Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:39, 18 mar 2021

Do góry
W sosnach trawnik rośnie źle i taka będzie jego "uroda" co roku. Niestety. Ja bym nigdy nie postawiła domu w sosnach. Ale niektórzy kochają sosny, ja nie. Zastanów się nad likwidacją trawnika na korzyść roślin okrywowych albo corocznie dosiewaj trawnik.
Ogród z zegarem 07:17, 18 mar 2021

Do góry
Moim zdaniem powinnaś złagodzić wklęśnięcie skarpy (przy nowej rabacie) i na to mogła pójść odwrócona darń
Ogród z zegarem 07:13, 18 mar 2021

Do góry
Nawet się nie zastanawiaj, taka wierzba (w zasadzie każda wierzba) to krótkowieczne drzewo i warto się rozstać już teraz, zastępując ją cenniejszym drzewem.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:11, 18 mar 2021

Do góry
Mari007 napisał(a)
Dzień dobry

Pani Danuto, trawa troszeczkę podeschła, pogoda niestety nie rozpieszcza, ale zabrałem się za grabienie.
W załączniku zdjęcia po pierwszym grabieniu (w trakcie).
Proszę o poradę, co dalej, a nie wygląda to ciekawie...
Mam do dyspozycji od sąsiada spalinowy wertykulator z nożami, oraz wymienny wałek do areacji z sprężynami - tylko, czy trawnik nie za "młody" na to?
Myślałem też o zakupie walca ogrodowego z kolcami, by napowietrzyć trawnik, a następnie siewnikiem (mam duży - Gardeny) rozsypać trochę piasku...

Na razie zrobiłęś to, co można było w tej sytuacji zrobić. Teraz czekaj do kwietnia aż temperatura gleby osiągnie co najmniej 12 stopni, gleba musi się ocieplić. Inaczej trawa nie rośnie i nic nie da cokolwiek byś zrobił.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:10, 18 mar 2021

Do góry
bartek_s1992 napisał(a)
Proszę o podpowiedź, zbliża się wertykulacja trawnika.
Będę ją wykonywał wertykulatorem elektrycznym, po tym zabiegu dosianie trawy + nawóz + delikatna warstwa świeżej dobrej ziemi. Czy można po wertykulacji przysypać nawóz ziemią - Torf odkwaszony pH 5,5 - 6,5 80 l? Jaki rodzaj ziemii najlepiej się nadaje po takim zabiegu ?
Druga sprawa: w zacienionych miejscach mam dużo mchu - czy wertykulacja + nawóz na mech załatwi sprawę ?

Ziemia do trawników jest dobra, taka bez włókien, torfu nie da się dobrze wgrabić bo będzie się "ciągnął" po trawniku.

Mech, najpierw zastanów się dlaczego rośnie mech?
Mech w trawniku rośnie, gdy trawnik jest:

zacieniony

Na to za bardzo nie ma rady, po prostu trawnik w cieniu zawsze jest bardziej wilgotny niż w słońcu i mech będzie się pojawiał. Można dosiać specjalną mieszankę do cienia

zbyt wilgotny

Należy nakłuć trawnik i w otwory nasypać piasku, albo zdrenować teren, aby nie stała woda po deszczach
Poniżej na zdjęciu prezentuję przyrząd z bolcami - rurkami, które wbija się w trawnik i wyskakuje rurka gleby z trawnikiem. W tę dziurę przegrabiamy piasek rozsypany na trawniku.

albo taki aerator rurkowy

zbyt ubity wskutek częstego deptania

Należy trawnik rozluźnić poprzez wertykulację lub aerację (napowietrzanie). Potem wykonać piaskowanie. Posypać piaskiem i przegrabić plastykowymi grabiami

kwaśna gleba (pH niższe niż 6,0)

Należy zwapnować trawnik, aby przywrócić obojętne pH czyli 6,5

niedostateczny drenaż

Postępowanie jak wyżej, przy zbyt wilgotnym

za mało nawozu

Należy zastosować najpierw nawóz. Nawożona trawa jest silna i mech jej nie opanuje.
Zagłodzona jest podatna na choroby, opanowują ją chwasty i mech.

powierzchnia trawnika jest zafilcowana na skutek koszenia bez użycia kosza

Obumarłe i niezagrabione źdźbła trawy spadają i tworzą filc. Należy kosić z koszem lub grabić skoszoną trawę. Wykonywać co najmniej raz w roku wertykulację (czesanie i nacinanie trawnika)

zbyt częste i zbyt niskie koszenie

Należy kosić wyżej niż 4 cm. Koszenie "na zapas" czyli zbyt rzadko, a bardzo krótko jest błędne. To pierwszy stopień do mchu w trawniku

Są to najczęstsze przyczyny, trzeba je rozpoznać i dopiero rozpocząć jakieś działania.
Można zastosować Antymech lub preparat Mogeton w czasie ciepłych miesięcy. Jeśli nie usuniemy przyczyn podanych wyżej, mech powróci po jakimś czasie.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:16, 17 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kulki po cięciu

Pani , Danusiu
śliczne te kuleczki ,
takie idealne
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:20, 17 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kulki po cięciu

Muszę zacytować tak mi się te zdjęcia podobają - Danusia ogrodowa modelka i jak zawsze gustowny strój . Wcześniej już o tym pisałam, ale powtórzę, że dzięki Tobie Danusiu zmieniłam moją garderobę ogrodową. Kulki też super.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:58, 17 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kule z cisa tniemy i formujemy zanim zaczną puszczać nowe przyrosty,

Reasumując, czyli już teraz w marcu formujemy i docinamy cisy, tak?

Nie. Tniemy zależnie od pogody zapowiadanej w danym rejonie, czesto marzec jest jeszcze pod śniegiem i na logikę to nie miesiąc jest wyznacznikiem cięcia, a pogoda zapowiadana na dalsze tygodnie.

Reasumując:
wstrzymaj się tydzień i tnij po 22 marca. Teraz, w tym roku konkretnie . W innych latach może być zupełnie inaczej.

Danusiu, bardzo Ci dziękuję za konkretną odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło, że je tniemy, zanim zaczną puszczać nowe przyrosty. To dla mnie kluczowa informacja. Przeczekam tydzień z mrozami i będę je cięła u siebie w kolejnym tygodniu, na który wreszcie zapowiadają wiosenną pogodę.

A kiedy kolejne "wiosenno/letnie" cięcie cisów? Są jakieś zasady? Od razu sobie zapiszę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:37, 17 mar 2021

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Widzę Danusiu ,że zaczynasz też zmieniać trendy modowe u siebie i innych . Super . Bardzo ładnie Ci w wielu kolorach. Pozdrawiam.

Iwonko, dziękuję, to miłe bardzo. Mam potrzebę zmiany kolorów po tych latach chodzenia w czerni Czuję się młodziej w kolorach. Tylko najgorzej zdecydować co mam dzisiaj założyć do pracy Szafy pękają w szwach i na środku pokoju stoi już wieszak z ubraniami!!! Nie ma komu zrobić mi zabudowy w sypialni. Garderoby pełniuśkie. Nigdy tak nie miałam, tylko czarne i czarne, no to nie było dylematu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:31, 17 mar 2021

Do góry
Kule z cisa tniemy i formujemy zanim zaczną puszczać nowe przyrosty, dla różnych rejonów Polski te daty mogą się znacząco różnić

U mnie cisy prawie już kwitną. Poza tym robię ogrody i konserwacje ogrodów zawodowo, jeżdżąc do ogrodów klientów. Aby zdążyć przed świętami, muszę najpierw u siebie wszystko pociąć, niezależnie od tego, czy już powinnam, czy jest za wcześnie.

Nie mam wyjścia, muszę ciąć teraz. Zapowiadają jednak tydzień arktycznego powietrza. Więć myślę, że robię to tydzień za wcześnie.

Nie. Tniemy zależnie od pogody zapowiadanej w danym rejonie, czesto marzec jest jeszcze pod śniegiem i na logikę to nie miesiąc jest wyznacznikiem cięcia, a pogoda zapowiadana na dalsze tygodnie.

Reasumując:
wstrzymaj się tydzień i tnij po 22 marca. Teraz, w tym roku konkretnie . W innych latach może być zupełnie inaczej.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:09, 17 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kulki po cięciu

Przepiękne! Kiedy my się nauczymy tak formować nasze kule

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:56, 15 mar 2021

Do góry
Katte napisał(a)
Karola, czy masz doświadczenie z podlożem popieczarkowym?
Kompostownia w mojej okolicy nie ma kompostu a jak będzie to nie sprzedają
Najnowocześniejsza w regionie i bez możliwości kupna buuuu.
Jedynie mam w okolicy pieczarkarnie która chętnie sprzeda 10 ton za 350 zł!
Ale nie mam doświadczenia w tym temacie mieszać z rodzimą czy co?

Sama doświadczenia nie mam ale znalazłam taką opinię Danusi.
Gardenarium napisał(a)

Ziemia popieczarkowa może być zbyt zasadowa jako podłoże, bo jest ona chyba wapnowana (wymagania pieczarek). Może też mieć odkażające substancje i sporo sztucznych nawozów. W jakimś procencie możesz ją mieszać, ale samej w doły nie syp. Ja bym nie ryzykowała. Mieszaj nawet z ziemią rodzimą.

Poza tym czytałam gdzieś że zdarza się że ziemia popieczarkowa to nie głównie obornik a torf z nawozami sztucznymi. Więc warto popytać o skład i o to czy była poddawana wysokiej temperaturze dla zabicia patogenów.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:36, 15 mar 2021

Do góry
Nie, nie wniesie.
Ogród Basi 19:24, 15 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja w sprawie hortensji radziłam ciąć krótko. Cisków nie ruszaj w tym roku. Są malutkie, niech przybiorą na masie trochę.
Moim zdaniem na niski żywopłocik powinny rosnąć gęściej, dużo gęściej. BO zanim się zrosną, przekroczą te 25 cm.

Dzisiaj policzyłam ile brakuje mi cisków na dosadzenie po jednym, między te już rosnące. Okazało się, że 218 sztuk. Doliczając 10 sztuk, na rezerwowe, to muszę zamówić 230 sztuk.
Jejku, ile to kasy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:34, 15 mar 2021

Do góry
Najlepiej byłoby nakłuć trawnik aeratorem rurkowym, lub chociaż widłami ale głęboko.

Ogród Basi 18:24, 14 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja w sprawie hortensji radziłam ciąć krótko. Cisków nie ruszaj w tym roku. Są malutkie, niech przybiorą na masie trochę.
Moim zdaniem na niski żywopłocik powinny rosnąć gęściej, dużo gęściej. BO zanim się zrosną, przekroczą te 25 cm.

To dosadzę między te ciski już rosnące po jednym nowym cisku.
Laurowiśnia 17:00, 14 mar 2021

Do góry
Odp tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/10637-laurowisnia-pofaldowane-liscie?page=1#post_2

nie wklejaj wątku w dziale "Regulamin" proszę.
Laurowiśnia - Prunus laurocerasus choroby i szkodniki 16:59, 14 mar 2021

Do góry
Rancid napisał(a)
Witam, czy ktoś wie co jest przyczyną powstawania dziur w liściach laurowisni?

Wszystko zależy jakie to są dziury, jeśli zatokowe na brzegu liścia, to mogą to być opuchlaki, które wygryzają także dziury w różanecznikach, bluszczu i trzmielinie. MOgą również zjadać laurowiśnie. Nie będę zgadywać, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jeśli pytasz, wklejaj proszę zdjęcia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:59, 14 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kasiu, dziękuję, schudłam dużo, bardziej kolorowo się ubieram, ale wieku nie ukryję niestety, ale co tam, najważniejsze że się ruszam
Dzisiaj na równi z chłopakami sobie czyściłam rabaty, cięłam topiary i wzruszałam ziemię. A nawet sama na wózku transportowym, przytargałam dwie ciężkie figury, ustawiając je na próbę w nowe miejsce ekspozycji.

To będzie teraz moja nowa pasja ustawianie wszystkiego od nowa. Aranżowanie miejsc detalami ogrodowymi.

Danuś czasu nikt z nas nie zatrzyma, ja sama odczuwam jego skutki. Ale zauważam też dobre strony, dojrzałość ma swoją dobrą stronę w wielu dziedzinach, pozwala spojrzeć na świat z szerszej perspektywy
A młodość jak to mówią to nie pesel. to stan umysłu
Uszkodzona kora drzewa 16:00, 14 mar 2021

Do góry
Da się, załóż taką spiralną otoczkę/opaskę jak przed zającami się zakłada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies