Mam pytanko, planuję postawić kompostownik za garażem, zrobiłam sobie przymiarkę i wyszło że do studni melioracyjnej jest 2,7 m.
Przeszukałam neta odległość od okien i granicy jest w normie tylko ta studnia.
Czy melioracyjną studnie tak samo się traktuje jak studnie na wodę pitną?
Przypomnienie będzie razem z nowymi rysunkami.
Przed ogródka słusznie nie kojarzysz, bo na razie go nie pokazywałam....bo i nie ma co.
Kompostownik dostał jeszcze dwa piętra...więc wszystko się zmieniło.
Pod sosnami zostaje pomysł z rodkami w donicach....ale to odległe jeszcze plany...muszę działać po kolei bo się nie wykopię
Kompostownik oczywiście pamiętam. Przed ogródek nie kojarzę. Pamiętam wielkie sosny pod którymi marzyłaś sobie posadzić różaneczniki a potem wymyśliłaś że zrobisz tam donice.
Jeśli chcesz do tego wrócić to musisz wstawić krótkie przypomnienie i co ustaliłaś i wszyscy będą na czasie. Oczywiście dla tych którzy nie są od początku a chcą pomóc.
Dziś u Mirelli rozpływałam się w ukłonach nad pożytkiem z Pinteresa. Zatem kopiuję do siebie:
Najlepiej korzystać równolegle z Pinteresa, jako wspomaganie do artykułów i forum.
Jest taka opcja, że oglądasz czyjś ogród. Podoba ci się fotka. Pinujesz do odpowiedniego folderu u siebie. A jak potem klikniesz na tą fotkę, wracasz do ogrodu, skąd fotka pochodzi. Super sprawa. Jedno zdjęcie i wracasz do artykułu, wątku... To takie obrazkowe archiwum. Łatwiej wszystko znaleźć.
Edit: i część folderów może być ukryta dla innych.
Czyli
1. Musisz założyć konto
2. Wybrać tematy, które cię interesują
3. Zacząć przypinać na swoje tablice (wybieramy tablicę, czyli folder, nazywamy go, np. Ogród) i na początek przypinamy do folderu swoją inspirację
4. Jest sporo zdjęć np. z Ogrodowiska, one osadzone są tam ze stron źródłowych.
5. Test:
wejdź na link: https://pl.pinterest.com/pin/529876712388521516/
Zobaczysz zdjęcie, następnie najedź myszką na fotkę i kliknij.
Przeniesiesz się na str. 142 wątku" Zimozielony ... "
Zdjęcie pochodzi dokładnie z tej strony i jest powiązane z tekstem, który można w każdej chwili doczytać.
Jeśli np. czytasz artykuł o kompostowaniu, zapinujesz myszką (prawy przycisk, jeśli masz włączoną aplikację Pinit ) ) zdjęcie na tablicę, którą możesz sobie nazwać KOMPOSTOWNIK
Kiedy przeglądasz fotki na swoim Pinteresie, klikasz na zdjęcie i wracasz do artykułu.
Niestety, aby mieć aktywny przycisk Pinit, musiałam troszkę pokombinować i teraz już nie pamiętam, ale instaluje się na kompa lub telefon z Pinteresa
Bardziej wytłumaczyć nie umiem.
Jest tylko jedno Ale...
Nie wszyscy sobie życzą, by fotki z wątku trafiły na tablicę. Część tablic mam ukrytych, czyli niewidocznych dla innych osób.
Mam nadzieję, ze choć trochę to, co napisałam, jest zrozumiałe
Czyli
1. Musisz założyć konto
2. Wybrać tematy, które cię interesują
3. Zacząć przypinać na swoje tablice (wybieramy tablicę, czyli folder, nazywamy go, np. Ogród) i na początek przypinamy do folderu swoją inspirację
4. Jest sporo zdjęć np. z Ogrodowiska, one osadzone są tam ze stron źródłowych.
5. Test:
wejdź na link: https://pl.pinterest.com/pin/529876712388521516/
Zobaczysz zdjęcie, następnie najedź myszką na fotkę i kliknij.
Przeniesiesz się na str. 142 wątku" Zimozielony ... "
Zdjęcie pochodzi dokładnie z tej strony i jest powiązane z tekstem, który można w każdej chwili doczytać.
Jeśli np. czytasz artykuł o kompostowaniu, zapinujesz myszką (prawy przycisk, jeśli masz włączoną aplikację Pinit ) ) zdjęcie na tablicę, którą możesz sobie nazwać KOMPOSTOWNIK
Kiedy przeglądasz fotki na swoim Pinteresie, klikasz na zdjęcie i wracasz do artykułu.
Niestety, aby mieć aktywny przycisk Pinit, musiałam troszkę pokombinować i teraz już nie pamiętam, ale instaluje się na kompa lub telefon z Pinteresa
Bardziej wytłumaczyć nie umiem.
Jest tylko jedno Ale...
Nie wszyscy sobie życzą, by fotki z wątku trafiły na tablicę. Część tablic mam ukrytych, czyli niewidocznych dla innych osób.
Jolu, nie wiem czy ta siatka jest zalecana do kompostowników ale mam za duże odstępy między deskami i podczas przewracania wysypywała się ziemia zza tych desek dlatego wymyśliłam siatkę.
Oficjalnie mogę dzisiaj pokazać miejsce na warzywnik!!
Mam dodatkowych kilka metrów za tą metalową bramą
Jeśli prognozy się utrzymają to za 2 miesiące będą tutaj skrzynie na warzywa, drzewka owocowe, buk i żywopłot grabowy Póki co jest to obraz nędzy i rozpaczy ale to tylko chwilowe...
Betony dzisiaj przyjechały i czekają na postawienie konkretnego płotu. Wiem, że płot betonowy jest okropny ale w tym miejscu musi być przeciwpancerny płot...Mam wielkie sadzonki bluszczu to jeszcze w tym roku powinien zakryć ten beton.
Opróżniłam dzisiaj cały kompostownik i produkcja rusza od nowa
To w takim kompoście jeszcze dżdżownic nie masz. Masz miejsce to zrób jeden kompostownik pod kwasoluby - igły, liście dębowe, bukowe, trociny, obornik, cięte tuje,iglaki etc.
Dżdżownice ci przyszły do obornika, ale ich obecność świadczy o za wysokim ph. Cierpliwie obnizysz
Kobieto bo mózg mi się grzeje.
To skąd ja mam wytrzasnąć kompost bez dżdżownic?
Obecnie w kompostowniku to tylko igiełki z domieszką liśćmi leżą i nie mam pojęcia czy są tam dżdżownice. Ja dopiero na jesieni zrobiłam kompostownik. Na rabatę w tamtym roku dawałam przekompostowany obornik.
A ja się tak cieszyłam, że taką dobrą rabatę moim azalią szykuję, bo pojawiła się mnóstwo dżdżownic.
Nie mam teraz za bardzo czasu na czytanie i pisanie ale powiem ci tylko ze u mnie za domem jest ok 14 m do plotu przy szer ok 28 m
Ogrod zrobilam na szer ok 20m a z boku mam maly warzywnik w skrzyniach i owocownik
Jesli chodzi o czesc rekreacyjną to jak dla mnie jest to calkiem wystarczajaca wizualnie przestrzen i nie ma wrazenia ciasnoty, sporo miejsca na roslinki
Jesli chodzi o funkcje to musisz sobie przede wszystkim odpowiedziec na pytanie czy chcesz miec piekny rekreacyjny ogrod czy zalezy ci bardziej na produkcji owocowo warzywnej i wg tego wyznacz wielkosci obszarow
Ja ci tylko zaznaczylam jak ja bym to zrobila
No i jeszcze jaki styl ogrodu preferujesz ? Bo to tez dobrze ustalic zanim zacznie sie cos robic
Poprzeglądałes wizytowki ogrodow tu na forum ? Moze jakies rozwiazania ci sie spodobaja ?
Wymiar działki podawałem w drugim poście, przypomnę szer.23m, długość 45m.
Od domu do granicy w tył jest jakieś 25m, szerokość stała ~23m. Po umiejscowieniu rabat wg Twojej propozycji z tyłu zostałoby niespełna 12m na sad, warzywniak, całą graciarnie typu kompostownik, drewutnia/narzędziownia itd.
Wstępną listę drzewek owocowych podaję poniżej, tu muszę uwzględnić wzajemne zapylanie (u sąsiadów coraz mniej drzewek owocowych), stąd najlepiej byłoby sadzić parami i myślałem o odmianach półkarłowych.
Powierzchnia warzywniaka około 25m2.
W tej chwili mamy o wymiarach 7x3,5 i jest w sam raz.