Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:47, 20 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki Danuś jaśminowce byłyby świetne, ale nie wiem co z mszycami, a nie chcę w łące pryskać. Boję się, że rozeszły by się po całym ogrodzie( mszyce) tą samą obawę mam co do kalin...
A co myślisz o pomieszaniu takiego szpaleru z krzewuszek i żylistków???

Mam obydwa te krzewy o które się boisz, nie ma problemu z mszycami. To nie jest kalina koralowa ani zwykły jaśminowiec.

Poza tym na łące jest równowaga biologiczna i biedronki nie pozwolą aby mszyce sprawiały kłopot. To biosystem a nie sztuczny ogród.
Ogród w remoncie 12:32, 19 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Nie sadzilabym na ich miejsce juz niczego zimozielonego. Mysle, ze fajnie wygladalaby tam wlasnie taka kalina pagodowa.

Nie wiem Ewo czy chcę tam krzewy. Kołuje mi się po głowie zupełnie na płasko z rozrzuconymi tylko gdzieniegdzie elementami pionowymi w postaci np traw albo poduchami z azalii jap.
Ogród w remoncie 12:21, 19 sty 2018

Do góry
Nie sadzilabym na ich miejsce juz niczego zimozielonego. Mysle, ze fajnie wygladalaby tam wlasnie taka kalina pagodowa.
Ogród w cieniu brzozy 09:25, 19 sty 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Och ,nareszcie Zaległe letnie zdjęcia. Masz dar do robienia wspaniałych ujęć)
Agatko, czy to hortensja? Ile ma lat? Okrywasz ją na zimę?

Mirka, hej, to jest kalina Onondaga, nie trzeba jej okrywać, teraz już muszę uciekać.
Ogród w remoncie 16:56, 17 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)

To chyba dobrze, co?

A ta kalina Viburnum rhytidophyllum jest zimozielona w PL? Bo u mnie jest

Masz na myśli kalinę sztywnolistną? Chyba jest zimozielona,przynajmniej częściowo. Akurat najmniej mi się podoba z kalin. Gillenię obejrzałam i byłaby fajnym uzupełnieniem może. Nie znałam jej zupełnie.

Ciekawe czy dereń pagodowy by sobie tam nie poradził? Piękne są.
Ogród w remoncie 16:33, 17 sty 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Ewa przypomniałaś mi o moich chciejstwach kalinowych

To chyba dobrze, co?

A ta kalina Viburnum rhytidophyllum jest zimozielona w PL? Bo u mnie jest
W zielonej aptece 14:28, 17 sty 2018

Do góry
Ktoś mnie wywołał tymi kłosowcami, pozdrawiam.
Świetnie wygląda ten ciemiernik pod Kyushu, a moja kalina w tym roku zaszalała, ma najwięcej kwiatów od kiedy ją posadziłam i jeszcze tak długo kwitnie, od początku listopada, wszystko przez tą zimę.
Sosnowe zacisze 20:35, 16 sty 2018

Do góry
Dziękuję wszystkim za szybkie odwiedziny, nie spodziewałem się takiej reakcji przy tak wielkiej ilości wątków na forum.
Sama szefowa jako pierwsza odwiedzająca...
Danusiu to zdjęcie przedstawia widok z tarasu na którym toczy się życie w sezonie są tu stare sosny i miarę młode dęby które od poprzedniej zimy przycinam (lekko formuję) pozbyłem się robinii (z odrostami stale walczę). W maju dosadziłem trzy rododendrony aby sprawdzić jak będą się zachowywać w tym miejscu. Dodatkowo posadzona jest świdośliwa, kalina sztywnolistna 3szt, na drzewa zostały puszczone winobluszcze pięciolistkowe( niestety bluszcz posadzony w lesie cztery lata temu trwa ).
To samo miejsce widziane od strony strony ogrodzenia. Teraz dopiero widzę jak kiepskie zdjęcia robie na potrzeby forum.
I inna część lasku, jest młodszy w tą zimę będzie przerzedzany i jeszcze wyżej podcinany.
W zielonej aptece 18:44, 16 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Wreszcie zrozumiałam Twoją nazwę wątku - tyciutko jak w aptece hehe.
Za to lekarstwo podziałało - ta kalina ach dumam nad nią mam taką małą December i tez coś tam się różowi al ona młoda bo kupiłam w listopadzie.
Ciemiernik cuchnący u Ciebie bardzo okazały - chyba bardziej teraz cieszy niż te odmianowe w kwietniu. Mam ale tez malutki i w cieniu może za dużym - czekam na kwitnienie.
Nie zapomnij nam od czasu do czasu jakieś lekarstwko zaaplikować .

pozdrawiam

duży cień rzeczywiście jest problemem - lecz do pokonania
W zielonej aptece 12:26, 16 sty 2018

Do góry
Wreszcie zrozumiałam Twoją nazwę wątku - tyciutko jak w aptece hehe.
Za to lekarstwo podziałało - ta kalina ach dumam nad nią mam taką małą December i tez coś tam się różowi al ona młoda bo kupiłam w listopadzie.
Ciemiernik cuchnący u Ciebie bardzo okazały - chyba bardziej teraz cieszy niż te odmianowe w kwietniu. Mam ale tez malutki i w cieniu może za dużym - czekam na kwitnienie.
Nie zapomnij nam od czasu do czasu jakieś lekarstwko zaaplikować .

pozdrawiam
W zielonej aptece 08:08, 15 sty 2018

Do góry
Nowy rok, czasem za szybko płynie czas.
Wszystkim zakręconym ogrodowo życzę udanego nowego tegorocznego sezonu!
Katko -
szczeć bardzo się sieje a rozety potrafią zagłuszyć rośliny obok - uważajmy więc. Dzięki za chęć podarowania nasion kłosowca. Dostałam od Agaty z ogrodu w cieniu brzozy, rzeczywiście kwitł a czy się wysieje? - zobaczymy, zebrałam też nasiona. Jakby co to wiem gdzie po nie znów zapukać
Kwitnie mi teraz kalina Farrei la la la jaka jestem zadowolona!- zakwitła przed Bożym Narodzeniem

Aniu -
hortensji mam sporo, część nie kwitła, ale w tym roku je zabezpieczyłam innowacyjną osłoną - workami jutowymi

Jona -
nie zaglądałam tu bardzo długo, zima sprawia, że się hibernuję w świecie forumowym choć w moim ogrodzie coś tam zawsze kwitnie - ciemiernik od Vity

Elu -
to już wiesz co u mnie - zimowy ogród z kwiatami

Powyżej ciemiernik cuchnący - jestem tą rośliną zachwycona, jest bardzo ozdobna przez okrągły rok.
Migawki z ogródka 20:07, 07 sty 2018

Do góry
Roz tez nie kopczykowalam, spocily by sie przy tej pogodzie
Oczara mam, moj bedzie kwitl za jakis miesiac, troche go sarenki nadzarly niestety. Kalina wlasnie zaczyna, wczoraj sfotografowalam pierwszy kwitek. Mysle, ze warto ja miec, pachnie oblednie i te zimowe kwiaty sa piekne

Bombki masz super u mnie w tym roku znow nie bylo choinki ale my na wyjazdach. baltyku zima nie widzialam jeszcze, ba juz go z 20 lat nie widzialam.
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:30, 06 sty 2018

Do góry
Dziękuję Za pamięć odezwę się wiosną chociaż u mnie prawie wiosna, kwitną róże, kalina Dawn, deszcz pada i temperatura cały czas na plusie, urlop nawet zostawiłam z'17 roku na koniec marca aby popracować w ogrodzie, bo nie mogłam skończyć prac jesiennych dużo się u mnie działo dzisiaj pierwszy raz weszłam na wątek od ostatniego razu, ale na wiosnę się poprawię przekazuje wszystkim róże z ogrodu zerwane przed świętami w pąkach w domu rozkwitły

i kalanchoe kwitnące

pozdrawiam serdecznie życząc pięknie kwitnących ogrodów w tym roku
Pszczelarnia 14:15, 02 sty 2018

Do góry
Joku napisał(a)

Resztkowy wianek bardzo mi się podoba. Jak wszystko u ciebie.
Moja kalina w podobnym stadium, widzę ją z okna. Czy pachnie? Nie wiem bo mało bywam na dworze. Oglądając kaliny na forum zastanawiam się co ja właściwie mam bo są bardzo podobne do siebie. Dotyczy to również kaliny angielskiej. Ale mniejsza z tym, najważniejsze że rosną i cieszą nawet zimą.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Ja też niedawno dowiedziałam się, że mam kalinę koreańską. Ja ciągle na dworze jestem, krzątam się z grabiami non stop.

Najlepszego.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:55, 31 gru 2017

Do góry
Jola Basia

Sylwester a ja sprzatam
u nas 12 stopni i slonko przyswieca. Troche wietrznie. Bylam chwile w ogrodzie sprawdzic czy kalina juz kwitnie i jeszcze paki ma ale jak sie nosa przystawi to pachnie pare hwascikow wyrwalam. Dzis w sumie byl taki ladny dzien, ze mozna by w ogrodzie popracowac.
Pszczelarnia 13:45, 31 gru 2017

Do góry
Ewo dekoracje tak bardzo mi sie podobaja tak naturalne jak Ty i Twoj ogrod
moja kalina tez juz zaczyna kwitnac
Pszczelarnia 13:09, 31 gru 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A to wianek na zewnątrz "z resztek".

Resztkowy wianek bardzo mi się podoba. Jak wszystko u ciebie.
Moja kalina w podobnym stadium, widzę ją z okna. Czy pachnie? Nie wiem bo mało bywam na dworze. Oglądając kaliny na forum zastanawiam się co ja właściwie mam bo są bardzo podobne do siebie. Dotyczy to również kaliny angielskiej. Ale mniejsza z tym, najważniejsze że rosną i cieszą nawet zimą.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Pszczelarnia 13:06, 31 gru 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Już kwiaty? Ciermierniki, kalina, wiśnie w Szczecinie... Od jutra zaczynamy sezon?

Na magnolię trzeba poczekać

Pszczelarnia 13:04, 31 gru 2017

Do góry
Już kwiaty? Ciermierniki, kalina, wiśnie w Szczecinie... Od jutra zaczynamy sezon?
Pszczelarnia 13:02, 31 gru 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Ewo Choć spóżnione ale szczere życzenia imieninowe

Ewuniu Kochana duzo zdrówka ,spełnienia marzeń i wszystkiego naj naj

Dziękuję za pamięć. Naj, naj!

Kalina (CH. Lamont)kwitnie i pachnie pod spiżarnią.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies