Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Kiedyś będzie tu ogród 18:28, 07 mar 2018

Do góry
Wszystkie jeżówki zaklepane dla Ciebie
Moudry raczej dobrze zimuje i sama się wysiewa więc bym się nie martwiła.
Czy ta stipa od Ciebie to Jana czy włoścista. Dzisiaj znalazłam jej nasionka, nieźle je skitrałam, ale na szczęście są
Mus wysiać tylko się zastanawiam jak się z tak dużymi nasionami obchodzić.
Buziaki
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:30, 06 mar 2018

Do góry
Mysza napisał(a)
Hej Asiu
Twój ogród budzi się już do życia.
Moja stipa nie jest tak ładna jak u Ciebie.Ciemierniki mam w podobnym stadiumNa resztę też czekam z niecierpliwością.
Pozdrawiam.

Hej Gosiu jak miło, że zaglądasz
To prawda, ogród się budzi. Uwielbiam ten czas, próba sił między zimą a wiosną wiadomo kto wygra co do stipy to nie jestem pewna jak teraz wygląda. Być może mróz ją ściął, zobaczymy dziś troszkę popaduje i myślę że moje ciemierniki się podniosą, bo wyglądały jakby jakiś stwór na nich sobie zrobił legowisko.... kanalia Ściskam mocno
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:02, 05 mar 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Super spotkanie.
Siewy czas zacząć i zaczęłaś, jak już pikowałam pelargonie. Oby tylko wiosna nie kazała nam na siebie zbyt długo czekać

Dziś wysiałam koleją partię z 22 torebeczek.

Mi już kiełkują poziomki, rudbekia, lewkonie, stipa, dalie - mam wiosnę na parapecie, a dziś rozpoczęłam sezon ha !
Przedogródek pod dębem 18:37, 05 mar 2018

Do góry
Zacząłem projektowanie mojego przedogródka.
Właściwie do zaprojektowania jest podłużna rabata o szerokości 1,5 m i długości 15 mb, zakończona istniejącym rododendronem i okrągłym klombem o średnicy 3m. Na środku klombu mam wierzbę całolistną na pniu 'Hakuro-nishiki'. Prawdopodobnie ją zostawię lecz naokoło zrobię „łączkę z rozchodników i stipy lub rozplenicy.
Obecny widok przedogródka pokazałem na pierwszej stronie mojego wątku.
Trawnik wymienię na nowy po przekwitnięciu krokusów i żonkili które tam od dawna sadzę.
To co udało mi się zaprojektować zaznaczyłem na szkicu. Na tym szkicu rabata, na dwunastym metrze jest podzielona aby zmieściła się na jednej stronie.

A to legenda tego co udało mi się wpasować:
1. Rozplenica japońska 'Hameln' - Pennisetum alopecuroides 'Hameln'
2. Hakonechloa smukła 'Aureola' Hakonechloa macra lub „All gold”
3. Róża okrywowa ciemnoróżowa Summer Fairytale (Korpinka)
4. Róża okrywowa biała
5. 5 liliowiec żółty
6. Kosaciec ciemnogranatowy
7. Łubin niebieski
8. Azalia japońska 'Hino-Crimson'
9. Azalia japońska Maruschka
10. Azalia japońska Silvester
11. Róża bordowa Munstead Wood
12. ostrogowiec-czerwony-coccineus-centranthus-ruber-
13. Hortensja polar Bear
14. Hortensja lime light

te rośliny też chciałbym mieć jeśli się zmieszczą:

15. LAVENDER ICE - mała rabatówka , idealna na przód rabaty o wyjątkowo trwałych kwiatach w ciekawym lavendowym kolorze. Kwitnie chetnie i obficie : znajdź dla niej miejsce
16. Rododendron Buchlowice: znajdź dla niego miejsce
17. Rozchodniki znajdź dla nich miejsce
18. żurawki znajdź dla nich miejsce
19. ciemiernik Red VS

I jeszcze zapisane z ogrodowiska sentencje i zestawienia które mi się podobają. Gdzie je jeszcze wkleić?:
1. "lawenda i róże bordowe. Różowe z fioletowym jakby się urodziło razem. Piszę o tych różach z lawendą. Nie mam takiej odmiany, bardzo ciemna jest, fajna".
2. "A ja u siebie najbardziej lubię takie połączenie- róża okrywowa The Fairy i lawenda. Nic odkrywczego .Oczywiście na przód rabaty lub na rabatę wąską po prostu. Z tyłu pasują świetnie szmaragdy"
3. hortensje biała bukietowa i czerwona ogrodowa
4. na okrągłym klombie rozchodniki i stipa?
5. Jasny rozchodnik i pełna różowa róża
6. Niska róża ( okrywowa) i rozplenica. Rozna blisko siebie i róża wyrasta z rozplenicy
7. "Hortensje, a w ich nogach ułudka wiosenna, zdobi wiosną, gdy hortensji nie widać, a potem jej nie widać, bo hortensja zdobi, no i na przodzie Żurawki"
8. liliowiec 'Stella d'Oro' ( żółty niski) i żurawka 'Palace Purple' bordowa
9. "lwie paszcze j. różów ( łososiowa?) + krzewuszka Krzewuszka cudowna MONET 'Verweig' - to odmiana zwarta, zaliczana do najniższych odmian krzewuszki cudownej. Niespotykane brudnoróżowe do zielonych liście z białoróżowym obrzeżeniem, ciemnieją na jesieni. Ma jasnoróżowe kwiaty i dorasta do 0,5 m wysokości. + fioletowe hiacynty + fioletowe mieczyki"
10. "turzyca muskegońska i kostrzewa sina ( jedna jest wyższa i jasnozielona a druga, rośnie przed pierwszą to małe kepki niższej trawy. Rosna w odstępach"
11. Peonie, łubiny, naparstnice. Wszystko w jednej tonacji ( rózowe?) fioletowe?
12. Srebrny starzec, rozchodnik okazały ciemny, małe srebrne( białe niskie kwiatuszki okrywowe, rozplenica rubrum, jeżówka fioletowa
13. Biała, pełna róża i ciemno niebieski kosaciec syberyjski
14. Róża pełna obsypana smagliczką jednoroczną.

A może i takie zestawienia?:

15. żurawki marmelade stipa rozchodnik okazały jasno brazowy
16. Liliowce ciemno bordowe z hortensjami bukietowymi białymi też fajnie wyglądają
17. lawenda. Kompozycje i zastosowanie lawendy
"Lawenda najlepiej się prezentuje posadzona w dużej, jednogatunkowej masie, jako pasy, żywopłoty, duże plamy. Wtedy wygląda najbardziej spektakularnie i malowniczo. Dobrym towarzystwem dla lawendy, jeśli chcemy ją na rabatach pomieszać, są róże, bodziszki, żurawki, hosty (szczególnie o żółtym zabarwieniu). Jeśli chodzi o kolor innych kwiatów to polecam różowy, niebieski, fioletowy i biały. Z krzewów ładnie będzie wyglądało zestawienie z żółtolistną trzmieliną Fortunego (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold') oraz purpurowym perukowcem Cotinus 'Royal Purple'".

Czy ktoś pomoże radą gdzie posadzić rośliny( zestawy ) w pustych na szkicu miejscach?
Bardzo lubię jeżowki, Żurawki, kosaćce ach trudno wymieniać bo wszystko lubię. Gdzie je umiejscowić na rabacie?

Niektóre z Was malują roślinami pejzaże. Pomóżcie mi abym nie stworzył bohomazu

A może zupełnie inny projekt???

Zależy mi aby rabata była atrakcyjna zarówno od strony szutrowej drogi jak i od strony chodnika z kostki.
Co zmienić na szkicu?

Uff, długi ten tekst - wybaczcie.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:18, 05 mar 2018

Do góry
Hej Asiu
Twój ogród budzi się już do życia.
Moja stipa nie jest tak ładna jak u Ciebie.Ciemierniki mam w podobnym stadiumNa resztę też czekam z niecierpliwością.
Pozdrawiam.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 14:49, 02 mar 2018

Do góry
Też ok 3 tygodnie i nic, za to stipa coraz gestsza ☺
Daleka droga do ogrodu....... 13:12, 02 mar 2018

Do góry
Moja pierwsza stipa po tygodniu. Siałam 18 lutego
.

Nie wiem czy nie za mało przysypałam nasionka bo zaczyna mi się kłaść. Chyba, że to do słonka.
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:40, 28 lut 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Pięknie wzeszła Ci stipa
zobaczymy jak będzie rosła w ogrodzie już w miejscu docelowym
Ogródek z futrzakami i kamieniami 20:07, 28 lut 2018

Do góry
Ewik napisał(a)

Oj tak , wszelkie brązowe suchotki też. Stipa wysiana i już niteczki pokazuje , bo jakoś samoistnie u mnie nie chciała ☺

U mnie się wysiewała sama do tej pory.... ale może sobie chociaż do jednego pojemniczka też wysieję
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:06, 28 lut 2018

Do góry
Pięknie wzeszła Ci stipa
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:34, 28 lut 2018

Do góry
A tak rośnie moja stipa która ma ponad tydzień od wysiewu

A tutaj wschodzące poziomeczki

Miejsce, gdzie najłatwiej mnie znaleźć 16:17, 28 lut 2018

Do góry
Miro - nerine kupiłam w zeszłym roku w Janinie. Różowe nie zakwitły, białe tak. Rosły w donicy, w żyznej, przepuszczalnej glebie, wraz z gaurą. Stworzyły jesienią piękny duet, ciężki do sfotografowania. Donica stała w ciepłym miejscu, w zasadzie w pełnym słońcu. Myślę, że różowe nie zakwitły ponieważ cebule były zbyt młode, wyraźnie mniejsze od białych. Mam nadzieję sprawdzić moją hipotezę w tym sezonie.
Róże - z ich rozmiaru byłam zadowolona w 3 lub 4 roku uprawy, ale już w drugim było wyraźnie widać postępy.
Przygotowania do wiosny:
- wzrastają wysiane kardy, karczochy i stipa
- w taczce w garażu czeka "zadołowany" żywopłot z grabu, który sprzedawca przysłał mi nieoczekiwanie tydzień temu
- przyrastają zasoby nasion, które będę stopniowo wysiewać
- kilkadziesiąt razy dziennie wizualizuję sobie nowe nasadzenia. Uwielbiam!
W ogrodzie od późnej jesieni nie zrobiłam nic.
Danusiu - to wielki zaszczyt gościć w moim wątku. Podziwiam za szybkość reakcji i ciągłą chęć pomocy innym. Dziękuję za Ogrodowisko.
Koliberku - bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś.
M-Gosiu - ogród w ostatnim roku powiększył się magicznie dwukrotnie, a w tym sezonie zrobi to jeszcze raz. Trochę się martwię, czy dam radę wszystko ogarnąć. Najstarsza część ma już wiele lat i nie wymaga tak dużo plewienia, przesadzania itp. Nowsza część będzie leśno-bylinowa, a w najnowszej ma się zmieścić mały sad, duży warzywnik i ogromna rabata trawiasto-bylinowa.
Aurelio - bardzo mnie cieszy, gdy ktoś docenia moje róże. Niestety część ogrodu, w którym rosną, staje się coraz bardziej cienista i obawiam się, że z czasem zmarnieją. To między innymi dlatego powiększyłam znacznie ogród posuwając się w stronę słońca. Charakter nasadzeń tam obecnych/planowanych wymaga trochę innych róż, bardziej dzikich, o skromniejszych kwiatach. Przygarnę kilka ramblerów, o których zawsze marzyłam, a nie miałam na nie miejsca. Mam nadzieję na wiele nowych ogrodowych wrażeń.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 16:12, 28 lut 2018

Do góry
Ale masz dorodne rozsady Basiu.
Ja jeszcze pomidorów nie wysiałam. Stipa i papryczka wysiana w sobotę ale nic jeszcze nie wschodzi.
Mały ogród pod Wrocławiem 23:45, 27 lut 2018

Do góry
tak sobie mysle, że dałabym tam same hortensje o ile światło tam będzie docelowo (pamietaj ze zywopłot urośnie) albo jesli magnolia ma zostać poszłabym w dywan z jakiejs trawy i byline chocby szałwia i sesleria, molinia i jarzmianki, rozplenice i rozchodniki...albo stipa z lawendą by nawiązac do przeciwległego boku
Ukojenie 21:24, 27 lut 2018

Do góry
Możesz być dumna z siebie, niezła kolekcja roślin , stipa Ci dużo wzeszła.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 19:36, 27 lut 2018

Do góry
Juzia napisał(a)

To tak jak u mnie bronzity
Muszę je mieć i koniec Nawet co roku inne

AAAAA...no i stipa oczywista!

Oj tak , wszelkie brązowe suchotki też. Stipa wysiana i już niteczki pokazuje , bo jakoś samoistnie u mnie nie chciała ☺
Ogródek z futrzakami i kamieniami 18:03, 27 lut 2018

Do góry
Ewik napisał(a)
Miskanty , rozplenice trochę okryłam ale drobnica musi sobie radzić. jak frostety zmarzną to i tak dokupię , jak kiedyś pisałam za bardzo mi pasują

To tak jak u mnie bronzity
Muszę je mieć i koniec Nawet co roku inne

AAAAA...no i stipa oczywista!
Mała działka - wielkie nadzieje 13:37, 27 lut 2018

Do góry
Mam nadzieję, że ten dzisiejszy mróz spowodował, że te z Was, które nie muszą, to nie wychodzą z domu
Gdybyście się nudziły to wstawiam spis wybranych roślin na moje rabatki przed tarasem z prośbą (Ewuniu, jesteś?) o pomoc w ułożeniu ich tak, aby to wszystko miało ręce i nogi. Mi jeszcze brak wyobraźni, która roślina przy której będzie pasowała najlepiej, co z czym się fajnie komponuje. Oczywiście wszelkie podpowiedzi, także zmieniające mój wybór bardzo mile widziane.
Nie ukrywam, że liczę na pomoc wszystkich zaglądających
Ewuniu, rozrysujesz tak pięknie jak poprzednie rabaty? Bez Ciebie nie poradzę sobie. Ale jest i dobra wiadomość dla Ciebie To chyba będzie jeden z ostatnich planów na wiosnę Potem dam Ci odpocząć, bo zasłużyłaś na to
Najważniejsze, wejściowe rabatki muszą poczekać na wycięcie jałowców, zmianę chodnika i (mam nadzieję) wycięcie olbrzymów tujowych, chociaż negocjacje ciężko mi idą
Kochane, pomóżcie mi i Ewie, bo wiem, że mnie wspomoże i byłoby jej łatwiej
pozdrawiam cieplutko

1. hortensja bobo wys. 80 cm, kwitnie VII-VIII
2. Liatra kłosowa Floristan violet -jasnofioletowa, wys. do 100cm; kwitnie VII-IX
3. przetacznik kłosowy - Veronica spicata Christa (kwiaty niebiesko-fioletowe, 40 cm, kwitnie czerwiec-październik); Inspire Blue (jasnoniebieski, kwitnie lipiec-sierpień, wys. 60 cm) First Love (wys. 30-40 cm, różowy, kwitnie czerwiec-sierpień); First Glory (40 cm, niebiesko-granatowy, kwitnie czerwiec-sierpnień) Red fox (ciemno- różowy, wys. 30-40 cm, kwitnie VII-VIII)
4. orliki: Barlow Blue, Barlow Pink, Barlow White (80 cm) – kwitnie maj-lipiec
5. trawa stipa
6. floksy wiechowate
7. jarzmianka (kwitnie całe lato): Astrantia major 'Roma' (różowa, 70-75 cm), Astrantia Ruby Wedding (ciemnobordowe, 60 cm), Star of Beauty (fioletowe, 70-75 cm), major Venice (fioletowo-różowe, 60 cm), 'Sunningdale Variegated' (jasno-różowa, 75 cm), większa Astrantia major( kwiaty jasno różowe, wys. 80 cm)
8. jeżówki, chciałabym tutaj tylko podwójne
9. lilie azjatyckie
10. na obwódki: begonia wiecznie kwitnąca biała lub różowa; ew. żurawka berry smoothie
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:38, 26 lut 2018

Do góry
No i była sobie wiosna

U mnie też stipa taka zielona była....przed tymi mrozami
I róże pąki miały.
I nawet kilka tulipanów, krokusów i hiacyntów pokazało kły.
A teraz widzę, że nawet bukszpany zmroziło
Buuu

Pocieszenie jedyne, że u Ciebie cieplej
Mały ogród pod Wrocławiem 17:53, 26 lut 2018

Do góry
Mam do Was prośbę, mam kłopot z rabatą na przodzie domu
[img

na wprost okna kuchennego (strona wschodnia) mam posadzony wzdłuż płotu żywopłot grabowy, z przodu od ścieżki jest żywopłot z bukszpanu, który chcę nisko prowadzić i z elementów wyższych mam od lewej
Magnolię Soluange Lennei (ta w kubraczku)
Miłorząb Markinen
mdz. Marikenem a Magnolią 3 szt. sosny Winter Gold
i ostatni to Grab Fastigata (już dość duży okaz) podsadzony stipa i sosnami low glown których prawie nie widać wśród stipy.
no i cały obszar mdz. bukszpanami a żywopłotem z graba jest wypełniony szałwią omszona (docelowo chyba wymienię na różę okrywową) oczywiście teraz ich nie widać
mój dylemat jest taki
w okresie letnim szałwie się wybijają i wygląda to nieźle ale teraz coś mi w tym nie pasuje... sam nie wiem co, chyba najbardziej drażni mnie pustka po prawej stronie merikena. Dodatkowo wydaje mi się że miłorząb zginie na tle żywopłotu z Graba, a sosenki są trochę zasłonięte przez szałwie w czasie kwitnienia. Nie wiem co zrobić, czy przesadzić do donic sosenki i dokupić dwa merikeny jeszcze tak aby były 3 szt. a może merikena też usunąć i cały ten pas wypełnić Hortensjami, prowadzonymi nad szałwią (szałwia niebieska). Ten pomysł wydaje mi się sensowny tym bardziej że pod drugiej stronie ścieżki też mam hortensję co widać na ostatnim zdjęciu. Myślałem tez o jakimś drzewie na za dużymi w formie krzaczastej, ale już chyba Hortensję podsadzonę szałwią/różami okrywowymi będą lepszę. Pomóżcie proszę coś wykombinować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies