Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 05:56, 24 lut 2016

Napia napisał(a)
Wreszcie rozjaśniło mi się w głowie, o co chodzi z tym obornikiem granulowany czy świeży rzucony na kompost to czyste złoto dla naszych roślin

Zgadza się
Mam jeszcze trochę z ubiegłego sezonu obornika od gospodarza, a teraz granulowany kupiłam
Kompostownika nie mam i pewnie mieć nie będę.
MirellaB 06:00, 24 lut 2016

Toszka napisał(a)

Świeżego obornika nie stosuje się pod uprawy w ogrodzie (ani na roli), bo taki obornik zdrowy dla roslin nie jest ponieważ "pracuje" wytwarzając przy tym wysoką temperaturę. Świeży obornik albo trzeba pryzmować albo dorzucić do kompostu. W pierwszym przypadku trzeba mieć wiele, bardzo wiele obornika i miejsce w ogrodzie na sporą górę, którą trzeba systematycznie przerzucać i wietrzyć. Trwa to nawet do 2 lat.
Opcja z dorzucaniem obornika (zwierzęcy i ptasi) do kompostu przyspiesza ten proces, a finalny produkt jest bogatszy i bardziej zróżnicowany. Dodam tylko, ze taki "obornikowy" kompost jest także znakomitym polepszaczem gleby w ogrodzie.

Ja kompostiwnika mieć nigdy nie będę, nie mam miejsca, eM nie chce, psy by ciągle przy tym kopały. Zostaje opcja kupnego polepszacza
MirellaB 06:01, 24 lut 2016

Dominika11 napisał(a)
oczywiście

MirellaB 06:01, 24 lut 2016

Warmia napisał(a)
Mirllko wstawiłam zdjęcia krwawnika. Możesz sobie pooglądać , a potem decyzja należy do Ciebie.

Widziałam, bardzo chętnie przyjmę
MirellaB 06:32, 24 lut 2016

AGDULA napisał(a)
Mirella, wkleiłam u siebie nowe fotki ranników, możesz zerknąć. Ale niewiele się zmieniły. Myślę, że dlatego tak wolno im idzie bo to pierwszoroczne cebulki mOże jak będa starsze to dostaną power i będa większe kwiatki

Byłam, widziałam, oko nacieszyłam
Pięknie u Ciebie na parapecie również
MirellaB 06:38, 24 lut 2016

inag napisał(a)
Uff.. Ale Ty pędzisz!
Zajęło mi trochę czasu nadrobienie ale teraz już wszystko wiem Doszkoliłam się też o oborniku. Sąsiad ma konia więc muszę się do niego wybrać po ten skarb
Pozdrowienia!!!

Jak masz możliwość po sąsiedzku to koniecznie
Mój obornik od gospodarza długą drogę przejechał
MirellaB 06:40, 24 lut 2016

Miłego dnia

anbu 07:36, 24 lut 2016

Ale cudo wiosenne
Toszka 08:29, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ja kompostiwnika mieć nigdy nie będę, nie mam miejsca, eM nie chce, psy by ciągle przy tym kopały. Zostaje opcja kupnego polepszacza

Moje psy (sztuk 3) mają w największym poważaniu kompostownik - butwiejące zielsko psa nie interesuje... bardziej interesujące dla jednego mojego szkódnika są wychodzące cebulowe - stąd od wczoraj wiem, że chyba tym razem udało mi się utrzymać czosnek niedźwiedzi pod warunkiem, że wiosenne "przekopanie" przetrwają
Natomiast za każdym razem gdy wiozę na taczce przesiany kompost myślę sobie ile pieniędzy zaoszczędziłam (taczka to około 5-6 worków) i że nigdzie takiego polepszacza się nie kupi. Pomijam już ilości zielska do "recyklingu" wrzuconego na kompost.
olga80 08:33, 24 lut 2016

Mirelko pozdrawiam i miłego dnia

Mam 2 psy, ale obornik ich nie interesuje. Ogrodowo u mnie się nic nie dziej raz, że zimno a po drugie Filip nadal w domu dochodzi do siebie po chorobie i jak ja bym wyszło to on zaraz za mną by dreptał