam nadzieję, że jeszcze w tym sezonie się u nas spotkamy. Zła jestem bo o tej atkinidii zapomniałam. Ale nic to, wykopiemy i będzie czekać. Miałam jeszcze dla Ciebie afrykańską maskę i zapomniałam Ci dać . Sylwuś tyle się nasłuchałam wczoraj wspaniałych rzeczy o ogrodzie, że jeszcze do dziś mnie trzyma . Wielki buziak Kochana i kilka foteczek ode mnie

Sylwuś i jeszcze tą kostrzewę siną spod oczka mogłam Ci dać.

Kasiu wszystko co wczoraj usłyszałaś to szczera prawda. Na pochwały zasługujecie i Ty i ogród , a Krzyś zasłuży jak spełni wczorajszą obietnicę w sprawie oczkaTrzymam Go za słowo, a ja pamiętliwa jestem mimo sklerozy
A teraz jeszcze jak sobie to napisałam w wątku to na bank nie zapomnę
Wszystkie roślinki już posadziłam i podlałam razem z eM. Hortki poszły wokół pergoli z ławeczką bo tamta okolica mocno hortensjowa będzie
Tawuły poszły na lewą trocinówkę i za tło będą miały szmaragdy. Zapomniałam zapytać jakie to tawuły?
mahonię wsadziłam w pobliżu sosen po lewej, a trawkę na tle tujek
Byliny od dziewczyn w przewadze wylądowały na różance pod łąką
Polecane drzewa i krzewy liściaste 21:39, 11 lip 2016

Do góry
też głosuję na hortensje (oczywiście te wiechowate z odmian np silver dollarsy, limeligt, fantomy czy też miniaturki - wtedy są ... mniejsze (mam dwie i nie pamiętam odmiany - miały być bobo, ale są rensum coś....)
krzewuszki - u mnie nie kwitną długo i jak napisała Kasya lubią przemarzać.
A może tawuły? kwitną dość długo teraz je przycięłam - odmianę żółtolistną z czerwonymi końcówkami, pewnie zakwitną powtórnie a czerwone końcówki przyrostów wyglądają dekoracyjnie.
Perukowce w mniejszych odmianach? Mają dekoracyjne kwiatostany przez cały sezon

I róże np rosa rugosa?
A w jakich "okolicznościach ogrodowych" chcesz te krzewy umieścić ? może sama dekoracyjność liści wystarczy?
Ogród tworzony z pasją 09:20, 11 lip 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Karol wydaje mi sie że berberysy pod butelkami to dobry sposób na rozmnażanie berberysów które nie mają nasion te szlachetniejsze.U mnie wszystkie szadzonki tym razem mają się dobrze nawet ta 15cm.

Warto wiedzieć. Dzięki.
Skoro tak ładnie się trzymają to chyba się ukorzenia. Może też spróbuję, tylko donic mi teraz brakuje.
A moje tawuły na razie się dobrze trzymają. Jestem dobrej myśli.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:48, 10 lip 2016

Do góry
jeśli nie będzie trawnika, to całość też powinna być naturalistyczna. Pokaż to miejsce, będzie łatwiej coś doradzić.
Brzozy i owszem jak będziesz podlewać mogą być dorenboos, kulki zimozielone... postaw na kosodrzewinę - jest w wielu odmianach.
labiryncik chyba nie będzie dobrze wyglądał... z krzewinek na Twoją ziemię polecam tawuły - można je ciąć - formować w kule. Bukszpanom będzie ciężko na piasku
Zawciąg jest krótkowieczny. Może goździki, macierzanki sa w wielu kolorach, floksy niskie
Tulipany są mimo rabaty - jako uzupełnienie wiosenne. Ja często sadzę je w donicach i wkopuję w rabaty, gdy przekwitną - zabieram do zacisznego kąta, bo nie lubię przekwitłych, zażółconych badyli.
Skoro masz słońce i kiepską ziemię (i tak trzeba ja wspomóc kompostem) polecam lawendę, szałwię omszoną , kocimiętkę, tymianek, czosnek główkowy, może niewymagające trawy np proso czy trzcinnik KF. Przy zadbaniu o kompost i podlewaniu wytrzymają róże okrywowe, na jesień rozchodnik okazały
jeszcze perovskia tu zdjęcie majowe teraz juz pieknie wygląda:
Ogród Cioci cz. 3 15:35, 10 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

róze ładnie ożywiaja widoki

powiem ci ze w drugim rzedzie dałabym tez róze z lawendami lub szałwiami ( berbesrysy i tawuły out! )
ale róże ciemniejsze... taki różowy żarówiasty np jak u Agatki pod domem są )

Nie ma takiej możliwości. Berberysy i tawułki ruszają już w marcu a róże kiedy?
Nawet jak lawenda przejmuje w miarę to co? reszta łysa ? Jesienią róże już też nie są piękne a berberysy owszem.
Ogród Wioli 07:26, 10 lip 2016

Do góry
Mogą też być miskanty Ml z tyłu, 3 kule bukszpanowe lub tuje danica przed nimi i szałwia Deep Blue lub carex z przodu.

Nie pamiętam czy tawuły chciałaś przesadzać. Jak tak to Gracillimus, 3tawuły i z przodu coś zadarniającego zielonego np. Macierzanka, zawciąg nadmorski.
Ogród Cioci cz. 3 07:19, 10 lip 2016
Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

róze ładnie ożywiaja widoki

powiem ci ze w drugim rzedzie dałabym tez róze z lawendami lub szałwiami ( berbesrysy i tawuły out! )
ale róże ciemniejsze... taki różowy żarówiasty np jak u Agatki pod domem są )

Ogród z uśmiechem 21:39, 08 lip 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jolanko, ja bym widziała żywopłot mieszany z dużych krzewów jak jaśminowce, derenie, tawuły wczesne. Albo ciętymi serbami się odgrodzić można.

Chyba wolałabym to drugie, ale nie same serby tylko rzeczywiście pomieszać to trochę. Jedną z niewielu roślin, której nie lubie jest jaśminowiec, więc to jedno na pewno nie. Tak naprawdę to nawet nie wiem dlaczgo go nie lubię Zawsze tak bylo.
derenie tak, tawuły - ???
Ogród Cioci cz. 3 20:46, 08 lip 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dla Kasika tawułyŚwieżo cięte golden carpet w towarzystwie berberysów którym czerwone wycięłam i wyglądają dziwnie

Tu inne ciut wyższe goldflame

Listki z bliska.

Ja swoje tuwały przycięłam ,bo przekwitły,ale wyglądają okropnie ,same patyki sterczą.
Ja i mój ogródek, a może ogród 11:43, 08 lip 2016

Do góry
ja mam tawuły i to na patelni - odmiana Goldflame i ma takie kwiatostany baldachowate, różowe
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:16, 08 lip 2016

Do góry
Tawuły po cięciu sobotnim:
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:56, 08 lip 2016

Do góry
Basiu- ja mam na myśli tawułki. Te do cienia. Tawuły na patelnię ale i do formowania.
Mirkowy ogród (początki) 22:40, 07 lip 2016

Do góry
Rozchodnik z boku ukorzenione sadzonki.Wiosną podzielę go na maksa.Ilonka.dzięki

Tegoroczne ukorzenione z patyczka tawuły
Ogród z uśmiechem 20:03, 07 lip 2016

Do góry
Jolanko, ja bym widziała żywopłot mieszany z dużych krzewów jak jaśminowce, derenie, tawuły wczesne. Albo ciętymi serbami się odgrodzić można.

Ja i mój ogródek, a może ogród 16:16, 07 lip 2016

Do góry
Basiula napisał(a)

kochana, ja mam w projekcie, czekaj, policzę, 70 tawułek...większość między brzozami, cześć przed kalinami. Ale teraz tak sobie myślę, czy Wy piszecie o tawułkach czy tawułach...?

Dziewczyny mają na myśli tawuły
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:35, 07 lip 2016

Do góry
Tawuły same mi się rozsiewają jak nigdy. O takie:

Z południa Polski - ogród Marzeny 09:34, 07 lip 2016

Do góry
Iwona, tawuły już w sobotę przycięłam a patyczki w doniczkach. Może coś się ukorzeni. Ale dzięki za troskę. Wątek Karola śledzę w miarę na bieżąco - i czytałam jak ukorzeniać tawuły. Cieszę się że ogród aa w zasadzie jego namiastka się podoba. Sporo pracy jeszcze przede mną. Ale powoli...
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:05, 06 lip 2016

Do góry
Oj to się ci Ania teraz dopiero wydatki zaczną jak ty w kwiatki pójdziesz bo ty hurtowo i od razu duże piękne okazy zdobywasz.

Marzenko przyszłam w sumie pomachać i pooglądać ale tu ta koleżanka mnie zaskoczyła totalnie. Jakieś cuda się dzieją na O.

Ogródek ładnie się zapowiada. Jeżówkę sobie już zgooglowałam i zapisałam do kolekcji.
Tawuły po kwitnieniu przytnij o ile Toszka już ci tego nie mówiła a mnie umknęło. Zakwitną raz jeszcze słabiej ale zawsze to lepsze niż nic i się znów wybarwią na młodych listkach. Karol99 ostatnio chyba nawet z tej samej odmiany obwódkę robił i rozmnażał. Super mu to wyszło. Może pomysł dla ciebie do skopiowania.
Pozdrawiam i będę zaglądać choć ja rzadko piszę z braku czasu
Ogród Marty 22:53, 06 lip 2016

Do góry
mikami napisał(a)

No no te zdjęcia powalają wszystko czyściutko kule lawenda oj jaka to przyjemność gdy rośliny urosną i pozwalają nam oko cieszyć swoim urokiem

Miło mi Tawuły za niedługo zmienią miejscówkę, rabata z bukszpanami z lewej z 1 i 2 zdj też ulegnie modyfikacji, mam nadzieję, że na lepsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies