Kasiu odpisałam u Ciebie
Malwinko -dzięki
szałwia już ścięta zakwitnie drugi raz już troszkę słabiej
to samo kocimiętka - rozłożyła się pod ciężarem po ostatnich ulewach i już przekwitała
więc ścięłam i czekam na drugie kwitnienie
zostawiam bonicę śliczna w takim stadium tegoroczny nabytek - myślałam ze nei będzie w ogóle kwitła ale daje radę
i brzydala wam zostawiam brzydki ale ma coś w sobie
Ja tak jak April i Asia - tnę na jeża, 2-3 cm od ziemi. Wczoraj chwilę się wahałam przy Ostfiresland z grabowej bo puściła boczne kwiaty i kępy ale w końcu wycięłam a to co było kwitnące poszło do wazonów . Niebieska szałwia marki szałwia, wycięta z 2 tygodnie temu, już kwitnie drugi raz .
U mnie wszystkie szałwie w pewnym momencie się rozkładają na boki, mniej lub więcej ale wszystkie. Nie mam co prawda Caradonny - być może ona rzeczywiście stoi wyprostowana do końca.
U mnie szałwia długo kwitła, ale kupiłam odmianę sensation deep blue zamiast caradonna, którą wszyscy polecają, i ona się bardzo się rozkłada, robiąc dziurę w środku. No i to mnie bardzo irytuje.
muszę wypróbować. zawsze mnie drażniło, jak szałwia po kwitnieniu długo się zbierała i w sumie potem takimi wiechciami grubymi kwitła. A tu będzie delikatniej a o ile dłużej.
Moje Blackberry w ubiegłym roku były strasznie liche i może im zakwitły po 2 kwiatki. Ale kupowałam je o tym czasie z niezbyt dobrej internetowej szkółki roślin. Dostałam bardzo małe sadzonki i dosyć wymęczone. Ale teraz dają czadu.
Kasia, czy umiesz dzielić jeżówki? Czy to już robiłaś?
Na szałwię też czekam, ale ścięłam ją wczoraj praktycznie do zera i czekam na nowe przyrosty.
U nas tak strasznie sucho, że nie wiem jak te rośliny dałyby radę, gdydby nie moje podlewanie.
Moje Blackberry też takie ekspresowe w tym roku . I sporo przybrały od zeszłego sezonu. A szałwia po przycięciu spokojnie zakwitnie jeszcze raz, a nawet może zdąży i trzeci .
Moje jeżówki Blackberry Trufle + Red Baron
Limki przygotowują się
Dębolistna - niestety nie kwitnie w całości
Inne jeżówki dopiero w blokach startowych
szałwia już przekwita mam nadzieję, że zakwitnie powtórnie