Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 19:44, 28 lut 2016

iwka napisał(a)
Jola adres email podeślij, prześlę Ci ten poradnik hortensjowy

Iwcia dziękuję za przesyłkę Masz za to kwiatka

lindsay80 19:46, 28 lut 2016

Jola, skrzynie super się prezentują, przy takim ukształtowaniu terenu trzeba się nakombinować.
A ja dojrzałam jeszcze kompostownik na dwie komory, czy zbiliście z desek czy on jest z palet?
Jakie ma wymiary?
Ja mam stare deski do wykorzystania na ten cel, właśnie rozeznaję temat wymiarów, żeby prawidłowo go zrobić.
jolka 19:47, 28 lut 2016

m_gocha napisał(a)
Skrzynie - rewelacja! Tak sie jedynie zastanawiam czy z nich nie będzie szybciej woda uciekała niż z grządek w gruncie..
Tak nieśmiało melduję, że już jestem na O.

Gosia, zobaczymy jak to z wodą będzie, na pewno logika jest w tym co mówisz
Ale już wolę częściej podlać niż się w glinie z marchewkami bawić.

Fajnie że założyłaś wątek, byłam widziałam
Piękną masz tę kaskadę i zachwycające lilie w oczku
jolka 19:49, 28 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
Jola, skrzynie super się prezentują, przy takim ukształtowaniu terenu trzeba się nakombinować.
A ja dojrzałam jeszcze kompostownik na dwie komory, czy zbiliście z desek czy on jest z palet? Jakie ma wymiary? Ja mam stare deski do wykorzystania na ten cel, właśnie rozeznaję temat wymiarów, żeby prawidłowo go zrobić.

Edyta kompostownik z palet, wymiar standardowych palet.
Od razu Ci mówię, że jest to strasznie pożyteczna "budowla ogrodowa". Masz święty spokój z odpadkami ogrodowymi i wielką frajdę z własnego kompostu. Nie wspominając o korzyściach dla roślin

Edit: jak teraz na niego patrzę (znaczy na kompostownik) to żałuję,
że nie znałam wcześniej szarego remmersa..
jolka 19:52, 28 lut 2016

craon napisał(a)
Jolu, jak nazywają się trawy w Twojej 'rabacie katalogowej' ???

Hmm.. "katalogowa rabata"...to chyba nie u mnie
Ale typuję, że o chodzi o tę wschodnią z kulkami i hortensjami??
Z traw rośnie tam miskant Morning Light
nicol21 20:51, 28 lut 2016

Piękne skrzynie!! I jak w końcu będą się otwierać?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
jolka 21:00, 28 lut 2016

nicol21 napisał(a)
Piękne skrzynie!! I jak w końcu będą się otwierać?

Ewelina, cały cyrk z tymi skrzyniami
A otwierać się będą na zachód, tak jak Koleżanki sugerowały
Marzenaka 22:23, 28 lut 2016

Jola skrzynie bardzo fajne. Mnie kusi, żeby mi M zrobił już na ten sezon. I też mam lekki spadek w warzywniaku, więc coś trzeba będzie wymyślić. Ale zobaczymy co da się zrobić, bo planów mnóstwo (kompostownik, dokończenie donicy na balkon, chciałam nowe meble z palet) a czasu na realizację bardzo mało...
m_gocha 22:51, 28 lut 2016

Dzięki za odwiedziny u mnie i miłe słowa
Skrzynie bardzo eleganckie a dodatkowo praktyczne - patrząc na ich wysokość. Chyba nie będziesz musiała się schylać chcąc cokolwiek zrobić przy warzywach. Super! Ja już w ubiegłym roku myślałam o skrzyniach w warzywniku, ale u mnie chyba jeszcze większy spadek niż u Ciebie, więc byłby spory problem. Poza tym ja ze względu na mały warzywnik "walczę" o każdy centymetr a skrzynie ciut zabierają miejsca . Ciekawa jestem czym będziesz wypełniała skrzyznie, tzn. czy robisz takie kolejne warstwy: grube potem cienkie gałęzie, nie w pełni przekompostowane resztki organiczne i dopiero na końcu dojrzały kompost...
Kawa 07:43, 29 lut 2016

hej Jolcia
no będzie warzywnik jak tralala
spadek terenu masz ale jeszcze nie taki tragiczny