Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gosiniak"

Ogrodowe zacisze 18:53, 19 lut 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Sundavilla urocza... Mario jak ją zimujesz? Dostałam w zeszłym roku sadzonkę - malutką ale w lecie miała nawet dwa kwiatki Przeczytałam że należy ją przechowywać w chłodnym miejscu chociaż znajoma mówiła że trzyma w domu... Najpierw zabrałam ją do pokoju, ale opadły wszystkie liście, przeniosłam do piwnicy - temp. ok 12-15 stopni, tam zaczęła nawet wypuszczać nowe pędy ale wszystkie uschły. Bardzo chciałabym ją przechować bo jest śliczną rośliną. Czy mogłabyś mi coś poradzić? Dziękuję odgórnie

Jeśli chodzi o sundaville to mi się udało dwa sezony, choć łatwo nie było i w tym roku już się poddałam.
Najbardziej męczyło mnie to ciągłe przenoszenie doniczek, miałam ich kilka, chodzi o to żeby jak najdużej była na dworze, a jest taki czas na jesień i wiosnę, że w nocy przymrozki a w dzień całkiem ciepło- w nocy ją chowałam w dzień wynosiłam, zimą stała w garażu przy oknie temp. ok. 16 stopni, podlewanie bardzo rzadkie, gubiła prawie wszystkie liście, na wiosnę przycinałam i wypuszczała nowe ładne pędy, ale zanim urosła kwitła później niż nowo kupione sadzonki. W tym roku chyba się na coś innego przerzucę, choć muszę przyznać, że jak kwitnie to bajka i praktycznie bezproblemowa jest w sezonie.
Ogród do kwadratu 18:43, 19 lut 2013

Do góry
A ja skuszona tą wiosną lecę do ciebie, u mnie zima, a tu marzec słyszałam....
Nigdy nie mów nigdy 18:38, 19 lut 2013

Do góry
Do mnie sarenki czasem przychodzą pod siatkę, cudowny to widok, dzieciaki szaleją wtedy z radości,
Hiacynty... jak u mnie.... właśnie pokazują swoje piękno i uwalniają zapach....pocieszają w takie dni jak dziś, że mimo wszystko wiosna tuż tuż.
Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:33, 19 lut 2013

Do góry
Widoczki białe śliczne i u mnie podobnie, tylko czemu już tak nie cieszą jak miesiąc temu, z czarowania faktycznie nici, trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość, buziaki
Ogród - Moje spełnione marzenie 18:25, 19 lut 2013

Do góry
Dziękuję za wsparcie, cieplej się na duszy robi...
U mnie zima na całego, dobrze że w domu coś kwitnie, łatwiej jest przeczekać..
A....i nie waż się rezygnować!
Buziaki
Moje zmagania ogrodowe 17:55, 19 lut 2013

Do góry
Życzę zdrówka dla Kini i z chęcią obejrzę te lampiony.
Kurczę jak mnie już dołuje ta zima, kiedy wreszcie koniec....
Musimy się pocieszać kwiatami w domku- u mnie białe hiacynty wystartowały
Igiełkowy ogródeczek 17:47, 19 lut 2013

Do góry
Dorotko- a ja w niedzielę miałam gości i wychwalałam, że mi córki w ogóle nie chorują, no i masz w poniedziałek zastałam już inny stan, powoli jej przechodzi, jest lepiej niż wczoraj, ale taka słabiutka, ledwo się rusza, i ciągle obniżamy bo gorączkuje. Młodsza na razie zdrowa i my też (ja i M), już się boję żebyśmy się nie zarazili.

Ewelinka- tak to już jest, że czasami los decyduje za nas, do tego tak pogoda się popsuła, już prawie było sucho, tylko słonka brakowało, a teraz na nowo śnieg i błoto, jak patrzę przez okno to nawet ładnie to wygląda, ale ja chciałam już wiosnę a nie powtórkę zimy.
Dobrze że relacja z Gardenii będzie, to trochę promyków radości i wiosny do nas przyniesie.
Igiełkowy ogródeczek 17:42, 19 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Gosiu, córcia ważniejsza, na kompie nas uwidzisz

Będę z wielką niecierpliwością czekała na zdjęcia
Igiełkowy ogródeczek 17:41, 19 lut 2013

Do góry
Basia_1987 napisał(a)
Ja też mam dwie sosny i chciałabym zrobić z nich bonsai ,ale najpierw muszą wyrosnąć na docelową wysokość.Ponoć sosna nie jest za dobra na topiary,bo się sypie.

Myślę że sosna świetnie się w tej roli spisze, ja wiem że Danusia poleca cis i bukszpan, ale to nie moje kategorie cenowe, w Japonii to głównie z sosen robią i nie narzekają, a są w tym specjalistami. Sosny zrzucają stare igły, ale mi to nie przeszkadza, zobacz sobie filmik, może nie widziałaś:
http://majawogrodzie.tvn.pl/169,Formowanie-sosny,porada.html
Igiełkowy ogródeczek 17:35, 19 lut 2013

Do góry
Irenko- córka ciągle gorączkuje, chyba sobie jednak odpuszczę, musiałabym pociągiem albo autobusem jechać, a w taką pogodę i sama to jakoś mi się nie widzi, ale będę przed kompem was podglądać, dużo zdjęć proszę

Kindzia- no właśnie z tą sośnicą to raczej trudno żeby nie przemarzła, zobaczę co Nebel na ten temat napisze, może się zdecyduję, bo do mojego japończyka by pasowała
Ogródek na trzy lata 10:48, 19 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Wszystko czeka na tę dawkę słońca, rośliny wykiełkowały i czekają....a my z nimi.
Jak patrzę na prognozy to ręce opadają, zima i zima, słońca nie było u mnie już do dawna.
Ciągle deszcz albo śnieg szaro albo biało dwa kolory na przemian...
Jeszcze trochę musimy poczekać....
A jaka to będzie radość....
Pozdrawiam

Gosiu, ja też zajrzałam do prognoz i właśnie mi opadły. Wczoraj tak się ucieszyliśmy, a tu figa.
Ale nic to, trzeba czekać. Masz rację - to będzie radość
ja też pozdrawiam serdecznie
Kondziowy Ogród :) 10:46, 19 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Jaka pogoda u Ciebie?...... u mnie biało i sypie od wczoraj
Pozdrawiam i miłego dnia....
w Krakowie jest mało ale u mnie jest śnieg po kostkę zerwał się wiatr
Ogródek na trzy lata 10:39, 19 lut 2013

Do góry
Wszystko czeka na tę dawkę słońca, rośliny wykiełkowały i czekają....a my z nimi.
Jak patrzę na prognozy to ręce opadają, zima i zima, słońca nie było u mnie już do dawna.
Ciągle deszcz albo śnieg szaro albo biało dwa kolory na przemian...
Jeszcze trochę musimy poczekać....
A jaka to będzie radość....
Pozdrawiam
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:26, 19 lut 2013

Do góry
O i 100 się zbliża, będziemy niedługo świętować
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:26, 19 lut 2013

Do góry
Aga ja bym raczej Madżenki posłuchała....a te maleństwa zostaw,
może ujawnią swoją wielką chęć życia.....
A ja dziś wszystkich o pogodę pytam, bo u mnie zima, biało biało i jeszcze raz biało.
W Gąszczu u Tess 10:17, 19 lut 2013

Do góry
Kulki superowe, też takie chcę....i też nie wiem gdzie bym je umieściła....ale chcę...
Kondziowy Ogród :) 10:15, 19 lut 2013

Do góry
Jaka pogoda u Ciebie?...... u mnie biało i sypie od wczoraj
Pozdrawiam i miłego dnia....
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:13, 19 lut 2013

Do góry
Jak z pogodą u Ciebie?
U mnie sypie, zima na całego.
I GRATULUJĘ połowinek
Sosna - Pinus 10:09, 19 lut 2013

Do góry
Nebel- to pokazuj chociaż swoje rośliny, na sośnicę czekam z wielką radością, jak byś mogła napisz jaka odmiana, jeśli znasz i koniecznie jak ją pielęgnujesz i zabezpieczasz na zimę. Moja siostra kupiła dwa lata temu, ale bardzo nędznie po ostatniej zimie wyglądała, nie zabezpieczała jej. Pokaż swoje eksperymenty, nie musisz ujawniać całego ogrodu, a tylko poszczególne rośliny, myślę że wiele mogłabym się od ciebie nauczyć, Pozdrawiam
Igiełkowy ogródeczek 10:03, 19 lut 2013

Do góry
nebel napisał(a)
Witam Cię Gosiniak,
nie, nie mam swojego wątku.
Jutro postaram się zamieścić zdjęcie jak zabezpieczam swoją sośnicę na zimę
Nie przeczytałam jeszcze Twojego wątku, ale polecam Ci na naszym forum wątek "Ogród Bogusława"
Znajdziesz tam dla siebie wiele bardzo cennych porad.
Pozdrawiam z Trójmiasta, niestety jeszcze zimowo....
ewa

Dziękuję Nebel, ogród Bogusława widziałam i jestem pełna podziwu,
U mnie to na wizytówkę zerknij i będziesz wszystko wiedzieć,
w tym roku robię taką rabatkę japońską, więc szczególnie interesuje mnie formowaniem iglaków.
Na razie tylko uszczykuję kosodrzewiny, ale mam zamiar również sośnie himalajskiej zafundować
ten zabieg.
W marzeniach chciałabym też sama kiedyś uformować jakąś sosnę, to musi być ogromna satysfakcja.
Pokaż koniecznie tą sośnicę, bardzo chciałabym mieć, ale już prawie wykreśliłam przed twoim postem,
dałaś nadzieję, że może jeszcze będzie u mnie
Dzięki za odwiedziny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies