Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:37, 04 cze 2018

elka_ napisał(a)
Taaaaaaki ogród w krótkim czasie, to prawie nie do wiary.

Jak zwykle jestem zauroczona.
Jednak tyle bylin, to strasznie dużo pracy. Ja już niestety szukam rozwiązań mniej wymagających

Dzisiaj najbardziej wpadł mi w oko zakątek z białą różą

Elu, z ręką na sercu stwierdzam, że mnie od zeszłego roku rabaty z roślinami nie absorbują w sezonie. U mnie jest bardzo dużo krzewów, sporo traw. Najcięższe prace to wycinanie traw i przycinanie krzewów w celu ich odmładzania. Zainwestowałam w rozdrabniacz, dobrą piłę i akumulatorowe nożyce do cięcia żywopłotów. Większość bylin wycinam późną jesienią. W sezonie chwastów w ogóle nie widać.
Najbardziej nielubianą przeze mnie pracą jest cięcie róż.
W tym roku są dorodne nad wyraz.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:01, 04 cze 2018

Kawa napisał(a)
niezmiennie zachwycam się twoim ogrodem i twoją lekkością obsadzenia roślin
jakoś ci to wszystko wychodzi lekko i bezproblemowo

Kompletnie nie potrafię narysować rabaty. Sadząc rośliny dobieram je do wybranej "gwiazdy". Wg zasady: coś zimozielonego, coś na wiosnę, coś na lato, coś na jesień.

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie stipa po zimie zmarzła na amen i to koniec tej przygody ładnej nie miałam nawet przez moment
A Twoja prześliczna

Sylwia, w pierwszym roku jej bytności w ogrodzie zachodziłam w głowę, czym się ci ludzie tak ekscytują. Aż któregoś dnia w zeszłym sezonie po raz pierwszy mi zaświeciła. Przepadłam na amen.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:05, 04 cze 2018

ryska napisał(a)

Aż jęknęłam z zachwytu i zawołałam: O matulu!
Coś pięknego.
Cóż to za stokrotki? Dobrą robotę tu wykonują

Rysko, to astry alpejskie. Trudno uchwycić ich barwę. Takie "bzowe' są.

AgataP napisał(a)

I ja na to zwróciłam uwagę... nawet u nas, na forumowych ogrodach da się to zauważyć

No właśnie o naszym forum pisałam.

Gruszka_na_w... 20:08, 04 cze 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
HaniuCóż pisać, może tylko tyle, że przedpołudniowa kawa w Twoim ogrodzie zawsze smakuje najlepiej Zaczęłam zastanawiać się nad stipą. Mam piach, słońce gdzieniegdzie się znajdzie, Twoje widoki stipowe zachęcają Pozdrawiam ciepło

Eksperymentuj! Masz zaciszny ogród i dobre dla niej warunki.

Gruszka_na_w... 20:11, 04 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
U Tomka w Radkowie stipa gigantea rośnie od kilku lat. Na czerwonej glinie.

Przy najbliższej bytności sprawdzę.

Rośliny często nas zaskakują.
Pomidorki już są.

polinka 20:26, 04 cze 2018

Piękne pomidorki! U mnie również już zielone Radość wielka.

Gruszka_na_w... 21:17, 04 cze 2018

polinka napisał(a)
Piękne pomidorki! U mnie również już zielone Radość wielka.

Zawsze miałam pierwsze zjadliwe pod koniec czerwca. Ciekawe jak będzie w tym roku.
Margerytka40 21:23, 04 cze 2018

Szkoda mi bo ja przez zmiany w ogrodzie już drugi rok jestem bez warzywnika i bez pomidorków, zrezygnowałam ale tylko na jakiś czas bo nie wyrabiam
Gruszka_na_w... 21:24, 04 cze 2018

Firletka chalcedońska zwykle kwitła w lipcu.

New Dawn wyjątkowo zdrowa. Oczy cieszy jaśminowiec i szyszki na koreance.

Ostróżka wzięła się znikąd. Nigdy nie siałam ani nie sadziłam.

Kermesina

Gruszka_na_w... 21:27, 04 cze 2018

Margerytka40 napisał(a)
Szkoda mi bo ja przez zmiany w ogrodzie już drugi rok jestem bez warzywnika i bez pomidorków, zrezygnowałam ale tylko na jakiś czas bo nie wyrabiam

Miałam podobna sytuację podczas budowy. na działkę ROD nie miałam już czasu, a nowego miejsca na sadzenie nie udało się jeszcze zagospodarować. Najbardziej brakowało mi właśnie pomidorów. Te własne maja niepowtarzalny smak i zapach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies