Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:18, 08 cze 2018

Do góry
iwka napisał(a)
jeżówki niech Ci pięknie rosną moje w tym roku oszalały, tylko wody muszę dawać bo padają ze zmęczenia

nie wiem czy coś nie pokręciłam ale wydaje mi się że Polinka i Toszka pisały że DECIS działa na opuchlaki, glebę trzeba podlać, sama chyba nawet lałam w ubiegłym roku przy RH. Tylko trzeba to sprawdzić, bo mogłam coś pokręcić

Narazie zbieram mechanicznie-spróbuję parę wieczorów-czy będą się pojawiać te same ilości itd. Ta rabata z hortkami jest baardzo wyizolowana-wokół sam bruk-naprawdę nie wiem skąd się tam wzięły.
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:29, 07 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Żabko wiesz, że masz cuuuudne trawiszcza
Uwielbiam kadry z Twojego ogrodu!

Trzymam kciuki za wszystko!
trzymaj trzymaj ja tam pozytywnie jestem nastawiona do życia, co ma być to będzie, ważne że zdrowie na razie jako takie jest trawki dziękują
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:01, 07 cze 2018

Do góry
jeżówki niech Ci pięknie rosną moje w tym roku oszalały, tylko wody muszę dawać bo padają ze zmęczenia

nie wiem czy coś nie pokręciłam ale wydaje mi się że Polinka i Toszka pisały że DECIS działa na opuchlaki, glebę trzeba podlać, sama chyba nawet lałam w ubiegłym roku przy RH. Tylko trzeba to sprawdzić, bo mogłam coś pokręcić
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:47, 07 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Pięknie!!!
Cudowne kolory i mega zielony trawnik.

dziękuję Polinko ale już po zieleni trawnika ... sporo suchych placów
p.s. obcinałam nożyczkami cisy ... razem z moim pięciolatkiem - chyba będę mieć następcę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:55, 06 cze 2018

Do góry
Ivo tu Polinka pisała
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:47, 06 cze 2018

Do góry
Polinka ponoć masz jakąś wiedze od Mazana na temat oprysku trzcinników na rdzę w momencie już pojawienia się oznak rdzy. Moglabyś napisać co Mazan poleca ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:35, 06 cze 2018

Do góry
ivo napisał(a)

Za późno jeśli chodzi o czas czy jeśli pojawi się juz rdza?

Za późno, bo środek stosuje się w tzw. fazie kolanka u traw/zbóż, a więc na początku maja u trzcinników (tak myślę). Teraz nic nie da. A oprysk można wykonać raz w sezonie.

Ale czytam, że Polinka przekazała wiedzę od Mazana, środek do zastosowania na już.

Rdza jak jest to lubi być. Jak u malw, wyjątkowo wredna. Malwy się odmładza a trzcinników nie odmładzamy przecież tak często.

Komendówka 21:34, 05 cze 2018

Do góry
Haniu ja też czytam wątki od poczatku. Tak jak Ty. Nie chodziło mi o nieporządek w sensie ciągłego dopieszczania. Myślę, że Polinka lubi porządek w ogrodzie, a nieporządek doprowadza do ładu. I brzeziniak byłby prędzej, czy później ogarnięty. Mój z pewnością nie będzie ogarnięty. Wyplewiony, wysypany korą, z roślinami które mają być, rosnąć i zdobić od wiosny do jesieni i zimy . Za duży obszar, za mało sił u mnie. Ograniczam swe działania do koszenia w brzeziniaku "dzikowiska" łąkowego. Na obrzeżu brzeziniaka, widzianego przez nas, czyli przyszłych mieszkańców-rabata. I wsio! Pod płotem cisy, o nie dbam szczególnie
Na zielonej... trawce :) 12:44, 05 cze 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
No to lecimy dalej z fioletami

Lawendowa

Idealnie! Doprowadziłaś Angel ogród do perfekcji.

Uciekam z forum bo doła łapię...gdzie dzisiaj nie wejdę to tam ogrody jak z wystawy...
Typografia ogrodu 12:40, 05 cze 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Skoro mam już na telefonie to wstawie fotki z suszy
Szałwia i ścigająca ja lawenda No i grab bliźniak

Lubię u Ciebie fotki z góry Pięknie macie i zachwycam się za każdym razem jak pokazujesz nowe zdjęcia!

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:34, 05 cze 2018

Do góry
beata_m napisał(a)

Pięknie!!!
Cudowne kolory i mega zielony trawnik.
Podmiejski ogródek 07:45, 05 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Asiu, masz poczytny wątek to może trochę powiem z własnych obserwacji o podlewaniu traw

Miskanty kooochają wodę I pół kubła (przy Toszkowych ustaleniach, że kubeł to 10l) to takie podlewanie jak ksiądz kropidłem. Kilkuletnie miskanty mają bardzo zwarty system korzeniowy-porównuję je do wysuszonego kawałka drewna i aby ten pieniek drewna poczuł wodę, potrzebuje jednorazowo 40-50 l wody. Piszę to orientacyjnie ponieważ nie podlewam konewką miskantów. U mnie pod miskanty rozkładam wąż i przez kilkanaście minut woda leci w korzeń- dosłownie końcówkę węża wkładam w środek miskanta i dopóki nie pływa woda po powierzchni to nie przekładam pod następne.
W drugim ogrodzie na wiosnę posadziłam dzielone Variegatusy, które podlewałam tak jak wszystkie rośliny w tamtym ogrodzie czyli zraszacz od góry. I te Variegatusy tak rosły bez szału, a już są tam dwa miesiące...Od tygodnia dostają wodę z węża w korzeń i widać ewidentną różnicę

Ha! Spróbuję Twoim sposobem, ale jeżeli faktycznie one tyle wody potrzebują, to się chyba z nimi pożegnam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:17, 04 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Piękne pomidorki! U mnie również już zielone Radość wielka.

Zawsze miałam pierwsze zjadliwe pod koniec czerwca. Ciekawe jak będzie w tym roku.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:26, 04 cze 2018

Do góry
Piękne pomidorki! U mnie również już zielone Radość wielka.

Pogubiłam się po drodze... 20:20, 04 cze 2018

Do góry
amelia_b napisał(a)
He he rycie i wycie wpierw.

Ale pomyśl sobie, jak jesienią będziesz wzdychać do nowej rabaty
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:18, 04 cze 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jeszcze nie wiemy Kiedy, ale plany są

Plany najważniejsze -to znaczy, że się chce

Fajnie będzie Asiu!
Pogubiłam się po drodze... 20:13, 04 cze 2018

Do góry
amelia_b napisał(a)

Uwielbiam Twoje zdjęcia!!!

Nie uciekaj bo czekam na Twoje łany
Podmiejski ogródek 20:08, 04 cze 2018

Do góry
Asiu, masz poczytny wątek to może trochę powiem z własnych obserwacji o podlewaniu traw

Miskanty kooochają wodę I pół kubła (przy Toszkowych ustaleniach, że kubeł to 10l) to takie podlewanie jak ksiądz kropidłem. Kilkuletnie miskanty mają bardzo zwarty system korzeniowy-porównuję je do wysuszonego kawałka drewna i aby ten pieniek drewna poczuł wodę, potrzebuje jednorazowo 40-50 l wody. Piszę to orientacyjnie ponieważ nie podlewam konewką miskantów. U mnie pod miskanty rozkładam wąż i przez kilkanaście minut woda leci w korzeń- dosłownie końcówkę węża wkładam w środek miskanta i dopóki nie pływa woda po powierzchni to nie przekładam pod następne.
W drugim ogrodzie na wiosnę posadziłam dzielone Variegatusy, które podlewałam tak jak wszystkie rośliny w tamtym ogrodzie czyli zraszacz od góry. I te Variegatusy tak rosły bez szału, a już są tam dwa miesiące...Od tygodnia dostają wodę z węża w korzeń i widać ewidentną różnicę

Wiadomo, że nie od samej wody od razu wyskoczą, wazne jest stanowisko i gleba ale o tym to już Toszka tak często pisze, że raczej wszyscy powinni pamiętać

Moja codzienność - ogród Oli 14:36, 03 cze 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Pierwszy raz widzę coś takiego...
Obstawiam, że jeśli o tej porze takie cuda się dzieją to również kwitnace ML w tym roku nie będą nikogo dziwić...

w tym sezonie można spodziewać się wszystkiego molinie mają kłosy miesiąc wcześniej niż zwykle
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 00:16, 03 cze 2018

Do góry
Bardzo ładnie masz Polinka, tylko więcej zdjęć Miski fajne, takie grubaski, no ale Ty masz rękę do roślin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies