Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

W samym słońcu 22:22, 09 sty 2016

Do góry
Ania trochę kombinuje,wiadomo, póki co tylko na kartce,żeby warzywniki ustawić w miejscach gdzie nie trzeba będzie zrywać posianej na jesieni trawy.

Mam pytanie : czy kompostownik czymś trzeba impregnowac? Jeśli tak to czym?

Książka,którą kupiłam jak dla mnie jest skarbnicą wiedzy! jestem bardzo zadowolona z zakupu
Ogród w budowie - nieustającej 20:17, 07 sty 2016

Do góry
Jana napisał(a)
wszystkie uwagi zanotowałam, skuszę się chyba na początku na pomarszczoną skoro jest bezproblemowa i kwitnie tak długo zamierzam ją posadzić przy siatce sąsiada w sadzie aby zakryć ich kompostownik może wybiorę ze dwa rodzaje i posadzę naprzemian po 2 krzaczki,będę teraz myśleć super ten pomysł z różą i jabłonią, a tych Ci u mnie dostatek, już wiem co jeszcze w sadzie posadzę

Róża pomarszczona najwcześniej też wypuszcza liście na wiosnę, będziesz mieć ładny szpaler w sadzie, będzie naturalistycznie.
Coraz więcej chętnych na sadzenie róż i jabłoni.

Ogród w budowie - nieustającej 19:11, 07 sty 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)

Pusta róża nazywa się bardzo ładnie, bo Peace and Love.
Róże pnące do cienia - takich nie ma, ani żadnych innych, nie będą kwitły.
Ale są takie, które rosną w półcieniu, podobno:
-Albertine
-Alchymist
-American Pilar
-Kiftsgate
-Lykkefund
-Maigold,
-New Dawn
-Paul's Himalayan Musk
-Veinchenblau

wszystkie uwagi zanotowałam, skuszę się chyba na początku na pomarszczoną skoro jest bezproblemowa i kwitnie tak długo zamierzam ją posadzić przy siatce sąsiada w sadzie aby zakryć ich kompostownik może wybiorę ze dwa rodzaje i posadzę naprzemian po 2 krzaczki,będę teraz myśleć super ten pomysł z różą i jabłonią, a tych Ci u mnie dostatek, już wiem co jeszcze w sadzie posadzę
Życie w wiejskim ogrodzie 11:19, 07 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)

to i ja się podepnę pod pytanie, bo została mi gnojówka z wrotyczu i zamarzła w wiadrze czy można ją na kompostownik wywalić ?

Agatko i Iwonko.
Wszystkie przefermentowane gnojówki i gnojowice zawierają w swoim składzie minerały oraz pewną grupę pożytecznych bakterii i grzybów. Można je stosować zarówno dolistnie jak i doglebowo. W zamarzniętej gnojówce z wrotycza pozostały bez zmian minerały i jakże ważne alkaloidy, ale mikroorganizmy niestety trzeba uaktywnić w temperaturze powyżej 15*C
Malutki pod lasem 11:04, 07 sty 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Ewo, Walduś mówi, że kompostownik w ogrodzie to podstawa Mus było mieć

Nie wiem po jaką mi ten cytat, jak chciałem tylko napisać, że świetnie wyglądasz.
Jasio nie dopytywał co to takiego to białe?
Życie w wiejskim ogrodzie 10:42, 07 sty 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

Dziękuję Waldku za odpowiedź
a czy można podlewać ziemię różnego rodzaju gnojówkami? ja na jesieni tak zrobiłam, zostało mi troszkę gnojówki z mlecza to ją zużyłam i przekopałam ziemię.

to i ja się podepnę pod pytanie, bo została mi gnojówka z wrotyczu i zamarzła w wiadrze czy można ją na kompostownik wywalić ?
Malutki pod lasem 17:54, 06 sty 2016

Do góry
Olga, my dzisiaj byliśmy na sankach
Ewo, Walduś mówi, że kompostownik w ogrodzie to podstawa Mus było mieć
Magdo, no całkiem sporo, na sanki poszliśmy

Tu ma być ogród :) 16:01, 05 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Jakie nogi !!!! ..... bardzo ładne

Ja chyba swoje skrzynie zrobię z resztek pobudowlanych, mam jeszcze sporo calówek, może dwa, trzy sezony wytrzymają

u nas te bladawce do niczego nie pasowały, musiało być malowanie, choć jeszcze będziemy dążyć do ideału z tym kolorem

U mnie też są takie resztki ale to mam nadzieję, że eMa w końcu uproszę o kompostownik i na to je wykorzystamy.
Spokojnie ze 3 sezony powinny dać radę.
Malutki pod lasem 20:37, 04 sty 2016

Do góry
Nic nie szkodzi
ja swój kompostownik mam 2 letni i jak sadzę coś to grzebię i z dołu wybieram czarną ziemię
ale muszę mieć kolejny, bo jak sama napisałaś ...itd.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:23, 04 sty 2016

Do góry
Humor mi poprawiłaś zdjęciami

U mnie skorupek , kawy i popiołu full wypas, kompostownik pełny aż się boję jak go wiosną wybiorę
Malutki pod lasem 20:01, 04 sty 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Ja jeden kompostownik mam, kupiłam drewniany ostatni czekał chyba w C na mnie przeceniony z 80 na 30 pomalowałam i mam, ale mamy chyba też jakieś deski na działce i tak myślałam, żeby zrobić kolejny
masz rację szkoda tego dobra marnować ja dzięki Wietrzykowi nie marnuję już nawet trawy też by mi się na nią coś przydało
Agatko nie zauważyłam Twojego wpisu wczoraj, sorki
Rób kolejny kompostownik, bo jeden na jeden rok, drugi na drugi, w tym czasie ten pierwszy się kompostuje itd
Buziaki
Malutki pod lasem 18:12, 03 sty 2016

Do góry
Ja jeden kompostownik mam, kupiłam drewniany ostatni czekał chyba w C na mnie przeceniony z 80 na 30 pomalowałam i mam, ale mamy chyba też jakieś deski na działce i tak myślałam, żeby zrobić kolejny
masz rację szkoda tego dobra marnować ja dzięki Wietrzykowi nie marnuję już nawet trawy też by mi się na nią coś przydało
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:07, 03 sty 2016
Do góry
właśnie czytam referat u mojej mamy się do dzisiaj skorupki w wodzie moczą ...i taką wodą ona podlewa kwiatki domowe.

ja mam kompostownik to u nie nie ma strat ...ale skorupek nie mocze...bom leń

PS. fryzury szałowe ....może powinnaś poszaleć i blond kędziory sobie zrobić...jak małe afro
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:53, 03 sty 2016

Do góry
W tym sezonie będzie burza wiesiołka i naparstnic

Ciekawa jestem jaki efekt uzyskam na nowej bylinowej wiosenno letniej, jak na nowej liliowcowej będzie......kret mi ja bombarduje masowo

A w planach mam obsadzenie warzywnika po zewnętrznej stronie właśnie liliowcami + może lilie?
Bo w warzywniku znowu będą dalie , mieczyki i aksamitki.......truskawki zmieniły miejsce pobytu w ich starej kwaterze powstał kompostownik.....teraz planuję układ kwater pod warzywa.....musi być ciekawie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:58, 03 sty 2016

Do góry
Pewnie można coś ponabijać, ale wydaje mi się ze jak jest ograniczone miejsce na kompostownik i powinien być w ryzach tak jak u mnie to bardziej praktycznym rozwiązaniem są drzwiczki
Ja żałuje właśnie ze nie mam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:01, 03 sty 2016

Do góry
Te nadstawki są bardzo praktyczne i uniwersalne. Do tego odpada montaż desek.
Myślę, że gdyby tak zachować między nimi szczeliny dylatacyjne, to wyszedłby z nich całkiem ładny i proporcjonalny kompostownik.
Ogródek Iwony 00:11, 03 sty 2016

Do góry
Waldku, też oglądałam ten odcinek. Bardzo pouczający.
A z fotkami zwykle jest tak, że fotografujemy najładniejsze miejsca. A jak chcemy zrobić porównania, fotek brak
Muszę nad tym popracować.
Jakiś czas temu pokazywałam mój kompostownik. Ale z bliska. Nie mam rzutu ogólnego.
Kupiłam ogródek.... Ogródek i co dalej? 19:17, 01 sty 2016

Do góry
roma186 napisał(a)
Witam Kochani.

Ogród jest nieźle rozplanowany, bukszpanowy zywopłocik do przesadzenia, ponieważ zbytnio zamyka ogród, zwęża. Duża kula pewnie nie da się przesadzić, więc dobrze zamknąć ją w kwadracie, ale wtedy trzeba przechodzić przez taras.

Kompostownik trzeba zrobić 3 komorowy, taki jeden wielki kwadrat nie jest dobrze.

Na tarasie meble wypoczynkowe i donice z kwiatami lub roślinami trwałymi.
Studnia zamaskowana z 3 kluczowych stron, dostęp od strony wschodniej.

Świerki włącz w rabatę, jeśli brzydkie na dole, podkrzesaj gałęzie.

12, 13, 14, 15 nowe drzewa na wysokich pniach. 16 żywopłot iglasty jasnozielony.

Kupiłam ogródek.... Ogródek i co dalej? 00:04, 01 sty 2016

Do góry
Witam Kochani.
Kupiłam ogródek, a z nim sporo kłopotów, kłopotów związanych z zaprojektowaniem poszczególnych jego części. Może od Was, miłośników pięknych ogrodów uzyskam wskazówki, aby wyczarować w nim "kawałki szczęścia" miłe moim i mojej rodziny oczom.
Idąc za Pani Danusi bezcennymi radami z innych wątków (zakupiłam również Pani książkę, aktualnie czekam za przesyłką), zaczynam planowanie już teraz, aby móc od wiosny ruszyć "pełną parą".
Niżej wklejam plan działeczki (charakter rekreacyjny) znajdującej się przy lesie, o raczej nieurodzajnej glebie
(20 – 40 cm czarnej ziemi, później żółty piach). Na ogródku jest domek rekreacyjny z tarasem, domek gospodarczy, kompostownik, wytyczona jest betonowa ścieżka, którą później zamierzamy przykryć estetycznymi płytkami chodnikowymi. Są również nasadzenia, które być może stanowią punkt zaczepienia
do upiększenia ogrodu, ale niestety o tym zdecydować sama nie potrafię.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:34, 30 gru 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ja też pamiętam swoje początki i jak nie wiedziałam od czego zacząć i jak zacząć.

Na pierwszym spotkaniu na jakie się załapałam w naszej okolicy poznałam m.in. Alinę, która mnie do siebie zaprosiła i wytłumaczyła od podstaw co i jak bardzo jej jestem wdzięczna za tamten dzień, bo dziś radzę sobie fajnie oczywiście na swoje możliwości.A przez te lata poznałam wielu fajnych ludzi i tak zostałam. Polecam Ci wątek Aliny, a do niej to Tobie chyba bliżej nawet niż mi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5725-ogrod-u-stop-klasztoru-cz-ii?page=46

https://www.ogrodowisko.pl/watek/47-ogrod-u-stop-klasztoru

Acha, i od niej mam skopiowany kompostownik to jest bardzo potrzebne, a Ty masz niezły areał to pomyśl o tym(ziemia za darmo i to jaka).

Ulu miałam okazję poznać w tym roku Alinkę osobiście i obejrzeć jej piękny ogród.....wiosną ma być emitowany w Mai
Bardzo bym chciała uzyskać u siebie podobne efekty
W tym roku byłam w trzech pięknych ogrodach....jednych z piękniejszych na forum. A poznałam na spotkaniach tak wspaniałe osoby, że aż się wierzyć nie chce. Masę roślinek mi podarowali za co jestem ogromnie wdzięczna. Niektórych gościłam również w moim dopiero powstającym ogrodzie, każda rada od takich ogrodników jest bezcenna.

Kompostowniki mam nawet dwa lub jak kto woli jeden dwukomorowy.....ogromne są, a i to mam obawy czy wystarczą na nasze potrzeby.....wyjdzie w praniuTeż uważam , że najlepszy własny nawóz.....daję bardzo dużo kompostu do warzywnika, ale i każda roślinka czy rabatka zostaje zaopatrzona w to złoto. W tym sezonie robiłam jeszcze gnojówkę z pokrzyw i zamierzam robić w każdym kolejnym Mimo smrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies