Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

wiklasia 23:28, 04 cze 2018

to ja jeszcze o hortensji: mądre głowy gadały, że jak chcesz by kwitła to nie tnij na wiosnę, bo ona wytwarza pąki kwiatowe na zeszłorocznych pędach; a cięcie krzaka to tylko korygująco/wycinające i tniemy tylko te pędy które przemarzły przez zimę.
Johanka77 00:40, 05 cze 2018

makadamia napisał(a)
to co, parę zdjęć by się przydało no nie?

To jest bajeczne! Kolorowych snów!
makadamia 07:45, 05 cze 2018

polinka napisał(a)
Asiu, masz poczytny wątek to może trochę powiem z własnych obserwacji o podlewaniu traw

Miskanty kooochają wodę I pół kubła (przy Toszkowych ustaleniach, że kubeł to 10l) to takie podlewanie jak ksiądz kropidłem. Kilkuletnie miskanty mają bardzo zwarty system korzeniowy-porównuję je do wysuszonego kawałka drewna i aby ten pieniek drewna poczuł wodę, potrzebuje jednorazowo 40-50 l wody. Piszę to orientacyjnie ponieważ nie podlewam konewką miskantów. U mnie pod miskanty rozkładam wąż i przez kilkanaście minut woda leci w korzeń- dosłownie końcówkę węża wkładam w środek miskanta i dopóki nie pływa woda po powierzchni to nie przekładam pod następne.
W drugim ogrodzie na wiosnę posadziłam dzielone Variegatusy, które podlewałam tak jak wszystkie rośliny w tamtym ogrodzie czyli zraszacz od góry. I te Variegatusy tak rosły bez szału, a już są tam dwa miesiące...Od tygodnia dostają wodę z węża w korzeń i widać ewidentną różnicę

Ha! Spróbuję Twoim sposobem, ale jeżeli faktycznie one tyle wody potrzebują, to się chyba z nimi pożegnam
makadamia 07:46, 05 cze 2018

Johanka77 napisał(a)

To jest bajeczne! Kolorowych snów!

Busz
Taki jak lubię
Dzięki
makadamia 07:47, 05 cze 2018

wiklasia napisał(a)
to ja jeszcze o hortensji: mądre głowy gadały, że jak chcesz by kwitła to nie tnij na wiosnę, bo ona wytwarza pąki kwiatowe na zeszłorocznych pędach; a cięcie krzaka to tylko korygująco/wycinające i tniemy tylko te pędy które przemarzły przez zimę.

No nie cięłam ale mogłaby mieć nieco bardziej regularny pokrój
Johanka77 08:00, 05 cze 2018

makadamia napisał(a)

Ha! Spróbuję Twoim sposobem, ale jeżeli faktycznie one tyle wody potrzebują, to się chyba z nimi pożegnam

Daj znać jak będziesz eksmitować
makadamia 08:12, 05 cze 2018

Dam
Wani 08:26, 05 cze 2018

I mnie bylinowa rabata się podoba Może kiedyś nabiorę odwagi na taki busz ? Znaczy się uwierzę że jestem w stanie taką rabatę stworzyć, bo póki co za mało się naumiałam
Informacja o miskantach trochę mnie zmartwiła. No nic, obdzwonię dziś kopaczy studni bo jednak bez tego nie ujedziemy
Toszka 09:20, 05 cze 2018

Wani napisał(a)
(...) No nic, obdzwonię dziś kopaczy studni bo jednak bez tego nie ujedziemy

Dwa lata temu jak były te potworne upały to doceniłam studnię.
Przypomina mi się z jakiegoś wątku historia z tamtego sezonu
Przyszedł pan inkasent. Sprawdza licznik i mówi "
-o widzę, że dba pani o ogród
Pani
- ach, podziwia pan mój ogród
Pan
-nie proszę pani. Licznik widzę....

Wani 09:34, 05 cze 2018

Toszka napisał(a)

Dwa lata temu jak były te potworne upały to doceniłam studnię.
Przypomina mi się z jakiegoś wątku historia z tamtego sezonu
Przyszedł pan inkasent. Sprawdza licznik i mówi "
-o widzę, że dba pani o ogród
Pani
- ach, podziwia pan mój ogród
Pan
-nie proszę pani. Licznik widzę....

Haha, dobre