Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pogubiłam się po drodze... 21:22, 23 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Toszko posadziłam cisy, przed nimi tuje kule i tawuły japońskie te żarowiaste. Co mogła bym z traw dosadzić nie zawysokich, na rozplenice nie ma tam miejsca, bylin nie chcę. Przepraszam że tak późno musiałam załogę nakarmić

Brązowe trawy i szałwia niska
Na wiosnę cebulowe irysy i szafirki
Pogubiłam się po drodze... 20:38, 23 sie 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Ami śliczna ta rabata. Super ci to wyszło. Naprawdę. Bardzo mi się podoba
taki misz masz jeszcze nie zagracony,chciałbym żeby tak zostało, o jakiejś trawie jeszcze myślę, tak się zastanawiam co by do tej tawuły pasowało bo do kulek i cisa to wszystko prawie
Pogubiłam się po drodze... 20:10, 23 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Amelko, wg.życzenia - zaglądam
Co potrzeba?
Toszko posadziłam cisy, przed nimi tuje kule i tawuły japońskie te żarowiaste. Co mogła bym z traw dosadzić nie zawysokich, na rozplenice nie ma tam miejsca, bylin nie chcę. Przepraszam że tak późno musiałam załogę nakarmić
Pogubiłam się po drodze... 17:15, 23 sie 2016

Do góry
działam wyczyściłam rabatę prawie do zera, posadziłam cisy,dokupiłam kulki z tuji i wykorzystałem tawuły japońskie które miałam, ale chyba może być co nie? Ciemne cisy, jaśniejsze tawuły. Mam jeszcze trzy ml,ale nie wiem czy jeszcze gdzieś dosadzić, jak myślicie?
Ogródek przy lesie 21:24, 21 sie 2016

Do góry
Zrób szerszą tę rabatę frontową. Śliwy będą tam świetnie wyglądały, a przed nimi aż się prosi posadzić hortensje bukietowe. Jako najniższe piętro mogą być tawuły japońskie (Golden Princess), żurawki bordowe. Można też powtykać trawy (miskant gracilismus lub Morning Light) i cebulowe w kępach (bordowe i białe tulipany, białe narcyzy). Zimą trawy możesz związywać czerwoną kokardką- będą ładną ozdobą. Ścina się je dopiero w marcu/kwietniu. Zamiast hortensji można posadzić różowe róże - niewysokie Bonica lub The fairy. Nie chorują, kwitną od czerwca do mrozów, a dołem pas lawendy. I jeśli można coś doradzić, to zlikwiduj tam te pofalowania. One są za gęsto. Ciężko to kosić i do niczego nie pasuje. Lepiej będzie wyglądało tak jak przy domu -półkoliście.
Coś takiego (kiepsko rysuję)

Ogródek przy lesie 19:10, 21 sie 2016

Do góry
Kolejne fragmenty mojego ogrodu.Większa jego część to właściwie przedgródek.
Nasadzenia w tej części są jednoroczne , ponieważ w tej części podnosiliśmy teren o jakieś pół metra.Przy ogrodzeniu rosną tawuły i cisy. Z domu widzę ciemnozieloną ścian lasu i chciałam ten widok trochę rozjaśnić dlatego roślinki mają żółte odcienie.Brakuje tu koloru i myślę ,że posadzę tu kilka śliw wiśniowych.

Swirki są w donicach bo nie mogę się zdecydować gdzie je wsadzić.

Ogród z pergolą 20:12, 18 sie 2016

Do góry
dziękuję Aniu
to wziałabys mi 5 diamantino i 4 tawuły golden princess?
Ogród z pergolą 19:46, 18 sie 2016

Do góry
Ania, berberysy ładne, różne. Tawuły brzydkie, bo nie obcięte po kwitnieniu i już się listki jesiennie przebarwiają. Pani mówi, że bardziej limonkowa będzie golden princess, teraz tego nie widać, bo są czerwonawe i ze starymi kwiatkami.
Hortensje takie jak na zdjęciu Jak to w doniczce wszystko szybciej zakwita i przekwita.
Z dobrych newsów: na 90% będę w niedzielę w Porcie
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:07, 16 sie 2016

Do góry
Tawuły mi kwitną na nowo.

Hosta się uśmiecha do wszystkich. I widok na Limki przez Vertigo.
Ogródek przy lesie 20:24, 16 sie 2016

Do góry
Przy domku rosną azalie ( jasno różowe) 2 sztuki , trzmielny , świerki conika, winogrono i tymianek, Za domkiem tawuły , lawendy , floksy i wspomniane wcześniej piwonie. Rosły przed domem jednak tarfiły tu na czas ogorodowych rewolucji. Podnosiliśmy teren o jakieś 0,5 metra , więc nic by z nich nie zostało.Chciałbym je posadzić w bardziej eksponowane miejsce ,ale na razie nie mam pomysłu.
Zakątek z fioletową ławeczką 11:09, 16 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Byłam pospacerowałam po Twoim ogrodzie
Masz tak czyściutko w każdym miejscu

W szkółkach często pomieszane są karteczki.
Fachowcem strasznym nie jestem ale dużo czytam i trochę roślin umiem nazwać ale czasem aż mnie śmieszą takie pomyłki.

Ta nowa hortka też ładna Bożena pomoże Ci w identyfikacji a Phantoma i tak sobie kup.
Ja właśnie też kupiłam w lipcu.

Agatko, w naszej szkółce tak właśnie jest, jak już pojawiają się etykietki, to pomylone. Jak kupowałam róże, to były podpisane tak: żółta pnąca, czerwona rabatowa itp. Tawuły mylą z tawułkami.
No trudno, dziś obcykam tę moją hortensję, Bożenka pomoże mi ją zidentyfikować
Namawiam męża, żeby ciachnął śliwowiśnię i klona, ale nie wiem, czy można?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 22:20, 11 sie 2016

Do góry
Może jeśli coś ci się szczególnie podoba to dokup to samo, żeby chociaż trzy szt było? Tawuły żółte, dokup 3 będzie 5.

Berberys też dokup zrobisz kreskę, ekranik, tuja jedna na nic, chyba że stożek z niej zrobisz kiedyś za 5-7 lat.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:56, 11 sie 2016

Do góry
AnnaB napisał(a)

Te dwie roślinki po prawej wyglądają na tawuły. Może wykorzystać jako materiał na sadzonki?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 11 sie 2016

Do góry
skoro tak wiele roślin wypada Ci z tej rabaty, to daniki i hakone też mogą nie dac rady. Moje i hakone i daniki rosną od północnej strony i mam wrażenie, że są mi wdzięczne za częste podlewanie (jęsli dasz taką rabatę to lepiej będzie hakone od strony ścieżki -będzie Ci na nią malowniczo opadać - i na pewno wypełnią te 120cm
Może zamiast danic daj tawuły? można je strzyc w kulki, cenowo są ok, szybko rosną i przede wszystkim nie są tak wymagające, jeśli chodzi o wodę i lubią słońce - są w kolorze żółtym i zielonym. Mogą też być trzmieliny "siedzące jeśli do tego hakone - to już zielone nie gold.
Działeczka Asi :) 13:02, 11 sie 2016

Do góry
Asiu ja też kupowałam obornik w ogrodniczym. Dzieci miały tyle radochy, że kupę bydlęcą kupuję za to dziś będąc w ogrodniczym i przechodząc obok półki z obornikami od razu po "zapachu" rozpoznały co to
Co do wiosennych cebulowych. Ja miałam tylko tulipany. Ale dobierałam kolorami do rabat. Tam gdzie mam trawy i turzyce, wiec wszystko zielone, tulipany miałam bialo zielone, właśnie Exotic Emparor. Tam gdzie berberysy bordowe i tawuły seledynowe, dałam kolorową mieszankę, czerwono żółte najbardziej mi się podobały. Przy Żurawkach bordowych miałam białe i mocny fiolet... Tak sobie wymyśliłam. Nam się podobało. Miałam jakies 100 tulipanów, stwierdziłam że powinno ich być co najmniej drugie tyle. Wtedy robią wrażenie. Teraz doszło mi rabat więc na pewno sporo dokupię. Czosnki tez polecam. Miałam kilka na próbę i wiem że dokupię jeszcze. Pozdrawiam i podglądam działania.
Ogród wśród pól i wiatrów 16:09, 06 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Jola, fakt, dziś pół mniej stopni niż wczoraj. No ogród podleje, ja się cieszę bo dosadziłam tawuły, podzieliłam miskanta, no i posadziłam hortensjowe moje patyczki.

No dokładnie - dziś pół mniej niż wczoraj Ja dziś tylko borówki wyplewiłam i mnie deszcz przegonił z ogrodu Pozdrawiam kolorowo

Ogród wśród pól i wiatrów 15:42, 06 sie 2016

Do góry
Jola, fakt, dziś pół mniej stopni niż wczoraj. No ogród podleje, ja się cieszę bo dosadziłam tawuły, podzieliłam miskanta, no i posadziłam hortensjowe moje patyczki.
Działeczka Asi :) 11:20, 05 sie 2016

Do góry
Teraz napiszę, co mi się podoba
Iglaki, drzewka na nóżkach, kule danica, berberysy, żurawki, róże, lawenda, czosnki- te wielkie fioletowe , tawuły, wrzosy, wrzośce, różaneczniki, azalie...
I od momentu rejestracji na Ogrodowisku (co, ciekawe, do tej pory mi się nie podobały hehehe) a teraz bardzo mianowicie hortensje, ale tylko takie, które się nie pokładają, hosty, trawy - również te niepokładające się, no i "prawie" jeżówki
Nie wiem czemu, ale niekoniecznie przepadam za bukszpanem...jak widzę u Was, podoba mi się, u siebie nie do końca, pewnie ze względu na konieczność strzyżenia
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 19:41, 04 sie 2016

Do góry
Dziś dzień z przetworami. Co do domu ściągnęłam trzeba było zagospodarować, Pierwsze słoiki z ogórkami, przecierewm pomidorowym i dżemem z brzoskwiń i borowki już w piwnicy!

Można wędrować po następne dobra!

A w ogrodzie kwitnie perowskia i gaura i jeszcze tawuły do cięcia! Ale drugi rzut fasolki szparagowej już wzeszedł i rzodkiewkę pięknie mi podlewa! Dziś od rana deszcz, w obiad przejaśnienie, a teraz znowu polało!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies