Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 10:23, 01 mar 2024

Do góry
i taka wiosna; sprzątanie ogrodu i większe ogrodowe remonty

Pszczelarnia 10:07, 01 mar 2024

Do góry
tutaj dosadzę jeszcze kilka cisów kolumnowych (gdzie zdobędę duże kolumnowe żółte cisy???) dla wysłonięcia widoku

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:04, 01 mar 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy ma ktoś z Was żywopłot z trzmieliny?

Nie mam, ale po sąsiedzku jest kilka w różnym wieku.

1-sze zdjęcie – żywopłot przy prywatnym domu. Ma ponad 2,5 m wysokości jest cięty 2 razy w sezonie.
2-gie – trzmielina, o którą nikt nie dba. Kiedyś posadzili i ona tak się pnie sama z siebie od kilku lat.
3-cie zdjęcie – żywopłot przy ogrodniku, który specjalizuje się w cięciu niwaków.

Pszczelarnia 09:51, 01 mar 2024

Do góry
Te bukszpany byłam zmuszona przesadzić

Wykopałam stare ciemierniki cuchnące i posadziłam nowe z samosiewek.

Przede mną dzielenie i odmładzanie turzycy morrowa 'Ice Dance'. Po 7 latach od posadzenia. Raz była ścinana na jeżyka, poza tym tylko wyskubywana z obmarzłych starych żdźbeł.

posadziłam ją też winnym miejscu

Pszczelarnia 09:36, 01 mar 2024

Do góry
Wystawka wiosenna na stole przed kuchnią

na stole przed szklarnią

w szklarni

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:29, 01 mar 2024

Do góry
Zostawiam kwiatki i lecę do ogrodu .
Wilczy ogród 09:00, 01 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Moje oczary -szału nie ma wg mnie - mają kilka frędzelków i dużo suchych liści

Ciekawe czy te gałązki z suchymi liśćmi to zmarznięte, czy puszczą na wiosnę. Koniecznie się przyglądaj! Zawiąż na tych suchych jakieś tasiemnki

Ogród masz nieźle ogarnięty jak zawsze Ty
U mnie cięcie i sprzątanie to nie najgorsza praca, raczej bym powiedziała że szybka wiosenna.
Ciekawa jestem czy szklarniowe prace zaczynasz, bo wysiewy widać.
Za drzwiami do ogrodu... 08:56, 01 mar 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Wiosną rozkręca się w szybkim tempie. Krokusiki wyskoczyły spod kory jak tylko poczuły słoneczko. Pszczółki i trzmiele odrazu zawitały w moim ogrodzie.

Aniu, przepiękna ta krokusowa rzeczka. Podziwiam Twoje wysiewy, bardzo profesjonalnie to wszystko wygląda. Ja w ogóle nie sieję, kiedyś próbowałam, ale po pierwsze nie mam miejsca, a po drugie koty nie pomagają
Przerwa na kawę... 08:50, 01 mar 2024

Do góry
Na dziś czeka mnie ta rabata, doprowadzenie jej do stanu równego oraz wsadzenie cisów i sprzątnięcie ostatniego kawałka rabaty za domem. I zostanie tylko rozprowadzenie linii kroplującej po rabacie, wertykulacja trawnika, kanciki, przeniesienie drewutni, wystawienie/umycie i zaolejowanie mebli i można zabrać się za taras! ogród to niekończąca się historia

Taki jest na nią plan w części do berberysów

No więc biorę się za robotę miłego piątku
Przerwa na kawę... 08:29, 01 mar 2024

Do góry
Tu na frontowej czeka mnie jeszcze dużo pracy. Tak to wygląda obecnie.

Widok spod huśtawki.

Ale w następnym tygodniu czeka mnie ten kawałek. I już mi wszystko cierpnie na plecach a kręgosłup boli. Ostatni buks do usunięcia, kawyczki i do przesadzenia kalina na pniu oraz kielichowiec Venus. Pod płotem wegetuje. Nie widać go a okazał się ciekawy. W miejscu buksa i kaliny zyska przestrzeń i światło a i od furtki będzie tu lepszy widok.
Zielony Chram 08:12, 01 mar 2024

Do góry
Obawialiśmy się, że być może będzie zbyt nowocześnie, ale wyszło zacnie, piękna, głęboka, matowa czerń- pędzlem szło kiepsko, dopiero ustrojstwo do farby wtłoczyło ją porządnie we wszystkie betonowe zakamarki. Kratki dodały takiego trochę japońskiego stylu:

Na razie rozpierducha w ogrodzie jest totalna, mauzer i daszek altany straszy, ale mam 4 dni! wolnego, zapowiada się piękna pogoda, ptaszki śpiewają już od rana, żyć nie umierać! Mamy niecny plan na czerwone klony, ale na razie cicho, sza.. Zdam relację po zakończeniu prac. Życzę wszystkim fantastycznym ogrodniczkom z forum cudnego dnia i ślę Wam moc energii!
Przerwa na kawę... 08:07, 01 mar 2024

Do góry
Było - szpaler grabowy wciśnięty pod tuje.

Jest oraz docelowo będzie. Hortka Anabelle za cisem. W zaznaczonych miejscach będę derenie świdwa. Trzy odmiany mi chodzą po głowie. Midwinter Fire, Magic Flame lub Anny's Winter Orange. Muszę je zobaczyć na żywo, w sensie kolor przebarwienia zimowego oraz pokrój. One w lato są zielone ale na jesieni ładnie się przebarwiają. Może dadzą trochę koloru bo jest tu teraz po prostu mdło i smutno. A nie mogę dać żadnej pstrokacizny bo w sezonie na byłej owalnej za dużo się dzieje. W sumie od kwietnia ona kwitnie. Cały ten pas ma 4 metry długości oraz metr głębokości. Ze względu na bliskość tuj nic tu nie chce rosnąć (korzenie i cień). Zobaczymy czy ten układ roślinny sobie poradzi.
Zielony Chram 08:07, 01 mar 2024

Do góry
A teraz creme de la creme, coś, z czego jestem wybitnie zadowolona . Wcześniej odgrywaliśmy "Lśnienie", a potem naszło nas na "Pogromców Duchów"- Szymcio biegał z "odkurzaczem" do fabry i zmalował taki oto pejzarzyk:

Zielony Chram 08:03, 01 mar 2024

Do góry
Szymcio, niczym Jack Nicholson w "Lśnieniu", wywijał ochoczo siekierką, mając na celu ostateczne rozwiązanie kwestii rdestowej:

Ostatecznie karpy korzeni nie były zbyt imponujące, ale co się upocił i namęczył przy tym, to jego ( zafundowałam mu bezcenne doświadczenie, a dzisiaj kolejne w drodze ):

Zielony Chram 07:59, 01 mar 2024

Do góry
Mamy już coś na kształt wiosny, wszystko ruszyło pełną parą (i fajno, i straszno). Napis "Ranczo" z krokusów jeszcze niewidoczny, może na dniach się pokarze, na razie i tak jest pięknie, bździołom nie robi to różnicy .

Zielony Chram 07:49, 01 mar 2024

Do góry
W zeszłą niedzielę wysiałam pierwsze rozsady: sałatę crimson i kruchą, papryczkę chilli i żółtą mini, koleusa, szałwię muszkatołową i omączoną, miechunkę, szczypiorek i naparstnicę.

Dzisiaj wyglądają już tak:

Udało się wstępnie ogarnąć część rabat, Dupsik wietrzył jakiś podstęp

Dotarły pierwsze zamówienia- Kiścień Whitewater, 3 cudne niebieskie hosty: Waterslide oraz Diamond Lake (na prawą stronę altany), dojechały Bluszczyki Hedera na kratki, dzisiaj dostawa dwóch zwariegaconych drzewek: Klona Flamingo i Brzozy Shiloh Splash (ależ się jaram!), a za kilka dni dołączą do tej wesołej gromadki Azalia Silver Sword (też wariegata) oraz Wiciokrzew Pomorski Serotina

Przerwa na kawę... 07:48, 01 mar 2024

Do góry
Z serii zmiany na rabatach. Wykopane i przesadzone hortensje, ciemierniki.

Było - za ciasno i za symetrycznie.

Jest. Oczar zyskał trochę przestrzeni na boki, można było go puścić luzem a nie formować. Lepiej go widać. Widzę wszystkie ciemierniki z okna kuchennego. Nie ma "ściany" jednorodnej z hortek (jednak szpalerów po prostu nie lubię w tak małej przestrzeni). Roślinki może zyskają dla nich lepsze warunki świetlne.

Zielony Chram 07:44, 01 mar 2024

Do góry
Chwilę mnie nie było, ale nie próżnowałam, zeszły weekend zaczął się tak:

Powstały zasieki anypiesowe wokół hiacyntów (wyplotłam je na szybko z wierzby), bo moje dwa tarany niszczą wszystko w zasięgu łapek :

Nie jest to najsolidniejsza konstrukcja, jaka kiedykolwiek wyszła spod ręki człowieka, ale na razie spełnia swoją funkcję

Zieleń, drewno i antracyt 23:39, 29 lut 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Magara, zdjęcie motywacyjne specjalnie dla Ciebie

Myślisz, że gdybym miała piesa zamiast/obok kota byłabym bardziej decyzyjna???
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:16, 29 lut 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Takie znaleziska ogrodowe

Najbardziej wyrywny z tulipanów - EE:

Teleportowałaś się razem z ogrodem pod Szczecin/Zieloną Górę/Gorzów Wielkopolski???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies