Toszka, dziękuję za zainteresowanie. Jak naoglądam się pięknych ogrodów na tym forum, to już w ogóle popadam w kompleksy z tym moim mizernym ogródeczkiem " w proszku". Teraz do rzeczy:
w ogrodzie mam trochę traw, mało żurawek, berberysy, jałowce, tawuły, świerk inversę,buk pendulę ... to rośnie z tyłu domu, natomiast front domu - jak widać na zdj.
rabata owalna jest już wyodrębniona (śr, 1,7m)-chyba,że zlecę mężowi trochę powiększyć. Jeśli nie sosnę to co proponowałabyś?
Pod murem rabata 108 x187 m.- pomyślałam że trzmielina na pniu będzie ładnie odznaczała się na ciemnej ścianie?,obok kostka na stolik i 2 krzesełka, może na tle brązowej ściany posadzić coś wysokiego w donicy - ale co? Pod płotem rosną pęcherznice, liliowce i tawuły - i to na pewno muszę zmienić: myślę o cisach kolumnowych na wys. płotu.a na jego tle - nie wiem co?
na rabacie po drugiej stronie chodnika (gdzie stoją wiadra

)wymiary na zdj. - może np.tak:
pod płotem cisy - jako ekran na wys. płotu, na ich tle hortensje, a przed nimi obwódka żurawek?
albo:
połączenie róży wielkokwiatowej w odcieniu różowym z lawendą, jako tło pod płotem źywotniki zachodnie odmiany np. 'Yellow Riban'? kule bukszpanu na obwódce a przed nimi rozplenicę japońską 'Moudry'.??