Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Droga do spełnienia 08:43, 02 sie 2016

Do góry
halo halo
jestem
urlop się skończył ale powroty do pracy są trudne
wczoraj starałam się ogarnąć część papierów

ogród zarósł chwastami trawa się rozrosła
ale co tam
mówię jedno urlop jest potrzebny
pierwszy tydzień raczej domowo-remontowo
ale drugi wyjazdowo - leżenie opalanie itp itd
więc odpoczęłam

wczoraj ogarnęłam jedną rabatkę dzisiaj następne
jeżówki kwitną hortki też - limki cudowne
rozplenica moudry wielka się zrobiła
werbena też i cała reszta nieźle sobie radzi

tylko pysznogłowki mączniaka złapały chyba bo biały nalot mają
czym pryskać??

kilka kwiatków

Ogródek Iwony II 08:43, 02 sie 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Miała tu rosnąć lawenda, ale ta zmiana wyszła nagle, by przesadzić te 3 kulki i zrodziła mi się koncepcja na rabatę trawiastą
To niewielka rabatka, myślę, by dosadzić wiosną rozplenicę i miskanta i całość wysypać korą...

Iwonko rozplenica pożre Ci te nasadzenia tym bardziej,że chcesz zmieścić wraz z rozplenicą miskanta,chyba,że trawy te będą miniaturowe.Na rozplenicę Hamlen czy Moudry szykuj sporo miejsca a rośnie też tam forsycja która wcale małym krzewem nie jest.
Trejaż na róże bardzo pomysłowy.Fajna różana ściana powstanie
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 01:09, 02 sie 2016

Do góry
Mój rozchodnik z towarzystwem

rozchodnik, rozplenica, jeżówka
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:03, 01 sie 2016

Do góry
Startuje rozplenica. 3 lata temu kupiłam dwie kępki.
Wiosną płakałam nad nią bo 3/4 kępy zgniło
Nie znam jej nazwy jest troszkę inna.
Na szczęście pozbierała się i żyje

Pojawiają się kotki.

Ogródek frontowy 21:41, 01 sie 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Toszka fajnie napisała
a rozplenica jest cudna chodź długo trzeba na nią czekać wiosną, a stipa zawsze się znajdzie we wszystkim, nie żałuj bo i tak się potem wysieje gdzie chce. Dla mnie stipa jest tylko wypełniaczem a nie podstawową częścią rabaty. Natomiast rozplenica jak jest to jest i swoje miejsce zajmuje.

jeśli miskanta wybierzesz przed kratki to weź takiego co kwitnie kwiatostanami-mogą być białe albo bordowe kwiatostany, będzie Cię cieszył. Moje miskanty Gracimullus nie kwitły nigdy, ale na rabacie między hortensjami są cudne.

Rozplenice mnie zachwyciły wczoraj oglądałam takie co kwitną na ciemny kolor i bardzo mi się podobały W sumie to mi nie zależy żeby bardzo wcześnie wiosną już było super bo tam siedzimy dopiero jak zrobi się już fajnie ciepło a wcześniej okupujemy taras
Co z tym ogródeczkiem począć 10:24, 01 sie 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Mirka na psiowej to rozplenica z rozchodnikiem
Tylko jakoś słabo ona coś tam rośnie .
Piękne jest to połączenie tylko szkoda ze takie późne kwitnienie ,dlatego zastanawiam się czy nie zmienic nasadzeń na psiowej .
Za mały ma ogród żeby do sierpnia czekać na efekty

Aniu no maja kocimiętka leży.
nie wiem może są jakieś odmiany ,w każdym razie tą co ja mam to leży i jest niziutka.
Ty masz sterczącą ?

Moniq tylko że ten taras już długo czeka
Kurcze ciagle tej kasy brakuje na wszystko nie lubię dokonywać wyborów
Ale masz rację....nie zajac ten mój taras, nie ucieknie .
A ja z mężusiem na wakacje pojadę ..SAMI !!!!!

Olus Ty mnie nie zawstydzaj
Twoj perfekcyjnie piekny ogrótd, tak sie składa Moja Droga że często powoduje bardzo bolesą dolegliwość ogrodowiskową czyli dupościsk

I tak trzymać
Co z tym ogródeczkiem począć 09:56, 01 sie 2016

Do góry
Mirka na psiowej to rozplenica z rozchodnikiem
Tylko jakoś słabo ona coś tam rośnie .
Piękne jest to połączenie tylko szkoda ze takie późne kwitnienie ,dlatego zastanawiam się czy nie zmienic nasadzeń na psiowej .
Za mały ma ogród żeby do sierpnia czekać na efekty

Aniu no maja kocimiętka leży.
nie wiem może są jakieś odmiany ,w każdym razie tą co ja mam to leży i jest niziutka.
Ty masz sterczącą ?

Moniq tylko że ten taras już długo czeka
Kurcze ciagle tej kasy brakuje na wszystko nie lubię dokonywać wyborów
Ale masz rację....nie zajac ten mój taras, nie ucieknie .
A ja z mężusiem na wakacje pojadę ..SAMI !!!!!

Olus Ty mnie nie zawstydzaj
Twoj perfekcyjnie piekny ogrótd, tak sie składa Moja Droga że często powoduje bardzo bolesą dolegliwość ogrodowiskową czyli dupościsk

Ogródek frontowy 09:55, 01 sie 2016

Do góry
Toszka fajnie napisała
a rozplenica jest cudna chodź długo trzeba na nią czekać wiosną, a stipa zawsze się znajdzie we wszystkim, nie żałuj bo i tak się potem wysieje gdzie chce. Dla mnie stipa jest tylko wypełniaczem a nie podstawową częścią rabaty. Natomiast rozplenica jak jest to jest i swoje miejsce zajmuje.

jeśli miskanta wybierzesz przed kratki to weź takiego co kwitnie kwiatostanami-mogą być białe albo bordowe kwiatostany, będzie Cię cieszył. Moje miskanty Gracimullus nie kwitły nigdy, ale na rabacie między hortensjami są cudne.
Ogród z rzeźbą 21:52, 31 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Zdjęcia z rabaty, która stała się przechowalnikiem. Zapanował tam styl ogrodowy pod tytułem misz-masz

Jeżóki Green Jewel zachwycają mnie.

Rozchodnik Chocolate Drop:

Zawciągi kwitną skromnie, ale nieprzerwanie:

Jedyna ocalała rozplenica wynagradza zimowe straty

post idealny dla mnie te jeżówki rza juz zamawiałam ale w ostatniej chwili napisali że brak towaru ale widzę że nie powinnam odpuszczać w ich poszukiwaniu..piekne są
rozchodnika kupiłam miesiąc temu, 3 sadzonki zaledwie a chce obsadzić nim kwadrat 1,5x1,5 będzie akcja mnożenie pokazalbys mi całego u siebie,ciekawa jestem jak wygląda w masie
i zawciag...zmartwiłasmnie tym kwitnieniem, zalezy mi na masie białych kwiatków a długie kwitnienie to jego najwiekszy atut
Ogród z rzeźbą 21:46, 31 lip 2016

Do góry
Rozplenica Hameln Gold, kupiłam tydzień temu i właśnie zaczęła się kocić.

Biało różowy ogród za płotem. 21:44, 31 lip 2016

Do góry
Plan jest taki
lewa skarpa: CIsy odmiana Farmen, hortensje Limlight, trzmielina Sunspot i Red Baron
prawa skarpa: berberys Red Jewel, rozplenica Hameln, Choina kanadyjska Jedolloh, i moje męka 'choinka' rosliny wybrała sobie w większości "inwestorka" ja tylko to jakoś poukładałem
Ogródek frontowy 21:41, 31 lip 2016

Do góry
Próbuję coś narysować na tą nową rabatę. Pooglądałam w szkółkach trawy na nią i doszłam do wniosku że albo będzie rozplenica ale może 'Moudry' albo stipa co bardziej polecacie przy altance? Na końcach moich kratek chce jakąś wyższą trawę może 'Zebrinus'? A przed hotrki i może zamiast buksów myślę posadzić azalie japońskie żeby coś wiosną cieszyło.
Ogród z rzeźbą 21:22, 31 lip 2016

Do góry
Zdjęcia z rabaty, która stała się przechowalnikiem. Zapanował tam styl ogrodowy pod tytułem misz-masz

Jeżóki Green Jewel zachwycają mnie.

Rozchodnik Chocolate Drop:

Zawciągi kwitną skromnie, ale nieprzerwanie:

Jedyna ocalała rozplenica wynagradza zimowe straty

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:56, 31 lip 2016

Do góry
Jestem,jestem,jestem
Mąż w pracy, więc dopadłam jego kompa-bo co za pisanie z komórki?A jak mężu jest to zazwyczaj przegania mnie, żeby mu czasem jakim dziadostwem nie zainfekowała sprzętu-bo niby po dziwnych stronach chadzam

U mnie pierwsze koty za płotyRozplenica uraczyła mnie dwoma sztukami

I gabion się zrobił:

Lebiodowe pole w likwidacji,układamy ściężkę od wykuszowej,plewimy i takie tam pochodne aktywności ogrodowe:
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:03, 30 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękna stipa U mnie rozplenica od Przemaka jest malusieńka. Nie wiem, czy zdąży puścić kłoski do jesieni.

Super to oblężenie Malborka wyglądało

Rozplenica ruszy, jeszcze chwila.
Oblężenie przeszło do historii ale w tym roku było na bogato. niesamowite przeżycie. polecam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:53, 30 lip 2016

Do góry
Piękna stipa U mnie rozplenica od Przemaka jest malusieńka. Nie wiem, czy zdąży puścić kłoski do jesieni.

Super to oblężenie Malborka wyglądało
Moje małe królestwo 10:52, 30 lip 2016

Do góry
też tak myślę,ale musiałam się upewnić bo M chciał kamyszkową wyspę
moja wizja jest tak buk trikolor, hortensje Magical przed hortkami rozplenica a przed nimi kamień też obsadzony trawami jakimiś niewysokimi.
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:31, 29 lip 2016

Do góry
jeszcze jedna trzmielinka by się przydała
Limki zbyt wysokie
A moze zrobić nowatorskie skarpetki z peoni i rozplenicy? Może byc jakaś niższa rozplenica

Albo w stopach Red Baron i Silver Sceptre jako obwódka?

Oddzielnie Limki + ID.

Jesli mnie pamięć nie myli to peonie chyba w sierpniu się sadzi. Zapytaj Zbyszka - on chyba ma.
Księżycowy... 21:26, 29 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Agata,a rozpoznajesz może trawę ze zdjęcia?

https://pl.pinterest.com/pin/360639882643559481/

Szukam wytrzymałej trawy może turzycy na słońce, w nogi hortensji.

Rozplenica
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:03, 29 lip 2016

Do góry
W takim razie wymienić można seslerię na coś innego. Osobiście polecam rozplenicę japońską 'Little Bunny':
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/4230,rozplenica-japonska-little-bunny_pennisetum-alopecuroides-little-bunny
Nie potrzebuje ona aż takiej wilgotności. Można stworzyć z nią naprawdę piękne kompozycje. Jeżeli w zasięgu rabaty znajdują się śliwy, może warto powtórzyć ich kolorystykę również w dolnych partiach? Żurawki mają szeroką gamę kolorystyczną do wyboru
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies