Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

basia3012 22:50, 13 mar 2021

Dzięki Danusiu za odwiedziny u mnie i radę o cięciu tych moich cisków.
kasiek 16:59, 14 mar 2021

Gardenarium napisał(a)

Kasiu, dziękuję, schudłam dużo, bardziej kolorowo się ubieram, ale wieku nie ukryję niestety, ale co tam, najważniejsze że się ruszam
Dzisiaj na równi z chłopakami sobie czyściłam rabaty, cięłam topiary i wzruszałam ziemię. A nawet sama na wózku transportowym, przytargałam dwie ciężkie figury, ustawiając je na próbę w nowe miejsce ekspozycji.

To będzie teraz moja nowa pasja ustawianie wszystkiego od nowa. Aranżowanie miejsc detalami ogrodowymi.

Danuś czasu nikt z nas nie zatrzyma, ja sama odczuwam jego skutki. Ale zauważam też dobre strony, dojrzałość ma swoją dobrą stronę w wielu dziedzinach, pozwala spojrzeć na świat z szerszej perspektywy
A młodość jak to mówią to nie pesel. to stan umysłu
Iwona100 18:19, 16 mar 2021

Widzę Danusiu ,że zaczynasz też zmieniać trendy modowe u siebie i innych . Super . Bardzo ładnie Ci w wielu kolorach. Pozdrawiam.
Basia_KRK 00:09, 17 mar 2021

Gardenarium napisał(a)
Kulki po cięciu

Przepiękne! Kiedy my się nauczymy tak formować nasze kule

Reasumując, czyli już teraz w marcu formujemy i docinamy cisy, tak?
Gardenarium 07:31, 17 mar 2021

Kule z cisa tniemy i formujemy zanim zaczną puszczać nowe przyrosty, dla różnych rejonów Polski te daty mogą się znacząco różnić

U mnie cisy prawie już kwitną. Poza tym robię ogrody i konserwacje ogrodów zawodowo, jeżdżąc do ogrodów klientów. Aby zdążyć przed świętami, muszę najpierw u siebie wszystko pociąć, niezależnie od tego, czy już powinnam, czy jest za wcześnie.

Nie mam wyjścia, muszę ciąć teraz. Zapowiadają jednak tydzień arktycznego powietrza. Więć myślę, że robię to tydzień za wcześnie.

Nie. Tniemy zależnie od pogody zapowiadanej w danym rejonie, czesto marzec jest jeszcze pod śniegiem i na logikę to nie miesiąc jest wyznacznikiem cięcia, a pogoda zapowiadana na dalsze tygodnie.

Reasumując:
wstrzymaj się tydzień i tnij po 22 marca. Teraz, w tym roku konkretnie . W innych latach może być zupełnie inaczej.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:37, 17 mar 2021

Iwona100 napisał(a)
Widzę Danusiu ,że zaczynasz też zmieniać trendy modowe u siebie i innych . Super . Bardzo ładnie Ci w wielu kolorach. Pozdrawiam.

Iwonko, dziękuję, to miłe bardzo. Mam potrzebę zmiany kolorów po tych latach chodzenia w czerni Czuję się młodziej w kolorach. Tylko najgorzej zdecydować co mam dzisiaj założyć do pracy Szafy pękają w szwach i na środku pokoju stoi już wieszak z ubraniami!!! Nie ma komu zrobić mi zabudowy w sypialni. Garderoby pełniuśkie. Nigdy tak nie miałam, tylko czarne i czarne, no to nie było dylematu.

Instagram Ogrodowiska
Milka 07:54, 17 mar 2021

I dobrze, szalej z ubiorem.
Czym tniecie cisy, chyba nie ręcznymi?
zawitka 07:57, 17 mar 2021

No tak nasza szefowa nie tylko od kffiotków ale i modę wprowadza kolorową Fajosko Pozdrawiam z trawami to nie zła robota przy takiej ilości ;d
Basia_KRK 11:58, 17 mar 2021

Gardenarium napisał(a)
Kule z cisa tniemy i formujemy zanim zaczną puszczać nowe przyrosty,

Nie. Tniemy zależnie od pogody zapowiadanej w danym rejonie, czesto marzec jest jeszcze pod śniegiem i na logikę to nie miesiąc jest wyznacznikiem cięcia, a pogoda zapowiadana na dalsze tygodnie.

Reasumując:
wstrzymaj się tydzień i tnij po 22 marca. Teraz, w tym roku konkretnie . W innych latach może być zupełnie inaczej.

Danusiu, bardzo Ci dziękuję za konkretną odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło, że je tniemy, zanim zaczną puszczać nowe przyrosty. To dla mnie kluczowa informacja. Przeczekam tydzień z mrozami i będę je cięła u siebie w kolejnym tygodniu, na który wreszcie zapowiadają wiosenną pogodę.

A kiedy kolejne "wiosenno/letnie" cięcie cisów? Są jakieś zasady? Od razu sobie zapiszę
MiluniaB 12:20, 17 mar 2021

Gardenarium napisał(a)
Kulki po cięciu

Muszę zacytować tak mi się te zdjęcia podobają - Danusia ogrodowa modelka i jak zawsze gustowny strój . Wcześniej już o tym pisałam, ale powtórzę, że dzięki Tobie Danusiu zmieniłam moją garderobę ogrodową. Kulki też super.