Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Bogdzia 18:13, 15 mar 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za wskazówkę - to ja też jednak okryję ciemierniki doniczkami i matami. Bo liście wycięłam.

Ja nie wycinam , jak wycinałam marzły całkowicie, jak nie wycinam to nawet jak zmarzna kwiaty to roślina nadal żyje.
GorAna 18:25, 15 mar 2018

Mariolka, piękne masz ciemierniki. Muszę dokupić choć jedną odmianę, bo jak na razie mam tylko białe i różowe, które jesienią podzieliłam na mniejsze karpy
Ciekawe jak zniosą te mrozy?
Pozdrawiam
paniprzyroda 19:23, 16 mar 2018

Madziu, wiosna się zbiesiła, wieje i smęci, a śniegu tyle co na serniku Mógłby popadać w końcu i osłonić cebulowe.
Ewo - ciemierniki okryłam. Reszta musi sobie poradzić. A i jeszcze okryłam balię z wykopanymi doniczkami cebulowych. Miały zakwitnąć na święta.
Irenko, fotki krokusów z ubiegłego roku. Ciemierniki mogły jednak troszkę zaczekać, ale i one dały się nabrać na wczesne ciepełko. Kolejne krokusiki żółte i białe też wystartowały, ale kwiat zamknięty.
Rench 20:00, 16 mar 2018

Moje krokusy nawet w ubiegłym roku nie były takie piękne,zostały w pąkach i teraz też chyba ich to czeka.

Masz białe szafirki może.Czy one mają też takie liście jak te zwykłe niebieskie?
paniprzyroda 20:42, 16 mar 2018

Bożenko, liście ciemiernikom wycinałam zawsze, czasami etapami, te pierwsze zmarznięte, później jak wyskoczyły świeże, to usuwałam resztę starych. Jednak doczytałam, że stare liście sprzyjają chorobom i wycinam wszystkie wiosną. Nie zawsze po cięciu wyskakiwały takie niespodzianki mrozowe.
Gor-Aniu, wszystko się okaże jak miną mrozy. Ja już nie dokupuję ciemierników, bo miejsca brak.
Bardziej martwię się różami, bo łodygi już dziś wyglądają nieciekawie i wszystkie pnące mogą startować od zera.
Tak wyglądały wczoraj, przed okryciem.

Raport z wysiewów przed dwoma tygodniami
stipa do pikowania jutro, bo w tygodniu czasu brak

pomidory codziennie odwracane do światła trochę się pokręciły

pomidorki z nasionek od Łucji, jedne 100% wschodów, Malachitowa szkatułka ciut słabiej
paniprzyroda 20:46, 16 mar 2018

Rench napisał(a)
Moje krokusy nawet w ubiegłym roku nie były takie piękne,zostały w pąkach i teraz też chyba ich to czeka.

Masz białe szafirki może.Czy one mają też takie liście jak te zwykłe niebieskie?

Reniu, maleńką kępkę mam, listki chyba takie same jak zwykłych, no może ociupinkę grubsze. Natomiast zdecydowanie grubsze listki mają jasnobłękitne, dobrze się rozrastają. W tym sezonie czekam na różowe, jeśli nie było pomyłki
ryska 20:53, 16 mar 2018

Wow widać ja się opierdzielam w tym sezonie, nic nie wycięte w ogródku, pomidory jeszcze w torebkach... Ziemia tylko się grzeje na parapecie i papryki wysiałam.
Przed chwilą zasypałam śniegiem hortensje ogrodowe.

Ja mam białe szafirki, są fotki tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/410-szafirki-muscari-macrocarpum?page=7
liście lekko szare, bardziej jednak zielone.

paniprzyroda 21:03, 16 mar 2018

Haniu- Anabell niektóre kepki krokusów powinnam chyba wykopać, bo widzę, że drobnieją.

miały być dalie o ciemnych liściach

stare nasiona białego cleome, nic z tego, muszę się obejść smakiempodobnie szałwia Marcus, wzeszło jedno i nic, a już się cieszyłam

i obiecana fotka jeżówki bladej nasiona zagubione w akcji w ub. roku, posiałam w tym

paniprzyroda 21:33, 16 mar 2018

Rysko, to Ty masz całą plantację białych szafirków Śliczne są. Moje błękitne

JoannA 07:41, 17 mar 2018

Wysiewy podziwiam
Pomidorki masz już takie duże, u mnie jeszcze nie wszystkie nasionka wykiełkowały, ale ja tylko do donic to wystarczy.
Martwi mnie brab pokrywy śnieżnej, ale mam nadzieję że cebulowe to przetrwają.
Pozdrawiam