Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Bylinowa łąka 17:27, 11 cze 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Tak rozkwitły bodziszki, w tym roku są wyjątkowo wysokie.

Szałwia samosiejka, jest okazalsza niż mamusia.

Cały czas pisałam,że to przetacznikowiec wirginijski, a tu zonk. Po kwiatostanach widać, że to przetacznikowiec syberyjski. Pojawił się już delikatny niebieski kolorek i charakterystycznie przegięte kwiatostany.

Ale ładna ta Twoja łąka, przybywa i efekt widać, klematis też ładny
Blaski i cienie nowego życia 11:23, 11 cze 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)

Ja tak zbieram ogrodnicę niszczylistkę, już drugi rok. W tym dużo mniej tego dziadostwa. Chemia nie pomaga, tzn. na krótką metę, a szkoda pożytecznych owadów. Wiem, że na forum są piękne, zrobione ogrody, jak z obrazka. Ja tam wolę oglądać nowości, zmiany i zmagania I zaglądać do ogrodów tworzonych z pasją pozdrawiam

To witaj w moim wątków, zmagań u mnie pod dostatkiem chrząszcze u mnie też są. Jak kopię to zawsze jakieś pędraki czy larwy znajduję i niszczę.

Teraz mam trochę radości z róż, potem już tylko hortensje

Artemis zaczynają później, lubię je ale nie są tak powalające jak inne. Za to dłużej kwitną.

Z pracą w ogrodzie nie nadążam. Ciągle nie mogę skończyć kancików. Szałwia z nasion jeszcze nie posadzona i cleome też. Ledwo pomidory wysadziłam, więc mam wieczorne podlewanie w tych upałach albo poranne też.
Plewienie możliwe tylk po jakiś deszczach. A chwasty mnie dobijają na każdej nowo tworzonej rabacie i nie tylko można się zniechęcić do ogrodu. Ale sąsiad ogrodnik powiedział żeby choć codziennie 20 min poświęcoć to idzie do przodu. U mnie to niemożliwe. Mam czas kiedy siedzę cały dzień w ogrodzie albo wcale.

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:09, 11 cze 2019

Do góry
Czosnki takie powyginane bo szukają słońca czy taka odmiana? Planuję je posadzić na jesień i chciałbym wybrać jakieś fajne miejsce. Najlepiej jakby stały na baczność
Ta fioletowa roślina to szałwia?
Biała serduszka jest urocza, wokół niej rośnie pióropusznik?
A no widać po piesku że coś z goldena ma, kopie Ci w ogródku czasem?
Ogród w remoncie 13:21, 10 cze 2019
Do góry
Pięknie, szałwia daje czadu
Podmiejski ogródek 11:32, 10 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Nie mierzyłam ale pewnie ok 80 cm ma i się nie pokłada, co jest jej największą zaletą.
Obok rośnie druga szałwia, odmiany nieznanej, równie wysoka ale pokłada się okropnie. Uwielbiam caradonnę

To kupuję, dzięki Asiu
Życie w wiejskim ogrodzie 11:28, 10 cze 2019

Do góry

a to szałwia?? czy przetacznik? piękny ten kolor przemo co to?
Podmiejski ogródek 11:15, 10 cze 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Łany piękne, a czosnki jakie śmieszne

Śmieszniutke, prawda Pierwszy raz je mam - pięć sztuk na próbę wzięłam i teraz czekam z niecierpliwością

Zana napisał(a)
Zachwycam się obrazkami z ćwiczeń głębi ostrości
Co kwitnie na fioletowo przy przywrotnikach na pierwszym planie?
Czosnki Hair kupowałam już trzy razy. Za każdym razem dostaję jakieś inne, no porażka z tymi sklepami.

A tiarellki u mnie też cały czas kwitną, nawet te które dzieliłam na ruderową, takie malusie a ciągle jakiś kwiatek jest.

W zeszłym roku tiarelka szybciutko przekwitła.
Na pierwszym planie kwitnie ta szałwia nn, która się pokłada

malgol napisał(a)

No właśnie...

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Asiuuu, jakie kolory u Ciebie! Pięknie Ci kwitnie wszystko, no łany widać jak nic

Łany tylko na zdjęciu ale dobre i to
Podmiejski ogródek 11:11, 10 cze 2019

Do góry
anbu napisał(a)

Jak wysoka jest ta caradonna? Pokłada się?

Nie mierzyłam ale pewnie ok 80 cm ma i się nie pokłada, co jest jej największą zaletą.
Obok rośnie druga szałwia, odmiany nieznanej, równie wysoka ale pokłada się okropnie. Uwielbiam caradonnę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:01, 10 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Hahaha! Kwiaty ro u mnie bywają pasjami...
Tulipany, czosnki, szałwia. lawenda, perovskia, jeżówki i hortki... i rozchodniki, jeśli można zaliczyć do kwiatów...
To mój kwiatostan

No to u mnie dokładnie to samo. Brak tylko szałwi, jeżówek i perowski ale je mam w planach A z kwitnących jeszcze lilak biały (bardzo marny w tym roku, bo mu liście żółkna) i bez czarny Eva
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:20, 10 cze 2019

Do góry
No ja też . Muszę sie przyjrzeć piwoniom bo one nie sa ogrodowiskowe i nie widziałam ich nigdzie w większej ilości na rabacie. Przewaznie to sa pojedyncze sztuki sadzone wsród innych roslin. mi sie marzy szpaler białych piwoni, np. z szałwia caradonna. Tylko jak przekwitna i szałwia tez to bedzie łyso na rabacie...
Działeczka Asi :) 07:29, 10 cze 2019

Do góry
Moonstead Wood w donicy

Fresia

Szałwia

Skąpana w słońcu 00:10, 10 cze 2019

Do góry
Rzeczywiście przecudna piwonia. U mnie szałwia niezbyt się spisuje,więc jako pojedyncz kępka ma szansę ucieszyć. A u Ciebie rośnie pięknie, rozmnażaj.
Za to u mnie wysiała się werbena hastata i to w takich zalanych warunkach że aż nie wierzyłam. Uwielbiam ją. A mam z nasion wysianą 2 lata temu. Ożanka u mnie też pierwszy rok będzie kwitła wysiana w zeszłym roku. A wogóle to czekam na liliowce
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:41, 09 cze 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia przed chwila pisałam u siebie ze brak mi kwiatów u mnie w ogrodzie, że zbyt monotonnie itp. A tu zajrzałam do Ciebie i na nowo zakochałam się w rozplenicowo - Icedensowyym przedogrodku!

Hahaha! Kwiaty ro u mnie bywają pasjami...
Tulipany, czosnki, szałwia. lawenda, perovskia, jeżówki i hortki... i rozchodniki, jeśli można zaliczyć do kwiatów...
To mój kwiatostan
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 23:01, 09 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Uparta będę... ale czasem warto powtarzać rośliny w ogrodzie.
Ja rozplenice mogłabym mieć wszędzie... prawie
Bo jeszcze koffam gracki (które mam oszukane), stipy, hakone i śmiałki...
No i carexy, ale te to raczej się do kaktusów zaliczają u mnie

Asia ja też lovki śle ku rozplenicom, ale chciałabym mieć też inne trawy w ogrodzie. Dziś po obchodzie działki stwierdziłam ze brakuje mi też roślin kwitnących. Lubie spokój dla oczu ale to ogrod i białe kwiaty lub lekko różowe muszą być. I tak myślę że może pod graby wrzucić róże bonica + gracki a przed różami szałwia caradonna a w pierwszym rzędzie może Id.
Skąpana w słońcu 21:48, 09 cze 2019

Do góry
Szykują się jarzmianki

Rapsodka wyrosła i zachwyca

Szałwia - mam jej za mało

Dzisiejszy gość

Ogród Ani :) 20:36, 09 cze 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Hohoho, Tobie nawet szałwia kwitnie na trzy cztery No po prostu pięknie!
I bardzo fajnie wygląda to połączenie białozielonych host i limonkowej trawy.

Jakie ty masz te szałwie wypasione. Ile lat mają?
Ogrodowe szaleństwo ... 20:16, 09 cze 2019

Do góry
Rozwary w towarzystwie bialej skalnicy

Liliowce

Szałwia w towarzystwie floksow

Takie tam - nazwy nie znam
Ogród Mirelli 13:24, 09 cze 2019

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wczoraj w CO uratowałam trzy szałwie. Miały tak bardzo sucho, że płakać się chce. Na etykiecie szałwia farina. Wydaje mi się, że to może być Silver Blue - delikatny srebro-niebieski kolor (w realu jaśniejszy niż na zdjęciu).
Szkoda, że to chyba jednak roślina jednoroczna.

Czytam, ze jednoroczne i się nie wysiewają ale może można nasiona samemu wiosna wysiac w pojemniki, albo pobrać sadzonki jesienią do domu....skoro w handlu sa to jakiś sposób na pozyskanie musi być
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:52, 09 cze 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Asiu, widzę że popijasz kawkę z każdą rabatką a one za ten wspólnie spędzony ranek się odwdzięczają, bo tfu tfu, pięknie wszystko rośnie. Półkowe rozplenice to niezłe giganty! Moje na razie marniutkie, ale młode jeszcze, wyrobią się

Kulkowiska z szałwia i bomba! Ja muszę swoje szałwie na nowo z sesleriami przemieszać, bo jakoś bez ładu i składu rosną

Carexy super bujne, a ja jestem zaskoczona, bo moje po raz pierwszy odkąd je mam tak cudnie wystrzeliły, że aż zaczęłam je lubić szok przeżyłam

Kasia kawę w ogrodzie lubię bardzo. Zresztą wino też

Cieszę się że się przespacerowałaś. Moje rozplenice aż tak wielkie nie są. Tr pod grabami były o wiele większe... tylko teraz dochodzą do siebie.
Dziś po południu będę pielić i ściółkować dół ogrodu, tam mam dopiero wielgachne...

Kulkowiska z szałwiami mam dwa, rosną jak szalone. No i szałwia się sieje na potęgę.

Carexowisko mnie tez zaskoczyło... tfu, tfu, tfu
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:15, 09 cze 2019

Do góry
Asiu, widzę że popijasz kawkę z każdą rabatką a one za ten wspólnie spędzony ranek się odwdzięczają, bo tfu tfu, pięknie wszystko rośnie. Półkowe rozplenice to niezłe giganty! Moje na razie marniutkie, ale młode jeszcze, wyrobią się

Kulkowiska z szałwia i bomba! Ja muszę swoje szałwie na nowo z sesleriami przemieszać, bo jakoś bez ładu i składu rosną

Carexy super bujne, a ja jestem zaskoczona, bo moje po raz pierwszy odkąd je mam tak cudnie wystrzeliły, że aż zaczęłam je lubić szok przeżyłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies