Dziękuję za informację.
Mech mam w zacienionym miejscu, trawnik zawsze koszę z koszem, nawożę i nawadniam w lecie. Cień najwidoczniej jest głównym powodem mchu.
Czyli reasumując:
1. wertykulacja - w okresie kwitnięcia forsycji ? Przełom marca-kwietnia ?
2. aeracja - nakłuwanie gleby rurkami
3. Piaskowanie - uzupełnienie piaskiem powstałych kanałów po nakłuwaniu
4. Posypanie całości nawozem do trawnika - pytanie - jaki najlepiej nawóz ?
5. Posypanie całości dobrej jakości ziemią ( o jakim pH) ? Torf odkwaszony odpada ?
6. Ubicie i podlanie sporą ilością wody ?
Będę wdzięczy za podpowiedź.
Dziękuję za informację.
Mech mam w zacienionym miejscu, trawnik zawsze koszę z koszem, nawożę i nawadniam w lecie. Cień najwidoczniej jest głównym powodem mchu.
Czyli reasumując czynności wykonać w kolejności :
1. wertykulacja - w okresie kwitnięcia forsycji ? Przełom marca-kwietnia ?
2. aeracja - nakłuwanie gleby rurkami
3. Piaskowanie - uzupełnienie piaskiem powstałych kanałów po nakłuwaniu
4. Posypanie całości nawozem do trawnika - pytanie - jaki najlepiej nawóz ?
5. Posypanie całości dobrej jakości ziemią ( o jakim pH) ? Torf odkwaszony odpada ?
6. Ubicie i podlanie sporą ilością wody ?
Będę wdzięczy za podpowiedź.
1. ok
2. ok
3. ok
4 - nie
4. Posypanie ziemią najpierw
Torf odpada, ziemia która jest ziemią a nie torfem
pH 5,5-6,5.
5 Na koniec nawóz (jakiś Antymech) i dopiero podlanie. Bez ubijania ziemi, lekko posypać ziemią i przegrabić wachlarzem plastikowym, żadne tam ubijanie, masz nie zadusić trawnika a nie go przysypać i ubijać
Pani Danusiu,
jeśli tej aeracji rurkami nie mogę zrobić ze względu na siatkę na krety, a gdyby tak co pół roku posypać trawnik po całości 1-cm warstwę humusem polnym, albo jakimś czarnoziemem z ew. domieszką piasku? I tak ze 3 lata? Jest sens?
Czy lepiej nastawić się na zakładanie od zera za te 3 lata?
Cześć. Podpowiedzcie czy mogę zrobić piaskowanie po aeracji aeratorem elektrycznym lub butami z kolcami ? Czy powinienem użyć aeratora rurkowego? Nie mogę takiego namierzyć do wynajmu. I czy piach może być granulacji 0,2-0,4 ? Taka pulpa została mi po podsypce pod obrzeża.
Witam wszystkich.
Potrzebuje pomocy od was w jakiej kolejnosci i w jakich odstepach czasowych reanimowac trawnik po zimie
W pierwszej kolejnosci chcialbym wyczesac trawnik werrykulatorem potem wypryskac starane na chwasty, nawiezc trawnik nawozem potem rozsypac nowa mieszanka traw(sportowa) czy w jakies innej kolejnosci proponujecie to zrovic? A przede wszystkim w jakich odstepach to wszystko zrobic
Za pomoc serdeczne dzieki
Cześć. Potrzebuję porady w sprawie mojego "trawnika". Niestety jest on od paru lat zaniedbany, więc chciałbym wykonać jakieś żabiegi żeby poprawić jego wygląd. Nie wiem tylko czy robić wertykulację, aerację i nawożenie itd. ,ponieważ w większości teren pokryty jest chwastami wszelakiego rodzaju. Warto się w ogóle za to zabierać czy lepszy rozwiązaniem jest zaoranie wszystkiego i zasianie trawnika od nowa? Będę wdzięczny za podpowiedzi [img size=640