Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:34, 03 lip 2016

Do góry
Rudbekie

Przycięte tawuły

Krwawnica i rozchodnik oraz przegorzan (chyba zaczyna się "niebieszczyć")
Ogród tworzony z pasją 16:33, 03 lip 2016

Do góry
moja ,instrukcja' ukorzeniana bezdoniczkowego w 5 krokach

pręt

długi pęd zdrewniały

przycięty i przygotowany do rozmnażania

wbijam pręt w ziemię tak gdzieś na 2/3 długości

potem wsadzam w jego miejsce pęd tawuły, lekko przydeptuję

i teraz czekam do wiosny co jakiś czas zaglądam i sprawdzam czy na pewno wody nie potrzebują.
Czasem listki usychają ale i tak w większości wiosną nowe oczka się pokazują
Ogród tworzony z pasją 09:21, 03 lip 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Pokażę Wam dzisiaj jak sporządzić sadzonki z tawuły japońskiej. Dzisiaj przycinałem obwódkę, więc mam dobry materiał do sadzonkowania.

1. Pobieramy sadzonkę o długości ok. 10-12 cm, teraz jest dobry termin bo pędy są średnio zdrewniałe.

2. Obrywamy dolne liście, a pozostałe przycinamy, żeby ograniczyć transpiracje.

3. Sadzimy do donicy z ziemia, obficie polewamy, trzymamy w cieniu (ja chowam na dzień do garazu) i nie dopuszczamy do przesuszenia podłoża.

Życzę powodzenia i udanego rozmnażania. Może moja instrukcja Wam się przyda.
A i jeszcze jedno. Ja nie stosuje ukorzeniacza.

To kawałek mojej dzisiejszej pracy

Karol dzięki przyda mi się ta informacja Miłych wakacji i oby szybko czas nie uciekał
Miłej niedzieli
Pogubiłam się po drodze... 01:31, 03 lip 2016

Do góry
Marga napisał(a)
A dlaczego podcięłaś tawuły? Nie lubisz kwiatów?
Róża śliczna
przekwitły prawie już
Pogubiłam się po drodze... 01:06, 03 lip 2016

Do góry
A dlaczego podcięłaś tawuły? Nie lubisz kwiatów?
Róża śliczna
NewLife w ogrodzie 22:54, 02 lip 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Przykro mi-niestety jeśli chodzi o pogodę to tak niewiele od nas zależy.
To prawda, ale żeby się tak uprzeć na tę moją pracę? Będzie tak długo zlewać, aż wypłuka wszystko. Potem te resztki pewnie pochłonie susza.
MirellaB napisał(a)
Czy obcięte teraz tawuły zakwitną ponownie w tym sezonie?
Ja lubię ich delikatne kwiatki.
Kwiatki same w sobie są OK, ale one często kwitną na wybujałych gałązkach, wtedy cała tawula jakaś taka nie OK
Toszka napisał(a)
na kwitnienie potrzebują tyle samo czasu co od wiosny,tj. ok 3 miesiące. Czyli raczej marne szanse na kwitnienie. Moje obcięte dwa tygodnie temu niemal do ziemi (łyse były) właśnie od 3 dni startują z masą żółciutkich liści
Te "żółciutkie" tawuły to mi jakoś tak słabiej rosną cholery, bo wiedzą, że je lubię bardziej od Goldflame. Tę drugą lubię za młode przyrosty, więc już nie będę ociągać się z przycinaniem. Fajne Toszko, że czasem do mnie zerkniesz. Jak widzisz, kombinuję sama i pewnie Ci się nóż w kieszeni otwiera przy moich decyzjach i doborach
malkul napisał(a)
Mimo tej wstrętnej ulewy mam nadzieję że już masz lepszy humor. nie ma co się denerwować rzeczami na które wpływu nie mamy. macham serdecznei i trzymam kciuki zaten leszy humor.
Dziękuję. Chyba zobojętniałam na te ulewy. Poza tym nasionka trawy z poprzedniej środy już wzeszły i trochę przytrzymują lawiny z nasionami i błotem, gdy leje. Dzisiaj też mocno poznęcało sie nad moim "polem" Jutro ocenię czy drapać grabiami czy machnąć ręką. A padać ma dalej...
Psiamama napisał(a)

Fajnie je skulkowałaś ja też chyba nie będę już więcej dopuszczać do ich kwitnienia. A czemu tuje koszmarne mówisz??? Małe jeszcze i tyle ale szybko urosną.
One nie tylko są małe, ale też chorują. Robiłam opryski, niby zatrzymałam brązowienie i obumieranie gałązek, ale drapaki takie pozostawały (zwłaszcza te Jantary). Mam inne zmartwienia, więc udaję, że problemu nie ma.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:31, 02 lip 2016

Do góry
Dzisiaj udało się przyciąć tawuły japońskie i ściąć szałwie omszone. Sesja zdjęciowa była wcześniej, więc zdjęcia już nieaktualne.

Podokienna frontowa z lewej strony wciąż wygląda z lekka jesiennie. To pewnie przez dominujący kolor żurawek. nawet wielkokwiatowa róża od pacholęcia wpasowała się kolorem.

Powoli po ścięciu regeneruje się czyściec.

Rabata zachodnia bez impresjonistycznych efektów

Zakwitły róże okrywowe na przystudziennej oraz roślinka, która samodzielnie wysiewałam. Kwitnie na biało. Zapomniałam, co to było.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:17, 02 lip 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Chyba pójdę Twym tropem - nr 1. Bonica i nr 2. Mary Rose, a co potem czas pokaże.

To ten czas gdy niewiele u mnie kwitnie, tawuły szybko przekwitły w tym upale, za to róże uwielbiają upał. Jedne powinny uzupełniać drugie?

Dobry wybór Bonicę możesz posadzić w trójkącie. Wtedy plama jest rzeczywiście okazała. A wiesz, że nie mam tawuł w pobliżu róż. W nogach sadzę tradycyjnie rozchodniki okazałe, lawendę, z boku zwiewne miskanty Morning Light, Gracilismus, przywrotnik.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:30, 02 lip 2016

Do góry
Chyba pójdę Twym tropem - nr 1. Bonica i nr 2. Mary Rose, a co potem czas pokaże.

To ten czas gdy niewiele u mnie kwitnie, tawuły szybko przekwitły w tym upale, za to róże uwielbiają upał. Jedne powinny uzupełniać drugie?
Ogród tworzony z pasją 15:44, 02 lip 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Pokażę Wam dzisiaj jak sporządzić sadzonki z tawuły japońskiej. Dzisiaj przycinałem obwódkę, więc mam dobry materiał do sadzonkowania.

1. Pobieramy sadzonkę o długości ok. 10-12 cm, teraz jest dobry termin bo pędy są średnio zdrewniałe.

3. Sadzimy do donicy z ziemia, obficie polewamy, trzymamy w cieniu (ja chowam na dzień do garazu) i nie dopuszczamy do przesuszenia podłoża.

Zapisane!
NewLife w ogrodzie 11:34, 02 lip 2016

Do góry
Czy obcięte teraz tawuły zakwitną ponownie w tym sezonie?
Ja lubię ich delikatne kwiatki.
niedokończony ogród na leśnej 01:17, 02 lip 2016

Do góry
Toszka, dziękuję za zainteresowanie. Jak naoglądam się pięknych ogrodów na tym forum, to już w ogóle popadam w kompleksy z tym moim mizernym ogródeczkiem " w proszku". Teraz do rzeczy:

w ogrodzie mam trochę traw, mało żurawek, berberysy, jałowce, tawuły, świerk inversę,buk pendulę ... to rośnie z tyłu domu, natomiast front domu - jak widać na zdj.
rabata owalna jest już wyodrębniona (śr, 1,7m)-chyba,że zlecę mężowi trochę powiększyć. Jeśli nie sosnę to co proponowałabyś?
Pod murem rabata 108 x187 m.- pomyślałam że trzmielina na pniu będzie ładnie odznaczała się na ciemnej ścianie?,obok kostka na stolik i 2 krzesełka, może na tle brązowej ściany posadzić coś wysokiego w donicy - ale co? Pod płotem rosną pęcherznice, liliowce i tawuły - i to na pewno muszę zmienić: myślę o cisach kolumnowych na wys. płotu.a na jego tle - nie wiem co?

na rabacie po drugiej stronie chodnika (gdzie stoją wiadra )wymiary na zdj. - może np.tak:
pod płotem cisy - jako ekran na wys. płotu, na ich tle hortensje, a przed nimi obwódka żurawek?
albo:
połączenie róży wielkokwiatowej w odcieniu różowym z lawendą, jako tło pod płotem źywotniki zachodnie odmiany np. 'Yellow Riban'? kule bukszpanu na obwódce a przed nimi rozplenicę japońską 'Moudry'.??
NewLife w ogrodzie 22:27, 01 lip 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
Beata jesteś pracowita kobitka i prędzej czy później będziesz miała idealny trawnik, tym bardziej będziesz z siebie dumna wspominając ile potu i łez cię kosztował a żeby zmienić troszkę temat to zapytam czy ciachnęłaś tawuły?
Tak Aga. W tym dniu, co bukszpany. Poleciałam do ogrodu z nożycami zaraz po permisji Toszki.
Przed:

Po:

Kwiaty na tawule nie są dla mnie atrakcyjne. Za krótki czas pojawią się ładnie wybarwione młode przyrosty a właśnie te w tawułach lubię najbardziej.
Nie patrzcie na koszmarne tuje. Po prostu masakra z nimi jedna wielka.
Ogród Ani :) 21:56, 01 lip 2016

Do góry
Aniu dziś z maczetą szłam przez taras irga przycięta, berberysy wykulkowane, tawuły obcięte Na taras też przyjdzie pora, wtedy go zmienię i nie będzie zlituj

Tosiu no właśnie, próbowałam wygoglować ale z różnym skutkiem :/ Dobrze że nie wzięłam, bo wyjdzie mi chiński dywan (zapożyczone od Marty ) Jakoś wolę mieć pewność co do roślin które sadzę :/
NewLife w ogrodzie 21:13, 01 lip 2016

Do góry
Beata jesteś pracowita kobitka i prędzej czy później będziesz miała idealny trawnik, tym bardziej będziesz z siebie dumna wspominając ile potu i łez cię kosztował a żeby zmienić troszkę temat to zapytam czy ciachnęłaś tawuły?
Pogubiłam się po drodze... 20:02, 01 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
tawuły japońskie podciętetyle się napracowałam dzisiaj

cielas jak przekwitly ?
tez musze bo wielkie ale jeszcze kwitna..
Komendówka 12:26, 01 lip 2016

Do góry
Toszko jeśli zajrzysz, zaczynam mieć wątpliwości wzgledem tawuły. Moja mi się nie podoba (chyba goldflame), bo ma mocno rdzawe przyrosty i to mnie z lekka mierzi. Myślałam nad golmound, jest jednolita, w sensie listki. Ale jakoś w te upaliska, nadmiar żółtego też mnie mierzi (z lekka). Aaa, to wszystko w kontekście brzeziniaka. Jakbym tam dała łany rudbekii, trochę perowskiej (nie wiem jak sie to pisze), to te żółte tawuły jakoś mi za żółte są. Mogę zacząć szukać jakiejś o zielonych listakach na cyt."wał tawuł"[1]?

[1] Toszka
Ogród tworzony z pasją 12:09, 01 lip 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Też tak robię Ale jak dla mnie to z patyków jesienią najlepiej robić sadzonki nie trzeba pamiętać o podlewaniu same rosną
Ogród tworzony z pasją 11:33, 01 lip 2016

Do góry

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:04, 01 lip 2016

Do góry
spokojnie możesz posadzić tawuły pod warunkiem, że żółte, zadnych goldfalame
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies