Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Bukszpan (Buxus) - uprawa 18:12, 09 lip 2015

Do góry
Przesadzałam w swojej praktyce ogrodniczej 14 letni żywopłot z bukszpanu, potem z tych wielkich bukszpanów robiłam kostki i są w ogrodzie z zapożyczonym krajobrazem wielką ozdobą.

Po przesadzeniu od razu przycięłam w sześcian czy tam prostopadłościan, ale w każdym razie bryłę formowaną. Rosną do dziś, kiepsko i nieco goło wyglądały w [pierwszym roku, ale potem się zabudowały.

Było to jesienią, we wrześniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:35, 09 lip 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pazurek to ja nigdy nie robię, zawsze mam brzydkie i tak niech zostanie

Carol Klein - to raczej z tej samej bajki jest lakierów i też chyba nie używa ..fryzjer i makijaz to chyba tez od wielkich dzwonów ......ale wyglada bardzo naturalnie.
Problemy z jukką - (Yucca, jukka) 16:25, 09 lip 2015

Do góry
Przypalenia słoneczne, za blisko szyby chyba była.
Malus - jabłoń ozdobna 16:23, 09 lip 2015

Do góry
Ale kupiłaś jakiś niewypał, jeszcze takiego połamańca to nie widziałam To chyba jakaś forma Pendula?, bo normalnie taka jabłoń to inaczej wyglądać powinna.

Niefortunny zakup nie wiadomo czego - ja bym wywaliła tego "węża", Podwiązujesz a on się "wyślizguje" normalnie, to jakieś chore

Zdjęcia
Chwasty w trawniku 15:22, 09 lip 2015

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
Witam

Czy ktoś wie co to jest,
Jak to się nazywa?

Bylica? dwuliścienna jest, da się wytępić herbicydem na dwuliścienne.
Ogród na skraju miasta 15:21, 09 lip 2015

Do góry
Wszystko ładnie pięknie tylko ten brezent na ziemi
Sosna - Pinus 15:16, 09 lip 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Chcę w rogu działki posadzić jedna sosnę, może rosnąć jako duże drzewo, nie miniaturka. Sosna czarna będzie dobrym wyborem, czy jakaś inną odmianę polecacie? Ile od granic ją sadzić?

Pomarancza napisał(a)

6 metrów szerokości korony, czy 6m od ogrodzenia? Bo to da 12m na koronę, straszne dużo...

Sosna czarna osiąga nawet do 45 metrów wysokości (średnio 20 metrów) i kilkanaście metrów szerokości, więc moje 6 metrów dotyczyło odległości od rogu a nie szerokości korony.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Pinus%20nigra
Bukszpan (Buxus) - uprawa 15:10, 09 lip 2015

Do góry
Jeśli musisz przesadzaj nawet teraz, chwasta usuwaj po wykopaniu od spodu korzeni, jaki to chwast?

Bukszpan bardzo dobrze się przyjmuje nawet poza okresem optymalnego przesadzania, więc jeśli potrzebujesz przesadzić, to przesadzaj. Ja to robię stale, bo gdy przerabiam ogród latem to muszę

Najlepiej pokaż jego zdjęcie i jaki ma pokrój, czy jest nieporządny czy był cięty?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:08, 09 lip 2015

Do góry
hania78 napisał(a)

A w temacie koniczyny, która rośnie u mnie w trawie: zastosowałam CHWASTOX TRIO z firmy Target, bo tylko to aktualnie w ogrodniczym mieli. Użyłam w sobotę po południu, do dziś bez zmian. Kwiatki co prawda nieco pożółkły, ale nie zwiędły. Deszcz padał w niedzielę w nocy i nie wiem czy to nie osłabiło działania?

Przeczytaj na ulotce ile godzin maksymalnie herbicyd musi oddziaływać na roślinę. Deszcz na pewno osłabił, jeśli czas był zbyt krótki. Chwast nie pada od razu ośmielam się napisać, najpierw nieco więdnie, skręca się, a potem nie wiadomo kiedy - znika
Chwasty w trawniku 15:05, 09 lip 2015

Do góry
agakar napisał(a)
Witam wszystkich bardzo serdecznie .

Od 2 dni czytam watek chwasty w trawniku i jestem załamana .Mój piękny trawnik przez 3 tyg zaatakowany został przez różne chwaściska .Czytam ,czytam i dochodzę do wniosku ze pewnie będzie od nowa trzeba zacząć-załamka trawnik ma 2 tys m.Proszę wszystkich o rady co mam robić .Przesyłam parę zdjęć

Nie ma co się znowu tak załamywać, trzeba opryskać trawnik (jeśli młodziutki to w następnym roku) na razie na dwuliścienne, bo innego wyjścia nie ma jak pozbycie się ich z trawnika, zobaczysz co pozostanie i co dalej będzie zachwaszczać trawnik.
Chwasty w trawniku 15:02, 09 lip 2015

Do góry
Iwcia napisał(a)

Moim zdaniem to jest turzyca, mogła znaleźć się w ziemi przywiezionej z podmokłej łąki. Nie mam na to sposobu, tylko wyrywanie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:01, 09 lip 2015

Do góry
Gdy już uschną wyrwać. Jeśli miały zawiązane nasiona, one wpadną i wzejdą znowu.
Pszczelarnia 11:46, 09 lip 2015

Do góry
W jedną stronę Falstaff a w drugą Blue

Sosna - Pinus 10:25, 09 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie przesada, to wielkie drzewo, nawet 6 metrów.

6 metrów szerokości korony, czy 6m od ogrodzenia? Bo to da 12m na koronę, straszne dużo...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:20, 09 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, ja nie o Twoich pazurkach, ale o moich
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:01, 09 lip 2015

Do góry
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:00, 09 lip 2015

Do góry
Po wyrównaniu poczekać aż chwasty wzejdą, nasiona są w glebie i wyjdą na pewno, wieloletnie też, bo jakieś kłącza są.
Jak wzejdą, opryskać.

Ale....Moim zdaniem trzeba tak zrobić:

Wyrównać teren, wypoziomować, pokopać nawadnianie, dopiero wyrównać ponownie po kopaniu. odczekać aż wzejdą chwasty i opryskać.

Bo jak po opryskaniu będziesz kopał nawadnianie to znowu inne nasiona wydobędzisz z głębszych warstw ziemi i oprysk pójdzie na marne.

Robiliśmy niedawno trawnik siany z siatką, powiem że to mordercza praca. Pomimo posiadania odpowiedniego sprzętu i narzędzi

Zdejmowaliśmy warstwę ziemi, przesuwaliśmy na bok, równaliśmy teren, kładliśmy siatkę, potem zasypywaliśmy na siatkę, równaliśmy. Powiem tak_ nigdy więcej takiego trawnika nie zrobię, tylko rolka.

Oczywiście przedtem zrobiliśmy nawadnianie, ale mętlik w tej robocie..nie wiem czy sobie poradzisz tylko ze szpadlem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:37, 09 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, możesz mnie dopomóc?
Mam problem wyboru, proszę o radę:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1051#post_5

Byłam, dopomogłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:36, 09 lip 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
przepraszam za off topic ale na pewno było już gdzies jakie drzewa sadzic w ogrodzie żeby zaznać trochę cienia, może nawet był artykuł na ten temat? szukam i szukam ale wiem ze gdzie było - może ktoś podlinkować?

Tulipanowiec, platan - duże liście, dobry cień, mało zagrabiania bo ja zbieram rękami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:35, 09 lip 2015

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
Danusiu, byłyśmy w Uk, w tym samym czasie.

No i powiedz że to Ty w tej sukni??? Cudne zdjęcie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies